Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Maia Sandu este un „virus” prin care Occidentul vrea să distrugă statalitatea moldovenească

Maia
Fals
Adevărat

Maia Sandu este un agent al forțelor externe care se comportă ca un virus creat pentru a distruge statul moldovenesc și a uni cu România teritoriile de dincolo de Prut. Se acreditează și ideea că lidera de la Chișinău ar fi responsabilă de criza politică pe care au creat-o, de fapt, socialiștii.

ȘTIRE: O infecție creată artificial și injectată cu forța distruge  toate structurile puterii în Moldova, susține un comentariu publicat de portalul pravdorub.md, care reia teoriile referitoare la faptul că noul președinte de la Chișinău Maia Sandu este controlată și îndeplinește comenzile Occidentului, care are drept scop unirea cu România și distrugerea statului Republica Moldova.

 „Este posibil ca forțele occidentale s-o fi adus pe Maia Sandu la putere pentru a utiliza țara noastră în propriile interese. Pentru aceasta, ei vor să creeze în Moldova un haos politic, economic și social [...] Poate Sandu a primit într-adevăr o astfel de misiune și este acel „virus” care trebuie să distrugă statalitatea noastră. Această infecție se dezvoltă activ, iar antidot nu există. [...] Din punctul de vedere al teoriei haosului, faptul că țara a rămas fără Guvern, este, din nou, meritul Maiei Sandu [...] Identitatea noastră națională este demult pusă sub semnul întrebării. Iar acum, când președintele este cetățeanul altui stat și susține ideea unirii cu România, moldovenii ca națiune ar putea fi asimilați cu românii și să dispară”

NARAȚIUNI:  1. Maia Sandu este un politician creat și controlat de Occident și îndeplinește comenzi politice din exterior, în detrimentul intereselor Republicii Moldova. 2. Maia Sandu este pro-unionistă și are ca scop distrugerea statului moldovenesc prin unirea cu România. 3. Acțiunile Maiei Sandu au ca scop crearea haosului, în acest context înscriindu-se și actuala criză politică legată de demisia Guvernului

CONTEXT/ETOS LOCAL: Faptul că Maia Sandu ar fi controlată din exterior (Occident), scopul său/al forțelor care o controlează fiind distrugerea Republicii Moldova ca stat, a fost unul din principalele mesaje de campanie în alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a fost promovat intens de mass-media care este considerată ca fiind controlată de principalul său oponent, Igor Dodon, dar și de persoane apropiate acestuia și de el însuși.

Autorii unor astfel de acuzații invocă drept argumente faptul că Maia Sandu are studii la Harvard, a lucrat la Banca Mondială și are relații bune cu unii lideri politici internaționali precum cancelarul german Angela Merkel.

Și intenția Maiei Sandu de a uni Republica Moldova cu România este o temă mai veche, care a fost utilizată prima dată încă în campania pentru prezidențiale din 2016.

Ambele subiecte sunt sensibile în Republica Moldova, stat în care populația are viziuni diferite în ceea ce privește orientarea politicii externe (vectorul pro-rus vs. vectorul pro-european), iar importante grupuri minoritare etnice (ruși, găgăuzi, ucraineni etc.), concentrate în sudul și în nordul țării, se opun integrării Republicii Moldova în UE, fiind deseori întărâtate cu „pericolul unionismului”.

OBIECTIV:  Să o prezinte pe Maia Sandu drept o politiciană/șefă de stat obedientă unor grupuri de interese străine care au ca scop distrugerea Republicii Moldova. Să fie prezentată ca principala responsabilă a crizei politice/economice/sociale din Republica Moldova și incapabilă să rezolve problemele cetățenilor. Totodată, se caută acreditarea ideii că Maia Sandu este o adeptă ferventă a unirii cu România, pentru a i se subția bazinul electoral; indirect este pusă în antiteză cu politicieni „stataliști”, precum Igor Dodon.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Nu au fost aduse vreodată probe privind subordonarea Maiei Sandu față de forțe politice străine sau câștiguri de orice natură care i-ar veni din partea acestora. SUA și UE au lansat apeluri privind organizarea de alegeri libere și corecte, însă nu s-au implicat în vreun fel în campania electorală și nu au făcut-o nici organizații ale societății civile internaționale („rețeaua Soros” din discursul folosit în spațiul ex-sovietic de forțe anti-occidentale și cu tendințe autoritare, dar și de către grupări din zona dreptei radicale și a adepților teoriilor conspirațiilor din Occident).

De asemenea, nu au fost aduse probe nici în privința acuzațiilor despre amenințările pe care le reprezintă Maia Sandu pentru statalitatea Republicii Moldova prin intenția de a produce unirea cu România.

Mai noile afirmațiile despre vina Maiei Sandu pentru criza politică din Republica Moldova prin faptul că ar fi responsabilă de demisia Guvernului nu au niciun argument și reprezintă simple dezinformări. Guvernul Ion Chicu a demisionat la 23 decembrie 2020, cu o zi înainte de învestirea Maiei Sandu în funcția de președinte. Atât Ion Chicu, fostul premier, cât și toți liderii partidelor parlamentare s-au pronunțat pentru dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate, opțiune susținută și de președinta Republicii Moldova.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Maia Sandu a cerut demisia Guvernului din calitatea sa de lider politic și de președinte ales.

