FAKE NEWS: SUA trimite în Ucraina militari afghani care au fugit de talibani în Occident

UcrainaRusiaAfghanistan
© EPA-EFE/JALIL REZAYEE   |   Soldații Armatei Naționale Afgane (ANA) stau de pază la un punct de control din Herat, capitala provinciei Herat, vecină cu Iranul, în Herat, Afganistan, 10 iulie 2021.

Presa din Rusia distribuie narațiuni de propagandă, potrivit cărora SUA va trimite în Ucraina foști militari ai armatei naționale din Afghanistan. În realitate, SUA nu a trimis și nici nu va trimite militari pe teritoriul Ucrainei în contextul războiului cu Rusia.

ȘTIRE: SUA se pregătește să trimită în Ucraina foști militari ai armatei naționale din Afganistan, potrivit RIA Novosti, care citează surse proprii. Washington va trimite circa 400 de militari în zona acțiunilor militare. Personalul militar va primi armament american.

[…] Militarii Armatei Naționale din Afganistan au fost evacuați în SUA în vara anului 2021 după ce la putere au venit talibanii („Taliban” – mișcare teroristă interzisă pe teritoriul Rusiei). În momentul de față câteva mii de persoane, care odinioară erau la bazele militare americane din Afganistan, locuiesc în centrele pentru refugiați.

Potrivit surselor, acești foști militari plătiți de SUA pot fi atrași în războiul din Ucraina, fiind amenințați că ar putea fi deportați din SUA. Militarilor le-au mai promis un onorariu de mii de dolari. […] În momentul de față Rusia desfășoară o operațiune specială de denazificare și demilitarizare a Ucrainei.  

NARAȚIUNE: SUA trimite în Ucraina militari afghani care au fugit de talibani în Occident.

CONTEXT/ETOS LOCAL: La 24 februarie Rusia a declanșat un război împotriva Ucrainei sub pretextul „denazificării” și „dezarmării” acesteia. Înainte de a invada Ucraina, Moscova ceruse garanții că țara nu va ajunge vreodată în NATO (deși e dreptul său suveran) și că NATO se va retrage din statele membre din estul Europei. Totodată, Rusia poartă de ani de zile o campanie de dezinformare în care acuză NATO de presupuse intenții agresive la adresa sa, în ciuda faptului că Alianța este una defensivă. Practic, după războaiele iugoslave (care s-au încheiat în urma eforturilor făcute de NATO și Occident), singura țară care a amenințat, prin război, securitatea Europei este Federația Rusă. Dincolo de agresiunile militare, Rusia a declanșat și un adevărat război informațional, la care s-au adăugat tentative de destabilizare ale societăților occidentale (prin influențarea procesului electoral).

În același timp, Rusia a emis pretenții imperiale în spațiul ex-sovietic, unde a susținut entități separatiste și a făcut eforturi pentru a bloca democratizarea și apropierea de Occident a fostelor republici sovietice. Prima invazie a Ucrainei a fost declanșată, de altfel, în 2014, după ce a fost îndepărtat regimul Ianukovici – care, tot la presiunile Moscovei, renunțase în ultimul moment să mai semneze Acordul de asociere la UE – iar țara și-a anunțat intenția de a relua parcursul european.

În februarie Rusia a atacat cu forțe covârșitoare Ucraina, care a reușit să reziste, provocând pierderi masive forțelor invadatoare, astfel încât Rusia a fost forțată să apeleze la mercenari Wagner, luptători ceceni și mercenari recrutați din Siria. Armata ucraineană este însă depășită pe mai multe planuri – nu are la fel de mulți oameni, la fel de multă tehnică și este depășită mai ales în ceea ce privește aviația și artileria. Kievul a lansat numeroase apeluri pentru a primi ajutor, mai ales pentru a obține o zonă de excludere aeriană care să elimine amenințarea aviației ruse, însă Occidentul nu își poate asuma riscul unui conflict cu Rusia, astfel încât s-a limitat să ofere sprijin presând Moscova cu sancțiuni și livrându-i Ucrainei anumite tipuri de armament ușor, muniție, ajutoare umanitare și fonduri. Totodată, unele țări occidentale le-au permis cetățenilor lor să se ofere voluntari în Ucraina.

OBIECTIV: Scopul acestei narațiuni este de a demonstra cititorilor că în Ucraina are loc un conflict între Rusia și Occident, în frunte cu SUA, care mobilizează resurse umane străine pentru a lupta împotriva rusofonilor.  

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, SUA nu au trimis și nici nu intenționează să trimită militari în Ucraina. Armata Națională afghană a fost în mare parte desființată în 2021 după retragerea trupelor NATO. Militarii din Afganistanul au ajuns în statele vecine sau au trecut de partea talibanilor. Unii militari au fost evacuați în SUA. Washingtonul a raportat la începutul anului curent că toți afganii evacuați au fost distribuiți printre state americane diferite, iar o parte dintre ei au fost integrați în societatea americană în cadrul unor programe guvernamentale.

Președintele american Joe Biden a declarat în repetate rânduri că nu va trimite armata în Ucraina, pentru că această decizie ar putea genera un al Treilea Război Mondial.

Nu există vreo declarație a vreunui oficial privind recrutarea unor afghani sau trimiterea în Ucraina a unor militari cu experiență de luptă din Afganistan. Subiectul este prezentat ca unul real și există doar în spațiul informațional din Rusia pentru a convinge opinia publică internă că Moscova este „un salvator” al rusofonilor din Ucraina de „viitorii agresori din Afganistan”.

