Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova

FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova
©EPA-EFE/DUMITRU DORU  |   Un bărbat vinde steaguri ale Moldovei și ale UE înainte de un protest în fața unei clădiri guvernamentale din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, Moldova, 06 decembrie 2020.

Acordul de Asociere la UE nu i-a adus niciun câștig Republicii Moldova, care a pierdut piața rusă fără să reușească să exporte în cea comunitară, potrivit unei narațiuni false publicate de presa rusă.

ȘTIRE: „Scandalul legat de neachitarea la timp a plății pentru gazul rusesc a demonstrat că și o țară aflată sub administrarea Occidentului nu poate asigura necesitățile fără colaborarea cu Federația Rusă. Se referă nu doar la resursele energetice, dar și la exportul producției moldovenești în Rusia și în alte state membre ale Uniunii Euroasiatice, în pofida Acordului de asociere cu UE, promovat anterior ca o panacee pentru salvarea economiei Republicii Moldova. În realitate, Acordul de asociere i-a făcut doar rău Moldovei, deoarece piața UE așa și nu a înlocuit Rusia.”

NARAȚIUNE: Acordul de asociere la UE i-a adus doar pierderi Republicii Moldova .

CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere la UE în noiembrie 2013, atunci când fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici a renunțat pe ultima sută de metri, din cauza unor presiuni intense ale Rusiei. Răzgândirea lui Ianukovici a dus la declanșarea mișcării de protest Euromaidan, care s-a încheiat cu răsturnarea președintelui și a fost urmată de anexarea Crimeii de către Rusia și evenimentele care au urmat.

Acordul de asociere a fost semnat în 2014, iar în toamna acelui an a intrat în vigoare Acordul de Liber Schimb, un capitol important care se referă la relațiile comerciale dintre Republica Moldova și Comunitatea Europeană.

Odată cu intrarea în vigoare a Acordului, Rusia  a introdus taxe de import pentru o serie de produse moldovenești, motivând că își apără piața de produsele europene care ar fi putut ajunge prin Republica Moldova. Experții, dar și unii politicieni, au explicat atunci că e vorba de o decizie politică, menită să penalizeze Republica Moldova pentru apropierea de UE.

În anii 2019 și 2020, Rusia a anulat taxele pentru câteva categorii de produse, la solicitarea fostului președinte promoscovit, Igor Dodon, dar excepția respectivă nu a mai funcționat după ce acesta a pierdut alegerile.

În ultimii ani, aproximativ ⅔ din exporturile moldovenești au ca destinație piața comunitară, în timp ce ponderea Rusiei în comerțul extern al Republicii Moldova, cândva determinantă, scade de la an la an. Rusia a folosit deseori comerțul extern ca armă politică, așa cum a fost, spre exemplu, în „războaiele vinului”, începând cu anii 2006, când a impus interdicții pentru producția vinicolă moldovenească, un produs important pentru economia Republicii Moldova.

Cu toate acestea, o parte a populației și politicieni precum Igor Dodon promovează apropierea Republicii Moldova de Rusia și Uniunea Euroasiatică, pe care aceasta o controlează de facto.

OBIECTIV:  Să acrediteze ideea că Acordul de Asociere este păgubos pentru Republica Moldova, iar cea mai bună soluție de dezvoltare este apropierea de Rusia.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Acordul de Asociere nu ține doar de relațiile comerciale ale Republicii Moldova cu UE, așa cum lasă să se înțeleagă autorul textului. Acesta este un document de peste 1800 de pagini care se referă la toate domeniile de cooperare și de asigurare a reformelor precum lupta cu corupția, independența justiției, protecția mediului etc. datorită reformelor pe care le realizează pentru realizarea Acordului, Republica Moldova primește sprijin financiar. UE este principala sursă de asistență externă a Chișinăului.  Doar pentru perioada 2021-2024 UE a aprobat un program de susținere financiară pentru Republica Moldova în valoare de 600 de milioane de euro.

În plus, datorită Acordului de Asociere, UE a anulat și obligativitatea vizelor pentru cetățenii moldoveni, iar unele state membre le oferă și dreptul la muncă.

Comerțul extern al Republicii Moldova a crescut semnificativ odată cu intrarea în vigoare a Acordului de liber schimb. În special au crescut exporturile - de la 1,14 miliarde de dolari în 2013 (ultimul an înainte de aplicarea Acordului), la 1,83 miliarde în 2019, sau cu peste 60%, o creștere de câteva ori mai mare decât majorarea exporturilor în general.

