Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Demagog - Buletin de Chișinău (2021)

FAKE NEWS: Suveranitatea Moldovei, amenințată de Soros, România și Occident

Voronin
©EPA-EFE/DUMITRU DORU  |   Former president of Moldova, the head of Communist Party of Moldova Vladimir Voronin delivers a speach in front of the Lenin monument in Chisinau, Moldova, 22 April 2017.

Suveranitatea Republicii Moldova este în pericol dacă la putere ajung partidele proeuropene, care mâine ar putea spune că Moldova se uneşte cu România, declară într-un interviu pentru agenţia rusească de stat Ria Novosti fostul preşedinte Vladimir Voronin, aliatul lui Igor Dodon în alegerile parlamentare de la Chişinău. Naraţiunile, promovate inclusiv de presa rusă şi de unii oficiali de la Moscova, au scopul de a submina încrederea electoratului în partidele proeuropene şi parcursul proeuropean al Republicii Moldova, pentru a distorsiona mesajul anticorupţie al partidelor proeuropene şi, totodată, de a păstra Chişinăul în spaţiul de influenţă rusească.

ŞTIRE: Vladimir Voronin susţine în acest interviu că în Moldova activează mulţi agenți Soros, că după alegeri se așteaptă proteste, iar Moldova îşi va pierde suveranitatea, că forţe din afară încearcă să influențeze situația politică din interiorul Republicii Moldova şi că ar putea fi organizată o lovitură de stat. „Suveranitatea noastră este în pericol exercitat din interior şi exterior. În toţi aceşti 30 de ani, continuă invazia naţionalismului, unionismului şi românismului. Treptat, puţin câte puţin, aceste structuri, finanţate din exterior, în primul rând din România şi din alte surse, reuşesc să avanseze pe aceste subiecte. [...] Există probleme serioase privind suveranitatea ţării, există pericolul pierderii suveranităţii, dacă la putere vor veni forţele proeuropene, hrănite de Fundaţia Soros, în diferite structuri, care au scopuri anumite, care nu au întru totul caracter legal. Ei pot schimba în orice moment situaţia din ţara noastră şi în orice moment pot anunţa că de mâine Moldova se uneşte cu România. În ce format vom fi alipiţi – regiune autonomă sau  judeţ, rămâne la discreţia lor, dar o asemenea ameninţare există. De aceea, aceste alegeri au o importanţă deosebită pentru noi toţi, pentru toată ţara, pentru tot poporul, pentru toată Moldova”. Vladimir Voronin mai spune că un număr enorm de posturi de televiziune româneşti „spală pe creieri” cetăţenii moldoveni, că semnarea Acordului de Asociere UE-RM a fost pripită, că PAS reprezintă fostul PLDM care are scopul să ascundă crimele săvârşite de fostul premier Vlad Filat, care ar sta în prezent în spatele preşedintei Maia Sandu pe care o manipulează. „Dacă nu va câştiga echipa lui Filat şi Sandu, având în vedere experienţa lui Filat de la 7 aprilie 2009 de a organiza o lovitură de stat, cel mai probabil vor găsi o ieşire, deoarece Occidentul, Fundaţia Soros şi românii au mari speranţe pentru aceste alegeri, îşi fac calcule mari şi fac investiţii importante pentru cumpărarea electoratului şi falsificarea alegerilor etc. Vedeţi ce luptă are loc pe chestiunea secţiilor de votare în Est şi în Vest pentru diasporă. Este un început de confruntare. Blocul nostru nu se va confrunta cu nimeni”, a mai comentat liderul PCRM.

NARAŢIUNI: 1. Republica Moldova se află sub pericolul naţionalismului (românesc), al unionismului şi românismului; 2. Forţele politice proeuropene au ca scop unirea Moldovei cu România şi transformarea ei într-un judeţ sau regiune autonomă; 3. Structuri finanţate din exterior, de Soros şi România, vor să influenţeze situaţia din Republica Moldova şi pregătesc cumpărarea electoratului şi falsificarea alegerilor; 4. Dacă nu va câştiga echipa lui Filat şi Sandu alegerile parlamentare, aceştia ar putea organiza o lovitură de stat, aşa cum a făcut Filat la 7 aprilie 2009.

