Pașaportizarea, interzicerea limbii ucrainene, deportarea și reeducarea copiilor sunt câteva din metodele prin care Moscova rusifică teritoriile ucrainene ocupate temporar.
THE INSIDER: Schimbarea cetățeniei, rescrierea manualelor și „reeducarea” copiilor: cum îi „rusifică” Kremlinul pe ucraineni
Pașaportizarea în masă
Unul din instrumentele de accelerare a asimilării teritoriilor ocupate este pașaportizarea benevol-forțată a populației locale. Inițial, în pofida protectoratului rus asupra DNR și LNR, Kremlinul nu a dorit să faciliteze oferirea cetățeniei rusești locuitorilor din teritoriul ocupat din Donbass. Ei puteau să ceară cetățenia Federației Ruse conform regulilor generale, trecând toate etapele prevăzute pentru străini, inclusiv examenul la limba rusă. Orice înlesniri ar fi dus la exodul populației proruse din teritoriile DNR și LNR. În consecință, cetățenilor ucraineni li s-au oferit pașapoarte ale „republicilor” nerecunoscute de nici un stat, inclusiv de Rusia însăși. La începutul anului 2019, din 3,8 milioane de oameni din enclava Donbassului aflată sub control rusesc, doar 250 de mii aveau „pașapoarte ale republicilor”.
Situația s-a schimbat brusc în aprilie 2019, pe fundalul alegerilor prezidențiale din Ucraina, Putin a semnat un decret privind simplificarea acordării cetățeniei ruse locuitorilor din DNR și LNR. Totuși, principala condiție rămânea obținerea mai întâi a „cetățeniei” nerecunoscutelor republici. Kremlinul încerca să-l forțeze pe noul președinte al Ucrainei să îndeplinească acordurile de la Minsk, favorabile Federației Ruse, șantajând Kievul prin amplificarea prezenței ruse în Donbass și potențiala anexare a acestor teritorii.
Pe măsura înrăutățirii relațiilor cu administrația de la Kiev, înlesnirile la primirea cetățeniei ruse sporeau. În 2021, locuitorilor din Donbass li s-a impus numărul de identificare al Fondului de pensii rusesc . […]
După declanșarea invaziei în Ucraina și anexarea oficială a Donbassulului, aceste procese au fost accelerate: obținerea actelor rusești a devenit în acest spațiu o condiție obligatorie. Pașaportizarea a fost organizată și în noile teritorii ocupate – regiunile Herson și Zaporojie. În mai 2022, Putin a extins acțiunea prevederilor de obținere simplificată a cetățeniei pentru locuitorii din Sudul Ucrainei, iar în iulie a aceluiași an – pentru toți locuitorii Ucrainei, din orice regiune. Potrivit datelor administrațiilor de ocupație, în martie 2023, 134.000 de locuitori din Zaporojie au primit pașapoarte rusești (o treime din locuitorii părții ocupate a regiunii) și 90.000 din regiunea Herson.
În martie 2023, Putin a aprobat procedura simplificată de renunțare la cetățenia ucraineană, iar în aprilie a legiferat deportarea ucrainenilor care refuză cetățenia rusă și care prezintă pericol pentru „securitatea națională” (norma va intra în vigoare anul viitor). […]
Anularea limbii ucrainene
În DNR și LNR, conform „constituțiilor” locale, limba ucraineană era recunoscută ca a doua limbă de stat. În realitate, era doar o declarație propagandistică. Pe teritoriul „republicilor” a avut loc o limitare a aplicării limbii ucrainene în diverse domenii, inclusiv au fost schimbate denumirile unor instituții publice. De exemplu, cinematograful „Ucraina”, care și-a păstrat această denumire și pe timpul sovietic, acum a fost redenumit „Rusi”.
Astfel de schimbări majore au loc și în sistemul educației. În pofida dominării tradiționale a limbii ruse în orașele mari din Donbass, până în 2014, în regiune aveau loc procese de extindere a sferei de aplicare a limbii ucrainene. Astfel, în Donețk, la momentul acaparării orașului de separatiști, în mai 2014, existau 750 de clase ucrainene, în care învățau 30% din elevi. Din 2015 a început procesul de rusificare a școlilor, învățământul a trecut la programa și manualele rusești, iar în septembrie 2016 toate clasele ucrainene au fost închise, pe motiv că nu ar exista doritori.
