Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Demagog - Buletin de Chișinău (2021)

FAKE NEWS : Dacă va câștiga PAS, Moldova va fi vândută străinilor

Agricultura
©EPA-EFE/DUMITRU DORU  |   Members of a family work by hands on their parcel of land in a field near Valea Perjei village, Cimislia district, south of Chisinau, Moldova, 30 April 2018.

Maia Sandu și PAS intenționează să le cedeze occidentalilor resursele naturale ale Moldovei și să le permită să cumpere terenuri agricole la prețuri foarte mici, se afirmă pe sputnik.md, chiar dacă până acum nici președinta Republicii Moldovei, nici formațiunea pe care a fondat-o, nu s-au exprimat în acest sens. Narațiunea este legată de liberalizarea pieței funciare din Ucraina, o decizie care a fost de asemenea ținta unor narațiuni false ale presei ruse și filo-ruse.

ȘTIRE: „Maia Sandu așa și nu a spus care este scopul adevărat al venirii ei subite în politică moldovenească. De ce în 2010 a renunțat la bănoasa funcție de consilier al Directorului Executiv al Băncii Mondiale și din Washington, SUA, și a poposit pe meleagurile noastre?

Ca să ne scape de corupție? Mă tem că acesta este doar scopul declarat al venirii ei. Iar sub paravanul lui, în opinia umilei mele persoane, Maia Sandu urmează să pună în aplicare alte proiecte, care vor adânci și mai mult sărăcia în care ne bălăcim. De libertate nici nu mai vorbim, vom rămâne și fără dramul de libertate pe care îl mai avem astăzi.

Între acele alte proiecte pe care le urmărește Maia Sandu este și deposedarea țării noastre de resursele naturale de care dispune și, în primul rând, de terenurile agricole extrem de valoroase. Am mai auzit de multe de ori spunându-se că nu au nevoie occidentale de pământurile moldovenilor, că sunt suprafețe mici, că Moldova însăși este o palmă de pământ care nu valorează nimic. Aiurea! Dacă faci comparația între prețul unui hectar de teren arabil în Occident (de la zeci la sute de mii de euro) și cât costă la noi (cel mult o mie de euro, dar sunt terenuri - extrem de fertile, dar care se află mai departe de centrele urbane - care sunt tranzacționare la prețuri derizorii), ei, dacă faci această comparație, vezi că Republica Moldova este o adevărată comoară pentru multinaționale, o țară numai bună de prădat. Cum a fost, spre exemplu, România.
[...]

După ce în 2014 occidentalii le-au organizat ucrainenilor Maidanul care s-a încununat cu o lovitură de stat, ce a dezbinat țara și a provocat un adevărat război civil ce durează până astăzi și care a adus Ucraina la sapă de lemn, după ce au făcut această mare și cândva bogată țară dependentă de creditele occidentale, acum șantajându-i că nu le vor mai da bani, occidentalii le cer ucrainenilor, prinși în capcana unui război care le secătuiește bugetul, să le dea în schimb pământul - pământul gras, mănos, de stepă al Ucrainei.

[...]

Temerea mea este că în scurt timp, după ce și la Chișinău vor câștiga alegerile forțele pro-occidentale, în Republica Moldova se va întâmpla exact același lucru: străinii vor obține dreptul de a procura terenuri agricole. De fapt, ei deja au procurat suprafețe imense prin interpuși. Acum urmează faza a doua: să-și oficializeze proprietățile, să devină proprietari cu acte în regulă. Iată de ce este nevoie de Maia Sandu în politica moldovenească, iată de ce ea să străduiește să acapareze întreaga putere. Și nu doar pentru asta.” 

NARAȚIUNI: 1. Maia Sandu și PAS vor să îi cedeze Occidentului resursele naturale ale Republicii Moldova. 2. Resursele vor fi cedate prin liberalizarea pieței funciare. 3. În Moldova se va pune în aplicare rețeta din Ucraina, unde Occidentul a impus, prin Euromaidan, o schimbare de putere pentru ca noii conducători ai țării să liberalizeze piața funciară. 4. Maia Sandu nu este, de fapt, interesată de lupta împotriva corupției.

CONTEXT/ETOS LOCAL: În contextul campaniei electorale de la Chișinău, a fost lansată o campanie de dezinformare și fake news care încearcă să îi inducă publicului teama cu privire la consecințele unei victorii a forțelor de dreapta; acestea merg, potrivit narațiunilor false, de la criză economică severă și tulburări stradale până la război în Transnistria, conflict cu Rusia și dispariția Republicii Moldova ca stat. O temă recurentă a fost, de-a lungul campaniei, cea privind intențiile ascunse ale Occidentului, care vrea să preia controlul total al Republicii Moldova. Văzută ca principal vector de imagine al PAS, partidul cotat cu cele mai mari șanse de sondajele de opinie, Maia Sandu a fost o țintă constantă a campaniei de fake news și dezinformări. Campania e purtată în special de partidele filo-ruse (mai ales Blocul comuniștilor și socialistilor), presa afiliată acestora, dar și de mass-media rusă, care are o prezență semnificativă pe piața din Republica Moldova.

