Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Dreapta și Occidentul vor aduce sfârșitul Republicii Moldova

UrsulaMaia
©EPA-EFE/JOHANNA GERON   |   European Commission President Ursula Von Der Leyen (R) and Moldova's President Maia Sandu wear protective face masks as they meet at the European Commission in Brussels, Belgium, 18 January 2021.

Dacă forţele de dreapta vor ajunge la guvernare, Republica Moldova va dispărea ca stat, iar populaţia va sărăci, afirmă un deputat socialist. Narațiunea a fost lansată în contextul campaniei electorale și a fost preluată de presa afiliată PSRM. Scopul este subminarea încrederii cetățenilor în cursul european și în partenerii occidentali ai Republicii Moldova. Totodată, se încearcă discreditarea partidelor pro-europene și descurajarea diasporei să iasă la vot.

ŞTIRE: „Moldovenii din străinătate nu vor mai avea o țară unde să revină, dacă vor susține masiv la anticipate partidele de dreapta, a declarat președintele fracțiunii parlamentare PSRM, Corneliu Furculiță, invitat la REN TV Moldova /… / ”Diaspora trebuie să înțeleagă că, votând partidele de dreapta, va ajunge în situația când nu vor mai avea o țară în care să revină. Dacă la guvernare vor veni forțele de dreapta, Republica Moldova va dispărea ca stat. Moldova va deveni o țară de buzunar, care va executa toate ordinele partenerilor occidentali, iar bunăstarea poporului va avea foarte mult de suferit. Avem exemplul Ucrainei. Este o temă la care trebuie să se gândească foarte serios moldovenii aflați peste hotare”, a spus deputatul PSRM.

NARAŢIUNI: 1. Republica Moldova va dispărea ca stat, dacă forțele de dreapta vor ajunge la guvernare. 2. Populația va sărăci, dacă partidele pro-occidentale ajung la guvernare.

CONTEXT: Republica Moldova se află în perioada electorală, urmând ca la 11 iulie să aibă loc alegeri parlamentare anticipate.

Principalele formațiuni cu șanse de a accede în Parlament sunt Partidul Acțiune și Solidaritate al Maiei Sandu, de orientare pro-europeană, și PSRM, al pro-rusului Igor Dodon. Până acum socialiștii fostului președinte au deținut majoritatea în Legislativul de la Chișinău (împreună cu deputații fugarului Ilan Șor, implicat în furtul miliardului din R. Moldova), dar partidul este în descreștere simțitoare în intențiile de vot.

Pe de altă parte, Partidul Acțiune și Solidaritate este în trend ascendent în sondaje, după ce Maia Sandu a câștigat fotoliul de șef al statului, în noiembrie 2020. Ea a promis declanșarea alegerilor anticipate, în speranța instalării unui guvern care să realizeze reformele conform Acordului de Asociere UE-RM și care să susțină cursul european al Republicii Moldova. Maia Sandu are un sprijin puternic din partea cancelariilor occidentale, fiind invitată imediat după preluarea mandatului la Bruxelles, Paris, Berlin, iar toți reprezentanții UE și-au exprimat susținerea pentru agenda ei ambițioasă de reforme și combatere a corupției.

Odată cu declanșarea alegerilor anticipate, s-au intensificat atacurile împotriva partidelor pro-europene, în special împotriva PAS și Maiei Sandu. Au fost reluate masiv narațiunile privind pierderea statalității și a independenței, unirea cu România, pericolul NATO etc.

Aceste mesaje au fost preluate și de comunistul Vladimir Voronin, după ce a făcut un bloc electoral cu PSRM. De asemenea, narațiunile antioccidentale sunt amplificate și de oficiali ruși, așa cum s-a întâmplat și în campania de anul trecut la prezidențiale, când demnitari de cel mai înalt rang de la Kremlin (Putin, Lavrov, Zaharova) au atacat partenerii occidentali ai Republicii Moldova.

Diaspora a jucat un rol foarte important în scrutinul prezidențial de anul trecut, susținând-o masiv pe Maia Sandu. Cetățenii moldoveni aflați peste hotare au participat în număr impresionant la ambele tururi de scrutin (peste 150 de mii de persoane), iar Igor Dodon a atacat dur atunci diaspora, numind-o electorat paralel.

Deputatul Corneliu Furculiță deține Exclusiv Media SRL, implicată într-o schemă de spălare de bani din Rusia, în campania din 2016, conform investigațiilor RISE. Numele acestuia apare în celebrul video cu „kuliokul”, punga cu bani pentru PSRM de la oligarhul Plahoniuc.

OBIECTIV: Aceste narațiuni au scopul să submineze încrederea cetățenilor în cursul european și în partenerii occidentali ai Republicii Moldova. Totodată, se încearcă discreditarea partidelor pro-europene și descurajarea diasporei să iasă la vot.

DE CE SUNT FALSE NARAŢIUNILE: Republica Moldova este sprijinită de Uniunea Europeană financiar și prin diverse programe de dezvoltare, de promovare a instituțiilor democratice, de reformare a domeniilor cheie, eradicare a corupției, precum și de îmbunătățire a condițiilor de viață în localitățile rurale, de susținere a afacerilor mici, sectorului agrar etc.  Peste un miliard de euro au fost acordaţi în ultimii zece ani prin granturi. UE este cel mai important partener economic al Republicii Moldova, 70% din exporturile moldoveneşte sunt direcţionate către UE, iar 80% din investiţiile străine directe în economia statului sunt europene, așadar realitatea este diametral opusă narațiunii. UE și alți parteneri occidentali cer, însă, implementarea unor reforme, pe care forțele de dreapta și le asumă în programele de guvernare, spre deosebire de socialiști care propun o apropiere de Moscova și critică modelul democrațiilor liberale (și implicit al economiilor de piață) occidentale.

