Rusia deține în Republica Moldova cele mai importante obiective strategice care furnizează gaze și energie electrică și le folosește abil pentru a pune nu numai presiune economică, dar și politică asupra deciziilor majore ale Chișinăului. Schema pusă la cale de Moscova întreține regimul separatist de la Tiraspol îi și oferă Kremlinului un instrument de presiune asupra Chișinăului pentru datoriile acumulate de Transnistria.
Președintele Zelenski spune că 1000 de oameni erau în clădire în momentul atacului
Statele Unite spun că armele vor ajuta Ucraina împotriva atacurilor aeriene rusești.
Șeful alianței spune că NATO va trata Rusia ca un pericol pentru securitate.
Moscova a respins acuzațiile, dar martori și date arată cum rușii exportă ilegal cerealele ucrainene.
După doar șase luni, cabinetul reformist al premierului Kiril Petkov a fost înlăturat de opoziția în creștere, care a inițiat prima moțiune de cenzură reușită din istoria Bulgariei.
Un procuror care a instrumentat numeroase cazuri de corupție mare în Statele Unite a fost numit în funcția de șef al Procuraturii Anticorupție din Republica Moldova, instituție similară cu DNA-ul românesc. Numirea noului procuror este importantă atât pentru reformarea justiței și apropierea Republicii Moldova de UE, cât și pentru asanarea clasei politice de la Chișinău, în special a opoziției din Parlament, întrucât liderii acestei opoziții, orientate spre Rusia, par să aibă, cu toții, probleme de integritate.
Grupul de la Vișegrad (V4) a avut ani de zile aceeași viziune, statele membre acționând la unison pentru a oferi liderilor populiști din Europa Centrală o oarecare influență în raport cu celelalte țări din UE. Războiul din Ucraina a creat însă o ruptură în interiorul V4, Ungaria preferând să își mențină relația cu Rusia pe linia de plutire, spre stupoarea partenerilor ei.
Războiul din Ucraina a fost declanșat de Rusia sub pretextul denazificării țării vecine. Din perspectiva Moscovei ar fi trebuit să fie o operațiune rapidă încheiată cu schimbare de regim la Kiev. Pentru ucraineni, pe de altă parte, prioritatea, în primele zile, a fost supraviețuirea. Evoluțiile din teren – și succesul defensivei ucrainene – au dus la ajustarea acestor obiective, lucru care se vede și din narațiunile celor două tabere.
Invadarea Ucrainei de către Rusia a dus lumea în pragul unui dezastru nuclear, pe măsură ce trupele ruse au ocupat centralele nucleare ucrainene – uneori în urma unor lupte și schimburi de focuri chiar în proximitatea lor – iar rachete lansate de forțele Moscovei au trecut periculos de aproape de acestea. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a avut însă o reacție oarecum reținută la aceste riscuri și continuă să colaboreze îndeaproape cu rușii, spre exasperarea ucrainenilor.
Președintele Zelenski spune că 1000 de oameni erau în clădire în momentul atacului
Statele Unite spun că armele vor ajuta Ucraina împotriva atacurilor aeriene rusești.
Șeful alianței spune că NATO va trata Rusia ca un pericol pentru securitate.
Moscova a respins acuzațiile, dar martori și date arată cum rușii exportă ilegal cerealele ucrainene.
Recente
Rivalitatea șahistă dintre Rusia și Ucraina exista dinainte de invazia din februarie 2022. Exista și dinainte de prima invazie a Rusiei, din februarie 2014. Exista, s-ar putea spune, înainte ca Uniunea Sovietică să se destrame, în decembrie 1991. Dar ea n-a fost nicicând mai aprigă ca anul acesta. Lumea șahului a ajuns din nou, ca pe vremea Războiului Rece, un teren de luptă pentru imagine, influență și putere.
Războiul din Ucraina a adus în atenția și starea proastă a armatei Republicii Moldova, insuficient de echipată după trei decenii în care a fost neglijată de autorități. La Chișinău a început să se înțeleagă că armata trebuie să poată face față măcar unei agresiuni dinspre Transnistria, însă Rusia și oamenii săi insistă, în mod absurd, că dotarea armatei echivalează cu încălcarea neutralității.
Presa independentă rusă scrie despre cum a împins Kremlinul Finlanda și Suedia către NATO prin agresivitatea sa în Ucraina și politicile imperialiste. Mediazona analizează cazurile militarilor ruși care au refuzat să mai lupte în Ucraina, iar Garry Kasparov denunță ezitarea Occidentului de a-i livra Kievului armamentul de care aceasta are nevoie.
Presa independentă din Rusia face un bilanț al celor 100 de zile de la începutul agresiunii lui Putin în Ucraina și constată că războiul a schimbat societățile rusă și ucraineană. În timp ce prima a devenit mai timorată, cea de-a doua a devenit mai unită și mai determinată să-și apere țară și identitatea, constata jurnaliștii. Totodată, forțele ucrainene se pregătesc de o contraofensivă în această vară, fiind în așteptarea armamentului american.
Igor Dodon este indubitabil produsul clasei politice ariviste din Republica Moldova. Crescut de fostul președinte comunist Vladimir Voronin și oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, Dodon a fost catalogat drept prototipul dualității politicianului moldovean pus pe căpătuială și capabil de orice tip de trădare politică internă sau externă. Reținut pentru corupție și trădare de țară, Dodon se plânge acum că este persecutat politic.
În timp ce Kremlinul și majoritatea canalelor media rusești insistă în continuare pe narațiunea cu „operațiunea specială”, presa independentă din Rusia scrie despre crimele de război comise de armata rusă în Ucraina, de la uciderea populației civile, până la distrugerea completă a unor orașe. De asemenea, jurnaliștii de investigație au analizat arsenalele celor armate și raportul de forțe dintre acestea.
Recente
Prin interzicerea unor categorii de emisiuni de la posturile ruse de televiziune, în Republica Moldova este instaurată cenzura, sugerează un articol publicat pe Politnavigator.net. De fapt, scopul legii este să limiteze falsurile și dezinformarea.
Vladimir Zelenski achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene, potrivit unei noi narațiuni false promovate de presa rusă și canalele de Telegram pro-Kremlin. În realitate, exponatele muzeale au fost evacuate din estul și sudul țării în regiunile vestice sau din sălile de expoziții în adăposturi pentru a nu fi distruse de bombardamentele rușilor.
Armata ucraineană este forțată să se retragă din Donbass în urma „operațiunii speciale” a Moscovei și masacrează rusofonii în timp ce fuge, scrie presa rusă. În realitate, forțele ucrainene continuă să reziste, iar liderii ucraineni declară că vor lupta pentru fiecare localitate din Donbass pentru a apăra populația locală, inclusiv rusofonii, de invadatorii ruși.
Presa rusă scrie că secretarul general al NATO i-a propus Kievului să îi cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii. În realitate, Stoltenberg a elogiat lupta Ucraina și a condamnat Rusia.
Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.
Occidentul pregătește un atac asupra Transnistriei pentru a împinge Republica Moldova într-un conflict armat împotriva Rusiei, potrivit unei narațiuni false publicate de ehomd.info. Narațiunea se înscrie într-o adevărată campanie pe această temă, în spatele căreia se află atât presa pro-Kremlin cât și politicieni de stânga de la Chișinău.
Recente
Resurse editoriale, academice și publicistice privind știrile false și dezinformarea.
Vezi cercetări