Presa pro-Kremlin, despre cum Rusia e o victimă, eliminarea lui Zelenski și planuri NATO cu Moldova

Presa pro-Kremlin, despre cum Rusia e o victimă, eliminarea lui Zelenski și planuri NATO cu Moldova
© EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN POOL   |   Președintele rus Vladimir Putin se întâlnește cu presa la sediul său de campanie din Moscova, Rusia, 18 martie 2024.

Putin e citat de presa pro-Kremlin cu vechile narațiuni false privind agresarea Rusiei și a rușilor. Veridica a selectat și dezinformări despre îndepărtarea lui Volodimir Zelenski și planuri NATO cu Republica Moldova.

Dezinformări cu Vladimir Putin: Rusia a fost agresată de Occident și a intervenit în Ucraina ca să apere populația din Donbass

Vladimir Putin a declarat că oponenţii Rusiei au încercat să distrugă ţara din interior, transmite agenția rusă TASS. Oponenţii occidentali ai Rusiei au încercat să distrugă ţara din interior, dar au eşuat, iar rezultatul sancţiunilor antiruse s-a dovedit a fi opusul a ceea ce au aşteptat, a declarat preşedintele rus, Vladimir Putin, în timpul unei întâlniri cu membrii Guvernului. „Ştim cu toţii foarte bine ceea ce a început din punct de vedere economic. Literalmente, în cel mai adevărat sens al cuvântului, a început o agresiune economică împotriva Rusiei. Un număr nesfârşit de sancţiuni cu care ne-am confruntat, şi noi ştim bine care a fost scopul - distrugerea Rusiei din interior şi nu numai politic, ci mai ales economic", a spus Putin. „Pentru a crea probleme în colectivele de muncă, pentru a provoca un şomaj în masă în ţară, pentru a duce la închiderea întreprinderilor şi a industriilor întregi. Dar, aşa cum ştim, oponenţii noştri nu au reuşit nimic în acest sens" - a adăugat şeful statului rus. Preşedintele Rusiei a subliniat că rezultatul sancţiunilor antiruse s-a dovedit a fi „exact opusul a ceea ce se aştepta". „Anul trecut, economia Rusiei a crescut într-un ritm mai mare decât cel mondial" - a precizat Putin. Preşedintele rus a subliniat că, în ceea ce priveşte acest indicator, Federaţia Rusă a fost înaintea nu numai a ţărilor lider ale Uniunii Europene, ci şi a tuturor statelor aşa-numitului "grup al celor şapte".  

Rusia a fost „dusă de nas", de aceea Moscova a trebuit să ia măsuri extraordinare pentru a proteja populaţia din Donbas prin mijloace armate, a declarat Putin, la aceeași întâlnire cu Cabinetul de Miniştri. „În 2022, au început alte probleme pentru că am fost convinşi că, după opt ani de abuzuri asupra oamenilor care trăiau şi locuiesc în Donbas, nu vom reuşi să rezolvăm problemele din această regiune, problemele oamenilor pe care i-am considerat mereu ai noştri, iar ei considerau Rusia drept patria lor istorică, că problemele lor nu pot fi rezolvate prin mijloace paşnice. Puţin mai târziu, a devenit clar că suntem pur şi simplu duşi de nas şi a trebuit să luăm măsuri extraordinare pentru a proteja aceşti oameni prin mijloace armate", a declarat Vladimir Putin.

Americanii cred că Zelenski va pierde puterea iar NATO vrea ca Moldova să fie următorul centru de instabilitate

În SUA nu este exclusă destituirea lui Zelenski, titrează Gazeta.ru, care citează un fost consilier militar, comentator politic care apare des la RT, susținător al războiului rus în Ucraina. Este foarte probabil ca liderul ucrainean Volodimir Zelenski să fie înlăturat din funcție, a declarat pe rețeaua X fostul consilier de la Pentagon, Douglas Macgregor, colonel pensionat. „Guvernarea ucraineană este de săptămâni de zile într-un proces de dezintegrare lentă, dar sigură”, a scris acesta. În opinia lui Macgregor, există un risc înalt ca liderul ucrainean să fie înlăturat. El consideră aceasta o veste bună, întrucât destituirea lui Zelenski ar putea deschide calea spre încetarea conflictului militar, scrie publicația.

