Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Maia Sandu are nevoie de NATO pentru un război cu Transnistria

Moldova NATO

Președintele Maia Sandu promovează interesele NATO în regiune și chiar ar pregăti, împreună cu Alianța Nortd-Atlantică, un conflict militar cu regiunea separatistă transnistreană, potrivit unor comentarii citate de instituții de presă din Republica Moldova și Rusia. Acestea au pornit de la o reuniune legată de o inițiativă NATO, la care a participat și președintele Republicii Moldova.

ȘTIRI: „Maia Sandu are nevoie de NATO pentru un război cu Transnistria”, titrează portalul în limba rusă bloknot-moldova.md care, la fel ca alte pagini web din Republica Moldova și Rusia, precum și canalul de telegram „Antimaidan 2.0” îl citează pe Boris Șapovalov, prezentat ca doctor în filozofie.

Acesta  comentează pe pagina sa de Facebook că Maia Sandu ar servi intereselor NATO și politicilor antiruse ale Alianței Nord-Atlantice.

„Acum vă este clar cine a împins-o pe Sandu în fotoliul prezidențial? Cu cine intenționează Sandu să lupte și de cine să se apere, dacă promovează interesele blocului militar NATO? Răspunsul e clar… NATO consideră că dușmanul său este Rusia. Respectiv, nici Transnsnistriei nu-i va fi ușor. Președintele Moldovei nu are alte probleme mai importante decât modernizarea armatei? De ce am avea nevoie de un astfel de președinte care confundă interesele țării și ale poporului cu planurile militariste ale NATO?”.

Instituțiile media care citează acest comentariu mai scriu că Maia Sandu „lobbează deschis interesele NATO”, invocând drept argument că a discutat cu secretarul general al Alianței Jens Stoltenberg, iar NATO îi susține intenția de a evacua pacificatorii ruși din regiunea transnistreană

NARAȚIUNI: 1. Maia Sandu susține aderarea Republicii Moldova la NATO. 2. Maia Sandu ar susține un plan de război împotriva regiunii separatiste transnistrene, cu sprijinul NATO

CONTEXT/ETOS LOCAL: Alianța Nord-Atlantacă este prezentată în continuare ca o sperietoare pentru o bună parte a populației Republicii Moldova, care o privește prin prisma propagandei sovietice și, mai nou, a Federației Ruse.

Riscul aderării Republicii Moldova la NATO sau al deschiderii unor baze militare ale Alianței pe teritoriul Republicii Moldova este invocat frecvent de politicieni pro-ruși de la Chișinău, deși perspectiva aderării nu a fost niciodată abordată la nivel oficial.

Republica Moldova este stat neutru, potrivit Constituției sale. Această prevedere este contestată de unii politicieni de dreapta, însă, potrivit sondajelor, majoritatea cetățenilor sunt de acord cu păstrarea statutului actual și doar 20-25% ar vota pentru aderarea la NATO.

Deși Rusia insistă pe păstrarea neutralității, refuză să evacueze un depozit cu muniție și un contingent militar din stânga Nistrului, o regiune controlată de un regim secesionist.

OBIECTIV:  Să invoce pericolul unui război în care Maia Sandu va implica Republica Moldova. Să sugereze că Maia Sandu este adepta aderării Republicii Moldova la NATO, o opțiune care nu se bucură de popularitate.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Comentariul expertului citat au pornit de la participarea Maiei Sandu la reuniunea de coordonare a Inițiativei de Consolidare a Capacității de Apărare. Inițiativa, lansată în 2015 de NATO pentru țări nemembre ale Alianței, presupune un pachet de expertiză și asistență pentru dezvoltarea și modernizarea Armatei Naționale.

Maia Sandu a subliniat că va susține demersurile Ministerului Apărării de a majora bugetul pentru modernizarea armatei și creșterea salariilor, dar că prioritară este utilizarea eficientă a banilor publici, potrivit unui comunicat difuzat de Președinție.

Aproximativ în aceeași termeni, evenimentul este prezentat și de Ministerul Apărării, condus de Victor Gaiciuc, un apropiat al fostului președinte și al liderului Partidului Socialiștilor, Igor Dodon.

De altfel, Igor Dodon, care se declară împotriva aderării Republicii Moldova la NATO, a avut în timpul mandatului său de președinte mai multe discuții oficiale cu conducerea organizației, care a anunțat în repetate rânduri că respectă statutul de neutralitate a Republicii Moldova.

Colaborarea Republicii Moldova cu NATO a început încă în anii 90, iar unul din cele mai importante proiecte ale NATO a fost evacuarea unor cantități importante de pesticide, rămase din perioada sovietică și care reprezentatau un pericol pentru poluarea mediului și otrăvirea solului și apelor.

Chiar și dacă Republica Moldova și-ar dori să renunțe la neutralitate și să ceară să adere la NATO, e puțin probabil să fie acceptată cu un conflict teritorial nerezolvat, cu prezență militară străină pe teritoriul său  și cu unul din cele mai mici bugete de apărare din lume, de mai puțin de 0,4% din PIB.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Maia Sandu a participat la reuniunea de coordonare a Inițiativei de Consolidare a Capacității de Apărare

CUI SERVESC NARAȚIUNILE: Partidului Socialiștilor - pentru a o discredita pe Maia Sandu, Moscovei - pentru a alimenta fobiile anti-NATO.

