Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Pro-europenii din Republica Moldova vor să distrugă Biserica

Biserica
©EPA-EFE/DUMITRU DORU  |   Faithful take a holy communion during a divine service on the first Sunday of the Nativity Fast at the Assumption of the God's Mother Monastery in the village of Capriana, Moldova, 02 December 2018.

Guvernarea pro-europeană de la Chișinău vrea să distrugă Biserica, potrivit sputnik.md. Narațiunea a fost inventată pornind de la măsurile anti-Covid luate de autorități, care includ și limitarea numărului de credincioși din lăcașurile de cult.

ȘTIRI: Restricțiile antiCovid, bâta cu care Sandu lovește în Biserică, comentează Sputnik.md, în contextul restricțiilor antipandemice stabilite de autoritățile de la Chișinău. „Pentru mine este evident că noua guvernare de la Chișinău și-a propus să demoleze două instituții fundamentale ale societății noastre, ale Republicii Moldova: Școala și Biserica, dar în primul rând Biserica pentru că, în percepția neomarxiștilor moldoveni, Biserica ar fi o țintă mai facilă și mai vulnerabilă decât Școala”. Autorul se referă la Hotărârea nr.62 din 22 septembrie 2021, adoptată de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică : „Toate aceste ingerințe, pe cât de brutale, pe atât și de stupide, au încăput în punctul 12 al respectivei Hotărâri, care oficial stabilește "măsuri de prevenire şi control al infecției Covid-19" în "desfășurarea activității cultelor religioase". Prin acesta, autoritățile limitează sau, mai corect spus, interzic de fapt accesul credincioșilor la slujbele religioase”. Publicația face trimitere la Subpunctul 12.2 al acestei Hotărâri care stabilește admiterea în interiorul lăcașurilor de cult a unui număr limitat de persoane, astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 4 metri pătrați pentru fiecare persoană şi o distanță fizică de siguranță de minimum un metru între persoane. Autorul critică și recomandarea  CNESP de a evita contactul și sărutarea obiectelor de cult și neadmiterea consumului produselor alimentare. „Altfel spus, membrii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, care este brațul sanitar al noii guvernări instalată de Maia Sandu, le cer moldovenilor, printr-un tertip, să se lepede de Hristos”.

Aceeași publicație preia comentariul arhiepiscopului Petru de Ungheni și Nisporeni din cadrul Mitropoliei Moldovei: "Faptul că ni se indică cum să ne împărtășim, cum să sărutăm sfintele icoane, cum să mergem la biserică e o blasfemie totală a celor sfinte", scrie episcopul Petru. El afirmă că membrii Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică au intervenit cu restricții în activitatea Bisericii, inclusiv interdicția ca ortodocșii să se împărtășească, din prisma politicului și socialului, dar nu și a trăirii duhovnicești. "Îmi aduc acum aminte de un cuvânt al Cuviosului Serafim Rose, un sfânt contemporan, trecut la veșnicie în 1982, care parcă se referă la vremurile noastre: „Neortodocșii care nu se împărtășesc cu Sfintele taine și nu participă la viața activă a Sfintei Biserici, nu pot înțelege lucrările tainice și folositoare ale Bisericii. De aceea se străduiesc mulți dintre ei ca să explice lucrările și evenimentele Bisericii sub aspect politic”. Or, tocmai acest lucru îl fac astăzi membrii comisiilor de sănătate, explică tot prin prisma politicului și a socialului, dar nu și a duhovnicescului". În concluzie, episcopul Petru afirmă: "Așadar, concluzionând spunem că nu suntem de acord cu noile hotărâri și recomandări care denigrează biserica și sfințeniile ei. Nu suntem de acord și condamnăm vehement faptul că oameni străini de Biserică și tainele ei, hotărăsc cum trebuie înfăptuite unele lucrări sfinte și mântuitoare în Biserică".

NARAȚIUNI: 1. Noua guvernare de la Chișinău și-a propus să distrugă Școala și Biserica. 2. Maia Sandu și PAS îngrădesc accesul oamenilor în biserici. 3. Noile hotărâri și recomandări de combatere a pandemiei denigrează biserica și sunt o blasfemie.

CONTEXT: Numărul îmbolnăvirilor și al deceselor asociate Covid crește simțitor în Republica Moldova. Dacă în prima săptămână a lunii august au fost înregistrate oficial o mie de cazuri de îmbolnăvire (1081 cazuri în perioada 02-08.08), numărul acestora a depășit șapte mii de cazuri la sfârșitul lunii septembrie (7352 de cazuri în perioada 20-26.09). De asemenea, a crescut numărul deceselor. 384 de persoane au murit în luna septembrie. Doar pe 30 septembrie au fost înregistrate 24 de cazuri letale provocate de virus și 1553 de îmbolnăviri de Covid, conform datelor oficiale.

