Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Republica Moldova a început deja să primească refugiați afgani

Refugiati
©EPA-EFE/IGOR KOVALENKO  |   Afghan refugees shout slogans protesting in front of the US embassy in Bishkek, Kyrgyzstan, 25 August 2021.

Republica Moldova primește deja refugiați din Afganistan, potrivit unei narațiuni false apărute recent la Chișinău. Narațiunea se înscrie într-o serie de fake-news și dezinformări lansate în mai multe țări după căderea Kabulului.

ȘTIRI:  „Republica Moldova primește cu bucurie refugiați din Afganistan”, a scris bloknot-moldova.md, care face referire la o postare pe Facebook, potrivit căreia, la 28 august, peste 60 de pasageri ai unei curse aeriene București-Chișinău erau „afgani, sirieni sau poate talibani” și că i s-a comunicat că au deja și permise de ședere în Republica Moldova.

Știrea a fost preluată de mai multe instituții de presă în limba rusă, iar syfeed.com adaugă la titlul că „Moldova primește deja refugiați afgani” și faptul că aceștia vin prin România și au viză de reședință.

NARAȚIUNE: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău a acceptat refugiați afgani (în condițiile în care Republica Moldova este o țară săracă și nu poate asigura cu venituri decente nici măcar propriii cetățeni)

CONTEXT/ETOS LOCAL: Retragerea americană din Afganistan a generat un adevărat val de narațiuni false, ambalate în fake-news și dezinformări care au apărut în diferite țări și au fost, în general, lansate dinspre Rusia. Veridica a analizat, de altfel, mai multe astfel de narațiuni lansate în Republica Moldova, România și Ucraina.

Subiectul refugiaților are o conotație aparte în Republica Moldova; a devenit deja anecdotică răspândirea unei narațiuni false în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2016, când pornind de la un pamflet, o serie de instituții mass-media au scris că Maia Sandu, care se confrunta atunci cu pro-rusul Igor Dodon, ar fi convenit cu Occidentul să aducă în țară 30.000 de sirieni, dacă va învinge la alegerile prezidențiale. 

În Republica Moldova, considerată cea mai săracă țară din Europa, cetățenii privesc negativ riscul „invadării” de către refugiați din alte state, mai ales când e vorba și de alte religii.

Pe acest fundal a apărut și informația privind sosirea refugiaților afgani, care a pornit de la o postare pe Facebook a unui cetățean care susține că majoritatea călătorilor unei curse București-Chișinău ar fi fost cetățeni afgani și sirieni. 

Subiectul a fost preluat la scurt timp de socialiști, care au cerut autorităților să „[ofere clarificări] cu privire la informația apărută în mass-media precum că Republica Moldova își asumă responsabilitatea de a găzdui refugiați din Afganistan”.

OBIECTIV: Să creeze panică în societate despre „invadarea” Republicii Moldova cu refugiați afgani. Să inoculeze ideea că guvernarea pro-europeană îndeplinește ordine din exterior, în defavoarea propriilor cetățeni.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Chiar dacă Republica Moldova a semnat alături de alte aproape 100 de state declarația comună privind asigurarea călătoriilor pentru cei care evacuați din Afganistan, aceasta nu înseamnă automat că va primi refugiați pe teritoriul său, așa cum sugerează Partidul Socialiștilor.

La 19 august premierul Natalia Gavriliță declara că nu se pune în discuție ca Republica Moldova să primească refugiați din Afganistan.

De asemenea, la 31 august președintele Parlamentului, Igor Grosu a afirmat că acest subiect nu a fost discutat.  „Noi nu am avut o discuție la firul ierbii referitor la această solicitare. Trebuie să vedem dacă putem face asta și în ce măsură ne putem aduce contribuția”, a declarat el.

De altfel, în condițiile în care Republica Moldova este cea mai săracă țară din Europa și se confruntă cu un conflict înghețat, nu pare să fie o destinație prea atractivă nici măcar pentru afgani, așa cum nu a fost nici pentru sirieni.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Republica Moldova a semnat alături de alte aproape 100 de state declarația comună privind asigurarea călătoriilor pentru cei care se evacuează din Afganistan

CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA: Blocului comuniștilor și socialiștilor, pentru a induce panică în societate și a discredita guvernarea pro-europeană.


