Sute de mii de morți și răniți, milioane de refugiați, distrugeri de sute de miliarde de euro și o lume divizată între Est (Moscova) și Occident. Sunt câteva dintre reperele războiului din Ucraina, cel mai brutal din Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial. Veridica vă prezintă etapele-cheie ale acestui conflict și cele mai importante evenimente care l-au marcat.
1. Invazia. Bătălia pentru Kiev
24 februarie, 2022. Rusia invadează Ucraina pe mai multe fronturi iar președintele Vladimir Putin anunță declanșarea unei „operațiuni speciale”. NATO își activează planurile defensive și trimite noi trupe pe flancul estic.
26 februarie, 2022. Lupte pe străzile Kievului și la 30 de kilometri sud-vest de Kiev, unde rușii au încercat să pregătească terenul pentru un desant masiv de parașutiști.
27 februarie, 2022. Vladimir Putin pune în alertă forțele nucleare ca răspuns la sancțiunile economice anunțate de Occident. Rușii intră în Harkov. UE anunță că va achiziționa și livra arme pentru Ucraina, își închide spațiul aerian pentru avioanele rusești și decidă să blocheze difuzarea canalelor de propagandă rusești
4 martie, 2022. Armata rusă ocupă centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, unde bombardamentele au stârnit temeri că s-ar putea produce un dezastru.
11 martie, 2022. Bătălia pentru Kiev. O coloană lungă de zeci de kilometri se dispersează și forțele rusești sunt dislocate în zone împădurite de lângă capitala ucraineană, ceea ce sugerează pregătirea unui atac masiv asupra Kievului și intenția de a încercui complet orașul.
20 martie, 2022. Zece milioane de refugiați de la declanșarea invaziei ruse, afirmă Înaltul comisar ONU pentru refugiați.
24 martie, 2022. Rușii se retrag din zona Kiev. Ucraina a câștigat bătălia pentru capitală.
2. Bătălia pentru Mariupol și ofensiva rusă în Donbas
26 martie, 2022. Armata rusă anunță că își concentrează acțiunile din Ucraina în Donbas. Moscova confirmă, practic, că planul său inițial – de eliminare a conducerii Ucrainei, așa-zisa „denazificare” – a eșuat.
3 aprilie, 2022. Ucraina acuză Rusia de crime de război la Bucea, după descoperirea a sute de civili executați sumari în acest oraș situat la nord-vest de Kiev.
8 aprilie, 2022. Zeci de morți și sute de răniți când o rachetă rusească lovește gara din Kramatorsk, folosită de refugiați.
14 aprilie, 2022. Crucișătorul Moskva, nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, se scufundă după ce a fost lovit de rachete Neptun ucrainene.
17 mai, 2022. Orașul-port strategic Mariupol la Marea Azov e sub controlul complet al trupelor ruse, după ce ultimii combatanți ucraineni au ieșit din uriașa oțelărie Azovstal, unde rezistau de săptămâni în șir.
17 iunie, 2022. Comisia Europeană recomandă acordarea statutului de candidat la aderare pentru Ucraina și Republica Moldova.
23 iunie, 2022. Kievul anunță că a primit mult așteptatele sisteme americane de artilerie mobilă HIMARS.
30 iunie, 2022. Armata rusă își anunță retragerea de pe Insula Şerpilor, un punct strategic în Marea Neagră pe care-l ocupase în primele zile ale invadării Ucrainei.
5 iulie, 2022. Cele 30 de state membre ale NATO lansează procesul de ratificare a aderării Finlandei şi Suediei. Cele două țări au renunțat, după zeci de ani, la neutralitate pe fondul temerilor generate de agresivitatea Rusiei.
21 august, 2022. Fiica unuia dintre ideologii ruși, Aleksandr Dughin, este ucisă cu o bombă la Moscova. Atacul l-ar fi vizat pe Dughin.
3. Ucraina contraatacă. Harkov și Herson. Anexarea Donbasului
8 septembrie, 2022. Contra-ofensivă fulger a armatei ucrainene în regiunea Harkov, unde sunt eliberate numeroase localități. Subsecretarul general al ONU pentru Drepturile Omului anunță că există „acuzații credibile” privind deportarea copiilor ucraineni în Rusia.
14 septembrie, 2022. Rusia începe să folosească drone iraniene Shaheed.
16 septembrie, 2022. Groapă comună descoperită în oraşul Izium după fuga rușilor.
21 septembrie, 2022. Președintele rus, Vladimir Putin, anunță „mobilizare parțială”. 300 de mii de oameni sunt chemaţi sub arme.
30 septembrie, 2022. Putin anexează patru regiuni ucrainene ocupate parțial de armata rusă – Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson. Kievul răspunde cerând aderarea la NATO.
8 octombrie, 2022. Explozie și incendiu pe podul strategic care leagă Rusia continentală de Crimeea, anexată de Rusia în 2014.
10 octombrie, 2022. Rusia bombardează intens infrastructura energetică a Ucrainei. Este începutul unei campanii care va dura toată iarna, lăsând milioane de ucraineni în frig și în întuneric pentru perioade îndelungate.
9 noiembrie, 2022. Rusia își retrage trupele din Herson în fața contraofensivei ucrainene.
14 noiembrie, 2022. Uniunea Europeană lansează oficial programul de antrenament pentru luptătorii ucraineni.
21 noiembrie, 2022. Ucraina anunță că a descoperit patru „locuri de tortură” utilizate de trupele ruse de invazie la Herson.