Cele mai mari orașe din Republica Moldova, Chișinău și Bălți, sunt sub cod  roșu la incidența cazurilor de Covid. Pe de altă parte, vaccinarea împotriva Covid decurge lent, acoperirea națională cu o doză constituie 23,57 %, iar cu schemă completă – 22,55 %. În șapte luni, de la inițierea Campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, au fost administrate 1.388.566 de doze de vaccin. Cea mai înaltă rată de vaccinare cu schema completă e înregistrată în mun. Chișinău – 34%.

În aceste condiții, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a aprobat noi măsuri de sănătate publică pentru prevenirea răspândirii Covid-19. Măsurile, în vigoare de la 1 octombrie, prevăd purtarea obligatorie a măștilor în toate spațiile publice închise și cele deschise unde nu e posibilă respectarea distanței, încurajarea vaccinării, respectarea măsurilor de prevenire la locul de muncă în instituții publice și private. Unitățile de alimentație publică își vor organiza activitatea la capacitate maximă în spațiile exterioare, iar în cele interioare cu utilizarea a cel mult 50 la sută din numărul locurilor existente și cu obligația ca toți clienții să prezinte la intrarea în unitate certificatul Covid-19. Organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive) va fi permisă cu participarea a cel mult 100 de persoane în spații interioare sau, respectiv, 150 de persoane în spații exterioare, cu asigurarea în spațiul de deservire a unei suprafețe de cel puțin 2 m2 pentru fiecare persoană cu obligația ca aceștia să prezinte certificatul Covid-19. Comisia a stabilit măsuri de prevenire şi control și în desfăşurarea activităţii cultelor religioase.

OBIECTIV: Narațiunile au scopul să discrediteze noua guvernare, să creeze nemulțumire în rândul oamenilor, în contextul în care majoritatea populației are cea mai mare încredere în biserică.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: CNESP a stabilit măsuri de prevenire a infecției  în contextul riscului sporit de răspândire a virusului SARS CoV-2. Acestea sunt instituite la nivel național și vizează toate instituțiile publice și private, instituțiile medicale, unitățile de alimentație publică, magazinele, centrele comerciale, piețele, frizeriile, saloanele de înfrumusețare, centrele sportive, stadioanele, bazinele, transportul, la fel ca și bisericile. Astfel, hotărârea Comisiei prevede organizarea, dacă condițiile meteo permit, a activităților religioase în aer liber cu menţinerea distanţei; admiterea în interiorul lăcaşurilor de cult a unui număr limitat de persoane, astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minimum 4 m2 pentru fiecare persoană şi o distanţă fizică de siguranţă de minimum un metru, purtarea obligatorie a măştii de protecţie pe toată durata aflării în interiorul lăcaşului de cult; evitarea contactului şi a sărutării obiectelor de cult; interzicerea consumului produselor alimentare, evitarea organizării pelerinajelor etc. Aceste măsuri nu sunt îndreptate împotriva Bisericii, dar se referă la sănătatea publică și la siguranța populației. Ele nu au scopul de a îngrădi accesul oamenilor în biserici sau de a distruge Biserica, așa cum susține autorul narațiunilor. Măsurile epidemiologice sunt necesare pentru prevenirea răspândirii de Covid, în contextul în care numărul celor vaccinați nu acoperă nici un sfert din populație. Măsuri de prevenire și combatere a pandemiei au fost instituite pentru toate instituțiile publice sau private, oricare ar fi activitatea acestora și trebuie respectate în toate locurile publice. Așadar nu au fost instituite exclusiv pentru biserici, cu scopul de a le distruge. Măsurile nu au caracter politic, dar social și sanitar, în beneficiul public. Reprezentanții Bisericii și-au exprimat nemulțumirea și la începutul pandemiei de Covid, când a fost instituită stare de urgență, iar bisericile au fost nevoite să se închidă.

Narațiunile se înscriu în campania de denigrare a noii guvernări și totodată în meta-narațiunea că Occidentul subminează credința, vrea să distrugă Biserica și este împotriva valorilor tradiționale. Noua guvernare de la Chișinău nu s-a poziționat niciodată împotriva bisericii, dimpotrivă, și președinta Maia Sandu și președintele Parlamentului Igor Grosu au avut întâlniri, aproape imediat după alegerea lor în funcții, cu mitropoliții Moldovei (Patriarhia Rusă) și Basarabiei (Patriarhia Română). Presa afiliată Kremlinului a scris și anterior că Maia Sandu se va răzbuna și va persecuta Biserica. Este de menționat și faptul că biserica din Republica Moldova se implică activ în viața politică, susținând deschis în campaniile electorale Partidul Socialiștilor și pe liderul acestuia Igor Dodon.  

SÂMBURE DE ADEVĂR: CNESP a stabilit măsuri de prevenire a infecției  în contextul riscului sporit de răspândire în continuare a infecției provocate de virusul SARS CoV-2, inclusiv cu privire la desfăşurarea activităţii cultelor religioase, organizarea întrunirilor cu caracter religios, oficierea slujbelor şi a rugăciunilor cu caracter colectiv sau privat, a serviciilor divine sau a altor evenimente tradiţionale religioase.

