Spionajul: de la sateliți orbitali la smartphone și roboți bionici
Fabrica de troli a lui Prigojin a fost cu o companie care poartă un război informațional mai sofisticat, afirmă presa rusă independentă. Aceasta scrie și despre sutele de crime comise de infractori ruși care revin de pe front.
UE este de acord cu încălcarea drepturilor rusofonilor din Ucraina, potrivit propagandei pro-Kremlin, care denaturează declarațiile unui oficial ucrainean.
Guvernarea de la Chișinău impune sancțiuni presei ruse la indicația Occidentului, scrie rubaltic.ru, o sursă media din Rusia, afiliată Kremlinului, blocată recent în Republica Moldova. Aceasta reia narațiuni mai vechi ale propagandei ruse și pro-ruse, apărute pentru a submina eforturile Chișinăului de proteja spațiul informațional de campaniile de dezinformare menite să submineze guvernarea pro-europeană, campanii cu atât mai periculoase pentru securitate în condițiile în care Rusia pare angrenată într-un război hibrid împotriva Republicii Moldova.
Regiunea ucraineană Zaporojie a stabilit contacte internaționale cu cel puțin 15 state, inclusiv membre UE, scrie presa guvernamentală rusă, citând un lider separatist din Ucraina. În realitate, statele UE nu recunosc organele de ocupație ale Rusiei din Ucraina ca fiind organe legitime de putere, iar față de colaboratorii rușilor în Zaporojie au fost introduse sancțiuni personale.
Armamentul livrat Ucrainei ar tranzita teritoriul Republicii Moldova, spune politicianul pro-rus Igor Dodon, într-un interviu acordat în arest la domiciliu. Declarațiile acestuia au fost preluate și de presa oficială din Federația Rusă și au scopul de a dezinforma și de a acuza guvernarea proeuropeană de la Chișinău că vrea să implice țara în război.
Campania Rusiei în Ucraina este dublată de un război informațional care, printre altele, își propune să descurajeze rezistența ucraineană. Kievul încearcă să contreze această campanie – pe de-o parte pentru a submina, la rândul său, moralul adversarului și, pe de altă parte, pentru a menține spiritul de luptă al societății. Prelungirea conflictului a impus, însă, și o adaptare a discursului liderilor ucraineni.
Alături de militarii regimentului „Azov”, în Ucraina luptă mercenari care au sosit din Israel. Narațiunea falsă a fost lansată chiar de purtătorul de cuvânt al ministerului rus de externe, fiind multiplicată de presa guvernamentală rusă.
Ucraina a folosit muniții chimice și biologice pe care le-a lansat cu ajutorul dronelor, afirmă ministerul apărării de la Moscova, fără a oferi probe în acest sens. Narațiunea falsă e preluată de presa din Rusia, care e angrenată într-un efort menit să asigure susținerea publicului pentru așa-zisa „operațiune specială” din Ucraina.
Rusia pretinde că Ucraina a bombardat ținte de pe teritoriul său. Lipsa unei importanțe strategice a respectivelor ținte, precum și similitudinile cu dezinformările lansate în trecut de propaganda rusă, sugerează însă că Moscova caută pretexte pentru a-și intensifica bombardamentele asupra Ucrainei.
Moldovenii trebuie să fie recunoscători URSS pentru că au fost eliberați în 1945 și au putut să își fondeze, ulterior, un stat. Narațiunea, lansată după ce Republica Moldova a interzis simboluri asociate cu armata rusă și invadarea Ucrainei, ignoră faptul că URSS a fost stat agresor la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar la sfârșitul acestuia a devenit putere de ocupație.
Presa din Rusia distribuie narațiuni de propagandă, potrivit cărora Volodimir Zelenski a recunoscut într-un interviu acordat BBC că Ucraina a fost cea care a început conflictul cu Rusia, implicând în război și statele membre NATO. În realitate, cuvintele lui Zelenski au fost scoase din context și interpretate tendențios.
Republica Moldova își intensifică eforturile de combatere a propagandei rusești. Parlamentul de la Chișinău a adoptat, în primă lectură, o serie de acte normative prin care, pe de-o parte, sunt interzise simboluri asociate cu armata rusă și invadarea Ucrainei, iar pe de altă parte instituțiile statului primesc noi instrumente pentru a opri propaganda în mass-media audio-vizuală și mediul online.
Locuitorii din Zaporojie au cerut ca orașul lor să fie alipit la autoproclamata Republică Populară Donețk, scrie presa din Rusia. E o invenție; nu există vreo solicitare în acest sens.
NATO este o organizație slabă care, în cazul unui conflict cu Rusia, nu-și va apăra nici măcar propriii membri, așa cum nu a apărat nici Ucraina scrie într-un comentariu ehomd.info, o pagină web blocată de Serviciul de Informații și Securitate după începutul războiului din Ucraina pentru difuzarea informațiilor false.
Kievul a renunțat oficial să respecte Convenția de la Geneva privitoare la tratamentul prizonierilor de război și militarii ruși sunt „torturați” de către „neonaziștii” ucraineni. Narațiunea falsă a fost lansată de Ministerul rus al Apărării și distribuită de presa din Rusia.
