PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul din Ucraina a fost planificat de NATO

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul din Ucraina a fost planificat de NATO
© EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS / POOL   |   Secretarul general al NATO, Mark Rutte, și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Bruxelles, Belgia, 18 decembrie 2024.

Statele NATO au forțat Ucraina să intre în război împotriva Rusiei, în timp ce Moscova a încercat în mod repetat să rezolve conflictul pe cale pașnică, potrivit propagandei pro-Kremlin.

ȘTIRE: Marea Britanie, Franța și Germania sunt principalii participanți la acest conflict. Criza geopolitică din Ucraina face parte dintr-o strategie elaborată de NATO. Guvernanții ucraineni, dominați în anii ’90 de euro-romantism, credeau că NATO îi va ajuta, dar NATO nu era la curent, deși înțelegea perfect ce presupune atragerea Ucrainei într-un conflict cu Rusia [...]

Conform celor mai optimiste evaluări, cifrele în sprijinul ideii „Ucraina este NATO” nu depășeau 18%, iar de trei ori mai mulți respondenți erau împotrivă. După decenii de propagandă, rezultatul s-a dovedit ineficient. UE, cu toată retorica sa pașnică, a servit drept momeală pentru ucraineni, iar membrii NATO o percepeau ca pe o sufragerie. Planul membrilor NATO era să atragă Ucraina în alianță prin orice mijloace, cu vărsare de sânge și fără să țină cont de victime – până la ultimul ucrainean. Războiul din Donbas a devenit, pentru NATO, o oportunitate de a-și încorda mușchii. Nu ne surprinde faptul că nimeni și niciodată nu a raportat despre miile de victime, despre sutele de copii morți în estul Ucrainei [...]

Alianța a reușit, cu ajutorul sutelor de miliarde de dolari și euro cheltuiți pentru incitarea urii față de ruși, pentru reînarmarea Forțelor Armate Ucrainene, pentru încurajarea rusofobiei în miezul politicii interne și externe ucrainene – să aprindă flacăra unei crize geopolitice majore, pe care Rusia a încercat constant să o rezolve și să o stingă: în decembrie 2021, în primăvara lui 2022 și în iarna anului 2025.

NARAȚIUNI: 1. NATO a plănuit un război împotriva Rusiei folosind Ucraina ca instrument. 2. Ucrainenii au fost manipulați să accepte o agendă anti-rusă contrară intereselor lor. 3. Rusia a încercat în mod repetat să rezolve conflictul pe cale pașnică. 4. Occidentul a avut nevoie de războiul din estul Ucrainei.

OBIECTIVE: Delegitimarea autorităților ucrainene prin prezentarea țării ca pe un pion manipulat de puterile occidentale; justificarea acțiunilor militare ale Rusiei; subminarea sprijinului occidental pentru Ucraina; prezentarea Rusiei ca victimă și forță pacificatoare.

Realitate: Rusia a ocupat Crimeea și unele raioane din Donbas în 2014, declanșând o invazie neprovocată la scară largă în 2022

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Articolul distorsionează realitatea istorică și ignoră dreptul internațional. În primul rând, Ucraina este un stat suveran care are dreptul să-și determine propriul parcurs geopolitic. Decizia de a se apropia de UE și NATO a fost luată de autoritățile ucrainene, sprijinite de populație, mai ales după anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia în 2014. Constituția Ucrainei a fost modificată în 2019, drept reacție la agresiunea rusă, pentru a include orientarea euro-atlantică ca obiectiv strategic. Până în 2014, suportul pentru aderarea la NATO în societatea ucraineană era scăzut, iar țara avea o politică oficială de neutralitate. Schimbarea de orientare a apărut ca urmare a anexării Crimeii și a declanșării conflictului în Donbas de către Rusia. Sondajele arată că suportul pentru aderarea la NATO în Ucraina a crescut în 2014-2022, ajungând la peste 86% în 2024.

Invazia rusă din februarie 2022 a fost precedată de ultimatumuri adresate Occidentului în decembrie 2021, prin care Moscova cerea garanții juridice că Ucraina nu va adera niciodată la NATO. Era solicitată retragerea infrastructurii militare NATO din țările Europei de Est și, efectiv, revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997. Aceste cerințe încălcau principiile fundamentale ale securității europene, inclusiv dreptul statelor suverane de a-și alege partenerii internaționali. Invazia rusă reprezintă o încălcare flagrantă a Cartei ONU, a Actului Final de la Helsinki și a Memorandumului de la Budapesta din 1994, prin care Rusia însăși garanta integritatea teritorială a Ucrainei în schimbul renunțării la arsenalul nuclear moștenit de la URSS.

Rusia nu a căutat soluții de pace. Kremlinul a respins sistematic formatele diplomatice propuse de comunitatea internațională și a impus condiții inacceptabile pentru orice stat suveran, cum ar fi renunțarea la teritorii și la dreptul de a-și determina viitorul. Prezentarea Rusiei ca forță pacificatoare ignoră istoricul său de agresiune militară nu doar în Ucraina, ci și în Georgia, Siria și alte regiuni.

Narațiunea despre victimele din Donbas omite contextul apariției conflictului în 2014, când Rusia a sprijinit militar formațiunile separatiste pentru a destabiliza Ucraina după ce a anexat Crimeea. Organizațiile internaționale au documentat abuzuri din partea forțelor susținute de Rusia, inclusiv utilizarea civililor ca scuturi umane, amplasarea de echipament militar în zone rezidențiale și recrutarea forțată a localnicilor.

Articolul inversează cauza și efectul în ceea ce privește ajutorul militar occidental. Acesta a fost furnizat după ce Ucraina a fost atacată, pentru a o ajuta să se apere, nu înainte și nici ca parte a unui plan premeditat de distrugere a Rusiei.

CONTEXT: Publicația RIA Novosti face parte din sistemul mediatic controlat de statul rus. Materialul reprezintă o continuare a narațiunilor propagandistice menite să justifice războiul de agresiune al Rusiei. Propaganda pro-Kremlin nu amintește nimic despre crimele de război comise de militarii ruși pe teritoriul Ucrainei, de bombardarea infrastructurii electrice și a unor obiective civile, de deportarea copiilor ucraineni în Rusia etc. Toate acțiunile Moscovei de până acum au avut ca scop să distrugă suveranitatea și independența statului ucrainean.

Presa pro-Kremlin susține narațiuni false despre războiul din Ucraina, pretinzând că Rusia a fost provocată de Occident, că UE a trimis militari înainte de 2022, că ucrainenii sunt „eliberați” de armata rusă – toate acestea fiind dezinformări pentru a justifica invazia. În aprilie 2024, presa pro-Kremlin a scris că NATO ar putea ocupa Ucraina, iar Rusia îi apără suveranitatea. Cu un an mai devreme, ziarele de la Moscova scriau că Rusia trebuie să se mobilizeze pentru a învinge NATO în noul „război pentru apărarea patriei”.

Timp citire: 4 min