CONTEXT: Declanşarea alegerilor anticipate de către preşedinta proeuropeană Maia Sandu pune în pericol poziţiile deja şubrezite ale Partidului Socialiştilor, condus de prorusul Igor Dodon. După ce au pierdut preşedinţia în alegerile din toamna trecută, socialiştii riscă să piardă şi controlul Parlamentului, respectiv al Guvernului şi altor instituţii de stat, în favoarea partidelor proeuropene, în special PAS, partidul fondat de Maia Sandu. Aceasta este o promotoare a apropierii de Uniunea Europeană și a luptei împotriva corupţiei, susține reformarea instituţiilor statului şi are o largă susţinere în acest sens a principalelor cancelarii europene.

Pe de altă parte, socialiştii şi Igor Dodon au scăzut în sondaje, iar o eventuală pierdere a controlului celor mai importante instituţii, inclusiv a sistemului judiciar, ar însemna şi pierderea unor scheme de venituri pentru liderii partidului. Totodată, o eventuală preluare a puterii de către partidele proeuropene ar însemna şi o direcţie mai clară şi mai sigură de dezvoltare pe modelul european, conform angajamentelor asumate de Republica Moldova odată cu semnarea Acordului de Asociere cu UE. Aceasta ar însemna ieşirea din zona de influenţă a Federaţiei Ruse, care susţine deschis PSRM.

În aceste condiții, PSRM a făcut o alianţă electorală cu PCRM, formaţiune condusă de Vladimir Voronin, din care s-a desprins facțiunea lui Igor Dodon, în 2011. Deşi Vladimir Voronin l-a numit, de mai multe de-a lungul acestor ani, trădător pe Igor Dodon, acesta nu a ratat ocazia să se asocieze cu fostul său discipol pentru a accede din nou în Parlament. Unii analişti politici presupun că această alianţă ar fi dictată nu doar de interesul celor două partide de a se menţine la putere, dar şi de Kremlin, pentru a păstra Chişinăul în zona sa de influenţă.

Este de notat și românofobia fostului preşedinte moldovean. Ca şi liderul PSRM, Vladimir Voronin este un politican moldovenist, statalist şi de orientare prorusă. Vladimir Voronin a fost preşedinte al Republicii Moldova în perioada 2001-2005 şi 2005-2009. În ultimii ani de mandat ai lui Vladimir Voronin, relaţiile cu România s-au deteriorat cel mai mult, acesta aducând de mai multe ori ofense la adresa României, pe care o acuză de atentate la adresa statalităţii moldoveneşti. De asemenea, după proteste din 2009, el a acuzat România de imixtiune şi l-a expulzat pe ambasadorul român de la Chişinău Filip Teodorescu.

În realitate, România este primul partener comercial al Chișinăului şi principala piaţă de desfacere pentru produsele moldoveneşti, cu 27,4% din totalul exporturilor, conform ultimelor date ale BNS. În perioada pandemică, România a oferit cel mai consistent ajutor sanitar pentru Republica Moldova, vital în această criză. De asemenea, România a acordat sute de mii de doze de vaccin anti Covid pentru cetăţenii din Republica Moldova.

Acelaşi pericol, de unire cu România, a fost invocat şi în 1992 de către forţele separatiste transnistrene susţinute de Moscova şi Armata a 14-a, când au declanşat Războiul de la Nistru.

