Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Dezinformare:

DEZINFORMARE: Forțele politice care o susțin pe Maia Sandu întăresc blocada asupra Transnistriei

Dezinformare

Regiunea transnistreană este supusă unei blocade de către Republica Moldova și Ucraina, iar la Chișinău, în spatele blocadei respective se află aliații politici ai Maiei Sandu. Narațiunile cu privire la agravarea situației din Transnistria nu sunt neobișnuite, iar unele chiar avertizează că este posibil ca în regiune să se declanșeze un conflict. De data aceasta, în spatele dezinformării se află chiar Duma de Stat a Rusiei.

ȘTIRE: „Duma de Stat a Federației Ruse își exprima profunda îngrijorare în legătură cu agravarea situației din jurul Transnistriei, care afectează direct drepturile și interesele cetățenilor Federației Ruse și provoacă amenințări la adresa securității și bunăstării lor.

Criza politică internă iscată după alegerile prezidențiale din Republica Moldova, însoțită de imixtiunea deschisă din partea României, SUA  și altor state occidentale, nu a fost rezolvată și se aprofundează odată cu apropierea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Forțele politice care o susțin pe președintele Maia Sandu folosesc toate pretextele pentru a fortifica blocada Transnistriei și a procesului de negocieri, pentru a distruge mecanismul de pacificare din regiune, care și-a demonstrat eficacitatea”, se arată în declarația citată de un număr mare de instituții mass-media din Rusia și Republica Moldova, inclusiv din regiunea transnistreană.

De asemenea Ucraina este acuzată că, împreună cu Republica Moldova, ar încerca să blocheze regiunea separatistă.

Ziarul oficial al Consiliului Federației Ruse îl citează pe prim-vicepreședintele Comitetului Dumei ruse pentru chestiunile CSI, integrarea euroasiatică și relații cu concetățenii, Constantin Zatulin, care susține că„Rusia a întrerupt la timpul său escaladarea conflictului transnistrean și deja de 30 de ani pe malurile Nistrului nu se mai varsă sânge, pentru că acolo stau militarii noștri, chiar dacă puțini”.

Realitate

NARAȚIUNI: 1. Occidentul se implică în afacerile interne ale Republicii Moldova. 2. Maia Sandu și forțele politice care o susțin vor să blocheze economic regiunea transnistreană. 3. Rusia joacă rolul unui pacificator în regiune.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Odată cu destrămarea Uniunii Sovietice, regiunea transnistreană a fostei Republici Sovietice Socialiste Moldovenești și-a proclamat independența, unul din principalele motive invocate fiind „pericolul românizării” nou-înființatei Republici Moldova. În 1992 în zonă a izbucnit un conflict armat, soldat cu moartea a sute de persoane din ambele tabere, iar experții susțin că armata rusă dislocată în regiunea transnistreană a luptat de partea Tiraspolului.

Deși Rusia și-a asumat în repetate rânduri angajamentul de a-și retrage trupele și muniția militară din regiune, un depozit cu peste 20.000 de tone de armament și un contingent militar rus rămân în continuare în stânga Nistrului. Militari ruși au și statut de pacificatori în cadrul unei misiuni formate după conflictul armat. Negocierile în așa-numitul format „5+2”, creat în 2005, trenează, iar părțile nu au ajuns să discute subiectul reglementării politice a conflcitului.

Chișinăul optează pentru acordarea unui statut special regiunii, iar Tiraspolul insistă să-i fie recunoscută independența. În toți acești ani, Federația Rusă a susținut financiar și politic regiunea separatistă.

Duma rusă a adopat declarația respectivă în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova, iar unele mesaje coincid cu ale unuia dintre principalii concurenți la alegeri, Blocul electoral al comuniștilor și socialiștilor, principalul oponent al forțelor pro-europene, care are un acord de colaborare cu „Edinaya Rossia”, partidul de guvernământ de la Moscova.