 • Publicație / Media:
  bloknot-moldova.md
 • Data publicării:
  30/08/2021
 • Limba / Public țintă:
  Populația conservatoare și tradiționalistă
 • Amplificare:
  Syfeed.com, gaga.md, news.mail.ru
 • Afiliere politică:
  politică editorială favorabilă PSRM
 • Narațiune cheie:
  Guvernarea pro-europeană de la Chișinău a acceptat refugiați afgani
Alte articole
FAKE NEWS: Kievul ignoră acordurile de pace de la Minsk, iar Rusia roagă UE să intervină

FAKE NEWS: Kievul ignoră acordurile de pace de la Minsk, iar Rusia roagă UE să intervină

În contextul creșterii tensiunilor ruso-ucrainene pe fondalul escaladării situației din Donbass din primăvara anului curent, presa finanțată de Rusia continuă să promoveze o serie de narațiuni false despre „lovitura de stat” din Ucraina din 2014, independența autoproclamatelor republici populare Donețk și Lugansk, războiul civil și atitudinile belicoase ale Kievului față de rusofoni.

FAKE NEWS: SUA și România transforma Republica Moldova într-o victimă a confruntării nucleare cu Rusia și China

FAKE NEWS: SUA și România transforma Republica Moldova într-o victimă a confruntării nucleare cu Rusia și China

Republica Moldova ar avea de suferit în cazul în care va avea loc un război între NATO/Statele Unite și Rusia sau China, iar Alianța Nord Atlantică nu o va proteja. E un fake news promovat de Sputnik, care reia narațiuni mai vechi, menite să submineze încrederea țărilor membre și a celor partenere în NATO.

FAKE NEWS: Belarusul acționează conform normelor internaționale, Ucraina e nazistă și rusofobă

FAKE NEWS: Belarusul acționează conform normelor internaționale, Ucraina e nazistă și rusofobă

Belarusul nu face decât să respecte normele internaționale în criza refugiaților de la granițele sale cu UE, afirmă ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Într-un interviu acordat postului guvernamental de televiziune Russia 24 Lavrov a reluat și narațiuni false despre Ucraina care ar încalca Acordurile de la Minsk și care ar deveni din ce în ce mai neonazasită și rusofobă.

Cornel Ciobanu

06 Sep 2021
Cornel Ciobanu

Timp de citire: 3 min
 • Republica Moldova primește deja refugiați din Afganistan, potrivit unei narațiuni false apărute recent la Chișinău. Narațiunea se înscrie într-o serie de fake-news și dezinformări lansate în mai multe țări după căderea Kabulului.
 • OBIECTIV: Să creeze panică în societate despre „invadarea” Republicii Moldova cu refugiați afgani. Să inoculeze ideea că guvernarea pro-europeană îndeplinește ordine din exterior, în defavoarea propriilor cetățeni.
FAKE NEWS: Comisia Europeană „anulează” Crăciunul și interzice folosirea numelui creștin „Maria”
FAKE NEWS: Comisia Europeană „anulează” Crăciunul și interzice folosirea numelui creștin „Maria”

Comisia Europeană vrea să „anuleze” Crăciunul ca parte a unui efort de a impune un limbaj ce subminează identitatea creștină a europenilor. Narațiunea falsă trimite la un ghid de comunicare internă retras între timp de Comisie.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
02 Dec 2021
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova

Acordul de Asociere la UE nu i-a adus niciun câștig Republicii Moldova, care a pierdut piața rusă fără să reușească să exporte în cea comunitară, potrivit unei narațiuni false publicate de presa rusă.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
29 Nov 2021
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara

Occidentul își trimite în Moldova agenții pentru a o distruge, iar actuala putere se poate menține la putere doar prin dictatură. Narațiunile sunt promovate ca reacție la numirea a doi experți independenți în comisia de evaluare a activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
26 Nov 2021