Anul trecut, în Marea Britanie s-a vehiculat ideea înființării unor unități din afghani, după modelul unităților de gurkha, formate din luptători nepalezi, dar nu s-a ajuns nicăieri. În martie, anul acesta, diplomatul american Philip S. Kosnett a publicat pe webiste-ul CEPA (Center for European Policy Analysis) un articol în care propune înființarea unei legiuni afgane pe lângă armata Statelor Unite. Diplomatul a explicat că există, în SUA, zeci de mii de refugiați afghani, mulți cu experiență de război, care au nevoie de un loc de muncă. În plus, există și un deficit de trupe în cadrul NATO, din cauza dificultăților statelor membre de a atrage voluntari pentru forțele armate, iar agresiunile Rusiei arată că este nevoie de trupe pentru a proteja frontierele NATO. Așadar e vorba doar de idei, neasumate oficial, propuse ca soluții pe de-o parte pentru a ajuta refugiații afghani, pe de altă parte pentru a-i permite Alianței să facă față mai bine amenințărilor Rusiei.  

În plus, Kremlinul caută justificări în fața propriilor cetățeni, dar și a comunității internaționale, de ce apelează la trupe și mercenari din Siria. Narațiunea încearcă să deculpabilizeze Rusia prin demonstrarea unor „păcate” similare în cazul SUA.

  • Publicație / Media:
    NEWS.RU, RIA NOVOSTI
  • Data publicării:
    29/03/2022
  • Public țintă:
    Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Ucraina și fostele republici sovietice
  • Afiliere politică:
    Kremlin
  • Narațiune cheie:
    SUA trimite în Ucraina militari afghani care au fugit de talibani în Occident
Raportează
Fake News

Dezinformarea folosește o varietate de tactici de manipulare. Poveștile de dezinformare pot fi create cu ușurință prin combinarea subiectelor provocatoare.

Raportează
Alte știri

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Liderii europeni sunt beneficiarii corupției și criminalității din Ucraina

Occidentul sprijină corupția și criminalitatea din Ucraina, spălând bani în detrimentelor interesului cetățenilor, potrivit propagandei pro-Kremlin.

FAKE NEWS: Putin, atacat energetic de pe teritoriul ucrainean

Președintele Rusiei a atacat Ucraina pentru că suferea de sindromul Havana, indus energetic prin sistemul HAARP de pe teritoriul acesteia, susține Cozmin Gușă.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul a forțat Rusia să invadeze Ucraina

Rusia a fost nevoită să invadeze Ucraina în contextul înarmării nejustificate a Kievului de către Occident, potrivit presei pro-Kremlin, care o citează pe Maria Zaharova.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Timp citire: 5 min

Urmareste-ne si pe Google News

Idei principale articol:
  • Presa din Rusia distribuie narațiuni de propagandă, potrivit cărora SUA va trimite în Ucraina foști militari ai armatei naționale din Afghanistan. În realitate, SUA nu a trimis și nici nu va trimite militari pe teritoriul Ucrainei în contextul războiului cu Rusia.
  • OBIECTIV: Scopul acestei narațiuni este de a demonstra cititorilor că în Ucraina are loc un conflict între Rusia și Occident, în frunte cu SUA, care mobilizează resurse umane străine pentru a lupta împotriva rusofonilor.
Mai multe
FAKE NEWS: NATO, la solicitarea Chișinăului, pregătește un atac asupra Transnistriei

NATO ar încerca, astfel, să distragă trupe ruse implicate în războiul din Ucraina, afirmă presa pro-Kremlin, care își manifestă îngrijorarea pentru locuitorii regiunii separatiste în timp ce Moscova i-a lăsat în frig și întuneric.

Veridica
08 ian. 2025
FAKE NEWS: Bill Gates, deposedat de privilegii în Kenya

Bill Gates şi-a pierdut imunitatea și privilegiile speciale în Kenya, din cauza creșterii numărului de decese cauzate de vaccinuri, afirmă conspiraţioniştii români.

Cezar Manu
07 ian. 2025
Republica Moldova 2024: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica

Narațiunile false au vizat referendumul pentru integrare europeană și, totodată, au încercat să inducă frica de război sau de o așa-zisă „agendă” LGBT și să accentueze diviziunile din cadrul societății.

Veridica
06 ian. 2025
Ucraina 2024: Top PROPAGANDĂ, FAKE NEWS și DEZINFORMĂRI demontate de Veridica

Propaganda rusă a îmbinat narațiuni anti-ucrainene cu cele anti-occidentale. Obiectivul a fost acela de a slăbi societatea ucraineană din interior, precum și sprijinul extern pentru Kiev.

Marin Gherman
04 ian. 2025
România 2024: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica

Politicieni, influenceri și o parte din mass-media au promovat narațiuni false care țin de discursul suveranist, războaiele din Ucraina și Orient, negaționism climatic și teorii ale conspirației, de la „dictatura sanitară” la aselenizare.

Cezar Manu
02 ian. 2025
FAKE NEWS: Chișinăul a provocat criza energetică din Transnistria

Autoritățile de la Chișinău au provocat criza gazului preconizată a începe în ianuarie, după ce Ucraina nu va mai permite tranzitarea gazului rusesc, potrivit publicației ruse ng.ru. De fapt, Rusia a refuzat să continue livrările de gaz în regiunea transnistreană prin altă conductă.

Veridica
30 dec. 2024