Transnistria a căpătat, în ultimii ani, și o miză electorală tot mai importantă, în condițiile în care autoritățile locale le-au permis cetățenilor să voteze în secțiile special organizate pentru ei de guvernul de la Chișinău. Procesul de votare a fost însă unul controversat, dat fiind că alegătorii au fost transportați în mod organizat și au votat, într-un procent covârșitor, mai întâi în favoarea oligarhului Vlad Plahotniuc iar ulterior, după fuga acestuia din țară, pentru președintele socialist de la vremea respectivă, Igor Dodon. Un scandal cu privire la numărul de secții de vot din Transnistria a avut loc chiar și în actuala campanie.

Transnistria apare și într-o serie de fake news și dezinformări, inclusiv unele care vorbesc despre iminența unui război în regiune. Vezi câteva dintre cele demontate de Veridica anul acesta aici, aici și aici.

OBIECTIV: Să îi prezinte pe Maia Sandu și pe partenerii săi politici (în special cei din PAS, formațiune fondată de actuala președintă), dar și autoritățile de la Kiev, drept instigatori ai unei posibile escaladăria situației din Transnistria. Să creeze un climat de teamă în rândul electoratului cu privire la consecințele unei victorii a forțelor de dreapta în alegeri. Să decredibilizeze Occidentul și România, care sunt principalii parteneri externi ai Maiei Sandu și se presupune că vor fi și parteneri ai unei eventuale guvernări PAS. Să rescrie istoria, inventându-i Rusiei un rol supradimensionat în reglementarea conflictului transnistrean și menținerea păcii în regiune

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: După ce Maia Sandu a fost aleasă președinte, Chișinăul nu și-a schimbat poziția oficială față de reglementarea pașnică a conflictului transnistrean.

Chiar în ziua în care Duma Rusă acuza Chișinăul de instituirea unei blocade asupra regiunii, Guvernul de la Chișinău prelungea termenul procedurii simplificate de trecere a frontierei moldo-ucrainene pentru agenții economici din regiunea transnistreană, atât înregistrați, cât și neînregistrați. De asemenea, a prelungit și efectele unei hotărâri privind transportarea produselor petroliere în regiunea transnistreană, favorabilă Tiraspolului.

Rusia accentuează rolul său de pacificator, dar în anul 2002, un fost președinte al Dumei, Ghennadi Selezniov, recunoștea că a provocat conflictul din 1992 pentru a împiedica unirea Republicii Moldova cu România. În 2012, un pacificator rus a împușcat mortal un tânăr care traversa zona de securitate

SÂMBURE DE ADEVĂR: Chișinăul și Kievul au instituit mai multe puncte de control comun la frontieră, pe segmentul transnistrean, acțiuni criticate de Tiraspol

CUI SERVESC NARAȚIUNILE: Moscovei, Tiraspolului, Blocului electoral al comuniștilor și socialiștilor (BECS).

REACȚII OFICIALE: „Astăzi Duma de Stat a aprobat o declarație în care acuză autoritățile din Republica Moldova că încercăm să blocăm regiunea transnistreană. Iată că avem două exemple concrete că lucrurile stau exact invers. Autoritățile Republicii Moldova fac tot posibilul ca să nu împiedice dialogul și buna organizare a procesului de reglementare politică durabilă a conflictului transnistrean”, a declarat premierul interimar Aureliu Ciocoi după adoptarea celor două hotărâri de Guvern prin care a fost prelungit termenul unor hotărâri favorabile Tiraspolului.

Un proiect susținut de Ambasada Canadei în România, Bulgaria și Republica Moldova

 • Publicație / Media:
  www.pnp.ru
 • Data publicării:
  16/06/2021
 • Limba / Public țintă:
  cetățenii ruși, locuitorii din stânga Nistrului, alegătorii filoruși din dreapta Nistrului
 • Amplificare:
  presa rusă și din Republica Moldova, în special din stânga Nistrului
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Forțele politice care o susțin pe Maia Sandu întăresc blocada asupra Transnistriei
Cornel Ciobanu

