Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: În Moldova se ridică monumente în cinstea fasciștilor

FAKE NEWS: În Moldova se ridică monumente în cinstea fasciștilor
©EPA-EFE/DUMITRU DORU  |   Susținătorii mișcării politice „Unirea” protestează împotriva prezenței armatei ruse în regiunea transnistreană, în fața monumentului Ștefan cel Mare din Chișinău, Moldova, 01 martie 2020.

Refacerea, la Chișinău, a unui monument dedicat forțelor române din Primul Război Mondial a dus la reluarea, de către Rusia și presa pro-rusă, a narațiunilor cu privire la armata română în al Doilea Război Mondial, inclusiv cele privind ocuparea Basarabiei – teritoriu care, de fapt, a fost eliberat după anexarea sa de către URSS în urma pactului Ribbentrop-Molotov.

ȘTIRI:Un monument al invadatorilor-ocupanți români a fost inaugurat la Chișinău. Astăzi, la Chișinău, cu onoruri militare și o orchestră militară, a fost inaugurat izvorul restaurat al generalului P.Ion - unul dintre atracțiile capitalei, pierdute înainte de război, situat pe teritoriul parcului modern Valea Morilor. Dar, în același timp, pe placa comemorativă există o inscripție: "80 de ani de la eliberarea Basarabiei și Bucovinei de Nord de către trupele române". Reiese că acesta este un monument al soldaților armatei române care au luptat de partea Germaniei Naziste, și a fost instalat în cinstea invaziei ocupanților fasciști româno-germani pe teritoriul URSS în 1941”.

Rusia a condamnat inaugurarea la Chișinău a "monumentului" criminalilor naziști ai regimului Antonescu.  Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a emis o declarație în care condamnă cazul flagrant de glorificare a călăilor lui Hitler în țara noastră și inaugurarea la Chișinău a "monumentului" criminalilor naziști ai regimului Antonescu, transmite Noi.md. După cum menționează misiunea diplomatică rusă, cinismul adepților revanșismului istoric nu cunoaște limite, iar simbolul prieteniei ruso-române în timpul Primului Război Mondial la Chișinău a fost transformat într-un "monument" al criminalilor naziști ai regimului I. Antonescu. Ambasada Rusiei a condamnat încercările Bucureștiului de a justifica criminalii fasciști "Împărtășim reacția forțele sănătoase ale societății moldovenești, care au condamnat acest caz flagrant de glorificare a călăilor lui Hitler în țara care a pierdut aproximativ 200 de mii de oameni în războiul împotriva fascismului, inclusiv femei, bătrîni și copii. Persoanele care îi comemorează pe cei responsabili de uciderea și torturarea populației pașnice și prizonierilor de război, ascunzîndu-se patetic în spatele "nobilei misiuni de eliberare a Basarabiei de bolșevism", merită pedepsiți în contextul evaluării globale a rezultatelor celui de-al Doilea Război Mondial, rezumată prin pedepse aspre de Tribunalul de la Nurnberg", se spune în declarația Ambasadei Rusiei în Moldova.

Mișcarea Voievod, despre monumentul inaugurat la Valea Morilor: „Este o încercare de a falsifica istoria și a eroiza forțele germano-fasciste care au trecut hotarul în 41 și au fost oprte sub Stalingrad. Noi cerem responsabililor din cadrul Primăriei să corecteze greșeala comisă și să sancționeze vinovații. Atunci cînd în R.Moldova ne confruntăm cu probleme mult mai mari, criza gazelor, apare subiectul acesta ca un fel de diversiune ca să tensioneze și mai tare relațiile cu Federați Rusă. Se creează impresia că cineva special o face ca să înrăiască Rusia, exact acum cînd se duc niște tratative foarte serioase în problema livării gazelor. Este de fapt un plan, un scenariu care foarte bine a fost implementat și în Ucraina în ultimii ani și la sigur nu va aduce o armonie în societatea noastră, dar va provoca noi tensiuni și divizarea societății. Cetățenii trebuie să înțeleagă că este vorba de un fals prin inaugurarea acestui monument”, se mai arată în declarația Mișcării Voievod.

NARAȚIUNI: 1. Românii sunt fasciști, iar armata română a fost una invadatoare, de ocupație;  2. Persoanele care îi comemorează pe ostașii români merită pedepsite de Tribunalul de la Nurnberg; 3. Instalarea monumentului este o încercare de a înrăi Rusia în timp ce se duc tratative în problema livrării gazelor.  

