
- Moldovagaz riscă să rămână fără licență după ce, în 2024, Guvernul Republicii Moldova a eșuat să-și instituie controlul asupra întreprinderii moldo-ruse
- Lupta pentru preluarea conducerii Moldovagaz și ambițiile politicianiste ale unor actori au compromis procesul de achiziție a gazelor și au provocat creșterea tarifului în facturi cu 27,5%
- Tentativa Chișinăului de a reveni la gazele rusești ieftine au făcut din Republica Moldova o piesă importantă în planul lui Putin de a pune presiune pe Kiev pentru extinderea tranzitului în UE
Cum s-a lăsat atrasă Moldova în schema gaziferă a Kremlinului împotriva Ucrainei
Guvernul Republicii Moldova a înaintat recent un ultimatum companiei Moldovagaz să-și separe activitatea de furnizor de cea de transportator până la 31 iulie 2025, conform regulilor de piață ale Uniunii Europene. În cazul în care concernul cu acționariat majoritar rusesc nu reușește să se conformeze cerințelor ANRE, riscă să rămână fără licență pentru distribuirea gazelor la preț reglementat pe piața din Republica Moldova.
Decizia autorităților de la Chișinău vine în contextul în care Republica Moldova spune că vrea să elimine influența rusească din sectorul energetic. Totodată, Chișinăul dorește interconectarea cu sistemul energetic european via România.
Autoritățile își explică demersul tranșant prin stoparea unilaterală de către Gazprom a livrărilor de gaze către Transnistria, începând cu 31 decembrie 2024, pe care le-a reluat pe 14 februarie 2025 prin intermediul unui off-shore elvețian cu acționariat maghiar.
Interesul Kremlinului de a obține tranzitul gazelor rusești și după 1 ianuarie 2025 pe teritoriul Ucrainei spre Europa a atras Guvernul pro-european de la Chișinău într-o dilemă periculoasă - fie să ia gaz pentru malul drept de la Gazprom și să își asume costurile politice legate de revenirea la dependența față de gigantul rusesc, fie să iasă din capcana Moscovei și să își asume costurile politice legate de creșterea tarifelor.
Moldova a ales cel de-al doilea scenariu. Intenția de a obține gaze ieftine și angajarea în negocieri îndelungate cu Kremlinul a instrumentalizat Republica Moldova în planul Moscovei de a pune presiune pe Kiev pentru a extinde tranzitul gazelor spre Europa după 31 decembrie 2024.
Toate aceste jocuri ale guvernului de la Chișinău cu Moscova au avut drept consecințe vulnerabilizarea Republicii Moldova în momentul stopării livrărilor de gaze rusești în regiunea transnistreană și tarife majorate în facturile moldovenilor.
Situația actuală își are rădăcinile într-o afacere ratată de achiziție de gaze pentru sezonul rece 2024-2025 în care au fost implicați trei actori majori: Ministerul Energiei, Energocom și Moldovagaz. Deși oficialii din domeniul energiei aruncă acum toată vina pe Kremlin, responsabilitatea pentru facturile majorate la gaze, energie electrică și căldură achitate de consumatorii moldoveni în prezent aparține și autorităților Republicii Moldova.
Principalul actor din toată această epopee - Ministerul Energiei - s-a angajat într-o luptă pentru conducerea Moldovagaz și a compromis asigurarea cu gaze pentru sezonul rece, în ajunul deciziei Gazpromului de a stopa complet livrările în stânga Nistrului.
Mai mult, autoritățile de la Chișinău s-au lăsat atrase într-o schemă oneroasă a Kremlinului de a forța mâna Kievului pentru continuarea livrărilor de gaze rusești pe teritoriul Ucrainei și după expirarea unui acord între cele două state beligerante la finalul anului 2024. Rusia țintea obținerea în continuare a veniturilor necesare întreținerii mașinăriei sale de război din vânzarea de hidrocarburi.
Saga greșelilor în lanț
FOTO: Participanții la Forumul internațional al gazului înainte de sesiunea plenară „Industria rusă a gazului: priorități de dezvoltare în condiții noi”, Sankt Petersburg, Rusia, 15 septembrie 2022 / EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV
Criza energetică în care a ajuns Republica Moldova la sfârșitul anului 2024 își are rădăcinile în mutațiile de pe piața gazelor din Ucraina și efortul Moldovagaz, companie cu capital majoritar rus, de a obține licență de operare în țara vecină.
Pe 6 decembrie 2023, întreprinderea moldo-rusă a depus cerere în Ucraina pentru a fi înregistrată ca operator pe piața angro de gaze. Șeful interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, a explicat tentativa de intrare pe piața ucraineană pentru a preîntâmpina o eventuală sistare a tranzitului de gaze rusești pe teritoriul acestei țări începând cu 1 ianuarie 2025.
