Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Moldova, rampă de lansare americană pentru un război cu Rusia

MoldSUA
©EPA/DUMITRU DORU  |   Two men ride on a dray as it passes next to the US armoured vehicles arriving in Moldova at the crossing point Sculeni, 135 kilometers East from Chisinau, Moldova, 03 May 2016. US soldiers and engineers are arriving in Moldova to take part in 'Pioneer Dragon 2016' joint military exercise with the Moldovian national army, held for the first time in Moldova, between 03 to 20 May 2016.

La Chișinău au fost aduși militari americani care vor participa la războiul din Donbass, împotriva Rusiei, scrie o sursă rusească, preluată și de presa de propagandă de la Chișinău. Narațiunile au scopul să inducă ideea unei agresiuni occidentale în regiune. Ministerul Apărării de la Chișinău a calificat această informație drept un fakenews.

ȘTIRE: „În Moldova au sosit 400 de mililari americani, care urmează să fie dislocați în Odessa, dacă autoritățile din Ucraina vor începe escaladarea militară a situației în Donbas”. Articolul a fost difuzat de VERSIA.RU, EADAILY.COM și preluat de MEJDURECIE.MD. Potrivit sursei citate, militarii ar fi cazați la hotelul Zentrum din centrul Chișinăului. „După ce Pentagonul nu a reușit să se instaleze în Crimeea, Odessa a devenit pentru americani un centru strategic în confruntarea cu Rusia. Însă, din cauza faptului că în Ucraina constituția nu permite aflarea pe teritoriul său a bazelor militare străine, obiectele care se construiesc sunt prezentate ca simple centre de instruire, iar contingentul este unul mic, pentru a nu provoca militarii ruși”, scrie versia.ru, care susține că dislocarea militarilor americani ar fi fost convenită în cadrul vizitei la Chișinău a lui Robin Dunnigan, asistentă adjunctă a Secretarului de Stat al SUA, pe 4 octombrie. Dislocarea militarilor ar fi început încă la sfârșitul lunii septembrie, potrivit sursei citate, care scrie că la Chișinău au fost descărcate trei aeronave americane.

NARAȚIUNE: În Republica Moldova au fost aduși militari americani care vor participa la războiul din Donbass;

CONTEXT: Narațiunea se înscrie în lista de teme predilecte ale propagandei și dezinformării care vin din direcția Kremlinului – pericolul NATO, războiul din Donbass, antrenarea unor state din regiune într-un război împotriva Rusiei etc. Dezinformările privind NATO apar cu regularitate pe canalele de propagandă ale Moscovei. În Republica Moldova, narațiunile că partidele pro-europene sunt dirijate de americani și Occident au apărut încă în perioada electorală și au continuat să fie promovate după victoria formațiunii fondate de Maia Sandu. Veridica a destructurat mai multe fake-uri potrivit cărora noua guvernare și Maia Sandu vor să forțeze Republica Moldova să adere la NATO în detrimentul intereselor naționale și să o antreneze în conflicte armate împotriva Rusiei etc.

Situația în regiune s-a agravat după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea și a provocat, în 2014, un război în Donbass, estul Ucrainei. În conflict, care durează de 7 ani, au murit peste 14 mii de persoane. Rusia încearcă să transfere vina pentru victimele din estul Ucrainei pe seama Kievului care ar căuta război cu Rusia.

OBIECTIV: Să inducă ideea unei agresiuni occidentale, americane, în regiune și să creeze impresia că noua guvernare pro-europeană de la Chișinău vrea să implice Moldova într-un conflict militar. Să alimenteze fobiile față de NATO și americani.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Ministerul Apărării a negat informațiile apărute în articolul preluat de Mejdurecie.md, că în Republica Moldova ar fi sosit 400 de militari americani pentru a fi trimiși în conflictul din Ucraina. Ofițerul de presă Ala Diaconu a declarat pentru Veridica.ro că acest articol este un fake, o știre falsă.

La sfârșitul lunii septembrie, Armata Națională a primit un lot de echipament militar din partea Guvernului SUA, însă aceasta nu are nicio legătură cu sosirea unor militari americani în Republica Moldova. În aeronava americană nu erau 400 de militari, după cum se poate vedea și în fotografiile de la evenimentul de recepție a echipamentului, publicate de Ambasada SUA la Chișinău.

