Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Dezinformare:

DEZINFORMARE: La Chișinău, se pregătește persecutarea Bisericii

Dezinformare

Maia Sandu se va răzbuna pe Biserică pentru că l-a susţinut pe Igor Dodon, va închide, la indicaţia Occidentului, bisericile care țin de Patriarhia Moscovei şi va favorizarea preluarea parohiilor de către Patriarhia Română, potrivit unei narațiuni susţine un expert în ortodoxie. Naraţiunile vin în contextul în care partidul creat de Maia Sandu a câştigat alegerile parlamentare din Republica Moldova şi va forma în scurt timp un nou guvern.

ŞTIRE: Publicaţia „Argumenî i Factî” preia opinia preşedintelui Filialei moldoveneşti a Asociaţiei experţilor ortodocşi, Vladimir Bukarski, care susţine că Maia Sandu ar fi avidă de răzbunare şi nu se va lasă mult aşteptată, „cu atât mai mult că Biserica Ortodoxă a Patriarhiei Moscovei demult stă ca un os în gâtul Occidentului”. El scrie pe contul său de Telegram, preluat de aif.md, că Maia Sandu ar urma să „participe la Kiev la un „sabat” numit Ziua Independenţei, când se va încerca preluarea forţată a Lavrei Pechersk de către rascolnicii, schismaticii din Biserica Ortodoxă Ucraineană, cu participarea personală a patriarhului Bartolomeu al Constantinopolului; că va ratifica Convenţia de la Stambul, „unde sunt prevăzute negru pe alb egalitatea de gen şi drepturile minorităţilor sexuale”; că va susţine deschis acţiunile Patriarhiei Române de ademenire a parohiilor de la Mitropolia Moldovei (Patriarhia Moscovei) la Mitropolia Basarabiei (Patriarhia Română); că va înăspri măsurile restrictive în biserici sub pretextul pandemiei de Covid; că va face presiuni asupra preoţilor inclusiv prin deschiderea de dosare pe fapte de corupţie, delapidări etc.; că ar putea interzice retransmiterea postului ortodox „Soiuz” pe teritoriul Republicii Moldova”.

Realitate

NARAŢIUNI: 1.Maia Sandu se va răzbuna pe Biserică pentru că l-a susţinut pe Igor Dodon; bisericile vor fi închise sub pretextul Covid iar preoţii vor fi pedepsiţi sub pretextul lupei cu corupţia. 2. Maia Sandu pregăteşte măsuri coercitive la adresa Bisericii Ortodoxe Ruse la indicaţia Occidentului. 3. Maia Sandu susţine preluarea de către Patriarhia Română a parohiilor Mitropoliei Moldovei (Patriarhia Moscovei).

CONTEXT: Biserica Ortodoxă din Moldova, care ține de Patriarhia Moscovei, s-a implicat constat în viaţa politică şi a fost folosită de politicieni în campaniile electorale. Aproape toţi liderii de partide care au acces în cele mai înalte funcţii din stat s-au afişat la cele mai importante sărbători religioase alături de mitropolit. La slujbele de Paști, de Crăciun sau Hramul Chişinăului, retransmise şi la principalele posturi de televiziune, au participat de-a lungul anilor preşedinţii Vladimir Voronin, Igor Dodon, președinții Parlamentului Marian Lupu, Zinaida Greanîi, premierii Vlad Filat, Pavel Filip, deputaţi, primari etc., şi chiar a existat o competiţie  între liderii politici pentru aducerea luminii de Paşti de la Ierusalim cu avionul.