CONTEXT: Monumentul „Cișmeaua General Georgescu P. Ion” a fost dezvelit la Chișinău pe data de 25 octombrie 2021, când este marcată Ziua Armatei Române. Lucrarea este o reconstituire a unui monument interbelic, instalat încă în 1937, când Basarabia era în componența României, în cinstea victoriilor obținute de Armata Română în luptele de la Mărăști și Mărășești, din 1917, în Primul Război Mondial. Cișmeaua era cunoscută ca „Izvorul generalului P. Ion”, pentru că generalul Pavel Ion Georgescu fusese inițiatorul amenajării acestui loc. Majoritatea monumentelor ridicate după Unirea Basarabiei cu România (1918) au fost distruse de puterea sovietică, după ce URSS a ocupat regiunea în 1940, în urma înțelegerii secrete dintre Hitler și Stalin în 1939, pactul Molotov-Ribbentrop.

„Cișmeaua General Georgescu P. Ion” a fost reconstruită  în baza unor fotografii de arhivă din 1942. Pe actualul monument, însă, se mai regăsesc și câteva inscripții care comemorează victimele evenimentelor tragice care au avut loc pe teritoriul actualei Republici Moldova, inclusiv în preajma locului în care a fost instalat monumentul. În perioada iunie 1940 – iulie 1941, după ce Basarabia, Nordul Bucovinei și ținutul Herța au fost ocupate de URSS, numeroase persoane au fost executate de către regimul bolșevic. În preajma acestui monument, în subsolul NKVD-ului instalat în clădirea fostului Consulat al Italiei, au fost torturați și uciși politicieni, militari, polițiști, funcționari români, militari albgardiști, refugiați din URSS, iar cadavrele lor au fost găsite în gropi comune, la ieșirea din Parcul Valea Morilor, a explicat istoricul Anatol Petrencu.

Pe monumentul dezvelit pe 25 octombrie 2021 este instalată și o placă pe care sunt inscripționate anul refacerii monumentului și numele persoanelor și organizațiilor care au contribuit la edificarea acestuia. De asemenea, pe această plăcuță scrie că monumentul a fost ridicat la 80 de ani de la eliberarea Basarabiei și nordului Bucovinei de către armata română.

Restaurarea monumentului a fost inițiată de avocatul Iulian Rusanovschi, autorul volumului „Războiul monumentelor”, o lucrare despre monumentele interbelice, date uitării, distruse sau ascunse prin cimitire. Iulian Rusanovschi a refăcut mai multe monumente din perioada României Mari, ridicate în memoria Regelui Ferdinand și a eroilor români. Mai multe cimitire și monumente dedicate ostașilor români care au luptat în ambele războaie mondiale, de pe teritoriul Republicii Moldova, distruse în perioada sovietică, au fost restabilite cu sprijinul Guvernului României.

Este de notat, pe de altă parte, că deși au trecut 30 de ani de la prăbușirea URSS, numeroase monumente ridicate în perioada sovietică au rămas neatinse în Republica Moldova, menținând populația ancorată în trecutul nostalgic sovietic și al lumii ruse.

OBIECTIV: Narațiunile au scopul să pună în lumină negativă imaginea României și a Armatei Române în Republica Moldova, dar și să mobilizeze forțele pro-ruse, nostalgice, moldoveniste, antiromâne.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Narațiunile și reacția Ambasadei Ruse fac referire la placa pe care sunt inscripționate anul refacerii monumentului, 2021, și textul „80 de ani de la eliberarea Basarabiei și nordului Bucovinei de către Armata Română”, iar concluzia trasă este că monumentul a fost instalat în cinstea „invaziei ocupanților fasciști româno-germani pe teritoriul URSS în 1941”. Narațiunea  că România ar fi ocupat Basarabia în 1941 a fost lansată inițial de propaganda sovietică. Ostașii români care au luptat în cel de Al Doilea Război Mondial au fost prezentați ca fasciști care au exterminat populația pașnică, un mit care l-a succedat pe cel al „jandarmului român”. Imaginea negativă a României și mitul „ocupantului român” și a „fascistului român” au fost contrapuse celui de „eliberator”  al Armatei Roșii.

În realitate, URSS a fost o forță agresoare, care a invadat statele baltice, a atacat Polonia, a anexat teritorii românești, inclusiv actualul teritoriu al Republicii Moldova, la 28 iunie 1940, în urma unei înțelegeri cu Germania nazistă, pactul Molotov-Ribbentrop semnat în 1939. Chiar dacă Armata Roșie a luptat cu trupele naziste germane în cel de-Al Doilea Răboi Mondial, nu a făcut-o pentru a reda libertatea statelor din Europa de Est, dar pentru a le încorpora în Uniunea Sovietică sau pentru a-și menține controlul politic și militar în lagărul socialist. În primii ani după instaurarea puterii sovietice în Basarabia, au avut loc numeroase arestări, condamnări și execuții sumare, câteva valuri de deportări ale populaței și foametea organizată în care au murit sute de mii de oameni. Pe de altă parte, succesoarea URSS, Federația Rusă, încearcă să reanimeze o serie de narațiuni ale propagandei sovietice prin care glorifică rolul URSS și al Armatei Sovietice în cel de Al Doilea Război Mondial. Kremlinul încearcă să rescrie istoria, fiind ingnorate și negate crimele comise de sovietici până, în timpul și după război.