„Noi voiam să participăm pe piața angro a Ucrainei ca să avem posibilitatea de a procura gaze la hotarul dintre Federația Rusă și Ucraina și apoi să îl transportăm până la frontiera Republicii Moldova. Și, în cazul în care aveam stocuri suplimentare, să le depozităm în Ucraina”, a spus el pentru Veridica.
Conform acordului dintre Moldovagaz și Gazprom, semnat în octombrie 2021, gigantul rusesc este obligat până în 2026 să aducă gaze până la granița Republicii Moldova. Tranzitul gazelor rusești pe teritoriul Ucrainei a fost posibil doar în condițiile acordului pe cinci ani (30 decembrie 2019 - 31 decembrie 2024) semnat între Gazprom și Naftogaz.
Întreprinderea moldo-rusă a eșuat să primească licență în Ucraina. Comisia Națională pentru Energie și Putere de Generare de la Kiev a respins cererea companiei. Regulatorul ucrainean și-a motivat decizia prin faptul că beneficiarul final al Moldovagaz este Gazprom, companie a statului rus, considerat agresor conform legislației ucrainene.
În consecință, Moldovagaz a rămas fără licență în Ucraina și era în incapacitate să plătească în avans pentru gaze. În aceste condiții, autoritățile moldovenești au decis ca gazele să fie cumpărate prin intermediul companiei de stat Energocom.
„Atunci nu funcționa platforma bursieră [Bursa Română de Mărfuri]. Având asistență financiară din partea BERD, s-a decis ca Energocom să furnizeze gaze naturale către Moldovagaz. Asta a fost decizia agreată”, a explicat Vadim Ceban pentru Veridica.
Pe această cale, Comisia pentru Situații Excepționale a decis pe 27 decembrie 2023 ca Energocom să vândă gaze naturale către Moldovagaz în perioada ianuarie – aprilie 2024. La rândul său, Moldovagaz urma să furnizeze întregul volum de gaze livrate de Gazprom consumatorilor din regiunea transnistreană, inclusiv Centralei Termoelectrice Moldovenești de la Cuciurgan, cu scopul de a produce energie electrică pentru consumatorii de pe ambele maluri ale Nistrului.
Nebuloasa ratării achiziției de gaze
FOTO: Ex-ministrul Energiei, Victor Parlicov, la o conferință de presă, Chișinău, Moldova, 06 septembrie 2023 / EPA-EFE/DUMITRU DORU
Chiar dacă aveau asigurată logistica pentru achiziția gazelor de pe piața europeană, responsabilii din domeniul energetic nu au renunțat la ideea de a relua achiziția gazelor de la Gazprom pentru ambele maluri ale Nistrului, în ciuda retoricii politice privind obținerea independenței energetice față de Gazprom.
În ianuarie 2024, invocând rațiuni comerciale, ministrul Energiei, Victor Parlicov, și-a făcut publică pledoaria de a relua achizițiile de gaze de la gigantul rusesc în primăvară, după încheierea sezonului rece, în cazul în care prețul oferit de Rusia era mai mic decât cel de pe piața europeană. Parlicov a precizat că această decizie nu a fost una personală, ci una asumată la nivel de Guvern și coordonată cu conducerea Moldovagaz.
„A fost o idee, inclusiv a mea, discutată și coordonată cu premierul [Dorin Recean - n.r.]. [...] Logica mea era legată de funcționarea pieței. Există contractul [în vigoare - n.r.] între Moldovagaz și Gazprom. În Ucraina, nu era blocaj pe acest contract și gazul venea, inclusiv în regiunea transnistreană”, a spus fostul ministru al Energiei pentru Veridica.
Declarația lui Parlicov a fost confirmată și de Vadim Ceban. „A fost o decizie comercială”, a spus șeful Moldovagaz.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a afirmat că a fost discutată „o posibilitate teoretică” de revenire la gazul rusesc doar în condițiile comerciale avantajoase, fără a compromite securitatea energetică a țării și fără a încălca sau eluda regimul internațional de sancțiuni.
Ucraina dă peste cap planurile Chișinăului
Planurile oficialilor de la Chișinău de a cumpăra gaze rusești pentru ambele maluri ale Nistrului aveau însă să fie date peste cap de refuzul Ucrainei. La 1 februarie 2024, regulatorul în domeniul energiei de la Kiev a introdus obligația ca toți operatorii să se înregistreze mai întâi în calitate de participanți la tranzacții. Până atunci, jucătorii de pe piața de gaze din Ucraina puteau efectua tranzacțiile fără înregistrare prealabilă.
La începutul anului 2024, prețurile de pe piața internațională de gaze au fost neobișnuit de joase. Pe 23 februarie 2024, în cadrul unei ședințe comune cu responsabilii de profil, reprezentanții Ministerului Energiei au pledat pentru achiziția imediată de gaze, conform proceselor-verbale intrate în posesia Veridica. Ei au adus ca argument prețul de 23 de euro pentru un megawatt-oră. Energocom s-a opus însă unor noi procurări, invocând condițiile BERD pentru cheltuirea creditelor contractate și potențialele riscuri financiare legate de scăderea și mai mare a prețurilor de pe piață odată cu intrarea în sezonul cald.
