Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Dezinformare:

DEZINFORMARE: România controlează Republica Moldova și e pe punctul de a o anexa

Dezinformare

România este la un pas de a anexa Republica Moldova: îi controlează comerțul extern, le acordă cetățenia română moldovenilor, iar Maia Sandu este gata, cu ajutorul Parlamentului, să repete actul unirii, potrivit unei narațiuni apărute în Rusia și preluată de presa din Republica Moldova. Semnatarul dezinformării susține că Moscova ar trebui să intervină pentru a nu permite ca Republica Moldova să fie „înghițită”.

ȘTIRE: „De fapt, România a ocupat demult Republica Moldova. 90% din exporturile moldovenești (vin și produse), ajung la „frați”, iar comerțul cu Rusia a fost redus la minimum. Studenților moldoveni le este oferită posibilitatea să învețe gratuit în universitățile românești (de obicei, majoritatea nu mai revin), iar pașaportul românesc poate fi obținut cât ai zice pește”. Acestea sunt o parte din afirmațiile unui reportaj publicat de aif.ru, în care se afirmă că noul președinte de la Chișinău, Maia Sandu, ar putea pune în discuție în Parlament unirea Republicii Moldova cu România. Majoritatea celor citați în reportaj au o atitudine negativă față de România, chiar dacă o parte dețin și cetățenia română, iar la final autorul sugerează că Rusia ar trebui să intervină ca să nu-i permită României „să înghită” Republica Moldova.

Realitate

NARAȚIUNE: România este tot mai aproape de a anexa Republica Moldova.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Teritoriul cunoscut ca Basarabia a fost anexat în 1812 de Imperiul Țarist în urma unui război ruso-turc. În 1918, după destrămarea Imperiului Țarist, regiunea s-a unit cu România, dar în 1940 a fost ocupată de fosta URSS, care a fracționat teritoriul încorporând sudul în Ucraina și formând din restul Republica Sovietică Socialistă Moldovenească.

Subiectul unirii Republicii Moldova cu România, după modelul actului din 1918, este discutat în permanență după 1991, odată cu proclamarea Independenței Republicii Moldova. Contextul este în prezent mult mai complex, iar, potrivit sondajelor, majoritatea populației s-ar opune unei asemenea decizii, mai ales că în perioada sovietică, aceasta a fost rusificată și au fost create mai multe enclave locuite preponderent de rusofoni.

Totuși, numărul adepților unirii cu România este în creștere, ajungând, potrivit sondajelor, la aproximativ 30% din populație. Mulți însă agreează ideea unirii preponderent prin prisma câștigurilor economice. O cercetare sociologică recentă arăta că jumătate din cei intervievați ar vota pentru unirea cu România de dragul salariilor și pensiilor mai mari.

Tema unirii Republicii Moldova cu România este și un subiect de dezbatere în campaniile electorale din Republica Moldova. Unele forțe politice se pronunță deschis pentru unirea celor două state, în timp ce altele prezintă această posibilitate drept cea mai mare amenințare la adresa statalității și invocă amintirile despre „jandarmul român” pentru a speria cetățenii și a crește spiritul românofob.

OBIECTIV: 1. Să prezinte România ca un stat cu pretenții teritoriale față de Republica Moldova. 2. Să inoculeze ideea că majoritatea covârșitoare a populației Republicii Moldova este împotriva unirii cu România. 3. Să justifice o intervenție a Rusiei împotriva „pericolului unirii”.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Chiar dacă România este principalul partener comercial al Republicii Moldova și principala destinație a mărfurilor moldovenești, aceasta nu asigură nici pe departe 90% din piața de desfacere a exporturilor Republicii Moldova. Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2020, Republica Moldova a exportat în România 28,4% din mărfurile sale. Astfel nu poate fi afirmat faptul că Republica Moldova este dependentă de România la acest capitol.

Exporturile moldovenești în Federația Rusă au scăzut mult după anul 2013 – de la peste 600 de milioane de dolari anual, la ceva mai mult de 200 de milioane – dar acest lucru s-a întâmplat pentru că Moscova a introdus restricții și taxe vamale la produsele moldovenești după ce Chișinăul a semnat Acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

Aproape 650.000 de cetățeni moldoveni au redobândit cetățenia română în ultimele două decenii, iar alte peste 140.000 de cereri erau în lucru la sfârșitul anului 2020, potrivit unor informații oferite de Ministerul român al  Justiției. Procedura este însă destul de complicată și de durată, de obicei fiind necesari câțiva ani.

Și Federația Rusă oferă posibilitatea obținerii cetățeniei sale pentru cetățenii moldoveni. Numărul  celor care au cetățenia rusă nu este cunoscut, titularii ascunzând, de obicei, acest fapt, deoarece Rusia nu permite dubla cetățenie.