 • Publicație / Media:
  NOI.MD
 • Data publicării:
  26/10/2021
 • Limba / Public țintă:
  ANTIROMÂNII, ELECTORATUL PRO-RUS, NOSTALGIC, MOLDOVENIST
 • Afiliere politică:
  PSRM
 • Narațiune cheie:
  ROMÂNII SUNT FASCIȘTI, IAR ARMATA ROMÂNĂ A FOST UNA INVADATOARE, DE OCUPAȚIE
Alte articole
FAKE NEWS: Moldovenii nu mai au ce căuta în UE

FAKE NEWS: Moldovenii nu mai au ce căuta în UE

Uniunea Europeană și-a închis granițele pentru cetățenii Republicii Moldova, potrivit unei publicații apropiate socialiștilor care caută să inducă publicul în eroare pornind de la o simplă măsură tehnică a Consiliului UE: acesta le-a recomandat statelor membre ca, în contextul pandemiei, să impună anumite restricții de călătorie.

FAKE NEWS: România și SUA pregătesc atacuri asupra Rusiei cu sistemele de rachete HIMARS

FAKE NEWS: România și SUA pregătesc atacuri asupra Rusiei cu sistemele de rachete HIMARS

Achiziția sistemului de artilerie HIMARS de către România e prezentată de canalul Kremlinului, Sptunik, drept o manevră prin care Statele Unite încearcă să își aducă în regiune echipamente care vor fi folosite împotriva unui viitor atac asupra Rusiei.

FAKE NEWS: Dodon afirmă că cetățenii moldoveni au nevoie de invitație specială pentru a intra în Rusia

FAKE NEWS: Dodon afirmă că cetățenii moldoveni au nevoie de invitație specială pentru a intra în Rusia

Federația Rusă permite accesul moldovenilor pe teritoriul său doar în baza unei invitații speciale sau a unei recomandări a ambasadei, afirmă fostul președinte Igor Dodon, citat ca atare de mai multe publicații. Este o narațiune falsă, menită să justifice faptul că locul lui Dodon pe cursa aeriană către Moscova a fost rezervat de ambasada Rusiei la Chișinău.

Mariana Vasilache

29 Oct 2021
Mariana Vasilache

Timp de citire: 7 min
 • Refacerea, la Chișinău, a unui monument dedicat forțelor române din Primul Război Mondial a dus la reluarea, de către Rusia și presa pro-rusă, a narațiunilor cu privire la armata română în al Doilea Război Mondial, inclusiv cele privind ocuparea Basarabiei – teritoriu care, de fapt, a fost eliberat după anexarea sa de către URSS în urma pactului Ribbentrop-Molotov.
 • NARAȚIUNI: 1. Românii sunt fasciști, iar armata română a fost una invadatoare, de ocupație; 2. Persoanele care îi comemorează pe ostașii români merită pedepsite de Tribunalul de la Nurnberg; 3. Instalarea monumentului este o încercare de a înrăi Rusia în timp ce se duc tratative în problema livrării gazelor.
 • OBIECTIV: Narațiunile au scopul să pună în lumină negativă imaginea României și a Armatei Române în Republica Moldova, dar și să mobilizeze forțele pro-ruse, nostalgice, moldoveniste, antiromâne.
FAKE NEWS: Comisia Europeană „anulează” Crăciunul și interzice folosirea numelui creștin „Maria”
FAKE NEWS: Comisia Europeană „anulează” Crăciunul și interzice folosirea numelui creștin „Maria”

Comisia Europeană vrea să „anuleze” Crăciunul ca parte a unui efort de a impune un limbaj ce subminează identitatea creștină a europenilor. Narațiunea falsă trimite la un ghid de comunicare internă retras între timp de Comisie.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
02 Dec 2021
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova

Acordul de Asociere la UE nu i-a adus niciun câștig Republicii Moldova, care a pierdut piața rusă fără să reușească să exporte în cea comunitară, potrivit unei narațiuni false publicate de presa rusă.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
29 Nov 2021
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara

Occidentul își trimite în Moldova agenții pentru a o distruge, iar actuala putere se poate menține la putere doar prin dictatură. Narațiunile sunt promovate ca reacție la numirea a doi experți independenți în comisia de evaluare a activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
26 Nov 2021