Alegerile parlamentare din România au fost urmărite și de presa internațională care constată că forțele pro-europene au reușit să oprească ascensiunea suveraniștilor.
The Guardian scrie că principalul partid de centru-stânga din România învinge o extremă dreapta impulsionată de victoria șocantă a unui ultranaționalist în primul tur de scrutin prezidențial.
Alegerile sunt văzute ca fiind critice pentru direcția viitoare a României, până acum un aliat de încredere al UE și NATO, important din punct de vedere strategic pentru sprijinul occidental pentru Ucraina. România a ocolit în mare măsură naționalismul de la ieșirea din comunism în 1989, mai scriu jurnaliștii britanici.
Forțele euro-atlantice conduc la alegeri parlamentare extrem de contestate, titrează Euronews. Exit-poll-urile arată că forțele euro-atlantice au suficiente voturi pentru a-și asigura majoritatea în viitorul parlament, care poate forma un guvern puternic, care să poată continua politicile tradiționale puternice pro-UE, pro-NATO și pro-Ucraina ale României. Forțele anti-UE fie moderate, fie ultra-au crescut și vor forma o opoziție puternică în viitorul parlament, mai notează jurnaliștii de la Lyon.
Publicatia germana Der Spiegel scrie că social democrații conduc la alegerile parlamentare din România. Jurnaliștii germani explică faptul că sunt semne de victorie a social-democraților, aflați la guvernare, la alegerile parlamentare din România. Electoratul roman s-a pronunțat împotriva împotriva unei mișcări extremiste de dreapta în creștere., ma scriu jurnaliștii de la Der Spiegel care adaugă că acest lucru ar fi important și pentru Ucraina.
Jurnaliștii germani constată că în ciuda apariției mișcărilor de extremă dreaptă care contestă cursul pro-occidental al țării, rezultatul preliminar sugerează că o coaliție condusă de PSD va avea probabil suficiente locuri în parlament pentru a forma un guvern.
După trei decenii în care viața politică din România a fost disputată între doi poli politici, analiștii spun că în urma scrutinului legislative, Parlamentul de la București va fi foarte fragmentat, scriu jurnaliștii de la Le Figaro. Publicatia franceză mai notează că se anunță negocieri dificile pentru formarea noului guvern. Le Figaro mai scrie că extrema dreaptă din România este creditată cu aproximativ 30 de procente împărțite între câteva formațiuni care au în comun opoziția față de susținerea Ucrainei în războiul de agresiune al rușilor. Ziariștii francezi mai remarcă faptul că niciodată după căderea comunismului în 1989, România nu a fost în această situație generate de nemulțumirea celor 19 milioane de alegători față de problemele economice și războiul de la graniță.
Corriere Della Sera remarcă faptul că pro-europenii din România s-au redresat la legislativele de ieri, dar că dreapta suverană avansează. Jurnaliștii din peninsula mai constată că deși miza alegerilor pentru Parlamentul din România a fost uriașă, totuși, în centrul atenției a fost renumărarea voturilor cerută de CCR. Corriere de la Sera reamintește contextual în care s-a desfășurat acest scrrutin, referindu-se la surpriza de la primul tur al prezidențialelor. ” În acest climat de incertitudine și haos politic, împovărat de umbra ingerințelor asupra votului prin TikTok, românii au mers la vot în număr mare: prezența la vot a fost de 52%, cea mai mare din ultimii douăzeci de ani ”, mai scrie cotidianul Italian.
Și agenția de presă Reuters scrie că ”dacă rezultatele finale confirmă numărătoarea preliminară, o coaliție pro-occidentală condusă de PSD ar avea probabil suficiente locuri în parlament pentru a forma un guvern, deși extrema dreaptă ar fi o forță substanțială în legislativ.”
Partidul de guvernare din România se pregătește să câștige alegerile, în ciuda reapariției extremei drepte, titrează Al Jazeera. Jurnaliștii din Qatar constată că ” Partidul de stânga la guvernare al României urmează să-și păstreze majoritatea în parlament în urma alegerilor generale, dar se va confrunta cu o opoziție de extremă-dreaptă cu un număr crescut de locuri.”