
CNN a anunțat că Iranul s-a predat Israelului, războiul indo-pakistanez a convins lumea că avioanele franceze de luptă sunt mai slabe decât cele chinezești, iar încălzirea globală există doar la televiziunile care mint.
Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.
Inteligenţa Artificială şi falsul anunţ al predării Iranului în faţa Israelului
„O ştire de ultimă oră: Iranul s-a predat oficial Israelului”, anunţă cu emoţie un presupus prezentator de televiziune într-un videoclip postat pe Facebook în 26 iunie, adăugând că „în sfârşit se întrevede o cale spre pace între cele două naţiuni”. Imaginile prezintă apoi un grup de bărbaţi cu steaguri iraniene care par să le ceară iertare israelienilor. Clipul purtând însemnele grafice ale canalului american CNN a fost distribuit şi pe platformele YouTube și TikTok, acumulând în total peste un milion de vizualizări. Mulți dintre utilizatorii care au reacţionat par să fi crezut că secvenţa este una autentică. „Foarte bine, Iran. Pace. Dumnezeu să binecuvânteze Iranul şi Israelul”, comentează unul dintre ei, în timp ce altul scrie „Bravo, Iran. Mai bine să fii modest”.
Videoclipul nu are însă nicio legătură cu CNN, aşa cum a declarat pentru AFP Emily Kuhn, vicepreşedinta companiei responsabilă cu comunicarea. Pe de altă parte, imaginile prezintă mai multe indicii care arată că au fost create cu ajutorul Inteligenţei Artificiale. Comparativ cu reportajul autentic difuzat în 25 iunie de CNN de la un miting pro-guvernamental, eticheta „live” de deasupra siglei postului este scrisă greşit, iar marcajul temporal şi numele programului de ştiri sunt scrise cu caractere amestecate.
În plus, mişcarea gurii prezentatorului nu este conformă cu cuvintele rostite, o altă caracteristică a filmărilor modificate artificial. Sunt erori care, în ciuda progresului tehnologic remarcabil în domeniul inteligenţei artificiale generatice, fac posibilă depistarea imaginilor fabricate. Similar, pielea şi părul neverosimil de netede ale protestatarilor sugerează o creaţie artificială. O căutare inversă a imaginilor fosind cadre-cheie din videoclipul postat arată că montajul a fost distribuit anterior pe TikTok în 24 iunie, fiind preluat de la un alt utilizator al cărui cont se numeşte „AiVIDEOS”. De altfel, postarea din 24 iunie păstrează în dreapta jos înscrisul „Ai VIDEO”, marcaj care a fost eliminat în postările ulterioare.
Campanie chineză de denigrare a avioanelor franceze Rafale
Ciocnirile armate dintre India şi Pakistan de la începutul lunii mai au dat semnalul unei intense campanii de discreditare a avionului de luptă francez Rafale de către propaganda chineză. Între 6 și 10 mai, armata indiană a lansat Operațiunea Sindoor, o serie de bombardamente împotriva Pakistanului, ca represalii pentru un atac mortal asupra turiștilor din Kaşmirul indian. Pakistanezii au susţinut că, în timpul atacului, ar fi doborât trei avioane Rafale, cele mai moderne avioane ale forțelor aeriene indiene. Experţii internaţionali sunt mai rezervaţi şi dau ca probabilă distrugerea unui singur astfel de aparat produs de compania franceză Dassault Aviation. Întrucât avioanele de luptă pakistaneze folosite împotriva Indiei provin din modelele chinezeşti JF-17 şi J-10C, incidentul a dus la activarea unui întreg ecosistem mediatic – compus din presa afiliată cu Partidul Comunist Chinez, influenceri şi utilizatori de Internet – care au văzut o bună ocazie pentru a promova avioanele de fabricaţie chineză în detrimentul celor franceze.
În 7 mai, la o zi după primele confruntări indo-pakistaneze, o captură de ecran a unui articol atribuit agenţiei Qnews, o publicație media în limba engleză cu sediul în Egipt, a fost distribuită pe rețelele de socializare și pe portalul chinezesc de ştiri sina.cn. Textul pretinde că guvernul francez ar fi solicitat Indiei să oprească „imediat” folosirea avioanelor Rafale în confruntarea cu Pakistanul, „în urma doborârii a trei avioane Rafale de către Forțele Aeriene Pakistaneze”. ShanhaiPanda, contul unui influencer cu poziții apropiate de Partidul Comunist Chinez, a distribuit aceeași captură de ecran în reţeaua X cu un mesaj în limba engleză. Postarea este însă falsă, iar identitatea agenției media Qnews a fost furată. Conducerea publicaţiei a declarat că articolul distribuit a fost „complet fabricat” și a negat că aacesta ar fi apărut vreuna dintre „platformele oficiale ale agenției media”, lucru confirmat de o căutare pe pagina de Facebook și pe contul de Instagram ale Qnews. Uzurparea identității unei instituții media străine pentru a disemina informații false este un mod de operare similar strategiei de dezinformare utilizată de Rusia în Operaţiunea Doppelgänger, care constă în imitarea titlurilor şi a identităţii grafice ale unor publicații internaţionale cu notorietate.