Narațiunea privind pericolul unei acaparări a resurselor și „avuțiilor” țării de către Occident este una dintre cele mai vechi din spațiul ex-sovietic și socialist, apărând imediat după căderea comunismului în zona partidelor-succesoare ale celor comuniste sau care își asumau moștenirea fostelor regimuri comuniste (în România, de pildă, a fost folosită la începutul anilor '90 varianta „nu ne vindem țara”). Moscova, politicieni filo-ruși din diferite țări și suveraniștii pun din nou accent, de câțiva ani, pe această narațiune. Ucraina este vizată chiar în această perioadă de o campanie de dezinformare privind pericolul liberalizării pieței funciare, despre care a scris și Veridica.

OBIECTIV: Manipularea electoratului prin inducerea unui sentiment de teamă legat de o eventuală victorie a forțelor de dreapta. Decredibilizarea Maiei Sandu și a PAS. Subminarea încrederii în statele occidentale, care reprezintă principala sursă de finanțare și piață de desfacere pentru Republica Moldova, și în așa-numitul „vector vestic” de dezvoltare.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Narațiunile reprezintă simple speculații, nu există nicio probă, nicio declarație privind o eventuală cedare a resurselor Republicii Moldova. O eventuală liberalizare a pieței funciare ar fi benefică, dat fiind că, în mare măsură, agricultura practicată în prezent în Republica Moldova este una de subzistență; eficientizarea procesului ar duce la o producție și o calitate mai bună și, implicit, venituri mai mari pentru stat, din impozite. Liberalizarea ar aduce o infuzie de capital și know how.

Posibilitatea ca anumite bunuri (de expl. terenuri agricole) să fie achiziționate de cetățeni străini nu înseamnă că proprietarii vor fi forțați să le vândă (o vor face doar dacă va fi în beneficiul lor) sau că străinii se vor grăbi să vină să investească într-o țară. Revoluția din Ucraina a fost rezultatul unui proces intern, nu o intervenție străină, iar scânteia care a declanșat-o a fost decizia regimului Ianukovici, în urma presiunilor Rusiei, de a nu semna acordul de asociere la UE; între obiectivele protestatarilor nu a figurat și reforma funciară. Maia Sandu nu a declarat și făcut nimic care să arate că nu ia în serios lupta împotriva corupției așa că, deocamdată, a afirma contrariul e pur speculativ.


 • Publicație / Media:
  sputnik.md
 • Limba / Public țintă:
  Electoratul de stânga, pentru mobilizare, cel nehotărât, pentru descurajare
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Dacă va câștiga PAS, Moldova va fi vândută străinilor
Alte articole
FAKE NEWS: În Moldova, statisticile Covid-19 sunt manipulate în favoarea Maiei Sandu

FAKE NEWS: În Moldova, statisticile Covid-19 sunt manipulate în favoarea Maiei Sandu

Statisticile privind numărul de îmbolnăviri de Coronavirus sunt manipulate astfel încât să servească intereselor politice ale Maiei Sandu, sugerează deputatul socialist Bogdan Țîrdea, unul dintre cei mai activi promotori de narațiuni false din Moldova. Și narațiunea cu statisticile este falsă și, la fel ca altele anterioare, este amplificată de mai multe publicații.

FAKE NEWS : Lupta împotriva corupției, pretext pentru a întoarce Moldova contra Rusiei

FAKE NEWS : Lupta împotriva corupției, pretext pentru a întoarce Moldova contra Rusiei

Occidentul vrea ca, sub pretextul luptei anti-corupție, să impună în Republica Moldova o clasă politică gata să întoarcă țara împotriva Rusiei.

FAKE NEWS: Maia Sandu și PAS, finanțați ilegal din Occident

FAKE NEWS: Maia Sandu și PAS, finanțați ilegal din Occident

Maia Sandu și PAS sunt finanțați masiv pe linia Partidului Popular European (PPE), iar operațiunea de finanțare externă cuprinde o suveică de partide națioanale afiliate PPE, se afirmă într-un articol New Europe promovat de socialiști și presa afiliată lor. Articolul conține date inexacte, nu prezintă niciun fel de dovezi și reia, totodată, o serie de narațiuni false promovate atât de mass-media afiliată Kremlinului, cât și de forțele filo-ruse de la Chișinău.

