Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.
„Careul de dame” al propagandei Kremlinului
indiatoday.in / 21 mar. 2022
În umbra invaziei armate, Moscova îşi continuă războiul informaţional. Canalul de televiziune India Today a schiţat portretele principalelor personaje responsabile cu propaganda internă şi externă pe care se bizuie Vladimir Putin. Maria Zaharova, şefa comunicării şi relaţiei cu presa al ministerului rus de Externe, este renumită pentru duritate şi mesaje provocatoare. Este cea care înainte de război lua în derâdere avertismentul Occidentului privind iminenţa atacării Ucrainei, comentând ironic că îşi va programa concediul de odihnă în funcţie de invaziile prognozate din Vest. Tot ea i-a acuzat pe jurnaliştii occidentali de „terorism informaţional”. Lista continuă cu Margarita Simonian, redactorul şef al Russia Today, una dintre cele mai influente femei din Rusia. Atunci când televiziunea pe care o conduce anunţa recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste ucrainene de către Moscova, Simonian remarca amuzată lipsa şampaniei în studiou, declarându-se mai apoi „copleşită” de bucuria invadării Ucrainei. Maria Butina – a treia pe listă – este deputat în Duma de stat, după ce în 2018 a fost condamnată în Statele Unite ca agent de spionaj al Rusiei. A fost eliberată şi expulzată după ce a executat jumătate dintr-o condamnare la 18 luni de închisoare. „Careul de dame” al propagandistelor Kremlinului este completat de Valentina Matvienko, senator şi preşedinte al Consiliului Federaţiei Ruse. Aflată pe lista persoanelor indezirabile din America, trecând prin Uniunea Europeană şi până în Australia, Matvienko a declarat în Camera superioară a Parlamentului că „invadarea Ucrainei este singura soluţie pentru a pune capăt acestui război între fraţi”.
Mărturie ucraineană despre relocarea forţată în Rusia
washingtonpost.com / 30 mar. 2022
Cu aceeaşi înverşunare cu care neagă încă din prima zi a războiului uciderea deliberată a civililor ucraineni, Rusia continuă să respingă informaţiile că ar transfera forţat pe propriul teritoriu mii de cetăţeni ucraineni din zonele ocupate. Washington Post publică mărturia tulburătoare a unei femei din Mariupol care a fost escortată cu toată familia într-un aşa-numit „lagăr de triere”, aflat în zona de frontieră. Sub protecţia anonimatului, femeia le-a povestit ziariştilor americani că a fost fotografiată, i s-au luat amprentele şi i-a fost confiscat telefonul din care i-au descărcate toate datele, inclusiv contactele. A fost apoi supusă la interogatorii repetate, inclusiv din partea serviciului rus de securitate FSB, cerându-i-se să-şi spună părerea despre Ucraina, Rusia şi Vladimir Putin. Ulterior, a fost transferată în portul rusesc Tagonrog. A reuşit să scape spunându-le ruşilor că are o prietenă într-un oraş apropiat, care ar putea să o găzduiască împreună cu toată familia. Afirmaţiile oficialilor ucraineni privind relocarea forţată a civililor în oraşe îndepărtate din Rusia sunt întărite de Ambasada americană la Kiev, care a acuzat armata rusă de răpirea a mii de copii din regiunea răsăriteană Donbas.
Conspiraţia prelevării de organe pe câmpul de luptă
reuters.com / 1 apr. 2022
Agenţia canadiană de securitate cibernetică a avertizat într-un mesaj pe Twitter asupra unor noi campanii de dezinformare ale Kremlinului, adăugate naraţiunilor propagandistice deja cunoscute menite să susţină invadarea Ucrainei. Este vorba de lansarea şi amplificarea teoriei potrivit căreia ucrainenii prelevează organe atât de de la soldaţii căzuţi în luptă, cât şi de la victimele civile, femei sau copii. De fapt, este vorba de resuscitarea unei teorii mai vechi, promovate intens dar demontate în 2015, după anexarea Crimeei de către Rusia în Crimeea. O altă dezinformare identificată de serviciul de informaţii canadian priveşte etichetarea opozanţilor războiului şi criticilor din Rusia ca fiind „susţinători ai neo-nazismului şi genocidului” practicat de Kiev. Din inventarul dezinformărilor Moscovei făcut de canadieni nu lipseşte teza deja compromisă a atacării de către armata rusă doar a ţintelor militare, precum şi cea la fel de falsă a numărului extrem de mic de victime civile.
