Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Dezinformare:

DEZINFORMARE: Transnistria e parte din lumea rusă, pe care Putin o apără de atacul Occidentului

Dezinformare

Rușii din Transnistria trebuie să voteze cu partidul lui Putin la alegerile pentru Duma de Stat, întrucât acesta e cel care apără lumea rusă de Occident. Narațiunea e promovată prin presa de la Tiraspol în contextul alegerilor din 17-19 septembrie pentru Duma de Stat a Federației Ruse.

ȘTIRE: „[...]Transnistrenii nu au nevoie de o conducere care ar readuce Federația Rusă sub influența Occidentului, ca în anii 1990, dar de una patriotică, suverană, capabilă să susțină interesele naționale rusești și să-și susțină aliații. Unul dintre acești aliați este Republica Moldovenească Transnistreană. Avem nevoie să ne întărim alianța militaro-politică cu Moscova, să păstrăm pentru o perioadă nedeterminată trupele ruse la Nistru, să consolidăm relațiile economice, precum și în alte domenii. Acest lucru nu este îndreptat împotriva unor părți terțe. Este doar o chestiune de securitate a Republicii Moldovenești Transnistrene. De acest lucru trebuie să ținem cont în timpul votului. Trebuie să-i susținem pe cei care ne susțin pe noi [...]”, scrie politologul Andrei Safonov în Novostipmr. Autorul a pledat pentru o prezență cât mai mare la urne a transnistrenilor cu cetățenie rusă și a amintit, în context, de faptul că pe 17 septembrie se împlinesc 15 ani de la referendumul din zona transnistreană în care locuitorii din această regiune au votat pentru independență și unirea cu Rusia.

Realitate

NARAȚIUNI: 1. Alegerile din Rusia sunt importante în Transnistria pentru că aceasta este parte a Lumii ruse. 2. Trupele ruse de la Nistru apăra securitatea republicii transnistrene. 3. Populația susține independența regiunii și unirea cu Rusia, așa cum a votat la referendumul din 2006. 4. Rusia are nevoie de o guvernare suverană și patriotică, care să nu permită subjugarea ei de către Occident.

CONTEXT: În Federația Rusă au loc alegeri în Duma de Stat. Tradițional, autoritățile ruse organizează secții de vot și în regiunea transnistreană, o zonă separatistă din estul Republicii Moldova, subordonată Moscovei. Populația din această regiune are diverse cetățenii (nu simultan), pe lângă cea a regimului de la Tiraspol, nerecunoscut internațional: moldovenească, ucraineană, rusă sau chiar română.

La scrutinul din acest an din Federația Rusă sunt deschide 27 de secții de votare în regiunea transnistreană. La două secții din Tiraspol se va vota timp de trei zile, pe 17,18 și 19 septembrie. Celelalte vor fi deschise duminică, 19 septembrie. Alegătorii își pot exprima votul cu buletinul/pașaportul rusesc (inclusiv expirat) sau chiar pașaportul sovietic în care este indicată cetățenia rusă sau reședința din 1990.

Kremlinul mizează inclusiv pe voturile din regiunile separatiste pe care le susține politic. De regulă, populația din regiunea transnistreană votează reprezentanții celor care se află la guvernare în Federația Rusă. La alegerile pentru Duma de Stat din 2016 au votat 55,7 mii de cetățeni ruși din regiunea transnistreană, iar 83% au susținut partidul „Edinaia Rossia”, văzut de alegătorii transnistreni ca „partidul lui Vladimir Putin”. La scrutinul prezidențial din 2018, majoritatea covârșitoare a alegătorilor din Transnistria au votat pentru Vladimir Putin – 96%. Presa locală a informat că aproape 74 de mii de alegători au participat la vot în 2018.

OBIECTIV: Narațiunile au scopul să întărească ideea de apartenență a regiunii transnistrene la spațiul rusesc de influență. Totodată, se încearcă mobilizarea electoratului la vot și promovarea partidului de la guvernare din Federația Rusă.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Regiunea transnistreană este parte a Republicii Moldova, conform Declarației de Independență din 1991, recunoscută internațional, inclusiv de Federația Rusă, care susține că respectă integritatea teritorială a Republicii Moldova. Pe de altă parte, Moscova susține regimul separatist de la Tiraspol. Chișinăul a pierdut controlul asupra regiunii în urma războiului moldo-rus din 1992, cu implicarea Armatei a 14-a. Acordul de încetare a focului a fost semnat de președintele rus Boris Elțîn și cel al Republicii Moldova Mircea Snegur. O parte a muniției și trupelor rusești încă mai staționează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, fapt ce contribuie esențial la menținerea regimului separatist de la Tiraspol. Populația susține independența regiunii (față de Chișinău) pe fundalul unei propagande masive în zonă împotriva Republicii Moldova, a interzicerii presei și televiziunilor de la Chișinău, a persecutării școlilor cu predare în limba română și îngrădirea liberei circulații a populației.