CUI ÎI SERVESC NARAȚIUNILE: Lui Igor Dodon, ca principal oponent politic al Maiei Sandu. Kremlinului, pentru a alimenta fobiile cu privire la unire.

Tags: Republica Moldova, Maia Sandu, Igor Dodon, unioniști

Verifică sursele:

Carte recomandata
 • Publicație / Media:
  pravdorub.md
 • Data publicării:
  11/01/2021
 • Limba / Public țintă:
  Populația pro-rusă, minoritățile naționale
 • Amplificare:
  Agregatorul rus de știri yandex.ru
 • Afiliere politică:
  PSRM, Igor Dodon
 • Narațiune cheie:
  Maia Sandu este controlată de Occident, iar toate acțiunile și deciziile sale au drept scop distrugerea Republicii Moldova ca stat
Alte articole
FAKE NEWS: Republica Moldova a început deja să primească refugiați afgani

FAKE NEWS: Republica Moldova a început deja să primească refugiați afgani

Republica Moldova primește deja refugiați din Afganistan, potrivit unei narațiuni false apărute recent la Chișinău. Narațiunea se înscrie într-o serie de fake-news și dezinformări lansate în mai multe țări după căderea Kabulului.

FAKE NEWS: Dodon nu este omul Rusiei, iar Moscova nu s-a amestecat în alegerile parlamentare din Republica Moldova

FAKE NEWS: Dodon nu este omul Rusiei, iar Moscova nu s-a amestecat în alegerile parlamentare din Republica Moldova

Rusia nu s-a amestecat, pentru Igor Dodon, în alegerile parlamentare pierdute de partidele de stânga pro-ruse de la Chișinău, scrie Ion Cristoiu, preluat de sputnik.md. Cristoiu merge și dincolo de această narațiune falsă și speculează că Maia Sandu și PAS său vor eșua lamentabil, incapabile să facă reforme.

FAKE NEWS: Ucraina interzice „Maestrul și Margareta”

FAKE NEWS: Ucraina interzice „Maestrul și Margareta”

Autoritățile de la Kiev au interzis o ediție a romanului „Maestrul și Margareta” al lui Mihail Bulgakov, dar informația a fost tratată de publicații online din Rusia drept o interzicere totală a acestei opere literare.

Cornel Ciobanu

18 Jan 2021
Cornel Ciobanu

Timp de citire: 4 min
 • O infecție creată artificial și injectată cu forța distruge toate structurile puterii în Moldova, susține un comentariu publicat de portalul pravdorub.md, care reia teoriile referitoare la faptul că noul președinte de la Chișinău Maia Sandu este controlată și îndeplinește comenzile Occidentului, care are drept scop unirea cu România și distrugerea statului Republica Moldova.
 • NARAȚIUNI: 1. Maia Sandu este un politician creat și controlat de Occident și îndeplinește comenzi politice din exterior, în detrimentul intereselor Republicii Moldova. 2. Maia Sandu este pro-unionistă și are ca scop distrugerea statului moldovenesc prin unirea cu România. 3. Acțiunile Maiei Sandu au ca scop crearea haosului, în acest context înscriindu-se și actuala criză politică legată de demisia Guvernului.
 • Autorii unor astfel de acuzații invocă drept argumente faptul că Maia Sandu are studii la Harvard, a lucrat la Banca Mondială și are relații bune cu unii lideri politici internaționali precum cancelarul german Angela Merkel.
 • Nu au fost aduse vreodată probe privind subordonarea Maiei Sandu față de forțe politice străine sau câștiguri de orice natură care i-ar veni din partea acestora.
FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor
FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor

În timp ce în statele membre ale UE criza gazelor naturale se adâncește iar prețurile cresc, presa guvernamentală rusă promovează narațiuni despre panica europenilor, care ar solicita ajutorul Rusiei.

19 Oct 2021
FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă
FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă

Republica Moldova va rămâne fără forță de muncă pentru recoltarea fructelor și legumelor după semnarea unui acord care le va permite moldovenilor să se angajeze la lucrări agricole în Germania, scrie portalul pro-socialist de știri kp.md. Narațiunea intră în categoria celor prin care se încearcă subminarea aspirațiilor europene; în fapt, acordul nu face decât să aducă în legalitate situația celor care, oricum, își caută de lucru în Germania.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
18 Oct 2021
FAKE NEWS: România va trimite militari în Crimeea la comanda UE
FAKE NEWS: România va trimite militari în Crimeea la comanda UE

Militarii români ar urma să participe la operațiunea ucraineană de recuperare a Crimeii.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
13 Oct 2021
FAKE NEWS: ONU a denunțat crimele regimului Zelenski în Ucraina
FAKE NEWS: ONU a denunțat crimele regimului Zelenski în Ucraina

ONU a criticat Kievul pentru încălcările grave ale drepturilor omului, menționând, potrivit presei din Rusia, că Ucraina „își ucide populația”, „aplică torturi” și „limitează libertatea cuvântului”. În realitate, presa rusă a încercat să manipuleze opinia publică prin folosirea selectivă a informațiilor din raportul Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului.

Marin Gherman
Marin Gherman
12 Oct 2021