
Pe 3 martie, Lukașenko a făcut numiri în guvernul său. Printre altele, a rămas în funcție așa-numitul „ministru al informațiilor” Marat Markov (numit în iunie 2024), prezentator al canalului de televiziune de stat ONT (un canal de televiziune comun al regimurilor de la Moscova și Minsk pentru difuzarea în Belarus) și apoi președinte al acestui canal din 2017 până în 2024. Markov este unul dintre principalii propagandiști ai regimului Lukașenko, susținând în mod constant represiunea împotriva poporului din Belarus, precum și războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
„Mass-media. Ascultați, are loc un război. Astfel că, de la secretarul de presă la presa noastră, știți ce aveți de făcut. Chiar tu lucrezi acolo. Și este bine că lucrezi. Rămâi aproape de mass-media. O să știi cum trăiesc ei, o să încerci pe propria piele, ca să zic așa. Trebuie să ții pasul, trebuie să câștigi. Să mergi, să mergi înainte și să învingi. Nu există altă cale”, așa l-a instruit Lukașenko pe Markov la întâlnirea din 3 martie.
Mă întreb ce a vrut să spună Lukașenko prin expresia „are loc un război”? Dacă este vorba de agresiunea armată a Kremlinului împotriva Ucrainei, atunci în Rusia pentru asemenea definiții poți ajunge la închisoare. Deși se pare că Lukașenko vorbește despre „războiul informațional”, pe care, în opinia sa, „dușmanii” îl duc împotriva regimului său.
Pe aceștia Lukașenko i-a identificat în discursul său adresat „ministrului culturii” Ruslan Chernetsky la aceeași întâlnire, puțin mai târziu: „Există câteva rude, prieteni apropiați, cunoștințe. „Cred că sunt foarte talentați”, îi citez pe unii dintre miniștri. - Prin urmare, ei ar trebui să lucreze”. În ciuda faptului că ei sunt de fapt dușmani ai statului nostru și stau deocamdată sub preș. Sunt destui în structura dumneavoastră. Mai mulți decât oriunde altundeva. Nu ar trebui să fie așa”.
Adică, cei care se opun regimului lui Lukașenko (indiferent - prin acțiuni sau prin gândire) sunt „dușmani ai poporului”, exact ca în perioada sovietică. Și ar trebui să fie combătuți cu metode adecvate. Și este o crimă să îi lași să lucreze în structurile de stat. În primul rând, acest pasaj se referea la așa-numitele „ministere ale culturii și sportului”. În consecință, ne putem aștepta la o continuare a epurărilor politice în rândul angajaților instituțiilor culturale, care continuă din 2020. De asemenea, se pare că „lista neagră” a sportivilor cărora le este interzis să evolueze în Belarus (aceasta este în vigoare de la sfârșitul anului 2020) va rămâne în aplicare.
În ceea ce privește „războiul informațional”, se poate observa continuarea represiunii împotriva persoanelor suspectate de diseminarea de informații care diferă de ideologia oficială a regimului Lukașenko. De altfel, chiar și susținătorii sinceri ai dictatorului, care, de exemplu, au început să critice funcționarii de nivel înalt sau acțiunile autorităților locale, au căzut sub tăvălugul acestor represiuni.