Importurile în 2019 față de 2013 au crescut cu doar 17%, demontând astfel un alt mit promovat cu insistență de antieuropeni că după intrarea în vigoare a Acordului, Republica Moldova va fi invadată cu produse europene.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Nu toate produsele moldovenești au acces pe piața europeană, printre acestea fiind cele de origine animalieră, iar piața rusă rămâne una importantă pentru fructe și legume.


 • Publicație / Media:
  Rubaltic.ru
 • Data publicării:
  27/11/2021
 • Limba / Public țintă:
  euroscepticii, producători agricoli
 • Amplificare:
  youtube
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova
Alte articole
FAKE NEWS: SUA inventează „scandalul Protasevici” din Belarus ca diversiune pentru a abate atenția de la acceptarea Nord Stream 2

FAKE NEWS: SUA inventează „scandalul Protasevici” din Belarus ca diversiune pentru a abate atenția de la acceptarea Nord Stream 2

Potrivit unei narațiuni false publicate în România, arestarea ziaristului și activistului belarus Roman Protasevici de către regimul lui Aleksandr Lukașenko de la Minsk este doar o diversiune a Washingtonului pentru a abate atenția de la ridicarea interdicțiilor legate de construcția gazoductului ruso-german Nord Stream 2.

FAKE NEWS: Ucraina e un stat artificial și destrămarea sa va continua

FAKE NEWS: Ucraina e un stat artificial și destrămarea sa va continua

Rusia continuă să promoveze teoriile privind destrămarea Ucrainei lansate în perioada Euromaidanului și bazate pe conceptul de „stat artificial”.

Fals
Adevărat
FAKE NEWS: Laura Codruța Kovesi ar putea pierde funcția de procuror-şef al Parchetului European

FAKE NEWS: Laura Codruța Kovesi ar putea pierde funcția de procuror-şef al Parchetului European

Laura Codruţa Kovesi riscă să rămână fără șefia Parchetului European întrucât a pierdut un proces cu Consiliul Superior al Magistraturii, potrivit unei știri false promovate în România. Știrea are și un sâmbure de adevăr – Kovesi a pierdut, într-adevăr, procesul cu CSM.

Cornel Ciobanu

29 Nov 2021
Cornel Ciobanu

Timp de citire: 3 min
 • Acordul de Asociere la UE nu i-a adus niciun câștig Republicii Moldova, care a pierdut piața rusă fără să reușească să exporte în cea comunitară, potrivit unei narațiuni false publicate de presa rusă.
 • OBIECTIV: Să acrediteze ideea că Acordul de Asociere este păgubos pentru Republica Moldova, iar cea mai bună soluție de dezvoltare este apropierea de Rusia.
FAKE NEWS: Djokovic a învins dictatura sanitară, iar Serbia a dat o lecție de demnitate
FAKE NEWS: Djokovic a învins dictatura sanitară, iar Serbia a dat o lecție de demnitate

Scandalul Djokovic vs. Australia l-a transformat pe jucător într-un simbol al mișcării anti-vacciniste, inclusiv în România, și a dus la apariția sau resuscitarea a numeroase narațiuni false legate de pandemie sau de Serbia.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
13 Jan 2022
FAKE NEWS: UE transformă România într-o piață pentru produse de slabă calitate
FAKE NEWS: UE transformă România într-o piață pentru produse de slabă calitate

România devine o piață de desfacere pentru produse mai slabe calitativ decât cele vândute în alte țări UE, dar comercializate sub aceleași denumiri, potrivit unei narațiuni false apărute la București. Narațiunea pleacă de la un demers care vizează tocmai protejarea consumatorilor.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
12 Jan 2022
FAKE NEWS: Ucraina este un stat nazist, periculos pentru existența Rusiei
FAKE NEWS: Ucraina este un stat nazist, periculos pentru existența Rusiei

Ucraina a devenit un stat nazist cu sprijinul direct al Occidentului și reprezintă o primejdie pentru securitatea Rusiei, scrie presa rusă. Narațiunea e construită cu ajutorul unor argumente false despre nivelul de criminalitate în creștere în urma războiului din Donbass.

Marin Gherman
Marin Gherman
11 Jan 2022
Republica Moldova 2021: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica
Republica Moldova 2021: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica

Principalele fake news și dezinformări în 2021 au fost lansate în contextul alegerilor parlamentare anticipate din luna iulie, câștigate de proeuropenii de la PAS și pierdute de PSRM, un partid de orientare prorusă.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
31 Dec 2021