Problema denumirii limbii oficiale a Republicii Moldova este o temă nelipsită în campaniile electorale, exploatată de partidele stataliste, moldoveniste, care incită spiritele şi distrage atenţia electoratului de la adevăratele probleme economice şi sociale ale populaţiei. Limba română este denumirea corectă a limbii vorbite pe teritoriul dintre Prut şi Nistru, susţine comunitatea academică,  de asemenea, aceasta este denumirea corectă a limbii oficiale în Republica Moldova şi este constituţională, a declarat în 2013 Curtea Constituţională, care a constat că Declaraţia de Independenţă din 1991, unde este stipulată sintagma limba română, prevalează asupra articolului 13 din Constituţia votată în 1994, în care este indicată denumirea limbă moldovenească.

OBIECTIV: PSRM şi aliaţii lor comuniştii încearcă să deplaseze accentul de la corupţia funcţionarilor şi a liderilor partidelor asupra unor teme inventate, precum pericolul dispariţiei Moldovei, pierderea suveranităţii, unirea cu România etc. Naraţiunile, promovate inclusiv de presa rusă şi de unii oficiali de la Moscova, au scopul să submineze încrederea electoratului în partidele proeuropene şi parcursul proeuropean al Republicii Moldova. Totodată, se încearcă destabilizarea situaţiei în preajma alegerilor în Parlamentul de la Chişinău.

DE CE SUNT FALSE NARAŢIUNILE: Forțele pro-europene de la Chișinău nu au pus vreodată problema unei eventuale uniri cu România (există, însă, partide unioniste care promovează unirea), iar aceasta nu a fost abordată sau asumată de București și nici nu a apărut în vreun fel pe agenda UE, NATO ori a altor state occidentale. Societatea civilă, inclusiv cea finanțată de organizații asociate cu George Soros, a pus accentul strict pe reformarea internă în vederea formării unei societăți deschise și a unei democrații liberale, pe agenda lor neapărând vreodată probleme de geopolitică. Așadar o venire la putere a forțelor europene nu are cum să amenințe statalitatea și suveranitatea Republicii Moldova, însă nu este văzută cu ochi buni de cei care doresc să păstreze actualul status quo și să își mențină   pârghiile de influențare a justiției, a procuraturii, schemele de delapidare a instituţiilor şi întreprinderilor de stat etc.

În ceea ce priveşte mulţimea de posturi de televiziune româneşti care „spală pe creieri” cetăţenii moldoveni, la care face referire Vladimir Voronin, de fapt spaţiul mediatic din Republica Moldova este dominat de posturile ruseşti. Spre exemplu, doar unul dintre cei mai cunoscuţi distribuitori de televiziune prin cablu, Moldtelecom propune peste 40 de posturi ruseşti publicului din Republica Moldova, inclusiv programe de ştiri, dar şi de divertisment, filme, muzică, călătorii, ştiinţă, sport sau programe pentru copii.

Vladimir Voronin încearcă s-o asocieze pe Maia Sandu, care a făcut parte din Guvernul lui Vlad Filat, cu politicianul care a fost condamnat într-un dosar privind furtul miliardului. În realitate,  Maia Sandu nu a făcut parte din PLDM, ea şi-a înfiinţat propria formaţiune, în 2016. Partidul Liberal Democrat fondat de Vlad Filat există în continuare. Lovitura de stat din 2009 la care face referire Vladimir Voronin a fost, de fapt, un protest al tinerilor nemulţumiţi de regimul comunist şi de posibilele fraude comise la alegerile din 5 aprilie 2009, câştigate de PCRM. Protestul, iniţial paşnic, a fost deturnat, fiind devastate sediile Parlamentului şi a Preşedinţiei, pe 7 aprilie 2009, deşi liderii opoziţiei de atunci, inclusiv Vlad Filat, au chemat tinerii să protesteze paşnic. Sute de tineri au fost bătuţi de organele de forţă, în comisariatele de poliţie. La 12 ani de la acele evenimente, nu se ştie adevărul despre cine a provocat violenţele, iar cei care au maltratat tinerii au rămas nepedepsiţi și unii au rămas chiar în funcţii.


