Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Dezinformare:

DEZINFORMARE: Guvernarea Sandu e vinovată că în lume au crescut prețurile la gaze

Dezinformare

Dodon acuză guvernarea Sandu de scumpirile la gaze, când de fapt prețurile au crescut pe piețele internaționale.

ȘTIRE: „O guvernare a scumpirilor totale și o populație care va îngheța la iarnă și va sărăci definitiv, acestea sunt unele din rezultatele rușinoase ale celor 100 de zile ale Guvernului Gavrilița. Cu această reacție a venit președintele PSRM, Igor Dodon, după ce ANRE a aprobat, marți, majorarea tarifului la gaz pentru consumatorii finali de la 4,30 la 10,26 de lei. „Prostia și aroganța guvernării nu trebuie să fie plătită de cetățeni. Dacă Guvernul PAS nu a avut grijă să negocieze din timp, din vară, cu Gazprom și dacă președintele țării a provocat criza diplomatică în raport cu Rusia, vina este doar a lor. Și acum este exclusiv datoria guvernării să repare această vină și să asigure compensații complete pentru toate categoriile sociale, inclusiv pentru agenții economici, ca tarifele la gaz să nu determine creșterea galopantă a prețurilor la toate serviciile și produsele din Republica Moldova. PAS și șefa statului trebuie să discute cu America și cu Europa, cu Soros si alții, să discute cu toți patronii și partenerii lor politici și să găsească bani, nu împrumuturi cu procente, pentru a ajuta populația țării”, a comentat Dodon.”

Realitate

NARAȚIUNI: 1.Noua guvernare a majorat prețurile, iar populația din Republica Moldova va sărăci. 2. Președintele Maia Sandu a provocat o criză diplomatică cu Rusia. 3. Statele Unite, Europa și Soros sunt patronii PAS și ai președintei Maia Sandu.

CONTEXT: În contextul crizei gazelor din Europa, prețurile au crescut considerabil și pentru consumatorii din Republica Moldova. Astfel, de la 1 noiembrie 2021, prețurile vor crește de la 4,29 de lei pentru un metru cub de gaze, la 11,08 lei (0.5 euro). Noile facturi vor arde cel mai mult buzunarele populației care folosește gazele naturale pentru încălzirea caselor în perioada rece a anului. Peste 10% din locuințele din Republica Moldva sunt dotate cu sisteme autonome de încălzire cu gaze. De asemenea, este așteptată creșterea tarifelor pentru încălzirea centralizată, în Chișinău, Bălți și alte localități (peste 22% din locuințe). Guvernul a anunțat că va compensa pentru consumatorii casnici o parte din prețul cerut de Moldovagaz. Totodată, a majorat cu 200 de lei ajutorul lunar pentru încălzire de care beneficiază familiile cu venituri mici. În contextul majorării prețurilor la combustibili, economiștii prognozează scumpiri în lanț în special la produsele alimentare, iar cei mai afectați vor fi oamenii cu venituri mici.

Negocierile privind semnarea unui nou contract de livrare a gazelor pentru Republica Moldova cu concernul rus Gazprom au durat aproximativ o lună. În această perioadă, Gazprom a redus volumul de gaze livrate, iar în Republica Moldova a fost declarată stare de urgență. Chișinăul a fost nevoit să procure gaze din Europa, pentru a menține presiunea în sistem. În timpul negocierilor cu partea rusă, Kremlinul ar fi încercat să facă anumite presiuni politice asupra autorităților pro-occidentale de la Chișinău, în special legate de cursul eurointegraționist al Republicii Moldova. Chișinăul a fost susținut în timpul negocierilor de România, UE, Germania, Polonia, Ucraina, a declarat premierul Natalia Gavriliță după semnarea protocolului cu Gazprom. De asemenea, președintele Maia Sandu a mulțumit SUA pentru că au fost alături de Republica Moldova în perioada crizei gazelor. Comisia Europeană va acorda un sprijin financiar de 60 de milioane de euro pentru Republica Moldova pentru gestionarea crizei energetice.

OBIECTIV: Declarațiile făcute de Igor Dodon au scopul de a învinui noua guvernare pentru scumpirile cauzate de creșterea prețurilor la gaze pe piața internațională. Totodată, narațiunile promovate de fostul președinte pro-rus au scopul de a discredita orientarea pro-europeană a Republicii Moldova.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Majorarea prețurilor la gaze în Republica Moldova a survenit în contextul creșterii prețurilor pe piața mondială a gazelor naturale și nu este cauzată de venirea la putere a Guvernului PAS condus de Natalia Gavriliță, așa cum încearcă să insinueze Igor Dodon. În luna noiembrie, Republica Moldova va plăti un preț de aproximativ 450 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze, conform contractului negociat recent de autorități cu Gazprom, iar prețul obținut de Republica Moldova este mai mic decât cel de pe piața europeană în prezent. Nu a existat nicio criză diplomatică între Chișinău și Moscova, așa cum lasă de înțeles Igor Dodon. Dimpotrivă, la negocierile dintre Moldovagaz (deținută de Gazprom) și conducerea  Gazprom au participat și reprezentanții guvernării de la Chișinău și de la Moscova, vicepremierii Republicii Moldova,  Andrei Spânu și Vladislav Kulminski, și șeful adjunct al administrației prezidențiale ruse, Dmitrii Kozak. Republica Moldova nu este interesată de deteriorarea relațiilor cu Federația Rusă, dimpotrivă, noua guvernare s-a pronunțat din start pentru un dialog pragmatic și predictibil cu Moscova.

