Ce narațiuni folosește Ucraina pentru a menține spiritul de luptă al populației

Ce narațiuni folosește Ucraina pentru a menține spiritul de luptă al populației
© EPA-EFE/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE   |   O fotografie plină pusă la dispoziție de serviciul de presă prezidențial ucrainean îl arată pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski decorând un militar ucrainean rănit la un spital din orașul Dnipro, Ucraina, 08 iulie 2022.

Campania Rusiei în Ucraina este dublată de un război informațional care, printre altele, își propune să descurajeze rezistența ucraineană. Kievul încearcă să contreze această campanie – pe de-o parte pentru a submina, la rândul său, moralul adversarului și, pe de altă parte, pentru a menține spiritul de luptă al societății. Prelungirea conflictului a impus, însă, și o adaptare a discursului liderilor ucraineni.

Modificarea prognozelor despre terminarea războiului, văzută ca un mic eșec în Ucraina

În martie, consilierul președintelui, Oleksii Arestovici, cunoscut ca un „ideolog militar” al autorităților ucrainene, declara că până la sfârșitul lui mai războiul se va termina cu înfrângerea Rusiei. Ucrainenii s-au mobilizat exemplar, au crezut în aceste prognoze, au luptat eroic, au eliberat o serie de localități, însă prelungirea legii marțiale până la sfârșitul verii și continuarea războiului au fost percepute ca un eșec al Kievului.

În iunie, Arestovici a recunoscut că nu totul depinde de Ucraina în acest război, de aceea a spus că ucrainenii trebuie să mai rabde până la sfârșitul anului pentru a se bucura de pace.

În iulie, Arestiovici, care este cel mai citat politician pro-Zelenski în presa ucraineană, a spus că în doi ani și jumătate Ucraina va reuși să iasă învingătoare din acest război. El a adăugat că în cazul unui sprijin mult mai mare din partea Occidentului înfrângerea Rusiei va fi urgentată.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat pentru CNN că este posibilă terminarea războiului până la sfârșitul anului curent dacă ucrainenii vor fi uniți,  va fi furnizat armament modern din Occident și norocul va fi de partea Kievului.

Modificarea permanentă a prognozelor privind terminarea războiului, care includeau în anumite perioade și mici elemente de promisiuni politice despre o pace rapidă, a descurajat o parte a societății ucrainene.

Incertitudinea militară și imposibilitatea prognozării unor asemenea evenimente mai ales de către politicieni trebuia explicată din start populației. Alegerea Kievului de a estima că războiul se va încheia rapid a dus la încurajarea imediată a rezistenței naționale, dar a avut consecințe negative pe termen mediu – cei care se așteptau la pace au fost dezorientați și demotivați.

Mai puțină statistică, mai multe portrete de război

Pentru a contracara efectele oboselii de război apărute în interiorul societății ucrainene, autoritățile, serviciile de presă ale unităților militare și presa centrală au mutat accentul de la informații despre război care țin de statistică la așa-numite povești umane – portrete ale militarilor, istorii de viață ale victimelor sau cazuri de rezistență exemplară a civililor. Kievul încearcă să mențină spiritul de luptă și de rezistență al populației arătând ucrainenilor că orice poate fi afectat de agresiunea militară.

De exemplu, pagina de Facebook a Brigăzii separate de asalt montan nr. 128 din Transcarpatia are peste 56 de mii de urmăritori. Zilnic serviciul de presă al brigăzii publică diverse portrete de război – articole cu fotografii ale militarilor, bucătarilor, medicilor, șoferilor care și-au lăsat familiile pentru a apăra Ucraina.

Brigada militară din Transcarpatia publică și scurte articole de statistică, sub genericul „demilitarizarea Rusiei”, în care raportează câți invadatori au fost uciși, câte unități de tehnică rusă au fost distruse sau capturate. Militarii ucraineni au preluat noțiunea de demilitarizare, folosită de Rusia pentru a justifica invadarea Ucrainei, pentru a raporta cititorilor despre situația de pe câmpul de luptă.

În iunie, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că demilitarizarea Rusiei este condiția principală a atingerii păcii în Europa. El a spus că trebuie demilitarizată cel puțin partea europeană a Rusiei, astfel încât aceasta să nu mai amenințe niciodată statele UE și Ucraina.

Reprezentantul Ucrainei la ONU, Serhii Kyslytsia, a declarat la finele lui martie că armata ucraineană desfășoară cu succes procesul de demilitarizare a Federației Ruse și se va opri doar atunci când Rusia va reveni la pozițiile din 23 februarie.

„Denazificarea Rusiei”

Dacă purtătorii de cuvânt ai Kremlinului utilizează tot mai rar noțiunea de „denazificare” a Ucrainei după ce „operațiunea specială” nu a fost încheiată în câteva zile sau săptămâni, conceptul a fost preluat de Kiev ca și în cazul demilitarizării.

Presa ucraineană a publicat o serie de articole despre cum va fi denazificată Rusia după război, fiind făcute comparații cu procesul de democratizare a Germaniei hitleriste.

Jurnaliștii ucraineni scriu că procesul de denazificare a Rusiei trebuie planificat deja, în parteneriat cu UE, Marea Britanie și SUA, precizând că nu doar Vladimir Putin este de vină pentru crimele de război comise pe teritoriul Ucrainei, ci și cei 80% dintre ruși „care-l susțin pe führer în războiul sângeros”. Tot așa cum Hitler se bucura de susținerea populației nazificate, și Putin are acum susținerea societății ruse care trebuie neapărat denazificată.   

