
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski condiționează ocrotirea drepturilor minorității române din Ucraina de un ajutor pe care România ar trebui să-l ofere autorităților de la Kiev în acest război.
ȘTIRE: „ Jurnalista Iosefina Pascal a declarat în cadrul emisiunii „Scamatoriile Iosefinei”, de la GOLD FM, că: „Discursul președintelui Zelenski în Parlamentul României a atins un punct foarte grav. Ce legătura are dreptul minorității române din Ucraina cu actualul conflict și cu ajutorul din partea României?” […] Iosefina Pascal este de părere că liderul de la Kiev ar condiționa normalitatea, fiind complet greșit să respecți o minoritate din țara în care ești președinte doar după ce îți este garantat ajutorul. Aceste drepturi ale minorității românești din Ucraina ar fi trebuit respectate tot timpul, și pe timp de pace și pe timp de război, nu doar după ce se termină conflictul cu Rusia. Asta pentru că abuzurile față de românii din Cernăuți, și nu numai, din ultimii ani sunt bine cunoscute.
„Zelenski condiționează respectarea drepturilor minorităților din Ucraina de ajutorul din partea României” – subliniază jurnalista GOLD FM. „Nu e corect așa ceva. În prezent, zeci de mii de copii refugiați din Ucraina învață în școli din România în limba ucraineană, însă româna nu este permisă în școlile din Cernăuți și din restul Ucrainei. Copiii români și moldoveni nu pot învăța în limba lor maternă, iar asta se întâmplă de ani de zile” […] În același discurs din Parlamentul României, Volodimir Zelenski a amintit de fostul președinte Nicolae Ceușecu și de Revoluția din 1989 […] Jurnalista GOLD FM găsește această atribuire ca fiind nenecesară și nejustificată: „Ceaușescu și România nu au invadat pe nimeni niciodată. Mai mult decât atât, Nicolae Ceaușescu s-a opus în 1968 invadării Cehoslovaciei. Zelenski a uitat că pe atunci, Ucraina că era membră a Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (URSS) și că țara sa a participat la invadarea Cehoslovaciei de către comuniști”.
NARAȚIUNI: 1. Zelenski șantajează România pentru ajutor în cadrul războiului cu Rusia 2. Ceaușescu a fost un pacifist internațional, nu un dictator local.
CONTEXT/ETOS LOCAL: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ținut luni un discurs în Parlamentul României în care a mulțumit Bucureștiul pentru ajutorul dat refugiaților ucraineni și a invitat România la reconstrucția post-război a Ucrainei.
El a subliniat că Ucraina are nevoie în acest moment de ajutorul tuturor atât în plan militar, cât și ca sprijin politic la Bruxelles în demersul său de aderare la structurile Uniunii Europene.
De cealaltă parte, premierul român Nicolae Ciucă a declarat după discursul lui Zelenski că România îi va primi cu brațele deschise pe refugiații ucraineni și îi va ajuta cu tot ce am nevoie și a cerut la rândul său ca Ucraina să aibă grijă la fel de comunitatea română din Ucraina.
El a reamintit că circa 30.000 de copii ucraineni au fost plasați deja în instituții de învățământ în limba lor maternă în mai multe școli și licee din România.
OBIECTIV: Inducerea de atitudini negative legate de Ucraina în rândul românilor pe fondul invaziei ruse din Ucraina.
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Josefina Pascal a fost promovată intens, înainte de război, de porta-vocea Kremlinului, Sputnik, iar de când Rusia a lansat invazia la scară largă a Ucrainei, a fost una dintre vocile care au răspândit narațiuni false anti-ucrainene în spațiul public românesc. De data aceasta, Josefina Pascal încearcă să schimbe tendențios notele discursul lui Zelenski. Ea spune că Zelenski „condiționează” respectarea drepturilor comunității românești din Ucraina de ajutorul României în război. O lectură atentă a discursului președintelui ucrainean nu denotă în niciun fel teza susținută de Pascal.
În schimb, atribuirea unor conotații de șantaj virtual Ucrainei pe chestiunea drepturilor românilor din Ucrana se face în cheia metanarațiunii propagandei rusești care spune că Ucraina nu trebuie susținută de România sub niciun aspect, deoarece nu respectă drepturile românilor din Ucraina, în principal accesul la educație în limba maternă. Acesta teză a fost susținută și înainte de război și e promovată și în prezent de propaganda rusă din România.
De altfel, Zelenski a promis că imediat după război, România și Ucraina vor discuta un nou cadru juridic care să proteze reciproc minoritățile română și ucraineană într-o manieră comprehensivă.
„De îndată ce situația va permite, vreau să lansez un dialog cu dumneavoastră asupra unui nou acord atotcuprinzător care să garanteze protecția absolută și dezvoltarea cuprinzătoare a minorităților noastre naționale – comunității ucrainene din România și comunității române din Ucraina.”
Într-o analiză pentru presshub.ro, specialistul în dezinformarea și propagaganda rusă, Nicolae Țîbrigan, a amintit de un discurs revisionist al lui Putin adresat adresat României, Ungariei și Poloniei cărora le spunea să se alăture Rusiei pentru a-și revendica teritorii din Ucraina:
„Apoi, atât înainte, cât și după Marele Război Patriotic [Al Doilea Război Mondial – n.red.], Stalin a încorporat în Uniunea Sovietică și a transferat Ucrainei câteva teritorii care au aparținut anterior Poloniei, României și Ungariei. În acest proces, el a oferit Poloniei o parte din ceea ce era în mod tradițional pământ german drept compensație, iar în 1954, Hrușciov a luat, dintr-un motiv oarecare, Crimeea de la Rusia și a dat-o, de asemenea, Ucrainei. De fapt, așa s-a format teritoriul Ucrainei moderne”, spunea Putin.
Pe aceste directive merge în prezent și propaganda rusă, atunci când vine vorba de alimentarea tezelor naționaliste din România.
În ceea ce privește paralela cu Nicolae Ceaușescu, Zelenski a dorit să facă o analogie între dictatura lui Ceaușescu, pe care românii nu au mai putut-o suporta, și felul de manifestare dictatorial al Rusiei asupra Ucrainei, în sensul în care Moscova vrea să decidă pentru Kiev ce curs să urmeze această țară. Evident, unul fără o aderare la Uniunea Europeană sau NATO, sub pretextul că acest lucru îi pune Mosocvei în pericol securitatea și însăși existența.
Încercarea de a duce în derizoriu metafora lui Zelenski este din nou tentativă de reintepretare tendențioasă a mesajului liderului de la Kiev și totodată de glorificare a dictatorului Nicolae Ceaușescu, o altă metanarațiune a propagandei ruse în România, în special pentru categoria celor mai în vârstă și nostalgică după acele vremuri.
SÂMBURE DE ADEVĂR: Ucraina a dus în ultimele decade o politică de închidere a școlilor minorităților de pe teritoriul său.
Verifică sursele: