FAKE NEWS: În Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă

FAKE NEWS: În Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   185 / 5000 Translation results Un grup de elevi pozează după o ceremonie de deschidere a noului an școlar la Liceul Gogol, numit după scriitorul rus Nikolai Gogol, din Chișinău, Moldova, 03 septembrie 2018.

Holzstock Festival

Închiderea unui gimnaziu cu 51 de elevi a dat naștere narațiunii false că „în Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă”.

ȘTIRE: „Autoritățile vor să închidă ultima școală rusă din raion. În cadrul programului de optimizare a sistemului de învățământ numărul de școli cu predare în limba rusă în Moldova se reduce an de an.

Acum intenționează să închidă unicul gimnaziu din raion cu predare în limba rusă. Este vorba de satul Misovca (cu o populație de aproximativ 500 de locuitori n.red) din raionul Ialoveni. Părinții sunt îngrijorați că elevii nu vor putea asimila materia predată în limba de stat și le va fi greu să susțină examenele de absolvire. Pentru că vor trebui să învețe nu doar obiecte noi, dar și cuvinte noi”.

La finalul articolului, sursa precizează că la gimnaziul din satul Misovca învață 51 de elevi, iar în Republica Moldova sunt peste 200 de școli cu predare în limba rusă.

NARAȚIUNI: 1. Autoritățile (pro-europene) de la Chișinău lichidează școlile cu predare în limba rusă. 2. În Republica Moldova sunt subminate drepturile la educație ale minorităților naționale

CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova este o țară ex-sovietică în care limba rusă a avut un statut predominant în perioada fostei URSS, fiind limba elitelor comuniste și a minorităților, în special ruse și ucrainene.

Potrivit legislației adoptate la sfârșitul perioadei sovietice, limba rusă are rol de limbă de comunicare interetnică. Legea însă a fost declarată desuetă de Curtea Constituțională. Între timp, ponderea minorităților naționale a scăzut, iar în conformitate cu recensământul din 2014, 82% din populație se declară moldoveni/români (în 2004, 78% se declarau moldoveni/români), urmând ucraineni - 6,6%, găgăuzi - 4,6% și ruși - 4,4%.

Deși ponderea minorităților vorbitoare de limbă rusă scade, mai există politicieni și partide care încearcă să folosească minoritățile în scopuri electorale, prin promovarea unor subiecte precum declararea limbii ruse ca a doua limbă de stat.

Tema școlilor cu predare în rusă este abordată și în contextul unui proces îndelungat de reducere a numărului de instituții de învățământ, având în vedere scăderea anuală a populației și, respectiv, a numărului de elevi.

Stânga politică acuză dreapta pro-europeană că ar lichida școlile la indicația Occidentului. În special este acuzată Maia Sandu, actualul președinte al Republicii Moldova, având în vedere că în anii 2012-2015 a deținut funcția de ministru al Educației.

Acesta a fost unul din principalele subiecte de campanie la alegerile prezidențiale de anul trecut. Atunci însă au fost prezentate date statistice care relevă că în Republica Moldova numărul de școli a început să scadă încă începând cu anii 2002-2003, în contextul în care a început să se reducă și numărul de elevi. În ultimii aproape 20 de ani, numărul de școli s-a redus cu aproximativ 330, ceea ce reprezintă 20% din total, iar numărul de elevi a scăzut aproape la jumătate - de la 631.000 la 334.000.

De altfel, chiar și în timpul guvernării socialiste (2019-2021) au fost închise școli, chiar dacă socialiștii sunt cei mai vocali critici a optimizării școlilor.

OBIECTIV: Să realimenteze fobiile minorităților naționale că guvernarea pro-europeană de la Chișinău le va submina drepturile. Să mențină viziunile pro-ruse și antioccidentale ale majorității reprezentanților minorităților naționale.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Deși titlul articolului este că „în Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă”, de fapt este vorba de o singură școală cu 51 de elevi, care, oricum, după clasa a noua vor trebui fie să meargă la un liceu cu predare în limba rusă din alt raion sau din Chișinău, fie să opteze pentru un liceu cu predare în limba română. Dacă vor merge la o școală cu predare în limba română mai devreme, le va fi mai ușor să asimileze materia și să se pregătească pentru examenele de absolvire.

În plus, autorii articolului nu fac referire la faptul că cetățenii Republicii Moldova, inclusiv elevii, trebuie să cunoască limba de stat a țării.

În Republica Moldova, peste 16% din școli sunt cu predare în limba rusă, ceea ce corespunde cu ponderea minorităților naționale, astfel încât nu poate fi vorba de încălcarea dreptului la educație în limba rusă.

SÂMBURE DE ADEVĂR: În ultimele două decenii în Republica Moldova au fost închise mai multe școli din cauza reducerii numărului de elevi. Procesul însă a afectat atât școli cu predare în limba rusă, cât și în română.

 • Data publicării:
  15/11/2021
 • Public țintă:
  Minoritățile naționale
 • Narațiune cheie:
  Autoritățile (pro-europene) de la Chișinău lichidează școlile cu predare în limba rusă, subminând drepturile la educație ale minorităților naționale

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Cornel Ciobanu

Cornel Ciobanu
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
 • Închiderea unui gimnaziu cu 51 de elevi a dat naștere narațiunii false că „în Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă”.
 • NARAȚIUNI: 1. Autoritățile (pro-europene) de la Chișinău lichidează școlile cu predare în limba rusă. 2. În Republica Moldova sunt subminate drepturile la educație ale minorităților naționale.
 • OBIECTIV: Să realimenteze fobiile minorităților naționale că guvernarea pro-europeană de la Chișinău le va submina drepturile. Să mențină viziunile pro-ruse și antioccidentale ale majorității reprezentanților minorităților naționale.
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zeci de crime de război au fost comise de mercenarii francezi și militarii ucraineni în regiunea Harkov  
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zeci de crime de război au fost comise de mercenarii francezi și militarii ucraineni în regiunea Harkov  

Militarii ucraineni și mercenarii străini au violat femei și au jefuit civili în regiunea Harkov, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
22 Jul 2024
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova

Maia Sandu poartă răspunderea personală pentru uciderea unui criminal turc la Chișinău și pentru creșterea ratei criminalității, potrivit canalului de Telegram Smugleanka. În realitate, rata infracționalității a scăzut iar combaterea criminalității nu este atribuția președintelui statului.

Veridica
Veridica
18 Jul 2024
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump

Tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump a produs rapid teorii ale conspirației

Horia Grușcă
Horia Grușcă
17 Jul 2024
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler

Ucraina își persecută tot mai mult cetățenii, iar regimul de la Kiev devine copia celui hitlerist, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 Jul 2024