Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Maia Sandu a început o campanie anti-ortodoxă în Republica Moldova

Biserica
©EPA-EFE/DUMITRU DORU  |   An Orthodox priest conducts a divine service during the first Sunday of the Nativity Fast at the Assumption of the God's Mother Monastery in the village of Capriana, Moldova, 02 December 2018.

O inițiativă a unui activist privind reducerea privilegiilor acordate Bisericii și limitarea amestecului acesteia în politică, este prezentată drept un asalt al guvernului de la Chișinău asupra acestei instituții. Biserica Ortodoxă din Republica Moldova, în mare parte subordonată Rusiei, s-a implicat deseori în campaniile electorale, de obicei de partea stângii și împotriva pro-europenilor, iar despre necesitatea interzicerii acestor acțiuni se vorbește de ani de zile.

ȘTIRE:  „Regimul-marionetă pro-occidental al Maiei Sandu vrea să închidă Biserica Ortodoxă din Moldova într-o colivie de aur și să o facă să asculte de noua guvernare și de stăpânii ei din Vest”, potrivit politnavigator.net, care lansează această narațiune pornind de la o postare online a unui activist civic. Acesta îi solicită noii guvernări să adopte o serie de modificări legislative care ar reduce scutirile de care beneficiază Biserica, ar asigura drepturi egale pentru toate cultele religioase și ar interzice implicarea Bisericii în politică. „Nu există niciun dubiu că postarea luptătorului contra lui Dumnezeu Ion Andronache este doar prima piatră aruncată în curtea Bisericii ortodoxe de către noul regim secular pro-occidental” [...]

„În continuare, în lipsa reacțiilor din partea Bisericii și a credincioșilor, dar și a deputaților din opoziție, vor urma buldozerele, ca în Ucraina”, mai scrie politnavigator.net, preluat și de unele instituții de presă din Republica Moldova.

NARAȚIUNI: 1. Maia Sandu și noua guvernare vor atenta la Biserica Ortodoxă, la comanda Occidentului. 2. Guvernarea pro-europeană de la Chișinău este antireligioasă. 

CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova este un stat în care majoritatea covârșitoare a populației (aproximativ 97%) se declară ortodoxă (conform datelor recensământului din 2014, care se referă la persoanele care și-au declarat religia). Conform tuturor sondajelor, Biserica este instituția care beneficiază de cea mai mare încredere în rândul populației.

Biserica Ortodoxă din Republica Moldova este scindată în Mitropolia Moldovei, subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse, care deține cele mai multe lăcașe de cult și are cea mai mare pondere, și Mitropolia Basarabiei, subordonată Bisericii Ortodoxe Române.

Politicienii din Republica Moldova au fost mereu tentați să se alieze cu Biserica. Fostul regim comunist din perioada 2001-2009 a contribuit la repararea mai multor biserici și mănăstiri, inclusiv obligând agenți economici să facă donații, și le-a oferit favoruri Mitropoliei Moldovei și conducerii acesteia. Devenise o tradiție ca oficiali de rang înalt să finanțeze și/sau să însoțească aducerea Focului Haric în noaptea de Paști.

Mitropolia Moldovei și unii preoți au susținut deschis sau indirect anumite partide politice sau politicieni, de obicei de stânga. Cea mai controversată a fost implicarea mai multor reprezentanți ai Bisericii în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2016, împotriva Maiei Sandu. Atunci Curtea Constituțională i-a cerut Parlamentului să interzică implicarea Bisericii în campaniile electorale.

OBIECTIV: Să prezinte guvernarea de la Chișinău ca fiind antireligioasă, în condițiile în care Biserica se bucură de încredere din partea populației. Să accentueze ideea că guvernarea de la Chișinău acționează la indicațiile Occidentului.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Comentariile despre atacul pe care l-ar pregăti guvernarea de la Chișinău împotriva Bisericii Ortodoxe pornesc de la postarea activistului civic Ion Andronache, fost student la Teologie, cunoscut pentru criticile sale la adresa Bisericii, pe care o consideră responsabilă de o serie de abuzuri.  Andronache propune ca reprezentanții cultelor religioase să fie angajați oficiali, să plătească impozite, să fie interzisă implicarea liderilor comunităților religioase în politică. În general, acesta se referă la toate cultele religioase, dar menționează necesitatea anulării unor beneficii de care se bucură Mitropolitul Moldovei, precum pașaportul diplomatic și plăcuțele de înmatriculare cu numere specifice instituțiilor guvernamentale.

În pofida atacurilor din partea unor conducători ai Mitropoliei Moldovei, Maia Sandu nu s-a declarat niciodată antireligioasă sau împotriva Bisericii, chiar dacă nu apare în lăcașe de cult de sărbători religioase, așa cum făcea predecesorul său, socialistul Igor Dodon. După preluarea mandatului de președinte, a fost felicitată de Mitropolitul Moldovei, Vladimir, și a avut o întrevedere cu acesta, așa cum a făcut și noul președinte al Parlamentului, Igor Grosu, care însă a provocat critici din partea unor politicieni și instituții de presă, în condițiile în care șeful Mitropoliei Moldovei este considerat pro-rus și anti-occidental.

Chiar dacă noua majoritate parlamentară va ajunge să limiteze sau să interzică implicarea Bisericii în politică, acest subiect este discutat de mai mulți ani de zile și chiar a fost soluționat parțial în amendamente la Codul electoral votate în 2020, care însă nu au fost adoptate în lectură finală.

Separarea Bisericii de stat ține de fundamentele societăților democratice moderne și nu înseamnă, în niciun caz, persecutarea Bisericii sau luarea unor măsuri împotriva acesteia.

