Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Maia Sandu a convenit cu Zelenski să atace Transnistria

Transnistria
©commons.wikimedia.org  |   Militari transnistreni

O postare a unui canal Telegram din Rusia potrivit căreia președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, ar lua în calcul un atac militar asupra regiunii separatiste transnistrene și că ar fi încercat să obțină și sprijinul Kievului, a provocat o adevărată campanie de presă la Chișinău și Moscova, fiind preluată de un șir întreg de instituții. Chișinăul neagă acest scenariu care nu rezistă niciunei critici.

ȘTIRE: „Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, nu ar exclude rezolvarea conflictului transnistrean prin acțiuni militare. Despre aceasta scrie autorul canalului de Telegram “НЕЗЫГАРЬ”, care citează surse din Kiev. Potrivit informațiilor, în timpul întrevederii dintre Sandu și Zelenski, președintele Republicii Moldova ar fi cerut susținerea Ucrainei în acest sens.

Sursa citată mai scrie că noua conducere a țării speră să primească și ajutorul României, a Poloniei, dar și a Marii Britaniei. Totodată, se duc tratative cu Turcia. Autorul canalului de Telegram a precizat că anume din această cauză Maia Sandu își dorește ca ministru al Apărării să fie numit Anatolie Nosatîi, un militar, care până în 2020, a fost șeful Direcției operații al Marelui Stat Major al Armatei Naționale. În perioada 2014–2018, Nosatîi a fost ofițer militar în cadrul Departamentului pentru operațiuni de menținere a păcii al ONU din New York. A fost șef al Statului Major în Comandamentul Forțelor de Reacție Rapidă și Comandamentul Forțelor Terestre, comandant de batalion în cadrul Institutului Militar și comandant al Batalionului 22 de menținere a păcii.

Totodată, autorul postării scrie că Anatolie Nosatîi, ca și majoritatea oamenilor promovați de Sandu, a fost școlit în SUA – are un masterat în strategii de securitate națională de la Universitatea Națională de Apărare din SUA”, notează www.stiridinmoldova.md

Postarea canalului respectiv de Telegram a fost preluată de o listă lungă de portaluri de știri din Republica Moldova, atâta în limba rusă, cât și în română, precum și de instituții de presă din Federația Rusă. Niciuna dintre acestea nu a cerut vreo reacție de la președințiile de la Chișinău și/sau Kiev, iar unele chiar prezintă aceste afirmații ca pe un fapt practic împlinit prin titluri precum „Chișinăul pregătește intervenția în Transnistria”

NARAȚIUNI: Liderii pro-occidental de la Chișinău și Kiev pregătesc o intervenție militară. Țările NATO sunt gata să atace regiunea transnistreană și, respectiv, interesele Rusiei. Maia Sandu poate provoca o adevărată catastrofă pentru Republica Moldova.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Narațiuni privind planuri ale Occidentului/SUA și anumitor forțe politice de la Chișinău de a interveni în regiunea separatistă din Estul Republicii Moldova apar frecvent pe anumite canale media, în special de limba rusă.

În general impactul materialelor de acest gen este unul limitat; este mai degrabă neobișnuit ca astfel de informații, lansate de un canal de Telegram, să fie preluate de mai mult de zece instituții de presă atât din Republica Moldova, cât și din Rusia, cum s-a întâmplat acum.

Postarea este îndreptată în primul rând împotriva Maiei Sandu, care încearcă să provoace alegeri parlamentare anticipate pentru a-și asigura în Parlament o majoritate cu ajutorul căreia să poată demara programul reformist promis în campania electorală. Anticipatele nu convin altor forțe politice, în primul rând Partidului Socialiștilor, apropiat de Moscova, care printr-un sistem de alianțe domină în prezent legislativul.

În Transnistria a avut loc, timp de câteva luni în 1992, un război între forțe loiale guvernului central de la Chișinău și o miliție separatistă sprijinită de voluntari veniți din spațiul ex-sovietic și de Armata a 14-a rusă. Conflictul a fost înghețat în 1992, iar regiunea a rămas sub controlul separatiștilor, a căror securitate este garantată și de prezența unor elemente ale armatei ruse, rămase în regiune în ciuda angajamentelor că vor fi retrase și a solicitărilor repetate în acest sens făcute de Chișinău. Pentru Federația Rusă, Transnistria rămâne un important cap de pod aproape de frontiera NATO și de regiunea Balcanilor. 

