Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Republica Moldova a început deja să primească refugiați afgani

Refugiati
©EPA-EFE/IGOR KOVALENKO  |   Afghan refugees shout slogans protesting in front of the US embassy in Bishkek, Kyrgyzstan, 25 August 2021.

Republica Moldova primește deja refugiați din Afganistan, potrivit unei narațiuni false apărute recent la Chișinău. Narațiunea se înscrie într-o serie de fake-news și dezinformări lansate în mai multe țări după căderea Kabulului.

ȘTIRI:  „Republica Moldova primește cu bucurie refugiați din Afganistan”, a scris bloknot-moldova.md, care face referire la o postare pe Facebook, potrivit căreia, la 28 august, peste 60 de pasageri ai unei curse aeriene București-Chișinău erau „afgani, sirieni sau poate talibani” și că i s-a comunicat că au deja și permise de ședere în Republica Moldova.

Știrea a fost preluată de mai multe instituții de presă în limba rusă, iar syfeed.com adaugă la titlul că „Moldova primește deja refugiați afgani” și faptul că aceștia vin prin România și au viză de reședință.

NARAȚIUNE: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău a acceptat refugiați afgani (în condițiile în care Republica Moldova este o țară săracă și nu poate asigura cu venituri decente nici măcar propriii cetățeni)

CONTEXT/ETOS LOCAL: Retragerea americană din Afganistan a generat un adevărat val de narațiuni false, ambalate în fake-news și dezinformări care au apărut în diferite țări și au fost, în general, lansate dinspre Rusia. Veridica a analizat, de altfel, mai multe astfel de narațiuni lansate în Republica Moldova, România și Ucraina.

Subiectul refugiaților are o conotație aparte în Republica Moldova; a devenit deja anecdotică răspândirea unei narațiuni false în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2016, când pornind de la un pamflet, o serie de instituții mass-media au scris că Maia Sandu, care se confrunta atunci cu pro-rusul Igor Dodon, ar fi convenit cu Occidentul să aducă în țară 30.000 de sirieni, dacă va învinge la alegerile prezidențiale. 

În Republica Moldova, considerată cea mai săracă țară din Europa, cetățenii privesc negativ riscul „invadării” de către refugiați din alte state, mai ales când e vorba și de alte religii.

Pe acest fundal a apărut și informația privind sosirea refugiaților afgani, care a pornit de la o postare pe Facebook a unui cetățean care susține că majoritatea călătorilor unei curse București-Chișinău ar fi fost cetățeni afgani și sirieni. 

Subiectul a fost preluat la scurt timp de socialiști, care au cerut autorităților să „[ofere clarificări] cu privire la informația apărută în mass-media precum că Republica Moldova își asumă responsabilitatea de a găzdui refugiați din Afganistan”.

OBIECTIV: Să creeze panică în societate despre „invadarea” Republicii Moldova cu refugiați afgani. Să inoculeze ideea că guvernarea pro-europeană îndeplinește ordine din exterior, în defavoarea propriilor cetățeni.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Chiar dacă Republica Moldova a semnat alături de alte aproape 100 de state declarația comună privind asigurarea călătoriilor pentru cei care evacuați din Afganistan, aceasta nu înseamnă automat că va primi refugiați pe teritoriul său, așa cum sugerează Partidul Socialiștilor.

La 19 august premierul Natalia Gavriliță declara că nu se pune în discuție ca Republica Moldova să primească refugiați din Afganistan.

De asemenea, la 31 august președintele Parlamentului, Igor Grosu a afirmat că acest subiect nu a fost discutat.  „Noi nu am avut o discuție la firul ierbii referitor la această solicitare. Trebuie să vedem dacă putem face asta și în ce măsură ne putem aduce contribuția”, a declarat el.

De altfel, în condițiile în care Republica Moldova este cea mai săracă țară din Europa și se confruntă cu un conflict înghețat, nu pare să fie o destinație prea atractivă nici măcar pentru afgani, așa cum nu a fost nici pentru sirieni.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Republica Moldova a semnat alături de alte aproape 100 de state declarația comună privind asigurarea călătoriilor pentru cei care se evacuează din Afganistan

CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA: Blocului comuniștilor și socialiștilor, pentru a induce panică în societate și a discredita guvernarea pro-europeană.