Rusia, de la propagandă de război la crime de război
ohchr.org / 3 apr. 2022, corriere.it / 4 apr. 2022, news.un.org / 3 apr. 2022, reuters.com / 3 apr. 2022, bbc.com / 5 apr. 2022
La mai bine de o lună după asigurările date de Rusia că soldaţii săi nu sunt o ameninţare pentru populaţia ucraineană, numărul oficial al civililor ucişi de invadatori a ajuns la 1.500. Numai în oraşul Bucea din regiunea Kiev, armata rusă a lăsat în urmă peste 400 de cadavre, unele prezentând urme de tortură sau mutilare. Atrocităţile din Bucea l-au făcut pe editorialistul de la Corriere della sera să titreze că „ruşii au depăşit linia roşie dintre război şi barbarie”. Imaginile terifiante, constatările jurnaliştilor şi organizaţiilor umanitare ajunse la faţa locului, dar mai ales mărturiile şocante ale supravieţuitorilor despre execuţii în grup sau individuale, violuri şi jafuri vor îngroşa dosarul crimelor de război pregătit de Curtea Penală Internaţională. Într-un mesaj înregistrat, preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a calificat crimele deliberate drept „genocid” şi a făcut un apel emoţionant la mamele militarilor ruşi, pe care i-a descris ca „măcelari”. Un apel care, cel mai probabil, va rămâne fără destinatar, dată fiind cenzura impusă presei ruse de către Kremlin. După un tipar deja consacrat, oficialii de la Moscova au negat vehement orice implicare a militarilor ruşi în masacru. Poziţia Moscovei este însă contrazisă de imaginile prin satelit, care arată că unele cadavre zăceau pe străzi de mai multe săptămâni, adică din perioada când oraşul Bucea era sub controlul armatei ruse.
Naziştii „Grupului Wagner” în misiune de „denazificare”
pravda.com.ua / 4 apr. 2022-04-05, reuters.com / 28 mar. 2022, france24.com / 30 mar. 2022
În mod, ironic, în timp ce declară că luptă pentru „denazificarea Ucrainei”, Rusia se foloseşte de o companie paramilitară privată având legături dovedite cu grupări de extremă dreaptă şi rasiste. Este vorba de temutul „Grup Wagner”, a cărui descindere în estul Ucrainei, anunţată recent de ministerul britanic al Apărării, a fost confirmată de fotografia unui combatant realizată luni în faţa fostului sediu al OSCE din Doneţk. Potrivit serviciilor de informaţii britanice citate de agenţia Reuters, între cei aproximativ 1.000 de mercenari dislocaţi în estul Ucrainei se află şi lideri marcanţi ai organizaţiei. France 24 observă că implicarea „Grupului Wagner” coincide cu anunţul schimbării de strategie a armatei ruse, care se va concentra, se pare, pe controlul regiunii separatiste Donbas. De altfel, „Grupul Wagner” – supranumit „Armata privată a lui Putin” – i-a sprijinit activ pe separatiştii din Donbas în conflictul cu Kievul din 2014. În ultimii ani, organizaţia a participat ca forţă armată de protejare a intereselor Rusiei în peste zece ţări de pe patru continente. Metodele consacrate de îndeplinire a misiunilor grupului stârnesc îngrijorare în contextul masacrului de la Bucea: execuţii, violuri şi tortură.
(Horia Grușcă)