NATO şi Kievul împing Republica Moldova să devină a doua, după Ucraina, zonă de instabilitate din regiune. Această opinie a fost exprimată într-o convorbire cu TASS de către politologul Kirill Koktîş, de la departamentul de teorie politică din cadrul MGIMO (Institutul de Stat pentru Relaţii Internaţionale al Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse). „Acest lucru s-ar putea termina rău pentru că Republica Moldova este împinsă din două părţi, dinspre NATO şi dinspre Ucraina, să devină a doua zonă de instabilitate după Ucraina", a spus Koktîş. În opinia sa, Kievul vrea să prelungească şi să escaladeze conflictul ucrainean prin destabilizarea situaţiilor din Transnistria şi Găgăuzia. „NATO, în general, nu se supără dacă se va întâmpla acest lucru", a adăugat el.

Alte opinii
Monopolul producției de combustibil nuclear sugrumă energetic țările democratice

Monopolul producției de combustibil nuclear sugrumă energetic țările democratice

Tranziția Occidentului la energiile nepoluante poate fi exploatată de Rusia și China, care domină piața globală de combustibili nucleari și pe cea a metalelor rare.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica.md: „De la agenda LGBT, la pierderea statalității - cele mai frecvente narațiuni false despre integrarea europeană a Republicii Moldova”

Veridica.md: „De la agenda LGBT, la pierderea statalității - cele mai frecvente narațiuni false despre integrarea europeană a Republicii Moldova”

UE condiționează aderarea Republicii Moldova de legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex; dacă va adera la UE, va deveni destinația migranților din Orient; își va pierde statalitatea; va fi anexată la România; va fi nevoită să adere la NATO - sunt doar câteva dintre narațiunile false și dezinformările promovate de propaganda rusă, dar și de politicieni de la Chișinău, scrie Veridica.md

„Război pe calea undelor”: cum au deturnat armatele tehnologiile de comunicații civile

„Război pe calea undelor”: cum au deturnat armatele tehnologiile de comunicații civile

Starlink, Telegram, pagerele și telefoanele mobile, antenele 5G se numără printre echipamentele și aplicațiile destinate pieței civile care au atras atenția armatelor și serviciilor de spionaj.

Mai multe
„Planul de reîntregire” al Visului Georgian – un scenariu de vis pentru Rusia
„Planul de reîntregire” al Visului Georgian – un scenariu de vis pentru Rusia

Liderul de facto al Georgiei, Bidzina Ivanișvili, dorește ca Tbilisi să-și ceară scuze pentru războiul din 2008 lansat de Rusia împotriva țării sale. În schimb, el promite reîntregirea Georgiei într-un scenariu care ar favoriza Moscova.

Diana Şanava
04 oct. 2024
Economia morții: expansiunea militară a Rusiei și costurile sale umane
Economia morții: expansiunea militară a Rusiei și costurile sale umane

Rusia are nevoie de recruți pentru a-și acoperi pierderile mari de pe frontul din Ucraina. Ca să evite o mobilizare ne-populară, Moscova a creat o economie a morții, în care rușii își pun viața gaj pentru bani.

Polonia: probleme mari pentru Kaczyński și partidul său
Polonia: probleme mari pentru Kaczyński și partidul său

Partidul Lege și Justiție (PiS) are din ce în ce mai multe probleme: este măcinat de scandaluri legate de cei opt ani petrecuți la guvernare, probleme financiare și conflicte interne din ce în ce mai grave.

Michal Kukawski
30 sept. 2024
De ce pare Serbia că încearcă să curteze Estonia?
De ce pare Serbia că încearcă să curteze Estonia?

Cu relațiile cu UE tensionate de o serie de probleme, inclusiv de sprijinul pentru Rusia, Serbia încearcă să se apropie de Estonia, unul dintre cei mai duri critici ai Rusiei din Europa.

Olesia Lagașina
27 sept. 2024
„Liniile roșii” ale Moscovei: între imaginația lui Putin și realitatea războiului
„Liniile roșii” ale Moscovei: între imaginația lui Putin și realitatea războiului

Rusia amenință cu Armageddonul nuclear, dacă se vor trece anumite „linii roșii”, pentru a împiedica livrarea de arme către Ucraina. Amenințările nu par însă atât de serioase cum vrea Putin să se creadă.

Dragoș Mateescu
26 sept. 2024