Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Dezinformare:

DEZINFORMARE: Transnistria e parte din lumea rusă, pe care Putin o apără de atacul Occidentului

Dezinformare

Rușii din Transnistria trebuie să voteze cu partidul lui Putin la alegerile pentru Duma de Stat, întrucât acesta e cel care apără lumea rusă de Occident. Narațiunea e promovată prin presa de la Tiraspol în contextul alegerilor din 17-19 septembrie pentru Duma de Stat a Federației Ruse.

ȘTIRE: „[...]Transnistrenii nu au nevoie de o conducere care ar readuce Federația Rusă sub influența Occidentului, ca în anii 1990, dar de una patriotică, suverană, capabilă să susțină interesele naționale rusești și să-și susțină aliații. Unul dintre acești aliați este Republica Moldovenească Transnistreană. Avem nevoie să ne întărim alianța militaro-politică cu Moscova, să păstrăm pentru o perioadă nedeterminată trupele ruse la Nistru, să consolidăm relațiile economice, precum și în alte domenii. Acest lucru nu este îndreptat împotriva unor părți terțe. Este doar o chestiune de securitate a Republicii Moldovenești Transnistrene. De acest lucru trebuie să ținem cont în timpul votului. Trebuie să-i susținem pe cei care ne susțin pe noi [...]”, scrie politologul Andrei Safonov în Novostipmr. Autorul a pledat pentru o prezență cât mai mare la urne a transnistrenilor cu cetățenie rusă și a amintit, în context, de faptul că pe 17 septembrie se împlinesc 15 ani de la referendumul din zona transnistreană în care locuitorii din această regiune au votat pentru independență și unirea cu Rusia.

Realitate

NARAȚIUNI: 1. Alegerile din Rusia sunt importante în Transnistria pentru că aceasta este parte a Lumii ruse. 2. Trupele ruse de la Nistru apăra securitatea republicii transnistrene. 3. Populația susține independența regiunii și unirea cu Rusia, așa cum a votat la referendumul din 2006. 4. Rusia are nevoie de o guvernare suverană și patriotică, care să nu permită subjugarea ei de către Occident.

CONTEXT: În Federația Rusă au loc alegeri în Duma de Stat. Tradițional, autoritățile ruse organizează secții de vot și în regiunea transnistreană, o zonă separatistă din estul Republicii Moldova, subordonată Moscovei. Populația din această regiune are diverse cetățenii (nu simultan), pe lângă cea a regimului de la Tiraspol, nerecunoscut internațional: moldovenească, ucraineană, rusă sau chiar română.

La scrutinul din acest an din Federația Rusă sunt deschide 27 de secții de votare în regiunea transnistreană. La două secții din Tiraspol se va vota timp de trei zile, pe 17,18 și 19 septembrie. Celelalte vor fi deschise duminică, 19 septembrie. Alegătorii își pot exprima votul cu buletinul/pașaportul rusesc (inclusiv expirat) sau chiar pașaportul sovietic în care este indicată cetățenia rusă sau reședința din 1990.

Kremlinul mizează inclusiv pe voturile din regiunile separatiste pe care le susține politic. De regulă, populația din regiunea transnistreană votează reprezentanții celor care se află la guvernare în Federația Rusă. La alegerile pentru Duma de Stat din 2016 au votat 55,7 mii de cetățeni ruși din regiunea transnistreană, iar 83% au susținut partidul „Edinaia Rossia”, văzut de alegătorii transnistreni ca „partidul lui Vladimir Putin”. La scrutinul prezidențial din 2018, majoritatea covârșitoare a alegătorilor din Transnistria au votat pentru Vladimir Putin – 96%. Presa locală a informat că aproape 74 de mii de alegători au participat la vot în 2018.

OBIECTIV: Narațiunile au scopul să întărească ideea de apartenență a regiunii transnistrene la spațiul rusesc de influență. Totodată, se încearcă mobilizarea electoratului la vot și promovarea partidului de la guvernare din Federația Rusă.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Regiunea transnistreană este parte a Republicii Moldova, conform Declarației de Independență din 1991, recunoscută internațional, inclusiv de Federația Rusă, care susține că respectă integritatea teritorială a Republicii Moldova. Pe de altă parte, Moscova susține regimul separatist de la Tiraspol. Chișinăul a pierdut controlul asupra regiunii în urma războiului moldo-rus din 1992, cu implicarea Armatei a 14-a. Acordul de încetare a focului a fost semnat de președintele rus Boris Elțîn și cel al Republicii Moldova Mircea Snegur. O parte a muniției și trupelor rusești încă mai staționează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, fapt ce contribuie esențial la menținerea regimului separatist de la Tiraspol. Populația susține independența regiunii (față de Chișinău) pe fundalul unei propagande masive în zonă împotriva Republicii Moldova, a interzicerii presei și televiziunilor de la Chișinău, a persecutării școlilor cu predare în limba română și îngrădirea liberei circulații a populației.