Cea mai vizibilă susţinere din partea bisericii i-a fost acordată în ultimii ani liderului PSRM, Igor Dodon, inclusiv în campaniile pentru prezidenţiale din 2016, 2020 şi parlamentarele din 11 iulie 2021. După alegerile din 2016, chiar şi Curtea Constituţională a constatat implicarea agresivă în cadrul alegerilor prezidențiale a reprezentanților Mitropoliei Moldovei, care au utilizat un limbaj extremist, xenofob, homofob și sexist în adresa unui concurent electoral (Maia Sandu), fapt confirmat și de rapoartele observatorilor naționali și internaționali. Curtea a atenţionat că un asemenea comportament este contrar prevederilor Constituției, iar autorităţile statului responsabile de procesul electoral şi activitatea cultelor religioase nu şi-au onorat obligaţia de a împiedica şi sancţiona implicarea acestora în procesul electoral. Curtea a subliniat atunci necesitatea reglementării exprese de către Parlament a unor mecanisme care să sancționeze orice tentativă de implicare a cultelor religioase în campaniile electorale, însă până acum nu a fost adoptată nicio măsură în acest sens. În campania pentru alegerile prezidenţiale din 2016, arhiepiscopul de Bălţi şi Făleşti al BOM, Marchel, a insultat-o pe Maia Sandu, iar în 2019 acesta a fost obligat de instanţa de judecată să-i plătească despăgubiri morale pentru discriminare.

În Republica Moldova există două mitropolii: Mitropolia Moldovei, aflată sub jurisdicţia Patriarhiei Moscovei, văzută şi ca o exponentă a cauzei pro-ruse, şi Mitropolia Basarabiei (Patriarhia Română) creată după Marea Unire de la 1918 prin ridicarea Arhiepiscopiei de Chişinău la rangul de Mitropolie, reactivată în anii 1990, dar înregistrată oficial abia în 2000 de Guvernul Republicii Moldova, după o decizie a CEDO.

Moldovenii au o încredere foarte mare în biserică. Potrivit Barometrului Opiniei Publice 2020, biserica se află pe primul loc în topul încrederii populaţiei, 35% din respondenţii sondajului au spus că au foarte multă încredere în biserica și 39% au o oarecare încredere.

OBIECTIV: Naraţiunile au scopul de a o decredibiliza pe Maia Sandu și a de a consolida poziția Mitropoliei Moldovei, care rămâne o pârghie importantă prin care se pot frâna sau contesta reformele care se anunță, eforturile de combatere a corupției dar și politicile generale ale guvernului pro-european care urmează să se instaleze la Chișinău.

DE SUNT FALSE NARAŢIUNILE: Maia Sandu nu s-a poziţionat niciodatăîmpotriva bisericii. Dimpotrivă, la scurt timp după alegerea în funcția de președinte a avut întrevederi cu Mitropolitul Moldovei, Vladimir, iar ulterior cu Mitropolitul Basarabiei, Petru, în luna decembrie 2020. De asemenea şefa statului a discutat situaţia pandemică din Republica Moldova în cadrul unei întâlniri cu Mitropolitul Moldovei, Vladimir, în luna martie. Mai mult, Mitropolitul a felicitat-o pe preşedinta Maia Sandu cu prilejul zilei ei de naştere.

De asemenea, nici Maia Sandu, nici reprezentanţii PAS nu s-au pronunțat în favoarea Mitropoliei Basarabiei (Patriarhia Română) sau în defavoarea Mitropoliei Moldovei (Patriarhia Moscovei). În Republica Moldova, biserica este separată de stat, astfel că nici Preşedinţia, nici Parlamentul (cu PAS majoritatea), nici noul Guvern format din reprezentanţii PAS nu vor putea interveni în treburile interne ale bisericii.

În ceea ce priveşte măsurile restrictive care au fost introduse în timpul pandemiei de Covid, distanţa socială, numărul limitat de persoane într-o încăpere, sau chiar închiderea unor localuri, acestea se răsfrâng asupra tuturor instituţiilor, locurilor publice, şcolilor, restaurantelor, localurilor, etc., nu doar a bisericilor.

