Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Dezinformare:

DEZINFORMARE: Rusia are dreptul la teritoriile care au făcut parte din fostul URSS

Dezinformare

Rusia are dreptul la teritoriile pierdute în urma destrămării URSS, potrivit unei narațiuni false promovate de portavocea Kremlinului, Sputnik. Aceasta a fost publicată în timp ce Rusia a masat la frontiera cu Ucraina militari și echipamente, fapt ce a provocat îngrijorarea comunității internaționale.

ȘTIRE: „...Rusia nu-și mai poate permite ambiguități, lipsa unor înțelegeri, reticențe – noile amenințări, chiar dacă sunt o continuare a celor existente, necesită niște reacții dure. Așa cum a declarat suficient de clar președintele în cadrul reuniunii colegiului Ministerului Apărării: “Ei cred că noi nu observăm amenințările? Sau cred că noi vom asista pasiv la crearea unor noi amenințări pentru Rusia? În asta constă toată problema – nu avem unde să ne mișcăm în continuare – iată care este problema”...

... Nu doar suntem un succesor și urmașul Rusiei istorice în toate formele și etapele ei (de la Rusia Kieveană, până la URSS), dar anume noi suntem această Rusie. Și în această calitate noi trasăm în fața adversarului nostru istoric, așa-numitul Occident, o linie roșie concretă. În acest fel dăm de înțeles că nu avem de gând să cedăm sau să ne retragem – nici după Brest, nici de la Nipru, pierdut temporar. După publicarea proiectelor de acorduri s-a declanșat un nou tam-tam despre planurile lui Putin de a reface URSS – însă noi nu avem nevoie de reanimarea a ceea ce a murit, vrem să construim ceva nou. Însă pe aceleași teritorii, care sunt parte a lumii ruse, a influenței ruse, a spațiului rusesc. Decesul URSS nu a fost în stare să anuleze și nu a anulat acest fapt – acum doar îl aducem la cunoștința întregii lumi.

... Slăbirea generală și criza Occidentului, eșecul proiectului lui global – adică atlantiștii, pur și simplu, nu mai dispun de suficiente forțe pentru a menține în sfera lor de influență teritoriile străine, nu pot să transforme frontiera temporară între Vest și Rusia în una permanentă...

Acum Putin i-a înaintat Occidentului o condiție simplă – să recunoască nu doar dreptul Rusiei la existență și siguranță, dar și dreptul nostru la un viitor. Acest lucru va fi imposibil fără refacerea cel puțin a unității geopolitice a Rusiei istorice – iar contracararea la care recurge Occidentul nu reprezintă altceva decât o amenințare pentru însăși existența noastră...”

Realitate

NARAȚIUNI: 1. Rusia are dreptul la teritoriile pierdute în urma destrămării URSS. 2. Fostele republici fac parte din lumea rusă, iar dispariția URSS nu a anulat dreptul asupra lor. 3. Occidentul amenință existența Rusiei. 4. Occidentul este în criză și proiectul lui global - un eșec.

CONTEXT: Rusia a masat la frontiera cu Ucraina forțe semnificative, fapt ce a provocat îngrijorarea comunității internaționale. Pe fundalul acestei impresionante desfășurări de trupe și a pericolului unui atac asupra Ucrainei, președintele rus Vladimir Putin a declarat că va obliga Occidentul și NATO să respecte „liniile roșii” și cere garanții de securitate de la SUA.

În opinia lui Vladimir Putin, care se află la guvernare de peste 20 de ani, „destrămarea URSS a fost cea mai mare catastrofă geopolitică” a secolului XX. În pofida legăturilor care au rămas după prăbușirea URSS, Kremlinul nu a reușit să mențină relații calitative, bazate pe principiul egalității și respectului reciproc cu fostele republicii sovietice, dar mai degrabă s-a impus prin relații de dominație, șantaj economic și energetic, embargouri, amenințări, alimentarea forțelor secesioniste și chiar conflicte armate. Acestea s-au intensificat mai ales în contextul apropierii fostelor republici sovietice de Uniunea Europeană. Anexarea Crimeii, în 2014, și războiul din Donbas, au fost provocate de Federația Rusă după ce populația din Ucraina a manifestat masiv împotriva președintelui Victor Ianukovci, care a refuzat să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Ocuparea peninsulei Crimeea și crearea celor două republici separatiste din Estul Ucrainei face parte din proiectul Novorosia, care presupunea extinderea până la Odesa și la frontiera cu Republica Moldova (inclusiv Transnistria). După evenimentele din Ucraina, Statele Baltice au exprimat temeri privind o nouă ocupație rusă. Anterior, în 2008, în Georgia, care are două republici separatiste pe teritoriul său, Osetia și Abhazia, a avut loc razboiul ruso-georgian, când trupele ruse au ajuns aproape de capitala Tbilisi. Iar Republica Moldova, de 30 de ani, se confruntă cu un conflict înghețat în regiunea transnistreaznă, regimul separatist de la Tiraspol fiind susținut politic și financiar de Kremlin, care are inclusiv forțe armate în zonă în ciuda cererilor repetate ale Chișinăului ca acestea să fie retrase.