În ceea ce privește declarația că președintele Maia Sandu trebuie să găsească bani de la patronii ei din America, Europa și de la Soros, narațiunea se înscrie în campania PSRM, desfășurată încă din perioada campaniilor pentru prezidențialele de anul trecut și parlamentarele din această vară, ce încearcă să inducă ideea că partidele pro-europene ar executa indicațiile Occidentului, care s-ar implica direct în politica internă a Republicii Moldova și ar dicta acțiunile președintelui. Aceste narațiuni au fost principala linie de atac desfășurată de PSRM și Igor Dodon asupra Maiei Sandu și PAS, dar și împotriva ambasadorilor european și american la Chișinău.

SÂMBURE DE ADEVĂR: ANRE a aprobat, pe 9 noiembrie, majorarea tarifelor la gaze pentru consumatori, iar acestea vor crește de la 1 noiembrie de la 4,29 lei, la 10,26 lei (fără TVA).

 • Publicație / Media:
  Primul TV, NTV
 • Data publicării:
  09/11/2021
 • Limba / Public țintă:
  Susținătorii PSRM, populația cu venituri mici
 • Amplificare:
  Declarația a fost preluată de presa mainstream și cea afiliată PSRM
 • Afiliere politică:
  PSRM
 • Narațiune cheie:
  Noua guvernare de la Chișinău a majorat prețurile la gaze naturale
Mariana Vasilache

12 Nov 2021
Mariana Vasilache

Timp de citire: 13 min
 • Dodon acuză guvernarea Sandu de scumpirile la gaze, când de fapt prețurile au crescut pe piețele internaționale.
 • NARAȚIUNI: 1.Noua guvernare a majorat prețurile, iar populația din Republica Moldova va sărăci. 2. Președintele Maia Sandu a provocat o criză diplomatică cu Rusia. 3. Statele Unite, Europa și Soros sunt patronii PAS și ai președintei Maia Sandu.
 • OBIECTIV: Declarațiile făcute de Igor Dodon au scopul de a învinui noua guvernare pentru scumpirile cauzate de creșterea prețurilor la gaze pe piața internațională. Totodată, narațiunile promovate de fostul președinte pro-rus au scopul de a discredita orientarea pro-europeană a Republicii Moldova.
DEZINFORMARE: Occidentul vrea să subjuge Moldova și alte state ex-sovietice
DEZINFORMARE: Occidentul vrea să subjuge Moldova și alte state ex-sovietice

Occidentul amenință suveranitatea țărilor din spațiul ex-sovietic și se amestecă în politica internă a acestora, potrivit unei narațiuni preluate de fostul președinte pro-rus de la Chișinău, Igor Dodon.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
03 Dec 2021
DEZINFORMARE: Moscova mobilizează forțe la granița cu Ucraina pentru a se apăra de o agresiune NATO
DEZINFORMARE: Moscova mobilizează forțe la granița cu Ucraina pentru a se apăra de o agresiune NATO

NATO și SUA ar putea organiza o agresiune în Donbass, potrivit unei dezinformări a presei pro-Kremlin. În realitate, Rusia este cea care, din nou, a mobilizat efective importante la granițele Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2021
DEZINFORMARE: Certificatul verde încalcă libertăți fundamentale și pregătește asaltul asupra Bisericii
DEZINFORMARE: Certificatul verde încalcă libertăți fundamentale și pregătește asaltul asupra Bisericii

O scrisoare deschisă îi cere Bisericii să se opună certificatului verde întrucât acesta ar încălca libertăți fundamentale și ar pregăti un asalt asupra Bisericii. Scrisoarea reia numeroase teme prezente în dezinformările cu privire la Covid.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
25 Nov 2021
DEZINFORMARE: Rusia salvează Donbass-ul de genocidul organizat de Ucraina și Occident
DEZINFORMARE: Rusia salvează Donbass-ul de genocidul organizat de Ucraina și Occident

Presa pro-Kremlin prezintă pași făcuți pentru consolidarea legăturilor cu republicile separatiste pe care Rusia le susține în Donbass drept o măsură luată pentru a opri un așa-zis „genocid” comis de Ucraina și Occident în regiune.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Nov 2021