 • Publicație / Media:
  Ria Novosti
 • Limba / Public țintă:
  Electoratul PSRM-PCRM
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Occidentul şi România atentează la suveranitatea Republicii Moldova
Alte articole
FAKE NEWS: Tinerii fug din Moldova Maiei Sandu

FAKE NEWS: Tinerii fug din Moldova Maiei Sandu

Mass media afiliată socialiștilor caută să lege fenomenul migrației de președinția Maiei Sandu, prin citarea unui studiu privind tendințele actuale. Fenomenul este însă unul care durează de mai bine de două decenii, iar statisticile arată că amploarea lui este aceeași de 5 ani, interval care acoperă și mandatul de președinte al socialistului Igor Dodon.

FAKE NEWS: Occidentul va înghiți Moldova și o va folosi împotriva Rusiei

FAKE NEWS: Occidentul va înghiți Moldova și o va folosi împotriva Rusiei

Moldova va fi înghițită de Occident și folosită de acesta împotriva țării care i-a garantat până acum securitatea și prosperitatea economică, Rusia, potrivit liderului socialist, Igor Dodon. Un filorus declarat, Dodon a lansat mai multe narațiuni false care au fost preluate ca atare și amplificate în spațiul vorbitorilor de rusă de agenția pro-Kremlin Lenta.ru.

FAKE NEWS: Moldovenii, carnea de tun a Occidentului în lupta cu Rusia

FAKE NEWS: Moldovenii, carnea de tun a Occidentului în lupta cu Rusia

Occidentul planifică să folosească Moldova împotriva Rusiei, iar cetăţenii ei vor fi carne de turn, afirmă fostul președinte Igor Dodon într-un amplu interviu acordat Ria Novosti. Agenția rusă de știri îi oferă, practic, lui Dodon, o platformă pentru dezinformare și promovarea de narațiuni false, majoritatea difuzate deja, de-a lungul campaniei, atât de presa din Republica Moldova afiliată socialiștilor, cât și de cea rusă pro-guvernamentală: situaţia a ieşit de sub control, preşedinta ţării este responsabilă de criza politică şi haosul socio-economic, Occidentul se amestecă în treburile interne ale Moldovei și pregătește falsificare alegerilor etc.

Mariana Vasilache

22 Jun 2021
Mariana Vasilache

Timp de citire: 8 min
 • Suveranitatea Republicii Moldova este în pericol dacă la putere ajung partidele proeuropene, care mâine ar putea spune că Moldova se uneşte cu România, declară într-un interviu pentru agenţia rusească de stat Ria Novosti fostul preşedinte Vladimir Voronin, aliatul lui Igor Dodon în alegerile parlamentare de la Chişinău. Naraţiunile, promovate inclusiv de presa rusă şi de unii oficiali de la Moscova, au scopul de a submina încrederea electoratului în partidele proeuropene şi parcursul proeuropean al Republicii Moldova, pentru a distorsiona mesajul anticorupţie al partidelor proeuropene şi, totodată, de a păstra Chişinăul în spaţiul de influenţă rusească.
 • NARAŢIUNI: 1. Republica Moldova se află sub pericolul naţionalismului (românesc), al unionismului şi românismului; 2. Forţele politice proeuropene au ca scop unirea Moldovei cu România şi transformarea ei într-un judeţ sau regiune autonomă; 3. Structuri finanţate din exterior, de Soros şi România, vor să influenţeze situaţia din Republica Moldova şi pregătesc cumpărarea electoratului şi falsificarea alegerilor; 4. Dacă nu va câştiga echipa lui Filat şi Sandu alegerile parlamentare, aceştia ar putea organiza o lovitură de stat, aşa cum a făcut Filat la 7 aprilie 2009.
 • OBIECTIV: PSRM şi aliaţii lor comuniştii încearcă să deplaseze accentul de la corupţia funcţionarilor şi a liderilor partidelor asupra unor teme inventate, precum pericolul dispariţiei Moldovei, pierderea suveranităţii, unirea cu România etc. Naraţiunile, promovate inclusiv de presa rusă şi de unii oficiali de la Moscova, au scopul să submineze încrederea electoratului în partidele proeuropene şi parcursul proeuropean al Republicii Moldova. Totodată, se încearcă destabilizarea situaţiei în preajma alegerilor în Parlamentul de la Chişinău.
Cum a pierdut Rusia partida parlamentarelor, dar și provocările teribile ale proeuropenilor în Republica Moldova
Cum a pierdut Rusia partida parlamentarelor, dar și provocările teribile ale proeuropenilor în Republica Moldova