În ceea ce privește narațiunea privind o guvernare suverană și patriotică în Rusia, care să nu permită subordonarea ei de către Occident, aceasta se înscrie în meta-narațiunea Kremlinului că Occidentul vrea să subjuge Rusia, că îi amenință securitatea națională, suveranitatea, vrea să-i impună o guvernare externă, îi subminează credința, biserica, este împotriva valorilor tradiționale pe care Rusia încearcă să le apere. Meta-narațiunea este utilizată în scopul consolidării regimului Putin și a anihilării opoziției și societății civile, prezentate drept unelte ale Occidentului. Valorile democrațiilor liberale occidentale, care de asemenea ar putea amenința puterea Kremlinului, sunt la rândul lor prezentate drept anti-rusești.

CUI ÎI SERVESC NARAȚIUNILE: Kremlinului

 • Publicație / Media:
  Novostipmr
 • Data publicării:
  13/09/2021
 • Limba / Public țintă:
  Electorarul prorus din regiunea transnistreană
 • Afiliere politică:
  Agenția oficială de știri a regimului de la Tiraspol
 • Narațiune cheie:
  Alegerile din Rusia sunt importante pentru că Transnistria este parte a "lumii ruse"
Mariana Vasilache

17 Sep 2021
Mariana Vasilache

Timp de citire: 11 min
 • Rușii din Transnistria trebuie să voteze cu partidul lui Putin la alegerile pentru Duma de Stat, întrucât acesta e cel care apără lumea rusă de Occident. Narațiunea e promovată prin presa de la Tiraspol în contextul alegerilor din 17-19 septembrie pentru Duma de Stat a Federației Ruse.
 • NARAȚIUNI: 1. Alegerile din Rusia sunt importante în Transnistria pentru că aceasta este parte a Lumii ruse. 2. Trupele ruse de la Nistru apăra securitatea republicii transnistrene. 3. Populația susține independența regiunii și unirea cu Rusia, așa cum a votat la referendumul din 2006. 4. Rusia are nevoie de o guvernare suverană și patriotică, care să nu permită subjugarea ei de către Occident.
 • OBIECTIV: Narațiunile au scopul să întărească ideea de apartenență a regiunii transnistrene la spațiul rusesc de influență. Totodată, se încearcă mobilizarea electoratului la vot și promovarea partidului de la guvernare din Federația Rusă.
DEZINFORMARE: Politicile inclusive și sanitare sunt forme de totalitarism
DEZINFORMARE: Politicile inclusive și sanitare sunt forme de totalitarism

Vaccinarea, tolerarea persoanelor LGBT, digitalizarea – înseamnă instaurarea unui regim totalitar, susține un istoric rus, care se poziționează împotriva vaccinării și susține teza că „ultraglobaliștii” vor să controleze omenirea prin intermediul pandemiei. Narațiunile se înscriu într-o campanie de subminare a democrațiilor occidentale prin deturnarea valorilor care stau la baza lor – democrație, libertate etc. Totodată, se caută crearea unei confuzii între concepte politice și libertăți fundamentale și măsuri sanitare.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
15 Oct 2021
DEZINFORMARE: Livrarea gazelor rusești către Ungaria va determina prăbușirea Ucrainei, care va deveni „un alt Afganistan”
DEZINFORMARE: Livrarea gazelor rusești către Ungaria va determina prăbușirea Ucrainei, care va deveni „un alt Afganistan”

În contextul semnării unui acord de livrare a gazelor din Rusia către Ungaria, ocolind sistemul de gazoducte din Ucraina, organele de presă controlate de Guvernul rus au început să promoveze mesaje „apocaliptice” privind viitorul statului ucrainean. O prăbușire a Ucrainei ar putea avea loc, potrivit mesajelor de dezinformare, din cauza partenerilor „falși” din Occident ai Kievului.

Marin Gherman
Marin Gherman
05 Oct 2021
DEZINFORMARE: Convenția de la Istanbul - o lovitură pentru ortodoxie și valorile tradiționale
DEZINFORMARE: Convenția de la Istanbul - o lovitură pentru ortodoxie și valorile tradiționale

Ratificarea de către Republica Moldova a Convenției de la Istanbul reprezintă o lovitură dată ortodoxiei și valorilor tradiționale, susține fostul președinte de la Chișinău, liderul socialiștilor, Igor Dodon, a cărui opinie a fost preluată pe larg de presa din Republica Moldova, în special cea afiliată formațiunii sale. Nu este pentru prima dată când Igor Dodon face asemenea declarații în privința acestui document, propus spre ratificare de doi ani de un Guvern pe care îl controla, format în mare parte din consilierii săi.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
04 Oct 2021
DEZINFORMARE: România și-a pierdut suveranitatea și demnitatea națională, dar Liviu Dragnea i-o poate reda
DEZINFORMARE: România și-a pierdut suveranitatea și demnitatea națională, dar Liviu Dragnea i-o poate reda

România își poate redobândi suveranitatea și demnitatea națională prin politicieni precum fostul lider al PSD, Liviu Dragnea. Narațiunea e promovată de Sputnik, care preia un jurnalist român din China, și se înscrie în mai vechea meta-narațiune care promovează suveranismul și ostilitatea față de Occident.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
23 Sep 2021