În 2017, limba ucraineană a fost exclusă oficial din lista materiilor obligatorii. În același timp, o epurare sistemică a avut loc în biblioteci, de unde a fost retrasă „literatura banderovistă”. În Lugansk a fost devastat Centrul cultural ucraineano-canadian, fondat încă în 1990 de diaspora ucraineană. Remarcabila bibliotecă a centrului a fost distrusă, pentru că ar fi fost „depozit de cărți neo-naziste”.
În martie 2020, în DNR s-a anunțat oficial renunțarea la statutul limbii ucrainene ca limbă de stat și rusificarea sistemului de învățământ. […] În iunie 2020, o decizie similară a fost adoptată și de LNR. În luna august din același an, limba ucraineană a fost scoasă din programa școlară obligatorie.
După începerea agresiunii la scară largă, aceste procese s-au răspândit în noile teritorii ocupate – din 1 septembrie 2022, toate școlile au trecut la standardele rusești de educație. Normele lingvistice din DNR și LNR sunt acum extinse și în teritoriile acaparate din regiunile Donețk și Lugansk. Deși în teritoriile ocupate din regiunile Herson și Zaporijie autoritățile declară drept oficiale două limbi (rusa și ucraineana), iar în Herson și limba tătară, în realitate, ca și anterior în Donbass, în sudul acaparat al Ucrainei are loc rusificarea treptată – de la 1 septembrie 2023, în școlile din Zaporojie va fi anulată studierea obligatorie a limbii ucrainene.
În iulie 2022, ministrul Educației al Federației Ruse Serghei Kravțov a anunțat inițierea recalificării în masă a profesorilor din teritoriile ocupate, iar Ministerul Educației a trimis la „instruire” 15.000 de cadre didactice. Pentru că, deocamdată, nu există suficiente cadre „recalificate”, în Donbass sunt trimiși profesori din regiunile Rusiei. În școlile din regiunile ocupate vor fi trimise și manuale noi de Istorie a Rusiei, cu descrierea „loviturii de stat neonaziste” din Ucraina și cu propaganda „operațiunii militare speciale”.
În teritoriile ocupate este planificată curățarea ideologică a bibliotecilor. […]
Sunt distruse monumentele dedicate personalităților ucrainene. […]
„Reeducarea” copiilor ucraineni
Un aspect aparte al ocupației putiniste este tendința de a șterge identitatea ucraineană a copiilor. În regiunea Herson s-a anunțat că toți copii care s-au născut după 24 februarie 2022 devin în mod automat cetățeni ruși. În mai 2022, Putin a semnat un decret privind simplificarea procedurii de acordare a cetățenii ruse copiilor orfani din Ucraina, DNR și LNR. […]
Pe lângă rusificarea educației, copii și adolescenții din teritoriile ocupate sunt supuși unor măsuri speciale de schimbare a identității. În raportul HRL al YSPH este descris detaliat sistemul de „reeducare” a copiilor din Ucraina. Raportul face referire la o rețea de 43 de instituții, din Crimeea și până în Răsăritul Îndepărtat al Rusiei, în care, în 2022-2023, aproximativ 6.000 de copii au fost supuși ideologizării. […]
Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat că „adolescenții dificili” din regiunea Lugansk sunt transferați în Cecenia pentru „educarea militaro-patriotică”. Potrivit datelor portalului ucrainean „Copiii războiului”, numărul copiilor ucraineni deportați în Rusia ar putea ajunge la 19.500. Pe 31 mai 2023, Volodimir Zelenski a anunțat că s-a reușit readucerea în Ucraina a doar 371 de copii luați în Rusia.