Narațiunea în cauză a Kievului și a elitei intelectuale ucrainene are ca scop să convingă populația că, după terminarea războiului, pericolul rus pentru securitatea europeană va fi eliminat definitiv în cadrul procesului de denazificare a Rusiei, dominată de tendințe autoritare și antidemocratice.

De fapt, în ochii societății ucrainene narațiunile Kievului au reușit să demonteze principalele mesajele false ale Kremlinului despre demilitarizare și denazificare care justifică invazia.

Discursuri emoționante ale președintelui

Dacă în primele luni ale războiului președintele Volodimir Zelenski se prezenta ca  un luptător, care are dreptul moral să critice orice politician de pe glob ce nu susține suficient de mult Ucraina, în ultimele 30 de zile se observă tot mai multe discursuri emoționante ale liderului ucrainean, adresate societății.

Zelenski plânge după copiii omorâți de Rusia, acuză ocupanții, enumeră victimele războiului, explică în detaliu cum au fost ucise persoanele nevinovate cu scopul de a alimenta în continuare rezistența populației.

„Până la 100 de persoane din estul țării noastre, unde Rusia și-a masat toate trupele, tot ce au, mor în fiecare zi... O bătălie pentru valori este în desfășurare”, spunea Zelenski în iunie pe un ton sumbru.

În același timp, președintele Ucrainei vorbește tot mai mult despre unitate și solidaritate, încercând să minimizeze efectele oboselii de război, cauzate de prelungirea ostilităților.

Discursurile emoționante ale lui Zelenski, care se bucură de susținerea populației, completează și amplifică foarte mult celelalte eforturi ale autorităților de a menține spiritual de luptă și de rezistență al ucrainenilor. Nu se știe, însă, cât de eficiente vor mai fi aceste strategii de comunicare dacă războiul se va prelungi, iar situația de pe câmpul de luptă nu va fi una bună pentru Kiev.

Alte știri
Întâlnirea Biden – Xi nu a rezolvat problemele bilaterale, dar a redus tensiunile

Întâlnirea Biden – Xi nu a rezolvat problemele bilaterale, dar a redus tensiunile

Joe Biden și Xi Jinping au căzut de acord, printre altele, să stabilească o linie directă de contact. E un pas înainte în relația bilaterală, după ani de tensiuni.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Alegerile locale din Republica Moldova, un succes al (filo)rușilor?

Alegerile locale din Republica Moldova, un succes al (filo)rușilor?

Rezultatele alegerilor din Republica Moldova arată un declin al pro-europenilor, după o campanie marcată de ingerințe ale Moscovei și dezinformări și scandaluri generate de filo-ruși.

Ucraina: oboseala de război crește după eșecul contraofensivei

Ucraina: oboseala de război crește după eșecul contraofensivei

Ucraina a intrat într-o fază nouă a oboselii de război. Apar tot mai multe semnale ale crizei de personal în armată, neîncrederii în autorități și adaptării dificile a societății la prelungirea războiului.

Mai multe
Guvernul bulgar taxează gazul rusesc pe fondul tensiunilor politice interne
Guvernul bulgar taxează gazul rusesc pe fondul tensiunilor politice interne

Decizia guvernului bulgar de a taxa suplimentar gazul rusesc a provocat tensiuni cu Ungaria și Serbia, cât și un nou conflict cu președintele pro-rus Rumen Radev.

Polonia: PiS se va agăța de putere chiar și sub un guvern condus de Donald Tusk
Polonia: PiS se va agăța de putere chiar și sub un guvern condus de Donald Tusk

Conservatorii polonezi au pierdut alegerile, dar își mențin pârghiile în stat prin oamenii numiți și legile adoptate cât timp s-au aflat la putere. PiS vrea să profite și de fracționarea adversarilor săi.

Michal Kukawski
24 oct. 2023
Cehia și Rusia, cu ochii pe alegerile din Slovacia
Cehia și Rusia, cu ochii pe alegerile din Slovacia

Alegerile din Slovacia au fost urmărite cu atenție la Praga, întrucât rezultatele pot fi un indiciu privind evoluția viitoare a atitudinii societății civile din Cehia.

Michael Švec
17 oct. 2023
Pârghiile Rusiei în Republica Moldova
Pârghiile Rusiei în Republica Moldova

Războiul din Ucraina a accelarat procesul de detașare a Republicii Moldova de Rusia. După eliminarea dependenței economice și energetice, pârghiile Moscovei sunt propaganda și pro-rușii.

Corneliu Rusnac
16 oct. 2023
Este Polonia pregătită pentru schimbare?
Este Polonia pregătită pentru schimbare?

Opoziția liberală din Polonia speră să întrerupă perioada lungă de guvernare a PiS odată cu alegerile din 15 octombrie. Conservatorii mizează pe înăsprirea tonului față de Ucraina și UE

Michal Kukawski
06 oct. 2023
Viktor Orban dă semne de disperare
Viktor Orban dă semne de disperare

Discursul agresiv ținut de Viktor Orban în parlamentul ungar arată lipsa de soluții la o criză economică amplificată de propriile politici, dar și la izolarea tot mai mare în UE și NATO.

Ioana Dumitrescu
29 sept. 2023