OBIECTIV: Să prezinte liderii pro-occidentali de la Kiev și Chișinău, în special pe Maia Sandu, nou intrată în funcție, drept persoane belicoase, gata să provoace conflicte militare. Să prezinte Rusia ca vicitmă a înțelegerilor obscure ale anumitor state împotriva intereselor și cetățenilor săi.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: capacitățile militare ale Republicii Moldova sunt foarte reduse. Potrivit unui studiu publicat în iunie 2020 de Institutul de Politici Publice,  Republica Moldova se plasează pe poziția a patra de la coada clasamentului privind ponderea cheltuielilor militare din PIB (0.38%) și pe poziția a doua de la sfârșit privind cheltuielile bugetare (1.11%).

„Astfel este dificil de comparat competitivitatea Armatei naționale în plan regional și în ce măsură aceasta ar fi capabilă să reacționeze prompt în cazul unor eventuale pericole la adresa securității naționale”, constatau experții IPP.

Și afirmațiile privind atragerea României, Poloniei și Marii Britanii, state membre ale NATO, într-un astfel de conflict nu rezistă niciunei critici. Un posibil atac asupra regiunii separatiste din estul Republicii Moldova va atrage în mod sigur după sine o ripostă a Federației Ruse, care deține acolo un depozit și forțe armate, mai ales că, potrivit unor date, aproximativ 200.000 dintre locuitorii din stânga Nistrului dețin și cetățenia Rusiei – un pretext ideal pentru ca Moscova să le invoce interesele. Niciunul din statele NATO menționate nu și-ar asuma un asemenea risc.

Canalul Telegram își argumenta afirmațiile și prin faptul că Maia Sandu a propus la funcția de ministru al Apărării un militar care a făcut cursuri și în Statele Unite. Anatolie Nosatîi, chiar dacă ar fi fost ales în funcția de ministru, nu ar fi fost primul militar cu studii în SUA în fruntea Ministerului Apărării de la Chișinău. Chiar și actualul ministru, Victor Gaiciuc, un apropiat al fostului președinte rusofil, Igor Dodon, a făcut cursuri la NATO Defence College din Roma și a fost reprezentant al Republicii Moldova la NATO.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Maia Sandu a întreprins o vizită la Kiev la 12 ianuarie, unde a purtat discuții cu Volodimir Zelenski

CUI SERVESC NARAȚIUNILE: Lui Igor Dodon, prin a o prezenta pe Maia Sandu, principalul său rival politic, drept o persoană care ar putea provoca un conflict militar păgubos pentru Republica Moldova. Moscovei, care apare drept victimă a unor comploturi internaționale împotriva sa și pentru a legifera astfel eventuale întăriri de forțe în regiunea transnistreană sau alte zone de interes ale Moscovei.

REACȚII OFICIALE: Purtătoarea de cuvânt a Maiei Sandu, Sorina Ștefârță califică drept un „fals cap-coadă” afirmațiile publicate de canalul Telegram, preluate intens de unele categorii de instituții mediatice. „Este un fals cap-coadă. Nu s-a discutat așa ceva nici la Kiev, nici în altă parte. Poziția Republicii Moldova rămâne fermă - soluționarea pe cale pașnică”, a comentat Sorina Ștefârță pentru Veridica.ro.

Tags: Republica Moldova, Ucraina, Rusia, război, Maia Sandu, Nistru, Transnistria
Carte recomandata
 • Publicație / Media:
  Telegram
 • Data publicării:
  10/02/2021
 • Limba / Public țintă:
  Majoritatea cetățenilor care se opun unui conflict armat în stânga Nistrului
 • Amplificare:
  kp.md, breakingnews.md, pravdorub.md, cenzura.md, eadaily.com, yandex.ru, mk.kn.md, bloknot-moldova.md, mejdurecie.md, stiridinmoldova.md
 • Afiliere politică:
  PSRM, Moscova
 • Narațiune cheie:
  Maia Sandu intenționează să provoace un război, atrăgând și state străine, iar acest lucru poate avea consecințe extrem de grave pentru Republica Moldova.
Alte articole
FAKE NEWS: Armata ucraineană ar putea curăța Donbass-ul și Crimeea de populația vorbitoare de limba rusă

FAKE NEWS: Armata ucraineană ar putea curăța Donbass-ul și Crimeea de populația vorbitoare de limba rusă

În contextul desfășurării în Ucraina a exercițiilor militare „Rapid Trident 2021”, cu participarea statelor membre NATO, presa guvernamentală rusă a reluat unele narațiuni false despre politica rusofobă a Kievului, despre Ucraina ca o colonie a Occidentului și despre războiul din Donbass, care ar fi în interesul statelor NATO.