Șeful organizației Save Ukraine, Nicolai Kuleba, fost ombudsman pentru drepturile copiilor din Ucraina (2014-2021), denunță consecințele acestor deportări urmate de „reeducare”: „Băieții care în 2014 au fost în Donbass, luptă acum cu arma în mână în armata rusă împotriva Ucrainei și spun că luptă împotriva naziștilor. Deportați, spălați pe creier, reeducați și folosiți mai apoi în scopurile lor. Este foarte simplu. Această strategie nu s-a schimbat în ultimii 100 de ani, aceasta au făcut-o Lenin, Stalin, au făcut-o toți conducătorii Uniunii Sovietice, iar acum o face Putin”.
Tocmai aceste acțiuni criminale au determinat Tribunalul Penal Internațional să emită un mandat internațional de arestare pe numele lui Vladimir Putin și a Comisarului rus pentru Drepturile copilului, Maria Lvova-Belova.
Președintele rus Vladimir Putin, gesticulând în timpul unei reuniuni a Consiliului Economic Suprem Eurasiatic
la Bishkek, Kârgâzstan, 09 decembrie 2022 (reeditat la 17 martie 2023). Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga,
Țările de Jos, a emis un mandat de arestare în 17 martie 2023 pentru președintele rus Vladimir Putin,
acuzându-l că este responsabil pentru crime de război, inclusiv deportarea ilegală
și transferul ilegal de copii din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă.
Presupusele crime au fost comise pe teritoriul ocupat ucrainean cel puțin începând cu 24 februarie 2022,
când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă, a adăugat instanța.
Maria Alekseievna Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copilului, este si ea căutată de CPI.
©EPA-EFE/IGOR KOVALENKO
[…]
MEDUZA: În școlile din Rusia se va vorbi despre războiul din Ucraina. Câteva titluri de paragrafe din manual
În septembrie 2023, în școlile din Rusia va fi introdus un nou manual de istorie pentru clasa a 11-a. Autorii manualului, care cuprinde perioada contemporană, 1945 – începutul secolului XXI, sunt consilierul prezidențial Vladimir Medinski și rectorul MGIMO Anatolii Torkunov.
Ultimul capitol din carte este întitulat „Rusia în prezent. Operațiunea militară specială” și este dedicat războiului cu Ucraina și evenimentelor care l-au precedat.
Capitolul are 17 paragrafe: „Relațiile cu occidentul la începutul secolului XXI”, „Presiunile SUA asupra Rusiei”, „Contracararea strategiei Occidentului în raport cu Rusia”, „Falsificarea istoriei”, „Renașterea nazismului”, „Neonazismul ucrainean”, „Lovitura de stat din Ucraina în 2014”, „Recuperarea Crimeii”, „Soarta Donbassului”, „Acordurile de la Minsk. Ce au reprezentat acestea?”, „Agravarea situației”, „Operațiunea militară specială”, „Confruntarea cu Occidentul”, „Noile regiuni”, „Ucraina – stat neonazist”, „Operațiunea militară specială și societatea rusă” și „Rusia – țara eroilor”.
BUMAGA: „Dacă nu protestezi, cum poți trăi mai departe?”
Istoria lui Vitali Ioffe și Tatiana Sicikareva din Petersburg, care protestează chiar dacă sunt reținuți cu regularitate
Din cauza interzicerii acțiunilor de protest antirăzboi, în Petersburg au rămas doar o duzină de activiști care ies cu regularitate la acțiuni în stradă și asistă la ședințele de judecată ale condamnaților politic. Printre ei sunt Vitali Ioffe și Tatiana Sicikareva. În ultimul an, ei au fost reținuți de aproximativ zece ori.
[…]
Nimeni din familia lui Vitali Ioffe nu a fost activ politic până pe 24 februarie 2022. În ziua aceea, el împreună cu fiica mai mare și soția sau au ieșit la protest împotriva războiului în Ucraina.
„Nu credeam că va fi război. Da, Putin e un ticălos, dar credeam că e pragmatic și poate număra gologanii, și că nu e capabil de o asemenea prostie. Pentru ce? Ca să rămână la putere? Ca să intre în istorie ca un cuceritor de noi teritorii? De aceea ne-a fost rușine, că am admis aceasta, neieșind în stradă împreună cu cei care au protestat față de acțiunile militare din 2014”, își amintește Ioffe de reacția sa în ziua de 24 februarie.