O propunere venită din partea unui activist nu echivalează cu o inițiativă legislativă asumată de o formațiune politică. Inițiativa lui Andronache nu derivă din programul de guvernare și nu a fost preluată în acesta.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Un activist civic îi solicită noii guvernări de la Chișinău să limiteze beneficiile și scutirile de care se bucură Biserica.

CUI ÎI SERVESC NARAȚIUNILE: Moscovei, Blocului comuniștilor și socialiștilor, pentru a alimenta fobiile și pornirile antioccidentale ale unei părți a populației.

Vă invităm la un Centenar Regal! Pe 25 octombrie se împlinesc 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I
 • Publicație / Media:
  politnavigator.net
 • Data publicării:
  10/08/2021
 • Limba / Public țintă:
  Creștinii-ortodocși practicanți
 • Amplificare:
  bloknot-moldova.md, actualitati.md,
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Guvernarea de la Chișinău a lansat un atac asupra Bisericii ortodoxe, la comanda Occidentului
Alte articole
FAKE NEWS: Marea Resetare urmărește uciderea bătrânilor cu coronavirus și vaccinuri

FAKE NEWS: Marea Resetare urmărește uciderea bătrânilor cu coronavirus și vaccinuri

Persoanele în vârstă sunt ținta unei adevărate campanii de epurare în care sunt izolate de restul populației, expuse infectării cu coronavirus și injectate cu „vaccinuri” care îi ucid. E un fake news publicat în România care preia elemente din narațiuni mai vechi, inclusiv unele promovate de Rusia și China, precum și o mai recentă teorie a conspirației, Marea Resetare.

FAKE NEWS: Maia Sandu a închis aproape 120 de școli și a disponibilizat peste 5800 de profesori

FAKE NEWS: Maia Sandu a închis aproape 120 de școli și a disponibilizat peste 5800 de profesori

Maia Sandu a închis școli și a disponibilizat profesori, afirmă socialistul Bogdan Țîrdea, unul dintre principalii promotori ai dezinformărilor de la Chișinău. Narațiunea, care este contrazisă de datele statistice, a fost folosită și anterior și e reactivată în contextul campaniei electorale pentru a submina formațiunea fondată de Maia Sandu, PAS, pe care sondajele de opinie o dau drept favorită.

FAKE NEWS: Armata ucraineană minează satele din Donbass

FAKE NEWS: Armata ucraineană minează satele din Donbass

Forțele armate ucrainene amplasează mine în localități aflate de-a lungul liniei de contact, potrivit publicațiilor din teritoriile separatiste pro-ruse din estul Ucrainei. Narațiunea este menită să arate atât încălcarea de către Kiev a acordurilor de încetare a focului, cât și ostilitatea acestuia față de populația civilă locală.

Cornel Ciobanu

16 Aug 2021
Cornel Ciobanu

Timp de citire: 4 min
 • O inițiativă a unui activist privind reducerea privilegiilor acordate Bisericii și limitarea amestecului acesteia în politică, este prezentată drept un asalt al guvernului de la Chișinău asupra acestei instituții. Biserica Ortodoxă din Republica Moldova, în mare parte subordonată Rusiei, s-a implicat deseori în campaniile electorale, de obicei de partea stângii și împotriva pro-europenilor, iar despre necesitatea interzicerii acestor acțiuni se vorbește de ani de zile.
 • NARAȚIUNI: 1. Maia Sandu și noua guvernare vor atenta la Biserica Ortodoxă, la comanda Occidentului. 2. Guvernarea pro-europeană de la Chișinău este antireligioasă.
 • OBIECTIV: Să prezinte guvernarea de la Chișinău ca fiind antireligioasă, în condițiile în care Biserica se bucură de încredere din partea populației. Să accentueze ideea că guvernarea de la Chișinău acționează la indicațiile Occidentului.
FAKE NEWS: Ucraina a omorât copii din Transnistria
FAKE NEWS: Ucraina a omorât copii din Transnistria

Ministrul de externe de la Tiraspol a reluat narațiunea privind o blocadă impusă regiunii separatiste și a afirmat că din cauza acesteia și-au pierdut viața copii din Transnistria. Pacienții din Transnistria au însă acces la clinicile din dreapta Nistrului, inclusiv la serviciul SMURD.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
25 Oct 2021
FAKE NEWS: Moldova, rampă de lansare americană pentru un război cu Rusia
FAKE NEWS: Moldova, rampă de lansare americană pentru un război cu Rusia

La Chișinău au fost aduși militari americani care vor participa la războiul din Donbass, împotriva Rusiei, scrie o sursă rusească, preluată și de presa de propagandă de la Chișinău. Narațiunile au scopul să inducă ideea unei agresiuni occidentale în regiune. Ministerul Apărării de la Chișinău a calificat această informație drept un fakenews.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
22 Oct 2021
FAKE NEWS: Incendiile din spitalele românești sunt o „făcătură”, iar vaccinuri anti-COVID-19 sunt expirate
FAKE NEWS: Incendiile din spitalele românești sunt o „făcătură”, iar vaccinuri anti-COVID-19 sunt expirate

România are în stoc vaccinuri anti-coronavirus expirate care sunt administrate populației, iar incendiile care au avut loc în spitalele românești în ultimul an sunt regizate. Aceste narațiuni false circulă de mai demult și, cel mai recent, au fost promovate de episcopul Giurgiului.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
21 Oct 2021
FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor
FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor

În timp ce în statele membre ale UE criza gazelor naturale se adâncește iar prețurile cresc, presa guvernamentală rusă promovează narațiuni despre panica europenilor, care ar solicita ajutorul Rusiei.

Marin Gherman
Marin Gherman
19 Oct 2021