4. Rachetele rusești aruncă Ucraina în frig și întuneric. Bătălia pentru bahmut
30 decembrie, 2022. Rușii, acuzați că „vizează și ucid în mod deliberat civili” prin atacurile masive cu rachete asupra Ucrainei.
1 ianuarie, 2023. Kievul a doborât zeci de drone inamice de Anul Nou, inclusiv una pe care era scris „La mulți ani!” în limba rusă. Ucraina bombardează o cazarmă improvizată la Makiivka, în estul ocupat al Ucrainei, între câteva zeci și câteva sute de militari ruși fiind uciși
18 ianuarie, 2023. Ministrul ucrainean de Interne, Denis Monastirski, adjunctul său și un secretar de stat mor în urma prăbușirii elicopterului în care se aflau.
25 ianuarie, 2023. Ucraina confirmă pierderea orașului Soledar, scena unei bătălii sângeroase.
9 februarie, 2023. Ucraina anunță că a interceptat un plan al serviciilor de informații ruse de a da o lovitură de stat în Republica Moldova.
24 februarie, 2023. Un an de război. Manifestări de sprijin pentru Ucraina în capitalele lumii. Turnul Eiffel din Paris și clădirile instituțiilor europene din Bruxelles, luminate în culorile Ucrainei.
17 martie, 2023. Curtea Penală Internațională emite un mandat de arestare pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, acuzat de crime de război comise în Ucraina.
26 martie, 2023. Vladimir Putin anunță că Moscova va desfășura așa-numite arme nucleare „tactice” pe teritoriul aliatului său, Belarus.
12 aprilie, 2023. Președintele Volodimir Zelenski îi denunță pe „monștrii” ruși, după ce pe rețelele de socializare apare un videoclip cu decapitarea unui prizonier de război ucrainean.
17 aprilie, 2023. Un tribunal din Moscova îl condamnă pe opozantul Vladimir Kara-Murza, critic al invadării Ucrainei, la 25 de ani de detenție.
21 mai, 2023. Moscova anunță capturarea orașului Bahmut, de luni în șir epicentrul luptelor din estul Ucrainei și scena celei mai lungi și sângeroase bătălii a războiului.
5. Ofensiva de vară a Ucrainei. Revolta mercenarilor Wagner
6 iunie, 2023. Ucraina numește Rusia „stat terorist” după distrugerea barajului de acumulare de la Nova Kahovka, pe râul Nipru.
24 iunie, 2023. Revolta grupului Wagner. Evgheni Prigojin, așa-numitul „bucătar al lui Putin”, a fost pus sub acuzare pentru rebeliune armată după ce a anunțat un „marș pentru justiție” pentru a-i înlătura pe liderii armatei. Până la finalul zilei, Prigojin pune însă capăt marșului spre Moscova.
4 august, 2023. Cel mai popular opozant rus, Aleksei Navalnîi, e condamnat la 19 ani de închisoare pentru „extremism”, după un proces cu ușile închise – anunță media internaționale.
23 august, 2023. Şeful Wagner, Evgheni Prigojin, moare într-un „accident” de avion. Printre victime – șapte pasageri și trei membri ai echipajului – se numără și mâna dreaptă a lui Prigojin, Dmitri Utkin, un fost ofițer de informații militare.
9 septembrie, 2023. Volodimir Zelenski, recunoaște lentoarea cu care se desfășoară contraofensiva ucraineană și o pune pe seama ritmului insuficient în care aliații occidentali livrează armament Kievului.
3 octombrie, 2023. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, afirmă că încercările armatei ucrainene de a sparge sistemul defensiv rus pe fronturile de est şi de sud au fost un eșec.
6. Nimic nou pe frontul de Est. Război pozițional
5 octombrie, 2023. Doliu în Harkov, după ce o rachetă rusească a ucis zeci de oameni într-o localitate cu câteva sute de locuitori.
22 noiembrie, 2023. Presa scrie că președintele rus, Vladimir Putin, a grațiat un satanist canibal, care a fost pe frontul din Ucraina.
28 noiembrie, 2023. Soția șefului spionajului militar ucrainean a fost otrăvită și internată în spital.
12 decembrie, 2023. Forțele ruse și-au sporit atacurile pe tot frontul, după eșecul marii contraofensive ucrainene.
16 decembrie, 2023. UE lansează negocieri de aderare cu Ucraina și Moldova. Ungaria continuă să se opună.
7. Probleme pentru Kiev. Blocarea ajutorului american. Schimbarea șefului armatei. Avdiivka
27 decembrie, 2023. Statele Unite eliberează ultima tranșă de asistență militară pentru Ucraina pe care o are la dispoziție guvernul, în valoare de 250 de milioane de dolari. Fonduri suplimentare de 61 de miliarde sunt blocate în Congres de dispute politice.
29 decembrie, 2023. Rușii au lansat aproape 160 de rachete și drone asupra orașelor ucrainene.
8 februarie, 2024. Comandantul armatei ucrainene, Valeri Zalujni, mai popular decât președintele Volodimir Zelenski, este înlocuit cu adjunctul său, Oleksandr Sirski, comandant al forțelor terestre în timpul bătăliilor pentru Kiev, Harkov și Herson.
16 februarie 2024. Moare în circumstanțe suspecte, într-o colonie penală de la cercul polar, liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi.
17 februarie, 2024. Ucrainenii cedează în fața asalturilor masive ale rușilor și se retrag din Avdiivka, oraș pe care îl apăraseră cu succes încă din 2014.
Sursă: știrile Veridica
Vezi pe Veridica și Video: Doi ani de război în Ucraina
ARHIVELE VERIDICA: 24 februarie 2022, prima zi a războiului din Ucraina