Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram
O fotografie plină pusă la dispoziție de serviciul de presă prezidențial ucrainean îl arată pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski decorând un militar ucrainean rănit la un spital din orașul Dnipro, Ucraina, 08 iulie 2022.
©EPA-EFE/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE  |   O fotografie plină pusă la dispoziție de serviciul de presă prezidențial ucrainean îl arată pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski decorând un militar ucrainean rănit la un spital din orașul Dnipro, Ucraina, 08 iulie 2022.

Ce narațiuni folosește Ucraina pentru a menține spiritul de luptă al populației

Campania Rusiei în Ucraina este dublată de un război informațional care, printre altele, își propune să descurajeze rezistența ucraineană. Kievul încearcă să contreze această campanie – pe de-o parte pentru a submina, la rândul său, moralul adversarului și, pe de altă parte, pentru a menține spiritul de luptă al societății. Prelungirea conflictului a impus, însă, și o adaptare a discursului liderilor ucraineni.

Modificarea prognozelor despre terminarea războiului, văzută ca un mic eșec în Ucraina

În martie, consilierul președintelui, Oleksii Arestovici, cunoscut ca un „ideolog militar” al autorităților ucrainene, declara că până la sfârșitul lui mai războiul se va termina cu înfrângerea Rusiei. Ucrainenii s-au mobilizat exemplar, au crezut în aceste prognoze, au luptat eroic, au eliberat o serie de localități, însă prelungirea legii marțiale până la sfârșitul verii și continuarea războiului au fost percepute ca un eșec al Kievului.

În iunie, Arestovici a recunoscut că nu totul depinde de Ucraina în acest război, de aceea a spus că ucrainenii trebuie să mai rabde până la sfârșitul anului pentru a se bucura de pace.

În iulie, Arestiovici, care este cel mai citat politician pro-Zelenski în presa ucraineană, a spus că în doi ani și jumătate Ucraina va reuși să iasă învingătoare din acest război. El a adăugat că în cazul unui sprijin mult mai mare din partea Occidentului înfrângerea Rusiei va fi urgentată.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat pentru CNN că este posibilă terminarea războiului până la sfârșitul anului curent dacă ucrainenii vor fi uniți,  va fi furnizat armament modern din Occident și norocul va fi de partea Kievului.

Modificarea permanentă a prognozelor privind terminarea războiului, care includeau în anumite perioade și mici elemente de promisiuni politice despre o pace rapidă, a descurajat o parte a societății ucrainene.

Incertitudinea militară și imposibilitatea prognozării unor asemenea evenimente mai ales de către politicieni trebuia explicată din start populației. Alegerea Kievului de a estima că războiul se va încheia rapid a dus la încurajarea imediată a rezistenței naționale, dar a avut consecințe negative pe termen mediu – cei care se așteptau la pace au fost dezorientați și demotivați.

Mai puțină statistică, mai multe portrete de război

Pentru a contracara efectele oboselii de război apărute în interiorul societății ucrainene, autoritățile, serviciile de presă ale unităților militare și presa centrală au mutat accentul de la informații despre război care țin de statistică la așa-numite povești umane – portrete ale militarilor, istorii de viață ale victimelor sau cazuri de rezistență exemplară a civililor. Kievul încearcă să mențină spiritul de luptă și de rezistență al populației arătând ucrainenilor că orice poate fi afectat de agresiunea militară.

De exemplu, pagina de Facebook a Brigăzii separate de asalt montan nr. 128 din Transcarpatia are peste 56 de mii de urmăritori. Zilnic serviciul de presă al brigăzii publică diverse portrete de război – articole cu fotografii ale militarilor, bucătarilor, medicilor, șoferilor care și-au lăsat familiile pentru a apăra Ucraina.