Carte recomandata
 • Publicație / Media:
  canalul Telegram „Antimaidan2.0”
 • Data publicării:
  02/04/2021
 • Limba / Public țintă:
  Majoritatea cetățenilor care susțin menținerea statutului de neutralitate
 • Amplificare:
  Instituții de presă din Republica Moldova și Rusia, rețele sociale
 • Narațiune cheie:
  Maia Sandu susține un plan de război împotriva Transnistriei cu suportul NATO
Alte articole
FAKE NEWS: Sub conducerea Maiei Sandu, pleacă moldovenii și vin sirienii

FAKE NEWS: Sub conducerea Maiei Sandu, pleacă moldovenii și vin sirienii

Maia Sandu le acordă sirienilor cetățenia Republicii Moldova, în timp ce moldovenii pleacă din țară, scrie Komsomolskaia Pravda, care publică un decret prezidențial de acordare a cetățeniei pentru nouă persoane. Este reluată astfel o narațiune de la alegerile prezidențiale din 2016 când a fost răspândit un fake-news că în Republica Moldova vor fi aduși 30 de mii de refugiați sirieni.

FAKE NEWS: În armata ucraineană sunt fasciști gata să-i ucidă pe camarazii rusofoni

FAKE NEWS: În armata ucraineană sunt fasciști gata să-i ucidă pe camarazii rusofoni

Armata ucraineană are în rândurile sale extremiști rusofobi de extrema dreaptă care îl venerează pe controversatul lider din al Doilea Război Mondial, Stepan Bandera.

Fals
Adevărat
FAKE NEWS: Iohannis și Patriarhul Daniel au înțelegeri secrete pentru ca BOR să sprijine vaccinarea anti-coronavirus în schimbul relaxării condițiilor pentru slujbele religioase

FAKE NEWS: Iohannis și Patriarhul Daniel au înțelegeri secrete pentru ca BOR să sprijine vaccinarea anti-coronavirus în schimbul relaxării condițiilor pentru slujbele religioase

Îndemnul Patriarhului Daniel ca românii să se vaccineze este rodul unor „înțelegeri de taină” dintre acesta și șeful statului, Klaus Iohannis, după întâlnirea pe care au avut-o în februarie. Faptul că slujbele de Paște s-au desfășurat anul acesta ar fi un troc între Biserică și Președinție, astfel ca preoții BOR să devină promotori ai vaccinării.

Cornel Ciobanu

05 Apr 2021
Cornel Ciobanu

Timp de citire: 3 min
 • Președintele Maia Sandu promovează interesele NATO în regiune și chiar ar pregăti, împreună cu Alianța Nortd-Atlantică, un conflict militar cu regiunea separatistă transnistreană, potrivit unor comentarii citate de instituții de presă din Republica Moldova și Rusia. Acestea au pornit de la o reuniune legată de o inițiativă NATO, la care a participat și președintele Republicii Moldova.
 • NARAȚIUNI: 1. Maia Sandu susține aderarea Republicii Moldova la NATO. 2. Maia Sandu ar susține un plan de război împotriva regiunii separatiste transnistrene, cu sprijinul NATO.
 • OBIECTIV: Să invoce pericolul unui război în care Maia Sandu va implica Republica Moldova. Să sugereze că Maia Sandu este adepta aderării Republicii Moldova la NATO, o opțiune care nu se bucură de popularitate.
FAKE NEWS: Moldova, rampă de lansare americană pentru un război cu Rusia
FAKE NEWS: Moldova, rampă de lansare americană pentru un război cu Rusia

La Chișinău au fost aduși militari americani care vor participa la războiul din Donbass, împotriva Rusiei, scrie o sursă rusească, preluată și de presa de propagandă de la Chișinău. Narațiunile au scopul să inducă ideea unei agresiuni occidentale în regiune. Ministerul Apărării de la Chișinău a calificat această informație drept un fakenews.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
22 Oct 2021
FAKE NEWS: Incendiile din spitalele românești sunt o „făcătură”, iar vaccinuri anti-COVID-19 sunt expirate
FAKE NEWS: Incendiile din spitalele românești sunt o „făcătură”, iar vaccinuri anti-COVID-19 sunt expirate

România are în stoc vaccinuri anti-coronavirus expirate care sunt administrate populației, iar incendiile care au avut loc în spitalele românești în ultimul an sunt regizate. Aceste narațiuni false circulă de mai demult și, cel mai recent, au fost promovate de episcopul Giurgiului.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
21 Oct 2021
FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor
FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor

În timp ce în statele membre ale UE criza gazelor naturale se adâncește iar prețurile cresc, presa guvernamentală rusă promovează narațiuni despre panica europenilor, care ar solicita ajutorul Rusiei.

19 Oct 2021
FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă
FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă

Republica Moldova va rămâne fără forță de muncă pentru recoltarea fructelor și legumelor după semnarea unui acord care le va permite moldovenilor să se angajeze la lucrări agricole în Germania, scrie portalul pro-socialist de știri kp.md. Narațiunea intră în categoria celor prin care se încearcă subminarea aspirațiilor europene; în fapt, acordul nu face decât să aducă în legalitate situația celor care, oricum, își caută de lucru în Germania.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
18 Oct 2021