Carte recomandata
 • Publicație / Media:
  bloknot-moldova.md
 • Data publicării:
  30/08/2021
 • Limba / Public țintă:
  Populația conservatoare și tradiționalistă
 • Amplificare:
  Syfeed.com, gaga.md, news.mail.ru
 • Afiliere politică:
  politică editorială favorabilă PSRM
 • Narațiune cheie:
  Guvernarea pro-europeană de la Chișinău a acceptat refugiați afgani
Alte articole
FAKE NEWS: Revoluțiile colorate sunt o armă folosită de Occident împotriva Rusiei

FAKE NEWS: Revoluțiile colorate sunt o armă folosită de Occident împotriva Rusiei

Occidentul vrea să destabilizeze vecinătatea Rusiei și a provocat revoluţii colorate în Belarus şi Ucraina o confruntare geopolitică în Moldova, potrivit ministrului rus de externe, Serghei Lavrov. Narațiunea „inamicului extern”, la care acesta recurge, este reactivată în contextul în care regimul Putin se pregătește pentru alegerile din toamnă.

FAKE NEWS: SUA sunt gata să lupte în Donbass până la ultimul ucrainean

FAKE NEWS: SUA sunt gata să lupte în Donbass până la ultimul ucrainean

Statele Unite împing Ucraina spre o intensificare a conflictului din zona Donbass, afirmă liderul uneia dintre republicile auto-proclamate din estul Ucrainei. Declarația se înscrie în narațiunea care caută să submineze parteneriatul dintre Kiev și Occident. Acesta din urmă este prezentat ca responsabil de război, în ciuda faptului că Rusia a fost cea care a lansat agresiunile în regiune.

FAKE NEWS: Spania amenință cu ieșirea din UE

FAKE NEWS: Spania amenință cu ieșirea din UE

Publicații afiliate PSRM au scris că Spania ar intenționa să părăsească Uniunea Europeană. Este o trimitere la metanarațiunea privind destrămarea iminentă a UE, menită să denatureze realităţile europene şi să alimenteze neîncrederea în blocul comunitar şi în instituţiile sale.

Cornel Ciobanu

06 Sep 2021
Cornel Ciobanu

Timp de citire: 3 min
 • Republica Moldova primește deja refugiați din Afganistan, potrivit unei narațiuni false apărute recent la Chișinău. Narațiunea se înscrie într-o serie de fake-news și dezinformări lansate în mai multe țări după căderea Kabulului.
 • OBIECTIV: Să creeze panică în societate despre „invadarea” Republicii Moldova cu refugiați afgani. Să inoculeze ideea că guvernarea pro-europeană îndeplinește ordine din exterior, în defavoarea propriilor cetățeni.
FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă
FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă

Republica Moldova va rămâne fără forță de muncă pentru recoltarea fructelor și legumelor după semnarea unui acord care le va permite moldovenilor să se angajeze la lucrări agricole în Germania, scrie portalul pro-socialist de știri kp.md. Narațiunea intră în categoria celor prin care se încearcă subminarea aspirațiilor europene; în fapt, acordul nu face decât să aducă în legalitate situația celor care, oricum, își caută de lucru în Germania.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
18 Oct 2021
FAKE NEWS: România va trimite militari în Crimeea la comanda UE
FAKE NEWS: România va trimite militari în Crimeea la comanda UE

Militarii români ar urma să participe la operațiunea ucraineană de recuperare a Crimeii.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
13 Oct 2021
FAKE NEWS: ONU a denunțat crimele regimului Zelenski în Ucraina
FAKE NEWS: ONU a denunțat crimele regimului Zelenski în Ucraina

ONU a criticat Kievul pentru încălcările grave ale drepturilor omului, menționând, potrivit presei din Rusia, că Ucraina „își ucide populația”, „aplică torturi” și „limitează libertatea cuvântului”. În realitate, presa rusă a încercat să manipuleze opinia publică prin folosirea selectivă a informațiilor din raportul Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului.

Marin Gherman
Marin Gherman
12 Oct 2021
FAKE NEWS: Maia Sandu forțează aderarea Moldovei la NATO pentru a o implica în conflicte regionale
FAKE NEWS: Maia Sandu forțează aderarea Moldovei la NATO pentru a o implica în conflicte regionale

Maia Sandu și guvernarea sa pregătesc aderarea Republicii Moldova la NATO, pentru a o implica în conflicte externe, și alimentează în același timp conflicte inter-etnice interne prin reținerea procurorului general Alexandr Stoianoglo. Narațiunile, promovate de data aceasta de publicația rusă Komsomoliskaya Pravda, circulă de mai mult timp. Adepții teoriei NATO nu explică însă și cum ar putea adera la Alianță un stat cu un buget militar minuscul, un conflict înghețat și un contingent militar rus pe teritoriul său.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
09 Oct 2021