 • Publicație / Media:
  AIF.MD
 • Data publicării:
  21/07/2021
 • Limba / Public țintă:
  Enoriaşii în general, antioccidentalii şi euroscepticii
 • Narațiune cheie:
  La Chișinău, se pregătește persecutarea Bisericii
Mariana Vasilache

23 Jul 2021
Mariana Vasilache

Timp de citire: 13 min
 • Maia Sandu se va răzbuna pe Biserică pentru că l-a susţinut pe Igor Dodon, va închide, la indicaţia Occidentului, bisericile care țin de Patriarhia Moscovei şi va favorizarea preluarea parohiilor de către Patriarhia Română, potrivit unei narațiuni susţine un expert în ortodoxie. Naraţiunile vin în contextul în care partidul creat de Maia Sandu a câştigat alegerile parlamentare din Republica Moldova şi va forma în scurt timp un nou guvern.
 • NARAŢIUNI: 1.Maia Sandu se va răzbuna pe Biserică pentru că l-a susţinut pe Igor Dodon; bisericile vor fi închise sub pretextul Covid iar preoţii vor fi pedepsiţi sub pretextul lupei cu corupţia. 2. Maia Sandu pregăteşte măsuri coercitive la adresa Bisericii Ortodoxe Ruse la indicaţia Occidentului. 3. Maia Sandu susţine preluarea de către Patriarhia Română a parohiilor Mitropoliei Moldovei (Patriarhia Moscovei).
 • OBIECTIV: Naraţiunile au scopul de a o decredibiliza pe Maia Sandu și a de a consolida poziția Mitropoliei Moldovei, care rămâne o pârghie importantă prin care se pot frâna sau contesta reformele care se anunță, eforturile de combatere a corupției dar și politicile generale ale guvernului pro-european care urmează să se instaleze la Chișinău.
DEZINFORMARE: Politicile inclusive și sanitare sunt forme de totalitarism
DEZINFORMARE: Politicile inclusive și sanitare sunt forme de totalitarism

Vaccinarea, tolerarea persoanelor LGBT, digitalizarea – înseamnă instaurarea unui regim totalitar, susține un istoric rus, care se poziționează împotriva vaccinării și susține teza că „ultraglobaliștii” vor să controleze omenirea prin intermediul pandemiei. Narațiunile se înscriu într-o campanie de subminare a democrațiilor occidentale prin deturnarea valorilor care stau la baza lor – democrație, libertate etc. Totodată, se caută crearea unei confuzii între concepte politice și libertăți fundamentale și măsuri sanitare.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
15 Oct 2021
DEZINFORMARE: Livrarea gazelor rusești către Ungaria va determina prăbușirea Ucrainei, care va deveni „un alt Afganistan”
DEZINFORMARE: Livrarea gazelor rusești către Ungaria va determina prăbușirea Ucrainei, care va deveni „un alt Afganistan”

În contextul semnării unui acord de livrare a gazelor din Rusia către Ungaria, ocolind sistemul de gazoducte din Ucraina, organele de presă controlate de Guvernul rus au început să promoveze mesaje „apocaliptice” privind viitorul statului ucrainean. O prăbușire a Ucrainei ar putea avea loc, potrivit mesajelor de dezinformare, din cauza partenerilor „falși” din Occident ai Kievului.

Marin Gherman
Marin Gherman
05 Oct 2021
DEZINFORMARE: Convenția de la Istanbul - o lovitură pentru ortodoxie și valorile tradiționale
DEZINFORMARE: Convenția de la Istanbul - o lovitură pentru ortodoxie și valorile tradiționale

Ratificarea de către Republica Moldova a Convenției de la Istanbul reprezintă o lovitură dată ortodoxiei și valorilor tradiționale, susține fostul președinte de la Chișinău, liderul socialiștilor, Igor Dodon, a cărui opinie a fost preluată pe larg de presa din Republica Moldova, în special cea afiliată formațiunii sale. Nu este pentru prima dată când Igor Dodon face asemenea declarații în privința acestui document, propus spre ratificare de doi ani de un Guvern pe care îl controla, format în mare parte din consilierii săi.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
04 Oct 2021
DEZINFORMARE: România și-a pierdut suveranitatea și demnitatea națională, dar Liviu Dragnea i-o poate reda
DEZINFORMARE: România și-a pierdut suveranitatea și demnitatea națională, dar Liviu Dragnea i-o poate reda

România își poate redobândi suveranitatea și demnitatea națională prin politicieni precum fostul lider al PSD, Liviu Dragnea. Narațiunea e promovată de Sputnik, care preia un jurnalist român din China, și se înscrie în mai vechea meta-narațiune care promovează suveranismul și ostilitatea față de Occident.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
23 Sep 2021