FAKE NEWS: Pedofilia, politică de stat în Germania

FAKE NEWS: Pedofilia, politică de stat în Germania

Susținerea drepturilor comunității LGBTQI maschează promovarea pedofiliei, potrivit unei narațiuni reluate de unele publicații online din România. Narațiunea a fost și este folosită intens de mass media rusă afiliată Kremlinului, iar la București a reapărut acum în contextul unui scandal de pedofilie din Germania și a accentuării discursului privind familia tradițională.

FAKE NEWS: PAS cedează stadionul republican americanilor, în urma deciziei Curţii Constituţionale, ai cărei judecători sunt cetăţeni români

FAKE NEWS: PAS cedează stadionul republican americanilor, în urma deciziei Curţii Constituţionale, ai cărei judecători sunt cetăţeni români

După câştigarea alegerilor de către PAS/Maia Sandu, stadionul republican din Chişinău este cedat americanilor, prin decizia Curţii Constituţionale, ai cărei judecători sunt cetăţeni români, iar România cedează SUA tot ce i se cere, susține într-un comentariu principalul canal propagandistic al Kremlinului Radio Sputnik. Narațiunile au scopul să creeze imaginea falsă că noua guvernare de la Chișinău ar fi controlată de Statele Unite, iar misiunea diplomatică de la Chișinău va spiona Rusia din noul sediu.

Cornel Ciobanu

15 Feb 2021
Cornel Ciobanu

Timp de citire: 5 min
 • NARAȚIUNI: Liderii pro-occidental de la Chișinău și Kiev pregătesc o intervenție militară. Țările NATO sunt gata să atace regiunea transnistreană și, respectiv, interesele Rusiei. Maia Sandu poate provoca o adevărată catastrofă pentru Republica Moldova.
 • OBIECTIV: Să prezinte liderii pro-occidentali de la Kiev și Chișinău, în special pe Maia Sandu, nou intrată în funcție, drept persoane belicoase, gata să provoace conflicte militare. Să prezinte Rusia ca vicitmă a înțelegerilor obscure ale anumitor state împotriva intereselor și cetățenilor săi.
FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă
FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă

Republica Moldova va rămâne fără forță de muncă pentru recoltarea fructelor și legumelor după semnarea unui acord care le va permite moldovenilor să se angajeze la lucrări agricole în Germania, scrie portalul pro-socialist de știri kp.md. Narațiunea intră în categoria celor prin care se încearcă subminarea aspirațiilor europene; în fapt, acordul nu face decât să aducă în legalitate situația celor care, oricum, își caută de lucru în Germania.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
18 Oct 2021
FAKE NEWS: România va trimite militari în Crimeea la comanda UE
FAKE NEWS: România va trimite militari în Crimeea la comanda UE

Militarii români ar urma să participe la operațiunea ucraineană de recuperare a Crimeii.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
13 Oct 2021
FAKE NEWS: ONU a denunțat crimele regimului Zelenski în Ucraina
FAKE NEWS: ONU a denunțat crimele regimului Zelenski în Ucraina

ONU a criticat Kievul pentru încălcările grave ale drepturilor omului, menționând, potrivit presei din Rusia, că Ucraina „își ucide populația”, „aplică torturi” și „limitează libertatea cuvântului”. În realitate, presa rusă a încercat să manipuleze opinia publică prin folosirea selectivă a informațiilor din raportul Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului.

Marin Gherman
Marin Gherman
12 Oct 2021
FAKE NEWS: Maia Sandu forțează aderarea Moldovei la NATO pentru a o implica în conflicte regionale
FAKE NEWS: Maia Sandu forțează aderarea Moldovei la NATO pentru a o implica în conflicte regionale

Maia Sandu și guvernarea sa pregătesc aderarea Republicii Moldova la NATO, pentru a o implica în conflicte externe, și alimentează în același timp conflicte inter-etnice interne prin reținerea procurorului general Alexandr Stoianoglo. Narațiunile, promovate de data aceasta de publicația rusă Komsomoliskaya Pravda, circulă de mai mult timp. Adepții teoriei NATO nu explică însă și cum ar putea adera la Alianță un stat cu un buget militar minuscul, un conflict înghețat și un contingent militar rus pe teritoriul său.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
09 Oct 2021