Rusia, stat succesor al URSS, și-a asumat și a promovat, sub Vladimir Putin, și multe din miturile acestuia, în special cele cu privire la forța sa și a armatei sale. Miturile respective se găsesc în imaginarul colectiv din întreg spațiul ex-sovietic; invadarea Ucrainei a început însă să spulbere multe din ele, inclusiv cele cu privire la armata victorioasă, soldatul eliberator și popoarele înfrățite.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski condiționează ocrotirea drepturilor minorității române din Ucraina de un ajutor pe care România ar trebui să-l ofere autorităților de la Kiev în acest război.
Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.
Presa din Rusia distribuie narațiuni de propagandă, potrivit cărora SUA va trimite în Ucraina foști militari ai armatei naționale din Afghanistan. În realitate, SUA nu a trimis și nici nu va trimite militari pe teritoriul Ucrainei în contextul războiului cu Rusia.
Zelenski a pledat cauza Ucrainei în fața a numeroase legislative și foruri internaționale. Mesajele principale au fost, de fiecare dată, că Ucraina are nevoie de ajutor și Rusia trebuie oprită. Discursurile care au îmbrăcat aceste mesaje au fost adaptate la cei cărora le erau adresate prin trimiteri la personalități și momente istorice, locuri comune și valori-cheie pentru ei.
Refugiații ucraineni au un comportament agresiv și provocator, iar gazdele sunt tot mai nemulțumite. În Republica Moldova, aceștia vandalizează monumentele sovietice și se iau la harță cu localnicii, scrie publicația rusă mk.ru, citând rețelele de socializare, dar fără să probeze acuzațiile. În Republica Moldova mai multe astfel de dezinformări au fost demontate de presă.
Kremlinul, mass-media de stat și bloggerii afiliați puterii repetă aceleași teze despre invazia rusă în Ucraina: „operațiunea specială” este necesară pentru a alunga naziștii, sancțiunile internaționale reprezintă noi posibilități pentru Rusia. Cum să manipulezi populația rusă, să calmezi poporul și să generezi avânt patriotic? Administrația prezidențială a alcătuit în acest scop mai multe manuale de instrucțiuni.
Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.
Războiul a avut un impact puternic asupra percepției ucrainenilor, lucru probat de sondajele de opinie apărute după 24 februarie. Din politician aflat în cădere liberă în sondaje, Volodimir Zelenski a ajuns la cote de încredere neverosimil de mari. Rusia a ajuns să fie urâtă de majoritatea ucrainenilor, care acum se desprind și de Patriarhia Moscovei.
Invazia produce efecte pe termen lung pentru relația dintre Bulgaria și Rusia. Demonstrațiile pro-Ucraina și nenumăratele inițiative ale voluntarilor în sprijinul refugiaților ucraineni s-au răspândit în toată țara, iar răbdarea pentru controversata ambasadoare a Rusiei la Sofia este pe terminate, în timp ce guvernul în sfârșit ia în calcul diversificarea surselor de gaze ale țării.
NATO/SUA forțează Ucraina să lupte împotriva Rusiei pentru ca această să fie înfrântă și Vladimir Putin răsturnat. Narațiunea intră în categoria propagandei rusești care încearcă să mute responsabilitatea războiului de la agresor la victimă (Ucraina) și susținătorii acesteia (NATO). În România, narațiunea e promovată de Ion Cristoiu, prezent în spațiul public și cu alte dezinformări pro-rusești.
Republica Cehă a fost printre primele țări care au condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia, iar premierul Petr Fiala, într-un gest de solidaritate, chiar a efectuat o vizită riscantă la Kievul aflat sub asediu. Cea mai surprinzătoare reacție a venit din partea președintelui Milos Zeman, un filorus înfocat care a condamnat răspicat invazia și a cerut măsuri ferme împotriva lui Putin.
Presa din Rusia acuză ONU pentru că ar fi încurajat „genocidul” organizat de „naziștii” ucraineni împotriva rusofonilor din Ucraina întrucât Consiliul de Securitate nu a adoptat o rezoluție privind încetarea focului propusă de Moscova. Adunarea Generală a ONU a adoptat anterior o rezoluție – ignorată de Rusia – în care cere încetarea conflictului.
Viruși creați pentru anumite populații și regiuni și transportați de păsări care, astfel, înlocuiesc rachetele, o armată de sataniști care luptă de partea forțelor ucrainene și bombardamente „delicate” executate de armata rusă – sunt, toate, printre cele mai bizare narațiuni emise de propaganda rusă după invadarea Ucrainei și se înscriu în metanarațiuni mai ample prin care Rusia încearcă să își justifice atât agresiunea, cât și modul brutal în care poartă războiul.
Minele amplasate în Marea Neagră de Ucraina ar putea provoca explozia hidrogenului sulfurat din mare și un cataclism în Europa. Narațiunea falsă a fost răspândită în România de Sorin Roșca Stănescu în emisiunea lui Cozmin Gușă. Ambii au promovat anterior dezinformări și fake news și au avut poziții similare cu cele ale Rusiei.
Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.