Alte publicații au amplificat zvonul conform căruia Indonezia se pregătește să reconsidere o comandă pentru 42 de avioane Rafale, un acord semnat cu Franța în 2022, livrările urmând să înceapă în 2026. Zvonul a fost lansat de un articol publicat în 14 mai de South China Morning Post, un ziar din Hong Kong. Articolul susținea că vânzarea avioanelor Rafale urma să facă obiectul unei analize aprofundate de către Indonezia, după presupusele pierderi ale aeronavelor franceze în timpul ciocnirilor dintre India și Pakistan. Afirmația a fost ulterior preluată, într-o formă exagerată, de mai multe site-uri de știri chinezești, precum military.china.com, care a susţinut că Indonezia ia în considerare abandonarea completă a achiziției de avioane Rafale. Zvonul suspendării contractului indonezian este preluat și de site-ul Pravda, cunoscut ca unul dintre cei mai activi vectori ai propagandei Kremlinului. Pravda citează ca sursă Galaxia Militar, un site de știri spaniol specializat în știri militare. Galaxia Militar indică drept autor al articolului site-ul de știri nepalez Asia Live, care a anunțat, de asemenea, că Indonezia și-a suspendat achiziționarea de aparate Rafale. Departe de a dori să suspende achizițiile de Rafale, Indonezia a semnat o scrisoare de intenție pentru a achiziționa aeronave suplimentare la sfârșitul lunii mai.
Pe lângă dezinformări, campania de discreditare a avioanelor Rafale a beneficiat de contribuţia devenită virală pe reţelele de socializare a unui umorist chinez de succes, cunoscut ca „Fratele Hao”. În 8 mai, platforma Douyn, foarte asemănătoare cu TikTok, difuzează un scheci intitulat „Avionul pe care tocmai l-am cumpărat a fost doborât”, în fapt o parodie a unei melodii gen Bollywood în care comediantul, care apare machiat în indian, ironizează presupusa distrugere a avioanelor Rafale indiene. Potrivit site-ului de știri chinez Sohu , melodia a fost apreciată de peste 850.000 de ori în doar două ore și a fost vizionată de peste 80 de milioane de ori în 48 de ore. Fratele Hao, al cărui nume real este Zhou Guanhao, este un influencer care are legături cu grupul privat Joy Media din China, ceea ce sugerează că discursul naționalist anti-Rafale din China a fost promovat, în limitele stabilite de conducerea de la Beijing, şi de actori media din sectorul privat. Sceneta a început să circule şi în afara Chinei, fiind preluată de influenceri pro-regim în limba engleză. Printre ei s-au numărat Zhao Da Shuai, un utilizator X care pretinde că face parte din Biroul de Propagandă al Poliției Armate Populare, și Carl Zha, un influencer din Bali cu poziții apropiate de Partidul Comunist Chinez. Clipul a fost distribuit și de conturi pakistaneze precum Defence Pakistan, despre care utilizatorii chinezi de internet susţin că ar fi legate de Ministerul Apărării din Pakistan. În cele din urmă, înregistrarea a ajuns și pe YouTube, fiind distribuită de 155 de canale. Cel puțin 17 dintre acestea prezintă semne de comportament neautentic şi par să fi fost create special pentru difuzarea scenetei. Unele dintre acestea afișează o poziție favorabilă Chinei, cum ar fi un canal care pledează pentru unificarea Taiwanului cu China continentală.
Negaţioniştii încălzirii globale, păcăliţi de o hartă meteo satirică
O captură de ecran dintr-un presupus buletin meteo televizat a fost distribuită online cu sugestia că este o dovadă că teza încălzirii globale este o înşelătorie şi că efectele acestora sunt mult exagerate. „Dacă vi se pare că propaganda climatică este puternică în Regatul Unit... uitați-vă la infernul aprins prezentat la televiziunea germană. Schimbările climatice sunt o înșelătorie”, scria în 1 iulie autorul unei postări pe Facebook, comentând imaginea unei hărţi în culori aprinse purtând logo-ul programului german de ştiri Tagesthemen. O postare similară în reţeaua X a adunat peste 2 milioane de vizualizări. Comentariile generate de postări arată că mulţi au luat-o în serios. „Poate că tinerii pot fi păcăliţi, dar noi, bătrânii, știm mai bine”, spune unul dintre utilizatori.
Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al programului Tagesthemen a declarat într-un e-mail că respectiva „captură” de ecran este un fals și că în emisiune nu a apărut o hartă în culori asemănătoare celei din postări. Analiza prezentatorului, a vestimentaţiei acestuia şi a temperaturilor afişate pe hartă arată că imaginea a fost preluată din ediţia emisiunii difuzată în 28 iunie, dar a fost apoi modificată. Contactat de jurnaliştii agenţiei Reuters, titularul contului care a postat primul fotografia retuşată în culori aprinse a declarat că este vorba de o satiră, o continuare a unei glume mai vechi care circulă pe reţelele germane de socializare. El a indicat ca dovadă o altă imagine modificată, provenită din aceeaşi emisiune şi distribuită cu doi ani în urmă.