Brigada militară din Transcarpatia publică și scurte articole de statistică, sub genericul „demilitarizarea Rusiei”, în care raportează câți invadatori au fost uciși, câte unități de tehnică rusă au fost distruse sau capturate. Militarii ucraineni au preluat noțiunea de demilitarizare, folosită de Rusia pentru a justifica invadarea Ucrainei, pentru a raporta cititorilor despre situația de pe câmpul de luptă.

În iunie, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că demilitarizarea Rusiei este condiția principală a atingerii păcii în Europa. El a spus că trebuie demilitarizată cel puțin partea europeană a Rusiei, astfel încât aceasta să nu mai amenințe niciodată statele UE și Ucraina.

Reprezentantul Ucrainei la ONU, Serhii Kyslytsia, a declarat la finele lui martie că armata ucraineană desfășoară cu succes procesul de demilitarizare a Federației Ruse și se va opri doar atunci când Rusia va reveni la pozițiile din 23 februarie.

„Denazificarea Rusiei”

Dacă purtătorii de cuvânt ai Kremlinului utilizează tot mai rar noțiunea de „denazificare” a Ucrainei după ce „operațiunea specială” nu a fost încheiată în câteva zile sau săptămâni, conceptul a fost preluat de Kiev ca și în cazul demilitarizării.

Presa ucraineană a publicat o serie de articole despre cum va fi denazificată Rusia după război, fiind făcute comparații cu procesul de democratizare a Germaniei hitleriste.

Jurnaliștii ucraineni scriu că procesul de denazificare a Rusiei trebuie planificat deja, în parteneriat cu UE, Marea Britanie și SUA, precizând că nu doar Vladimir Putin este de vină pentru crimele de război comise pe teritoriul Ucrainei, ci și cei 80% dintre ruși „care-l susțin pe führer în războiul sângeros”. Tot așa cum Hitler se bucura de susținerea populației nazificate, și Putin are acum susținerea societății ruse care trebuie neapărat denazificată.   

Narațiunea în cauză a Kievului și a elitei intelectuale ucrainene are ca scop să convingă populația că, după terminarea războiului, pericolul rus pentru securitatea europeană va fi eliminat definitiv în cadrul procesului de denazificare a Rusiei, dominată de tendințe autoritare și antidemocratice.

De fapt, în ochii societății ucrainene narațiunile Kievului au reușit să demonteze principalele mesajele false ale Kremlinului despre demilitarizare și denazificare care justifică invazia.

Discursuri emoționante ale președintelui

Dacă în primele luni ale războiului președintele Volodimir Zelenski se prezenta ca  un luptător, care are dreptul moral să critice orice politician de pe glob ce nu susține suficient de mult Ucraina, în ultimele 30 de zile se observă tot mai multe discursuri emoționante ale liderului ucrainean, adresate societății.

Zelenski plânge după copiii omorâți de Rusia, acuză ocupanții, enumeră victimele războiului, explică în detaliu cum au fost ucise persoanele nevinovate cu scopul de a alimenta în continuare rezistența populației.

„Până la 100 de persoane din estul țării noastre, unde Rusia și-a masat toate trupele, tot ce au, mor în fiecare zi... O bătălie pentru valori este în desfășurare”, spunea Zelenski în iunie pe un ton sumbru.

În același timp, președintele Ucrainei vorbește tot mai mult despre unitate și solidaritate, încercând să minimizeze efectele oboselii de război, cauzate de prelungirea ostilităților.

Discursurile emoționante ale lui Zelenski, care se bucură de susținerea populației, completează și amplifică foarte mult celelalte eforturi ale autorităților de a menține spiritual de luptă și de rezistență al ucrainenilor. Nu se știe, însă, cât de eficiente vor mai fi aceste strategii de comunicare dacă războiul se va prelungi, iar situația de pe câmpul de luptă nu va fi una bună pentru Kiev.

Tags: Război în Ucraina , război informațional , Volodimir Zelenski , Rusia
Ajută Veridica.ro

Material realizat în cadrul proiectului
Fake News - Fake reality: Reziliență socială prin gândire critică.

