Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Dezinformare:

DEZINFORMARE: Politicile inclusive și sanitare sunt forme de totalitarism

Dezinformare

Vaccinarea, tolerarea persoanelor LGBT, digitalizarea – înseamnă instaurarea unui regim totalitar, susține un istoric rus, care se poziționează  împotriva vaccinării și susține teza că „ultraglobaliștii” vor să controleze omenirea prin intermediul pandemiei. Narațiunile se înscriu într-o campanie de subminare a democrațiilor occidentale prin deturnarea valorilor care stau la baza lor – democrație, libertate etc. Totodată, se caută crearea unei confuzii între concepte politice și libertăți fundamentale și măsuri sanitare.

ȘTIRE: „Care este diferența dintre autoritarism și totalitarism? Între autoritarism și totalitarism există o diferență importantă. Despre acest lucru a declarat omul de știință sovietic și rus, istoricul, filosoful social, sociologul, publicistul, candidatul în științe istorice, directorul Centrului pentru studii ruse de la Institutul de Cercetări Fundamentale și Aplicate a Universității Umanitare din Moscova, Andrei Fursov, transmite Noi.md "Autoritarismul este atunci cînd ți se spune ce nu trebuie să faci în nici un caz, dar totalitarismul - ce trebuie să faci neapărat. De exemplu, trebuie să tratezi bine persoanele LGBT, trebuie să fii fericit că ele există, trebuie să te vaccinezi, trebuie să sari în lumea digitală. Acesta este totalitarismul", a spus el.

Realitate

NARAȚIUNE:  Politicile inclusive față de comunitatea LGBTQ+, politicile sanitare anti-Covid, inclusiv vaccinarea, și procesul de digitalizare exprimă o formă de totalitarism.

CONTEXT: Propaganda asociată Kremlinului, dar și grupuri ultra-conservatoare și de extremă dreapta din state occidentale, atacă de ani de zile anumite politici specifice democrațiilor liberale – cum sunt, de pildă, cele referitoare la minoritatea LGBTQ+, migranți etc. – făcând apel inclusiv la concepte care stau la baza democrațiilor respective. Astfel, limitarea drepturilor minorității LGBTQ+ sau respingerea migranților nu sunt prezentate ca eforturi de limitare a libertăților și drepturilor grupurilor țintă, ci ca forme de a apăra libertățile și drepturile „normalilor”, „familiei tradiționale”, „națiunii”, de a proteja valori – creștine, spirituale, morale. Acest tip de argumentație și de deturnare a terminologiei a fost preluat și pentru narațiuni legate de pandemie.

Pe fundalul restricțiilor impuse de autorități pentru a opri valul de infectări, în mai multe țări europene au avut loc manifestări în care protestatarii au denunțat îngrădirea libertăților și drepturilor fundamentale și au încercat să prezinte măsuri sanitare, luate în baza recomandărilor unor experți și a datelor științifice, drept măsuri de natură politică. Adesea astfel de proteste sunt animate de diverși lideri de partide extremiste, personalități care se poziționează împotriva vaccinurilor sau a purtatului măștilor, promotori ai mesajelor naționaliste etc. Astfel de nemulțumiri față de vaccinul anticovid au un impact și mai mare în contextul în care virusul a dezvoltat noi tulpini mai violente, numărul îmbolnăvirilor în țările cu rată scăzută de imunizare este în creștere, iar autoritățile din unele state au în vedere vaccinarea obligatorie a anumitor categorii sociale și au impus restricții pentru cei care nu dețin certificate Covid. În aceste circumstanțe a luat amploare curentul antivacciniștilor, iar tot mai multe voci vorbesc despre discriminarea celor care nu doresc să se vaccineze. Aceste narațiuni circulă în paralel cu valul de fake news în cheie conspiraționistă cu privire la natura virusului, vaccin și o cabală globală care s-ar folosi de cele două.

Istoricul rus Andrei Fursov a vorbit în mai multe interviuri despre pandemia de Covid, în care susține că „ultraglobaliștii” vor să controleze evoluția omenirii prin intermediul „isteriei coronaviruslui”. Unele dintre tezele anti Covid și împotriva vaccinării promovate de acesta au fost demontate de portalul Voxucraine.org

OBIECTIV: Narațiunile au scopul să asocieze democrațiile occidentale cu regimurile totalitare, să distorsioneze mesajele pro vaccinare sau cele de toleranță față de persoanele LGBTQ+ și să creeze confuzie între măsurile sanitare sau drepturile omului și concepte politice.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Totalitarismul este un regim politic care aplică dictatura unei persoane, a unui grup de persoane, sau a unui singur partid. Ideologia totalitară este opusă conceptului de societate deschisă, iar majoritatea populației este lipsită de drepturi și libertăți cetățenești. Ca regimuri totalitare au fost recunoscute fascismul, nazismul, comunismul, care s-au bazat pe violență și reprimarea oricărei forme de libertate, interzicerea pluripartidismului, pe expansiune teritorială și, după caz, egalitarism sau rasism. Partidul care deține monopolul vieții politice se bazează pe o ideologie, care devine oficială în stat. De asemenea, într-un regim totalitar statul deține controlul asupra organelor de forță, asupra economiei, instituțiilor, mass-media care îi reprezintă interesele.