Probabil nici cei mai optimiști suporteri ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) nu își închipuiau că vor obține o victorie atât de categorică în alegerile parlamentare anticipate. PAS nu s-a confruntat doar cu forțele de stânga, reprezentate de Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, ci și cu Rusia, care a încercat să le dea o mână de ajutor acestora. Victoria din alegeri este, însă, doar începutul: adevăratele provocări pentru PAS abia acum încep.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
13 Jul 2021
FAKE NEWS: Dreapta a cumpărat voturi în diasporă
FAKE NEWS: Dreapta a cumpărat voturi în diasporă

Presupuse fraude electorale, inclusiv mituirea alegătorilor, au fost printre principalele subiecte de presă în Republica Moldova în ziua alegerilor. În timp ce instituțiile de presă apropiate partidelor pro-europene au scos la iveală presupuse cazuri de mituire a alegătorilor din stânga Nistrului, presa pro-socialistă a pus accentul pe încălcări la secțiile din afara țării. Unul din principalele „argumente” despre coruperea alegătorilor din diaspora a fost o scurtă înregistrare video filmată de o tânără la secția de votare din Frankfurt, Germania, în care se aude vocea câtorva persoane care spun ceva de 50 de euro și râd. Un număr mare de instituții de presă afiliate socialiștilor au publicat știri din această înregistrare, sugerând că aceasta este o dovadă a mituirii votanților. Autoarea acesteia a precizat însă ulterior că a fost vorba doar de o glumă, iar instituțiile de presă au făcut interpretări eronate.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
12 Jul 2021
DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 5: Radio Erevan
DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 5: Radio Erevan

Dezinformările, tentativele de manipulare a electoratului și narațiunile false au continuat să curgă în același ritm ca și până acum. Maia Sandu, PAS și Occidentul au fost, din nou, țintele predilecte ale dezinformărilor și narațiunilor false; și tot ca și în restul campaniei, autorii de fake news au arătat o oarecare lipsă de imaginație și au recurs la variațiuni ale narațiunilor folosite deja, atât acum, cât și în campanii precedente.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
10 Jul 2021
Lenin îmbrăcat în pungi de plastic, fata din sicriu și politicieni bătăuși – sau cum a fost campania electorală din Republica Moldova
Lenin îmbrăcat în pungi de plastic, fata din sicriu și politicieni bătăuși – sau cum a fost campania electorală din Republica Moldova

La fel ca multe din campaniile electorale din Republica Moldova, și cea pentru alegerile parlamentare din 11 iulie a fost marcată de dispute care uneori au depășit limitele decenței, participarea unor personaje controversate, dezinformare, momente inedite și momente ridicole. Vectorul politicii externe a fost, iarăși, o temă majoră de dezbatere, pentru că nici după 30 de ani de independență Moldova nu se poate hotărî dacă vrea să meargă spre Vest sau spre Est. O altă temă reluată și în această campanie este lupta împotriva corupției, care se tot discută de ani de zile, fără să tulbure în vreun fel caracatița corupției, care aproape că a sufocat țara. Veridica a trecut în revistă câteva din subiectele, momentele și personajele care au ținut prima pagină în timpul acestei campanii electorale.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
09 Jul 2021