CUI ÎI SERVESC NARAȚIUNILE: Forțelor politice populiste, adversarilor politici ai PAS și Maia Sandu.

Carte recomandata
 • Publicație / Media:
  sputnik.md
 • Data publicării:
  29/09/2021
 • Limba / Public țintă:
  Publicul larg, enoriașii, susținătorii PSRM
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Pro-europenii din Republica Moldova vor să distrugă Biserica
Alte articole
FAKE NEWS: Dominic Fritz și Klaus Iohannis, „naziștii” cu apucături dictatoriale și antisemite din fruntea României împotriva „manifestanților pașnici” ai AUR

FAKE NEWS: Dominic Fritz și Klaus Iohannis, „naziștii” cu apucături dictatoriale și antisemite din fruntea României împotriva „manifestanților pașnici” ai AUR

Presa afiliată Kremlinului condamnă autoritățile din România care critică protestele declanșate de partidul AUR împotriva restricțiilor impuse de carantină în contextul înmulțirii cazurilor de Coronavirus în România, dar și în lume.

FAKE NEWS: Curtea Constituțională a RM e controlată de Maia Sandu și americani

FAKE NEWS: Curtea Constituțională a RM e controlată de Maia Sandu și americani

Curtea Constituţională a Republicii Moldova ar fi luat deja decizia de dizolvare a Parlamentului, fiind presată de preşedinta Maia Sandu şi ambasadorul SUA, Derek J. Hogan, insinuează un site afiliat PSRM. Publicaţia reia naraţiunile potrivit cărora Maia Sandu ar da indicaţii instituţiilor statului şi ambasadorul american s-ar amesteca în treburile interne ale Republicii Moldova.

FAKE NEWS: Vina Ucrainei pentru doborârea zborului MH-17 continuă să fie ascunsă de Occident

FAKE NEWS: Vina Ucrainei pentru doborârea zborului MH-17 continuă să fie ascunsă de Occident

Presa rusă reia, la șapte ani de la doborârea deasupra Donbassului a avionului Boeing 777 care efectua zborul MH-17, o serie de narațiuni menite să îi disculpe pe rebelii care au lansat racheta rusească. Teza principală este că Ucraina e responsabilă de tragedie, dar Occidentul a căutat să ascundă vina acesteia.

Mariana Vasilache

01 Oct 2021
Mariana Vasilache

Timp de citire: 7 min
 • Guvernarea pro-europeană de la Chișinău vrea să distrugă Biserica, potrivit sputnik.md. Narațiunea a fost inventată pornind de la măsurile anti-Covid luate de autorități, care includ și limitarea numărului de credincioși din lăcașurile de cult.
 • NARAȚIUNI: 1. Noua guvernare de la Chișinău și-a propus să distrugă Școala și Biserica. 2. Maia Sandu și PAS îngrădesc accesul oamenilor în biserici. 3. Noile hotărâri și recomandări de combatere a pandemiei denigrează biserica și sunt o blasfemie.
 • OBIECTIV: Narațiunile au scopul să discrediteze noua guvernare, să creeze nemulțumire în rândul oamenilor, în contextul în care majoritatea populației are cea mai mare încredere în biserică.
FAKE NEWS: Incendiile din spitalele românești sunt o „făcătură”, iar vaccinuri anti-COVID-19 sunt expirate
FAKE NEWS: Incendiile din spitalele românești sunt o „făcătură”, iar vaccinuri anti-COVID-19 sunt expirate

România are în stoc vaccinuri anti-coronavirus expirate care sunt administrate populației, iar incendiile care au avut loc în spitalele românești în ultimul an sunt regizate. Aceste narațiuni false circulă de mai demult și, cel mai recent, au fost promovate de episcopul Giurgiului.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
21 Oct 2021
FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor
FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor

În timp ce în statele membre ale UE criza gazelor naturale se adâncește iar prețurile cresc, presa guvernamentală rusă promovează narațiuni despre panica europenilor, care ar solicita ajutorul Rusiei.

19 Oct 2021
FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă
FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă

Republica Moldova va rămâne fără forță de muncă pentru recoltarea fructelor și legumelor după semnarea unui acord care le va permite moldovenilor să se angajeze la lucrări agricole în Germania, scrie portalul pro-socialist de știri kp.md. Narațiunea intră în categoria celor prin care se încearcă subminarea aspirațiilor europene; în fapt, acordul nu face decât să aducă în legalitate situația celor care, oricum, își caută de lucru în Germania.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
18 Oct 2021
FAKE NEWS: România va trimite militari în Crimeea la comanda UE
FAKE NEWS: România va trimite militari în Crimeea la comanda UE

Militarii români ar urma să participe la operațiunea ucraineană de recuperare a Crimeii.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
13 Oct 2021