De asemenea, UE a oferit un sprijin substanţial sectorului sanitar, odată cu declanșarea pandemiei, care a surprins sistemul medical din Republica Moldova nepregătit. UE a pregătit 100 de milioane de euro pentru consolidarea sistemului de sănătate şi pentru a sprijini redresarea economică post pandemie. Republica Moldova a beneficiat deja de jumătate din această sumă.  Statele membre ale UE, în special România, au oferit echipament sanitar în valoare de milioane de euro. De asemenea, procesul de imunizare contra Covid a demarat datorită vaccinurilor donate de România și prin platforma Covax. O mare parte dintre cetățenii moldoveni care dețin și cetățenia română s-au vaccinat în România.

Astfel, fără sprijinul și donațiile occidentale, Republica Moldova nu ar fi supraviețuit acestei pandemii. Peste 150 de medici au murit din cauza Covid, iar numărul total al victimelor răpuse de virus a depășit cifra de 6000.

Pe de altă parte, remitențele cetățenilor moldoveni de peste hotare sunt o importantă sursă de venit la bugetul de stat.


 • Publicație / Media:
  REN TV
 • Data publicării:
  19/05/2021
 • Limba / Public țintă:
  ELECTORATUL PSRM, INDIRECT ELECTORATUL PAS, ELECTORATUL EUROSCEPTIC, PRORUS
 • Amplificare:
  PRESA AFILIATĂ PSRM: NTV, TELEGRAPH.MD, ABCNEWS.MD, EVENIMENTUL.MD
 • Afiliere politică:
  PSRM
 • Narațiune cheie:
  Dreapta și Occidentul vor aduce sfârșitul Republicii Moldova
Alte articole
FAKE NEWS: Maia Sandu vrea să desființeze presa liberă

FAKE NEWS: Maia Sandu vrea să desființeze presa liberă

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, doar mimează atașamentul pentru valorile democratice și europene și vrea să instaureze un regim autoritar în care libertatea de exprimare ar fi limitată. Această narațiune falsă, venită din zona PSRM, a fost folosită și în campania electorală.

FAKE NEWS: Turcia a blocat decizia NATO de a lansa un atac militar împotriva Belarusului

FAKE NEWS: Turcia a blocat decizia NATO de a lansa un atac militar împotriva Belarusului

NATO ar fi intenționat să atace Belarusul ca răspuns la deturnarea avionului Ryanair, însă atacul a fost anulat din cauza opoziției Turciei și a temerilor că Rusia va interveni în sprijinul Minskului. Această narațiune falsă a fost lansată de presa rusă și pro-rusă ca răspuns la valul de critici generat în Occident de acțiunea Belarusului.

FAKE NEWS: OMS a modificat definiții medicale pentru a cauza isteria pandemiei și a vaccinării

FAKE NEWS: OMS a modificat definiții medicale pentru a cauza isteria pandemiei și a vaccinării

Organizația Mondială a Sănătății a modificat definițiile privind pandemia și imunitatea de turmă pentru a putea, mai întâi, să constate starea de pandemie și, ulterior, să impună vaccinarea la scară largă a populației. Narațiunea este amplificată de canalul rusesc Sputnik, care a preluat-o de la realizatorul Răzvan Dumitrescu care, la rândul său, a preluat-o din surse americane.

Mariana Vasilache

21 May 2021
Mariana Vasilache

Timp de citire: 4 min
 • Dacă forţele de dreapta vor ajunge la guvernare, Republica Moldova va dispărea ca stat, iar populaţia va sărăci, afirmă un deputat socialist. Narațiunea a fost lansată în contextul campaniei electorale și a fost preluată de presa afiliată PSRM. Scopul este subminarea încrederii cetățenilor în cursul european și în partenerii occidentali ai Republicii Moldova. Totodată, se încearcă discreditarea partidelor pro-europene și descurajarea diasporei să iasă la vot.
 • NARRATIVES: 1. The Republic of Moldova will disappear as a state, if the right-wing forces come to power. 2. The population will grow poorer if pro-Western parties come to power.
 • OBIECTIV: Aceste narațiuni au scopul să submineze încrederea cetățenilor în cursul european și în partenerii occidentali ai Republicii Moldova. Totodată, se încearcă discreditarea partidelor pro-europene și descurajarea diasporei să iasă la vot.
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara

Occidentul își trimite în Moldova agenții pentru a o distruge, iar actuala putere se poate menține la putere doar prin dictatură. Narațiunile sunt promovate ca reacție la numirea a doi experți independenți în comisia de evaluare a activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
26 Nov 2021
FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”
FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”

România va fi atrasă într-un război NATO-Rusia în Ucraina iar românii vor fi carne de tun în prima linie, potrivit unei narațiuni false reluate recent în presa de la București.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
24 Nov 2021
FAKE NEWS: În Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă
FAKE NEWS: În Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă

Închiderea unui gimnaziu cu 51 de elevi a dat naștere narațiunii false că „în Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă”.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
22 Nov 2021
FAKE NEWS: Laura Codruța Kovesi ar putea pierde funcția de procuror-şef al Parchetului European
FAKE NEWS: Laura Codruța Kovesi ar putea pierde funcția de procuror-şef al Parchetului European

Laura Codruţa Kovesi riscă să rămână fără șefia Parchetului European întrucât a pierdut un proces cu Consiliul Superior al Magistraturii, potrivit unei știri false promovate în România. Știrea are și un sâmbure de adevăr – Kovesi a pierdut, într-adevăr, procesul cu CSM.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
17 Nov 2021