Acțiunile de la frontiera cu Ucraina și declarațiile președintelui rus vin pe fundalul căderiii ratingului lui Vladimir Putin și al partidului său de la guvernare, în condițiile în care opoziția din Rusia a fost eliminată, presa incomodă închisă sau declarată „agent străin”, la fel ca și organizațiile din societatea civilă.

OBIECTIV: Narațiunile au scopul să sublinieze apartenența fostelor republici la spațiul și lumea rusă și dreptul Rusiei asupra acestor teritorii.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Apartenența de secole a țărilor din fosta URSS la lumea rusă și istoria comună la care face referire autorul sunt rezultatul expansionismului rusesc, fiind vorba de popoare diferite și teritorii invadate și ocupate în care puterea ocupantă a căutat să își impună limba și cultura. Este așadar o falsă apartenență, folosită pentru a justifica interesele politice și de dominație ale Federației Ruse. Narațiunile se înscriu în eforturile Kremlinui de menținere a influenței sale în fostele state care s-au desprins de URSS în urmă cu 30 de ani. URSS a fost un stat totalitar, care a inclus cu forța teritorii în componența sa.

În ceea ce privește narațiunea că Rusia are dreptul la aceste teritorii care ar fi parte a lumii ruse și a spațiului rusesc și că dispariția URSS nu a anulat acest fapt, aceasta este o dezinformare. Declarațiile de independență ale fostelor republici sovietice, în 1991, suveranitatea și integritatea lor teritorială au fost recunoscute de Federația Rusă și de comunitatea internațională (ONU).

Narațiunea privind amenințarea Occidentului „pentru însăși existența” Rusiei, de asemenea este una falsă. Nicio țară din Ocident și NATO nu a atacat și nu intenționează să atace Federația Rusă. Dimpotrivă, Rusia a atacat Ucraina în 2014 și Georgia în 2008, iar cererile acestora de a adera la NATO s-au intensificat anume în acest context.

 • Publicație / Media:
  sputnik.md
 • Data publicării:
  23/12/2021
 • Limba / Public țintă:
  Publicul din fostele republici sovietice, prorus, nostagic după URSS
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Rusia are dreptul la teritoriile pierdute în urma destrămării URSS
Mariana Vasilache

24 Dec 2021
Mariana Vasilache

Timp de citire: 13 min
 • Rusia are dreptul la teritoriile pierdute în urma destrămării URSS, potrivit unei narațiuni false promovate de portavocea Kremlinului, Sputnik. Aceasta a fost publicată în timp ce Rusia a masat la frontiera cu Ucraina militari și echipamente, fapt ce a provocat îngrijorarea comunității internaționale.
 • NARAȚIUNI: 1. Rusia are dreptul la teritoriile pierdute în urma destrămării URSS. 2. Fostele republici fac parte din lumea rusă, iar dispariția URSS nu a anulat dreptul asupra lor. 3. Occidentul amenință existența Rusiei. 4. Occidentul este în criză și proiectul lui global - un eșec.
 • OBIECTIV: Narațiunile au scopul să sublinieze apartenența fostelor republici la spațiul și lumea rusă și dreptul Rusiei asupra acestor teritorii.
DEZINFORMARE: România amenință Republica Moldova, dar nu va putea să mai facă nimic atunci când NATO o va abandona
DEZINFORMARE: România amenință Republica Moldova, dar nu va putea să mai facă nimic atunci când NATO o va abandona

România amenință existența Republicii Moldova, dar este un stat slab care își va pierde orice influența când NATO, la presiunile Rusiei, își va retrage bazele de pe teritoriul său. Narațiunile sunt lansate în contextul tensiunilor regionale și a cererilor Rusiei ca NATO să se retragă spre vest.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
21 Jan 2022
DEZINFORMARE: Prin codul QR de pe certificatele verzi se impune creditul social și e înrobită populația
DEZINFORMARE: Prin codul QR de pe certificatele verzi se impune creditul social și e înrobită populația

Codul QR de pe certificatele Covid reprezintă un pas pentru impunerea așa-numitului „credit social” prin care românii – și restul omenirii – vor fi înrobiți de oculta mondială. Narațiunea falsă e promovată în medii anti-vacciniste și corona-sceptice și e legată de mai vechile teorii ale conspirației privind documentele cu date biometrice.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
20 Jan 2022
DEZINFORMARE: La sfârșitul Războiului Rece, SUA a vrut să dezmembreze România și i-a oferit-o Rusiei
DEZINFORMARE: La sfârșitul Războiului Rece, SUA a vrut să dezmembreze România și i-a oferit-o Rusiei

SUA a propus dezmembrarea României și a vrut să o ofere Rusiei la sfârșitul Războiului Rece, potrivit unei dezinformări apărute la București. Oferta ar fi fost făcută în baza tezelor din „Ciocnirea civilizațiilor”, lucrare care a apărut câțiva ani mai târziu.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
19 Jan 2022
DEZINFORMARE: Ucraina pregătește un masacru în Donbass
DEZINFORMARE: Ucraina pregătește un masacru în Donbass

Ucraina se pregătește să masacreze civilii din Donbass, potrivit presei din regiunea separatistă și de la Moscova. Narațiunea falsă este o reacție la știrea privind mobilizarea de către Kiev a unităților de apărare teritorială în contextul în care există rusul unei invazii rusești.

Marin Gherman
Marin Gherman
18 Jan 2022