18 Jun 2021
Cornel Ciobanu

Timp de citire: 15 min
 • Regiunea transnistreană este supusă unei blocade de către Republica Moldova și Ucraina, iar la Chișinău, în spatele blocadei respective se află aliații politici ai Maiei Sandu. Narațiunile cu privire la agravarea situației din Transnistria nu sunt neobișnuite, iar unele chiar avertizează că este posibil ca în regiune să se declanșeze un conflict. De data aceasta, în spatele dezinformării se află chiar Duma de Stat a Rusiei.
 • NARAȚIUNI: 1. Occidentul se implică în afacerile interne ale Republicii Moldova. 2. Maia Sandu și forțele politice care o susțin vor să blocheze economic regiunea transnistreană. 3. Rusia joacă rolul unui pacificator în regiune.
 • OBIECTIV: Să îi prezinte pe Maia Sandu și pe partenerii săi politici (în special cei din PAS, formațiune fondată de actuala președintă), dar și autoritățile de la Kiev, drept instigatori ai unei posibile escaladăria situației din Transnistria. Să creeze un climat de teamă în rândul electoratului cu privire la consecințele unei victorii a forțelor de dreapta în alegeri. Să decredibilizeze Occidentul și România, care sunt principalii parteneri externi ai Maiei Sandu și se presupune că vor fi și parteneri ai unei eventuale guvernări PAS. Să rescrie istoria, inventându-i Rusiei un rol supradimensionat în reglementarea conflictului transnistrean și menținerea păcii în regiune
DEZINFORMARE: Politicile inclusive și sanitare sunt forme de totalitarism
DEZINFORMARE: Politicile inclusive și sanitare sunt forme de totalitarism

Vaccinarea, tolerarea persoanelor LGBT, digitalizarea – înseamnă instaurarea unui regim totalitar, susține un istoric rus, care se poziționează împotriva vaccinării și susține teza că „ultraglobaliștii” vor să controleze omenirea prin intermediul pandemiei. Narațiunile se înscriu într-o campanie de subminare a democrațiilor occidentale prin deturnarea valorilor care stau la baza lor – democrație, libertate etc. Totodată, se caută crearea unei confuzii între concepte politice și libertăți fundamentale și măsuri sanitare.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
15 Oct 2021
DEZINFORMARE: Livrarea gazelor rusești către Ungaria va determina prăbușirea Ucrainei, care va deveni „un alt Afganistan”
DEZINFORMARE: Livrarea gazelor rusești către Ungaria va determina prăbușirea Ucrainei, care va deveni „un alt Afganistan”

În contextul semnării unui acord de livrare a gazelor din Rusia către Ungaria, ocolind sistemul de gazoducte din Ucraina, organele de presă controlate de Guvernul rus au început să promoveze mesaje „apocaliptice” privind viitorul statului ucrainean. O prăbușire a Ucrainei ar putea avea loc, potrivit mesajelor de dezinformare, din cauza partenerilor „falși” din Occident ai Kievului.

Marin Gherman
Marin Gherman
05 Oct 2021
DEZINFORMARE: Convenția de la Istanbul - o lovitură pentru ortodoxie și valorile tradiționale
DEZINFORMARE: Convenția de la Istanbul - o lovitură pentru ortodoxie și valorile tradiționale

Ratificarea de către Republica Moldova a Convenției de la Istanbul reprezintă o lovitură dată ortodoxiei și valorilor tradiționale, susține fostul președinte de la Chișinău, liderul socialiștilor, Igor Dodon, a cărui opinie a fost preluată pe larg de presa din Republica Moldova, în special cea afiliată formațiunii sale. Nu este pentru prima dată când Igor Dodon face asemenea declarații în privința acestui document, propus spre ratificare de doi ani de un Guvern pe care îl controla, format în mare parte din consilierii săi.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
04 Oct 2021
DEZINFORMARE: România și-a pierdut suveranitatea și demnitatea națională, dar Liviu Dragnea i-o poate reda
DEZINFORMARE: România și-a pierdut suveranitatea și demnitatea națională, dar Liviu Dragnea i-o poate reda

România își poate redobândi suveranitatea și demnitatea națională prin politicieni precum fostul lider al PSD, Liviu Dragnea. Narațiunea e promovată de Sputnik, care preia un jurnalist român din China, și se înscrie în mai vechea meta-narațiune care promovează suveranismul și ostilitatea față de Occident.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
23 Sep 2021