În aprilie 2024, a expirat perioada în care Energocom trebuia să livreze gaze către Moldovagaz. Odată cu finalizarea contractului cu Energocom, începând cu luna mai, au intrat în vigoare în Republica Moldova regulile pieței libere în conformitate cu legislația europeană. Astfel, Moldovagaz, în calitate de distribuitor la prețuri reglementate, a început să cumpere singură gaze de la traderi și să le livreze consumatorilor.
Exact în această perioadă, autoritățile ucrainene au pornit în paralel o investigație în cazul Moldovagaz. Conform unei decizii a Comisiei Naționale pentru Energie și Putere de Generare din Ucraina, în perioada 1 aprilie – 30 iunie 2024, întreprinderea moldo-rusă a fost acuzată de activitate ilegală, fără licență, pe piața ucraineană.
„Nu am făcut niciun abuz în Ucraina. Noi (Moldovagaz - n.r.) avem [doar - n.r.] 70 de metri cubi de gaz acolo în depozite din 2020. Și trebuia să ne înregistrăm pe piața angro. Nu am obținut licența și, în consecință, am fost acuzați de activitate fără înregistrare”, a explicat Vadim Ceban sancțiunile regulatorului ucrainean.
Investigația asupra Moldovagaz, potrivit lui Ceban, a fost stopată de către autoritățile ucrainene la intervenția Comunității Energetice Europene.
„Ucraina este membră a Tratatului Comunității Energetice Europene. Rezidentul Republicii Moldova [Moldovagaz - n.r.], indiferent cine ar fi el, trebuie tratat ca orice altă companie rezidentă în Ucraina. Însă aceasta este decizia lor politică [a Ucrainei]. De aceea, noi [Moldovagaz - n.r.] am cerut sprijinul Ministerul Energiei și al ANRE-ului, iar ei ne-au ajutat în această privință”, a afirmat Vadim Ceban pentru Veridica.
Acționarii Moldovagaz sunt Gazprom - 50% și administrația regiunii separatiste transnistrene - 13,44%, Agenția Proprietății Publice a Republicii Moldova - 35,33% și alți acționari minoritari - 1,23%. Moldovagaz deține 12 companii de transmisie și distribuție și totodată este principalul importator și furnizor de gaze naturale sub regimul de obligație de serviciu public.
Concurs „cu cântec”
FOTO: Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban / sursa: facebook
Ratarea achizițiilor în vara lui 2024 este legată nu numai de ezitări instituționale. Asigurarea cu gaze a Republicii Moldova s-a suprapus, de asemenea, pe luptele intestine pentru viitoarea conducere a Moldovagaz, precum și pe scopurile electorale și ambițiile politice ale actorilor implicați.
În iunie 2024, urma să expire mandatul a patru membri ai Consiliului de Administrație al Moldovagaz. Conform statutului întreprinderii, Consiliul de Administrație este format din nouă membri: cinci sunt desemnați de Gazprom și patru de Guvernul Republicii Moldova. O lună mai târziu, în iulie, expira și mandatul membrilor Consiliul de Observatori, subordonat Adunării Generale a Acționarilor.
În contextul în care Moldovagaz urma să procedeze singură la cumpărarea de gaze de pe piața liberă, trei organizații ale societății civile - Watchdog Community, Expert-Grup și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) - au trimis, pe 19 aprilie 2024, o scrisoare Guvernului în care au cerut organizarea unui concurs transparent la Moldovagaz. Ei au adus ca argumente angajamentele Republicii Moldova față de Fondul Monetar Internațional (FMI) și Comisia Europeană de a fi organizate concursuri pentru funcțiile publice la Moldovagaz.
În paralel, Victor Parlicov cocheta cu ideea creării unui partid pro-european încă din aprilie 2024. Ideea a fost împărtășită, după spusele lui, premierului Dorin Recean și președintei Maia Sandu. Informația a fost confirmată pentru Veridica și de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.
„Premierul Recean l-a îndemnat pe Parlicov să adere la echipa PAS, în contextul dorinței acestuia de a se implica mai mult politic. Deciziile politice ale lui Victor Parlicov sunt responsabilitatea acestuia”, a spus Vodă.
Pe acest fundal, documentele intrate în posesia Veridica ce privesc procesele-verbale și corespondența dintre instituțiilor implicate în procesul de achiziție indică o diferență de abordare a problemei și mai multe schimbări de poziție în ceea ce privește momentul prielnic legat de achizițiile de gaze pentru iarnă. În timp ce la Chișinău, competiția era în toi pentru funcțiile de conducere ale Moldovagaz, media europeană de umplere a rezervoarelor de gaze se afla undeva pe la 75% în vara lui 2024.