Peste șase luni, Vitali Ioffe a ieșit la un protest solitar în Petersburg, atunci a fost reținut pentru prima dată. Apoi a început să meargă cu regularitate la ședințele de judecată ale deținuților politici și să comunice cu activiștii.
„Acasă mi se făcea greață, nu știam unde să mă ascund. Voiam să uit, dar înțelegeam că alcoolul sau încercările de a mă distrage cu alte lucruri nu mă vor ajuta. După protest m-am simțit ușurat. Toate aceste acțiuni sunt un fel de egoism, ca să mă împac cu mine însumi. Altfel, cum aș putea trăi în continuare?”, explică bărbatul.
Vitaly Ioffe în timpul unui pichet în apropierea punctului de selecție pentru serviciul militar
în baza unui contract lângă Teatrul Tineretului, 7 iunie 2023. Sursa: OVD-Info
În decembrie 2022, la o ședință în care era judecată Olga Smirnova într-un dosar de „fake”, Ioffe a întâlnit-o pe prietena acesteia, Tatiana Sicikareva, fostă activistă în cadrul mișcării Solidaritatea. Ei au început să organizeze împreună acțiuni stradale.
Tatiana Sicikareva are 25 de ani, este născută în Petersburg și este activistă de la 17 ani. […]
„Am devenit activistă din mai multe cauze. Prima – deținuții politic, care sunt tot mai mulți începând cu 2012 [când au avut loc cele mai numeroase proteste în Rusia]. A doua – războiul din Ucraina. Eu însămi sunt ucraineancă, tatăl meu s-a născut și a crescut în Donețk. A venit la studii în Leningrad, a lucrat instructor de sport la școala militară și a rămas aici”, povestește tânăra.
În 2019, prietena lui Sicikareva, activista LGBT Elena Grigoreva, a fost ucisă lângă casa ei din Petersburg. […]
Pe 24 februarie 2022, Tania Sicikareva a ieșit la o acțiune antirăzboi programată încă înainte ca Vladimir Putin să anunțe „operațiunea specială”. Purta o pancartă cu inscripția: „Opriți ucigașii! Nu războiului în Ucraina!” După aceasta, Tatiana Sicikareva împreună prietenii săi, au început să organizeze pichetări și să facă fotografii . „Pentru noi a fost important să ne arătăm poziția, ca să ajungă pe internet, ca să vadă oamenii din Ucraina, de peste hotare, dar și din Rusia”, explică ea.
Pe 5 mai, la ora 7 dimineața, organele de forță au dat buzna la Sicikareva, i-au ridicat echipamentele, foile volante, cărțile, adresele deținuților politic. Un dosar penal pentru „fake” despre armată a fost deschis împotriva Olgăi Smirnova, iar prietenii ei, inclusiv Tania, au fost citați ca martori. […]
După ce s-au cunoscut la procesul Olgăi Smirnova, în decembrie 2022, Tatiana Sicikareva și Vitali Ioffe au început să meargă la proteste împreună. În ultimul an, bărbatul a fost reținut de zece ori, de patru ori doar în lunile mai și iunie 2023. Tania a fost reținută de trei ori în ultimele două luni. […]
Pe 7 iunie, Vitali și Tania au ieșit cu pancarte „Nu merge să ucizi! nu merge să mori!”, la punctul de recrutare la război prin contract.
„Odinioară erau târgurile de sclavi, dar statul nostru a inventat ceva mai amuzant. A inventat o licitație la care oamenii se vând singuri, își vând viața și conștiința. Oamenii sunt prostiți, se află într-o situație financiară dificilă. Sau și una, și alta. Li se spune: „Veniți să muriți și să omorâți! Vă dăm 200.000 de ruble!” Peste un timp, li s-au promis 300.000 de ruble. Acum le dau 695.000 de ruble. Oare aceasta nu e o licitație de vieți omenești?”, spune Vitali Ioffe.
Peste 30 de minute, el și Tatiana au fost reținuți și li s-au întocmit procese verbale în baza articolului privind „discreditarea” armatei.
[…]