În ceea ce privește vizita la Chișinău a asistentei adjuncte a Secretarului de Stat al SUA, Robin Dunnigan, care s-a aflat în Republica Moldova în perioada 4-5 octombrie, ea a discutat cu președinta Maia Sandu despre relațiile bilaterale moldo-americane, inclusiv programele de asistență pentru dezvoltare, finanțate de SUA în Republica Moldova. Robin Dunnigan a avut întrevederi și cu prim-ministrul Gavrilița, s-a întâlnit cu absolvenții programelor de schimb ale ambasadei, a discutat despre oportunitățile economice cu reprezentanții Camerei de Comerț Americane. De asemenea, la Tiraspol a avut întrevederi în calitate de reprezentant al SUA în cadrul procesului de reglementare în formatul 5+2, condus de OSCE. Ea nu a avut programată nicio întrevedere la Ministerul Apărării.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Armata Republicii Moldova a primit un lot de echipament militar din partea Guvernului Statelor Unite ale Americii în valoare de 5 milioane de dolari SUA în scopul realizării Planului de dezvoltare și transformare a Armatei Naționale, conform prevederilor Strategiei Naționale de Apărare și Pachetului Iniţiativei de Consolidare a Capacităţii de Apărare a Republicii Moldova (DCBI).

REACȚII OFICIALE: Reprezentanta Ministerului Apărării a negat informațiile apărute în articolul preluat de Mejdurecie.md. Ofițerul de presă Ala Diaconu a declarat pentru Veridica.ro că acest articol este un fake.


 • Data publicării:
  21/10/2021
 • Limba / Public țintă:
  publicul antioccidental, anti-NATO
 • Amplificare:
  versia.ru
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  În Republica Moldova au fost aduși militari americani pentru a participa la războiul din Donbass, împotriva Rusiei.
Alte articole
FAKE NEWS: Maia Sandu a convenit cu Zelenski să atace Transnistria

FAKE NEWS: Maia Sandu a convenit cu Zelenski să atace Transnistria

O postare a unui canal Telegram din Rusia potrivit căreia președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, ar lua în calcul un atac militar asupra regiunii separatiste transnistrene și că ar fi încercat să obțină și sprijinul Kievului, a provocat o adevărată campanie de presă la Chișinău și Moscova, fiind preluată de un șir întreg de instituții. Chișinăul neagă acest scenariu care nu rezistă niciunei critici.

FAKE NEWS: Maia Sandu e simultan pro și contra separatiștilor transnistreni

FAKE NEWS: Maia Sandu e simultan pro și contra separatiștilor transnistreni

După întâlnirea cu trimisul Kremlinului, Dmitri Kozak, Maia Sandu a fost acuzată simultan că reprezintă interesele regimului separatist de la Tiraspol și că susține o așa-zisă blocadă impusă Transnistriei de către Republica Moldova și Ucraina.

FAKE NEWS: Igor Dodon e cenzurat de Facebook

FAKE NEWS: Igor Dodon e cenzurat de Facebook

Fostul președinte al Republicii Moldova consideră că a pierdut alegerile prezidențiale din cauza Facebook, care i-ar fi șters like-uri primite și ar fi blocat conturile membrilor săi de partid. În mod ironic, afirmațiile au fost făcute într-o emisiune online transmisă pe aceeași rețea, Facebook.

Mariana Vasilache

22 Oct 2021
Mariana Vasilache

Timp de citire: 3 min
 • La Chișinău au fost aduși militari americani care vor participa la războiul din Donbass, împotriva Rusiei, scrie o sursă rusească, preluată și de presa de propagandă de la Chișinău. Narațiunile au scopul să inducă ideea unei agresiuni occidentale în regiune. Ministerul Apărării de la Chișinău a calificat această informație drept un fakenews.
 • OBIECTIV: Să inducă ideea unei agresiuni occidentale, americane, în regiune și să creeze impresia că noua guvernare pro-europeană de la Chișinău vrea să implice Moldova într-un conflict militar. Să alimenteze fobiile față de NATO și americani.
FAKE NEWS: Comisia Europeană „anulează” Crăciunul și interzice folosirea numelui creștin „Maria”
FAKE NEWS: Comisia Europeană „anulează” Crăciunul și interzice folosirea numelui creștin „Maria”

Comisia Europeană vrea să „anuleze” Crăciunul ca parte a unui efort de a impune un limbaj ce subminează identitatea creștină a europenilor. Narațiunea falsă trimite la un ghid de comunicare internă retras între timp de Comisie.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
02 Dec 2021
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova

Acordul de Asociere la UE nu i-a adus niciun câștig Republicii Moldova, care a pierdut piața rusă fără să reușească să exporte în cea comunitară, potrivit unei narațiuni false publicate de presa rusă.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
29 Nov 2021
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara

Occidentul își trimite în Moldova agenții pentru a o distruge, iar actuala putere se poate menține la putere doar prin dictatură. Narațiunile sunt promovate ca reacție la numirea a doi experți independenți în comisia de evaluare a activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
26 Nov 2021