Cătălin Gomboș

08 Jul 2021
Cătălin Gomboș

Timp de citire: 5 min
 • Maia Sandu și PAS intenționează să le cedeze occidentalilor resursele naturale ale Moldovei și să le permită să cumpere terenuri agricole la prețuri foarte mici, se afirmă pe sputnik.md, chiar dacă până acum nici președinta Republicii Moldovei, nici formațiunea pe care a fondat-o, nu s-au exprimat în acest sens. Narațiunea este legată de liberalizarea pieței funciare din Ucraina, o decizie care a fost de asemenea ținta unor narațiuni false ale presei ruse și filo-ruse. nehotărât
 • NARAȚIUNI: 1. Maia Sandu și PAS vor să îi cedeze Occidentului resursele naturale ale Republicii Moldova. 2. Resursele vor fi cedate prin liberalizarea pieței funciare. 3. În Moldova se va pune în aplicare rețeta din Ucraina, unde Occidentul a impus, prin Euromaidan, o schimbare de putere pentru ca noii conducători ai țării să liberalizeze piața funciară. 4. Maia Sandu nu este, de fapt, interesată de lupta împotriva corupției.
 • OBIECTIV: Manipularea electoratului prin inducerea unui sentiment de teamă legat de o eventuală victorie a forțelor de dreapta. Decredibilizarea Maiei Sandu și a PAS. Subminarea încrederii în statele occidentale, care reprezintă principala sursă de finanțare și piață de desfacere pentru Republica Moldova, și în așa-numitul „vector vestic” de dezvoltare.
Cum a pierdut Rusia partida parlamentarelor, dar și provocările teribile ale proeuropenilor în Republica Moldova
Cum a pierdut Rusia partida parlamentarelor, dar și provocările teribile ale proeuropenilor în Republica Moldova

Probabil nici cei mai optimiști suporteri ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) nu își închipuiau că vor obține o victorie atât de categorică în alegerile parlamentare anticipate. PAS nu s-a confruntat doar cu forțele de stânga, reprezentate de Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, ci și cu Rusia, care a încercat să le dea o mână de ajutor acestora. Victoria din alegeri este, însă, doar începutul: adevăratele provocări pentru PAS abia acum încep.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
13 Jul 2021
FAKE NEWS: Dreapta a cumpărat voturi în diasporă
FAKE NEWS: Dreapta a cumpărat voturi în diasporă

Presupuse fraude electorale, inclusiv mituirea alegătorilor, au fost printre principalele subiecte de presă în Republica Moldova în ziua alegerilor. În timp ce instituțiile de presă apropiate partidelor pro-europene au scos la iveală presupuse cazuri de mituire a alegătorilor din stânga Nistrului, presa pro-socialistă a pus accentul pe încălcări la secțiile din afara țării. Unul din principalele „argumente” despre coruperea alegătorilor din diaspora a fost o scurtă înregistrare video filmată de o tânără la secția de votare din Frankfurt, Germania, în care se aude vocea câtorva persoane care spun ceva de 50 de euro și râd. Un număr mare de instituții de presă afiliate socialiștilor au publicat știri din această înregistrare, sugerând că aceasta este o dovadă a mituirii votanților. Autoarea acesteia a precizat însă ulterior că a fost vorba doar de o glumă, iar instituțiile de presă au făcut interpretări eronate.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
12 Jul 2021
DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 5: Radio Erevan
DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 5: Radio Erevan

Dezinformările, tentativele de manipulare a electoratului și narațiunile false au continuat să curgă în același ritm ca și până acum. Maia Sandu, PAS și Occidentul au fost, din nou, țintele predilecte ale dezinformărilor și narațiunilor false; și tot ca și în restul campaniei, autorii de fake news au arătat o oarecare lipsă de imaginație și au recurs la variațiuni ale narațiunilor folosite deja, atât acum, cât și în campanii precedente.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
10 Jul 2021
Lenin îmbrăcat în pungi de plastic, fata din sicriu și politicieni bătăuși – sau cum a fost campania electorală din Republica Moldova
Lenin îmbrăcat în pungi de plastic, fata din sicriu și politicieni bătăuși – sau cum a fost campania electorală din Republica Moldova

La fel ca multe din campaniile electorale din Republica Moldova, și cea pentru alegerile parlamentare din 11 iulie a fost marcată de dispute care uneori au depășit limitele decenței, participarea unor personaje controversate, dezinformare, momente inedite și momente ridicole. Vectorul politicii externe a fost, iarăși, o temă majoră de dezbatere, pentru că nici după 30 de ani de independență Moldova nu se poate hotărî dacă vrea să meargă spre Vest sau spre Est. O altă temă reluată și în această campanie este lupta împotriva corupției, care se tot discută de ani de zile, fără să tulbure în vreun fel caracatița corupției, care aproape că a sufocat țara. Veridica a trecut în revistă câteva din subiectele, momentele și personajele care au ținut prima pagină în timpul acestei campanii electorale.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
09 Jul 2021