Toleranța față de minorități, inclusiv cea sexuală, și protejarea drepturilor acestora văzute ca parte din drepturile fundamentale ale omului (practic nu e vorba de acordarea altor drepturi, ci de aceleași drepturi pe care le are majoritatea) este în directă contradicție cu ideea de totalitarism. Vaccinarea sau digitalizarea, la care face referire autorul, nici măcar nu sunt concepte politice și nu sunt caracteristici ale niciunui tip de regim politic. Politicile sanitare pot fi folosite deopotrivă de state totalitare sau democratice (iar în cele totalitare, dacă sunt decise, nu există posibilitate contestării lor – în China, de pildă, nu a protestat nimeni, ca în Occident, față de vaccinarea la scară la largă sau lockdownul draconic impus de autorități în anumite situații). Digitalizarea este un proces al modernizării, care facilitează munca și dezvoltarea în toate domeniile, a permis accesul la informație, eficientizează diverse servicii și optimizează procesele administrative etc. Din nou, instrumentele moderne de comunicare sunt folosite în interesul statului, pentru a transmite anumite mesaje sau pentru a monitoriza populația, tot de către regimurile totalitare.

CUI ÎI SERVESC NARAȚIUNILE: Kremlinului și forțelor politice care-și fac capital promovând astfel de narațiuni.

 • Publicație / Media:
  noi.md
 • Data publicării:
  13/10/2021
 • Limba / Public țintă:
  ANTIOCCIDENTALII, ANTI-VAXXERII, HOMOFOBII
 • Afiliere politică:
  PSRM
 • Narațiune cheie:
  Politicile inclusive față de comunitatea LGBTQ+, politicile sanitare anti-Covid, inclusiv vaccinarea, și procesul de digitalizare exprimă o formă de totalitarism.
Mariana Vasilache

15 Oct 2021
Mariana Vasilache

Timp de citire: 13 min
 • Vaccinarea, tolerarea persoanelor LGBT, digitalizarea – înseamnă instaurarea unui regim totalitar, susține un istoric rus, care se poziționează împotriva vaccinării și susține teza că „ultraglobaliștii” vor să controleze omenirea prin intermediul pandemiei. Narațiunile se înscriu într-o campanie de subminare a democrațiilor occidentale prin deturnarea valorilor care stau la baza lor – democrație, libertate etc. Totodată, se caută crearea unei confuzii între concepte politice și libertăți fundamentale și măsuri sanitare.
 • Propaganda asociată Kremlinului, dar și grupuri ultra-conservatoare și de extremă dreapta din state occidentale, atacă de ani de zile anumite politici specifice democrațiilor liberale – cum sunt, de pildă, cele referitoare la minoritatea LGBTQ+, migranți etc. – făcând apel inclusiv la concepte care stau la baza democrațiilor respective. Astfel, limitarea drepturilor minorității LGBTQ+ sau respingerea migranților nu sunt prezentate ca eforturi de limitare a libertăților și drepturilor grupurilor țintă, ci ca forme de a apăra libertățile și drepturile „normalilor”, „familiei tradiționale”, „națiunii”, de a proteja valori – creștine, spirituale, morale. Acest tip de argumentație și de deturnare a terminologiei a fost preluat și pentru narațiuni legate de pandemie
 • OBIECTIV: Narațiunile au scopul să asocieze democrațiile occidentale cu regimurile totalitare, să distorsioneze mesajele pro vaccinare sau cele de toleranță față de persoanele LGBTQ+ și să creeze confuzie între măsurile sanitare sau drepturile omului și concepte politice.
DEZINFORMARE: Occidentul vrea să subjuge Moldova și alte state ex-sovietice
DEZINFORMARE: Occidentul vrea să subjuge Moldova și alte state ex-sovietice

Occidentul amenință suveranitatea țărilor din spațiul ex-sovietic și se amestecă în politica internă a acestora, potrivit unei narațiuni preluate de fostul președinte pro-rus de la Chișinău, Igor Dodon.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
03 Dec 2021
DEZINFORMARE: Moscova mobilizează forțe la granița cu Ucraina pentru a se apăra de o agresiune NATO
DEZINFORMARE: Moscova mobilizează forțe la granița cu Ucraina pentru a se apăra de o agresiune NATO

NATO și SUA ar putea organiza o agresiune în Donbass, potrivit unei dezinformări a presei pro-Kremlin. În realitate, Rusia este cea care, din nou, a mobilizat efective importante la granițele Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2021
DEZINFORMARE: Certificatul verde încalcă libertăți fundamentale și pregătește asaltul asupra Bisericii
DEZINFORMARE: Certificatul verde încalcă libertăți fundamentale și pregătește asaltul asupra Bisericii

O scrisoare deschisă îi cere Bisericii să se opună certificatului verde întrucât acesta ar încălca libertăți fundamentale și ar pregăti un asalt asupra Bisericii. Scrisoarea reia numeroase teme prezente în dezinformările cu privire la Covid.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
25 Nov 2021
DEZINFORMARE: Rusia salvează Donbass-ul de genocidul organizat de Ucraina și Occident
DEZINFORMARE: Rusia salvează Donbass-ul de genocidul organizat de Ucraina și Occident

Presa pro-Kremlin prezintă pași făcuți pentru consolidarea legăturilor cu republicile separatiste pe care Rusia le susține în Donbass drept o măsură luată pentru a opri un așa-zis „genocid” comis de Ucraina și Occident în regiune.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Nov 2021