În ceea ce privește narațiunea privind o guvernare suverană și patriotică în Rusia, care să nu permită subordonarea ei de către Occident, aceasta se înscrie în meta-narațiunea Kremlinului că Occidentul vrea să subjuge Rusia, că îi amenință securitatea națională, suveranitatea, vrea să-i impună o guvernare externă, îi subminează credința, biserica, este împotriva valorilor tradiționale pe care Rusia încearcă să le apere. Meta-narațiunea este utilizată în scopul consolidării regimului Putin și a anihilării opoziției și societății civile, prezentate drept unelte ale Occidentului. Valorile democrațiilor liberale occidentale, care de asemenea ar putea amenința puterea Kremlinului, sunt la rândul lor prezentate drept anti-rusești.

CUI ÎI SERVESC NARAȚIUNILE: Kremlinului

 • Publicație / Media:
  Novostipmr
 • Data publicării:
  13/09/2021
 • Limba / Public țintă:
  Electorarul prorus din regiunea transnistreană
 • Afiliere politică:
  Agenția oficială de știri a regimului de la Tiraspol
 • Narațiune cheie:
  Alegerile din Rusia sunt importante pentru că Transnistria este parte a "lumii ruse"
Mariana Vasilache

17 Sep 2021
Mariana Vasilache

Timp de citire: 11 min
 • Rușii din Transnistria trebuie să voteze cu partidul lui Putin la alegerile pentru Duma de Stat, întrucât acesta e cel care apără lumea rusă de Occident. Narațiunea e promovată prin presa de la Tiraspol în contextul alegerilor din 17-19 septembrie pentru Duma de Stat a Federației Ruse.
 • NARAȚIUNI: 1. Alegerile din Rusia sunt importante în Transnistria pentru că aceasta este parte a Lumii ruse. 2. Trupele ruse de la Nistru apăra securitatea republicii transnistrene. 3. Populația susține independența regiunii și unirea cu Rusia, așa cum a votat la referendumul din 2006. 4. Rusia are nevoie de o guvernare suverană și patriotică, care să nu permită subjugarea ei de către Occident.
 • OBIECTIV: Narațiunile au scopul să întărească ideea de apartenență a regiunii transnistrene la spațiul rusesc de influență. Totodată, se încearcă mobilizarea electoratului la vot și promovarea partidului de la guvernare din Federația Rusă.
DEZINFORMARE: Moscova mobilizează forțe la granița cu Ucraina pentru a se apăra de o agresiune NATO
DEZINFORMARE: Moscova mobilizează forțe la granița cu Ucraina pentru a se apăra de o agresiune NATO

NATO și SUA ar putea organiza o agresiune în Donbass, potrivit unei dezinformări a presei pro-Kremlin. În realitate, Rusia este cea care, din nou, a mobilizat efective importante la granițele Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2021
DEZINFORMARE: Certificatul verde încalcă libertăți fundamentale și pregătește asaltul asupra Bisericii
DEZINFORMARE: Certificatul verde încalcă libertăți fundamentale și pregătește asaltul asupra Bisericii

O scrisoare deschisă îi cere Bisericii să se opună certificatului verde întrucât acesta ar încălca libertăți fundamentale și ar pregăti un asalt asupra Bisericii. Scrisoarea reia numeroase teme prezente în dezinformările cu privire la Covid.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
25 Nov 2021
DEZINFORMARE: Rusia salvează Donbass-ul de genocidul organizat de Ucraina și Occident
DEZINFORMARE: Rusia salvează Donbass-ul de genocidul organizat de Ucraina și Occident

Presa pro-Kremlin prezintă pași făcuți pentru consolidarea legăturilor cu republicile separatiste pe care Rusia le susține în Donbass drept o măsură luată pentru a opri un așa-zis „genocid” comis de Ucraina și Occident în regiune.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Nov 2021
DEZINFORMARE: „Proiectul Republica Moldova a ajuns la final”
DEZINFORMARE: „Proiectul Republica Moldova a ajuns la final”

Maia Sandu și PAS au rolul de a administra Moldova până când aceasta va fi înghițită de România, cu ajutorul SUA și NATO, potrivit unei dezinformări care reia teza controlului extern asupra Moldovei.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
19 Nov 2021