Potrivit Constituției Republicii Moldova, o eventuală decizie de unire cu România poate fi luată doar prin referendum, cu votul majorității cetățenilor înscriși. Astfel, doar un președinte sau un parlament pro-unire nu ar putea lua o asemenea decizie.

SÂMBURE DE ADEVĂR: România este principala piață de desfacere a mărfurilor moldovenești și oferă posibilitatea redobândiriii cetățeniei sale.

CUI ÎI SERVESC NARAȚIUNILE: Rusiei, pentru a justifica o eventuală intervenție pentru a-și fortifica controlul asupra Republiciii Moldova. În context electoral - Blocului comuniștilor și socialiștilor, pentru a alimenta fobiile românofobe ale unei părți a populației, subiect utilizat de unii politicieni la alegeri.

Un proiect susținut de Ambasada Canadei în România, Bulgaria și Republica Moldova

 • Publicație / Media:
  aif.ru
 • Data publicării:
  10/06/2021
 • Limba / Public țintă:
  minoritățile etnice, electoratul românofob
 • Amplificare:
  mejdurecie.md
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  România este un stat cu pretenții teritoriale, care este la un pas de a anexa Republica Moldova
Cornel Ciobanu

14 Jun 2021
Cornel Ciobanu

Timp de citire: 12 min
 • România este la un pas de a anexa Republica Moldova: îi controlează comerțul extern, le acordă cetățenia română moldovenilor, iar Maia Sandu este gata, cu ajutorul Parlamentului, să repete actul unirii, potrivit unei narațiuni apărute în Rusia și preluată de presa din Republica Moldova. Semnatarul dezinformării susține că Moscova ar trebui să intervină pentru a nu permite ca Republica Moldova să fie „înghițită”.
 • OBIECTIV: 1. Să prezinte România ca un stat cu pretenții teritoriale față de Republica Moldova. 2. Să inoculeze ideea că majoritatea covârșitoare a populației Republicii Moldova este împotriva unirii cu România. 3. Să justifice o intervenție a Rusiei împotriva „pericolului unirii”.
DEZINFORMARE: Politicile inclusive și sanitare sunt forme de totalitarism
DEZINFORMARE: Politicile inclusive și sanitare sunt forme de totalitarism

Vaccinarea, tolerarea persoanelor LGBT, digitalizarea – înseamnă instaurarea unui regim totalitar, susține un istoric rus, care se poziționează împotriva vaccinării și susține teza că „ultraglobaliștii” vor să controleze omenirea prin intermediul pandemiei. Narațiunile se înscriu într-o campanie de subminare a democrațiilor occidentale prin deturnarea valorilor care stau la baza lor – democrație, libertate etc. Totodată, se caută crearea unei confuzii între concepte politice și libertăți fundamentale și măsuri sanitare.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
15 Oct 2021
DEZINFORMARE: Livrarea gazelor rusești către Ungaria va determina prăbușirea Ucrainei, care va deveni „un alt Afganistan”
DEZINFORMARE: Livrarea gazelor rusești către Ungaria va determina prăbușirea Ucrainei, care va deveni „un alt Afganistan”

În contextul semnării unui acord de livrare a gazelor din Rusia către Ungaria, ocolind sistemul de gazoducte din Ucraina, organele de presă controlate de Guvernul rus au început să promoveze mesaje „apocaliptice” privind viitorul statului ucrainean. O prăbușire a Ucrainei ar putea avea loc, potrivit mesajelor de dezinformare, din cauza partenerilor „falși” din Occident ai Kievului.

Marin Gherman
Marin Gherman
05 Oct 2021
DEZINFORMARE: Convenția de la Istanbul - o lovitură pentru ortodoxie și valorile tradiționale
DEZINFORMARE: Convenția de la Istanbul - o lovitură pentru ortodoxie și valorile tradiționale

Ratificarea de către Republica Moldova a Convenției de la Istanbul reprezintă o lovitură dată ortodoxiei și valorilor tradiționale, susține fostul președinte de la Chișinău, liderul socialiștilor, Igor Dodon, a cărui opinie a fost preluată pe larg de presa din Republica Moldova, în special cea afiliată formațiunii sale. Nu este pentru prima dată când Igor Dodon face asemenea declarații în privința acestui document, propus spre ratificare de doi ani de un Guvern pe care îl controla, format în mare parte din consilierii săi.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
04 Oct 2021
DEZINFORMARE: România și-a pierdut suveranitatea și demnitatea națională, dar Liviu Dragnea i-o poate reda
DEZINFORMARE: România și-a pierdut suveranitatea și demnitatea națională, dar Liviu Dragnea i-o poate reda

România își poate redobândi suveranitatea și demnitatea națională prin politicieni precum fostul lider al PSD, Liviu Dragnea. Narațiunea e promovată de Sputnik, care preia un jurnalist român din China, și se înscrie în mai vechea meta-narațiune care promovează suveranismul și ostilitatea față de Occident.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
23 Sep 2021