Proiectul este derulat de Asociația Alternative Sociale în parteneriat cu Asociația Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași și beneficiază de o finanțare în valoare de 148.055,00 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

Detalii despre proiect aici:

ALTERNATIVE SOCIALE
Alte articole
Cum a schimbat Petr Pavel președinția cehă

Cum a schimbat Petr Pavel președinția cehă

De la preluarea mandatului de către Petr Pavel, președinția cehă e mai transparentă și promovează teme ca protecția mediului și a minorităților. În plan extern, deschiderea lui Miloš Zeman față de Rusia și China a fost înlocuită de susținerea politicilor euro-atlantice și a Ucrainei. Pe de altă parte, guvernul pro-european e în criză de imagine, iar manifestațiile anti-sărăcie și anti-Ucraina continuă.

Contraofensiva ucraineană: așteptările Kievului și narațiunile Moscovei

Contraofensiva ucraineană: așteptările Kievului și narațiunile Moscovei

Mulți ucraineni speră că războiul va fi câștigat în urma contraofensivei pe care armata lor o pregătește. Unii oficiali par să încerce să tempereze așteptările populației. În tabăra cealaltă, Rusia a lansat o serie de narațiuni false privind contraofensiva dar, în același timp, pare să se pregătească să îi explice propriei populații un eventual succes al ucrainenilor..

Fructele mâniei: de la blocaj politic, Bulgaria a trecut la reglări de conturi

Fructele mâniei: de la blocaj politic, Bulgaria a trecut la reglări de conturi

Bulgaria pare să iasă dintr-un lung blocaj politic, dar un nou conflict a izbucnit între politicieni și controversatul Procuror General. Între timp, pro-rușii așteaptă momentul oportun.

Marin Gherman

15 Jul 2022 10:00:00

Actualizat la: 01 Feb 2023 09:55:17
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
Fructele mâniei: de la blocaj politic, Bulgaria a trecut la reglări de conturi
Fructele mâniei: de la blocaj politic, Bulgaria a trecut la reglări de conturi

Bulgaria pare să iasă dintr-un lung blocaj politic, dar un nou conflict a izbucnit între politicieni și controversatul Procuror General. Între timp, pro-rușii așteaptă momentul oportun.

Svetoslav Todorov
Svetoslav Todorov
26 May 2023
Republica Moldova: mizele și riscurile unei Mari Adunări Naționale pro-UE
Republica Moldova: mizele și riscurile unei Mari Adunări Naționale pro-UE

Maia Sandu a convocat o manifestație pro-europeană modelată după Marile Adunări Naționale care au culminat, în 1991, cu independența Republicii Moldova. Inițiativa a fost anunțată în contextul în care Moscova și filo-rușii de la Chișinău își intensifică presiunile asupra guvernării pro-europene. E un pariu riscant, care va fi câștigat doar dacă populația se va mobiliza ca în anii '90.

Corneliu Rusnac
Corneliu Rusnac
07 May 2023
Contraofensiva ucraineană: așteptările Kievului și narațiunile Moscovei
Contraofensiva ucraineană: așteptările Kievului și narațiunile Moscovei

Mulți ucraineni speră că războiul va fi câștigat în urma contraofensivei pe care armata lor o pregătește. Unii oficiali par să încerce să tempereze așteptările populației. În tabăra cealaltă, Rusia a lansat o serie de narațiuni false privind contraofensiva dar, în același timp, pare să se pregătească să îi explice propriei populații un eventual succes al ucrainenilor..

Marin Gherman
Marin Gherman
05 May 2023
Rusia a distrus ideea de neutralitate în Europa
Rusia a distrus ideea de neutralitate în Europa

Agresivitatea Rusiei în Europa a determinat mai multe țări să renunțe la neutralitate sau să ia în calcul o relaxare a acesteia. Se pune problema dacă statutul de neutralitate este un soi de pacifism naiv sau o strategie care, pentru unii, e în schimbare?

Ioana Dumitrescu
Ioana Dumitrescu
03 May 2023