În secolul XXI, forma Pământului continuă să fie un subiect de dispută. Este rotund, așa cum au susținut grecii antici și așa cum arată fotografiile realizate din spațiu, sau este doar un disc? Pentru cei care afirmă că Pământul este plat, argumentele anticilor, marile expediții geografice ale lui Fernando Magellan și Cristofor Columb, dovezile științei moderne, imaginile care arată Pământul din spațiu sunt doar chestiuni folosite și propagate de Oculta Mondială. Adepții teoriei Pământului plat nu explică, însă, și care este miza acestei presupuse acțiuni a Ocultei. Și uite așa, mai apare încă o teorie a conspirației.
1. Pământul plat, din Antichitate până la „descoperirea” sa de către un șarlatan de secol XIX
Evident că ideea Pământului plat nu este nouă – mai toate civilizațiile și culturile antice au crezut că trăim pe un soi de disc (sau un pătrat, ori chiar și pe carapacea unei țestoase), dar asta a fost acum mii de ani, când oamenii își bazau o bună parte din concepția despre lume pe ce vedeau cu proprii ochi și pe fantezie. Grecii au fost primii care au venit cu ideea unei sfere, iar asta a început treptat să se răspândească. În Evul Mediu, deja se cam credea – în Europa și nu numai – că Pământul este rotund. O știa și o accepta până și Biserica; se pare că povestea cu episcopi fanatici care-i ardeau pe rug pe cărturarii care vorbeau de sfere e un mit inventat în secolul XIX de un american, Washington Irving, și un francez, Antoine-Jean Letronne, cu idei anti-clericale. În perioada Renașterii, oamenii erau suficient de siguri că Pământul e rotund ca să își pună chezaș viața și să plece să caute India în sens opus, cum a făcut-o Cristofor Columb. Nici vorbă că Biserica n-a vrut să îl lase să navigheze spre Vest pentru că o să nimerească în marea prăpastie de la capătul lumii; ăsta e un alt mit care pleacă de la exagerările lui Irving. În realitate, Columb a avut o dispută cu privire la dimensiunea Pământului, pe care el îl credea mai mic decât îl credeau clericii. De altfel, s-a dovedit că aceștia aveau dreptate, iar dacă nu îi ieșea America în cale, Columb murea de foame, pentru că nu își luase suficiente provizii.
Revenind la secolul XIX, când au scris Irving și și Letronne, ideea că Pământul e un disc era atât de depășită, așadar, la vremea respectivă, încât credința în așa ceva era folosită pentru a discredita și ridiculiza. Cu toate acestea, în același secol al XIX-lea, au fost puse și bazele teoriei moderne a Pământului plat de către englezul Samuel Birley Rowbotham, un amestec de inventator, scriitor, socialist și șarlatan. Acesta scrie în 1849 „Zetetic Astronomy: Earth Not a Globe”, semnat sub pseudonimul Parallax. Inițial un pamflet, cele 16 pagini au devenit carte, cu cititorii și adepții ei. Pentru Rowbotham și adepții săi, Pământul e un disc care are în centru Polul Nord și la margini un uriaș zid de gheață, iar Soarele și Luna sunt suspendate doar la vreo 5000 de kilometri deasupra Pământului.
@Orlando Ferguson, Public domain, via Wikimedia Commons
2. Adepți contemporani ai teoriei Pământului plat: bigoți și conspiraționiști. Ce argumente aduc
Există, în prezent, două mari categorii de adepți ai teoriei Pământului plat: bigoții și conspiraționiștii. Primii vor, parcă, să confirme mitul că Biserica e cea care a menținut credința că Pământul e plat, inventat de Letronne în secolul XIX. Ei folosesc drept argument Biblia și trimit la mai multe versete, cum e de pildă Apocalipsa 7:1, unde se vorbește despre cei patru îngeri care stau în cele patru capete ale Pământului și care țin în mâini cele patru vânturi. Dacă ar fi să citim ad literam astfel de referiri la cele patru colțuri ale Pământului, ar reieși că Pământul nu este un disc, ci un pătrat. Teorii de genul ăsta nu au însă răspândire în rândul marilor Biserici, fiind mai degrabă găsite printre adepții unora mai obscure.
O a doua mare categorie a celor care cred în Pământul plat sunt conspiraționiștii. Ăștia sunt convinși că o Ocultă care controlează guvernele, oamenii de știință și mass-media, ascunde de omenire adevărata natură a Universului – care ar putea fi, potrivit unei variante răspândite printre conspiraționiști, un soi de cupolă care conține Soarele și Luna și la baza căreia se află Pământul plat. Asta este doar una din viziuni, pentru că și conspiraționiștii, deși au în comun ideea de Pământ plat, se despart atunci când vine vorba de nuanțe.
Cea mai veche organizație care reunește adepți ai teoriei Pământului plat este Flat Earth Research Society, sau mai simplu, Flat Earth Society, fondată în anii '50 de un englez, Samuel Shenton, adept al lui Samuel Birley Rowbotham. Organizația a crescut semnificativ după ce în 1971, la moartea fondatorului, a fost preluată de Charles K. Johnson, care mai adună câteva mii de membri, apoi din nou în epoca internetului și a rețelelor de socializare.
O altă grupare semnificativă a conspiraționiștilor este Flat Earth International Conference, ai cărei membri spun că, de fapt, cei de la Flat Earth Research Society ar fi o organizație controlată de guvern tocmai pentru a ridiculiza, prin dezinformări, ideea de Pământ plat.
După conspiraționiști aselenizarea nu a existat, iar pozele realizate pe Lună, au fost făcute într-un studio la Hollywood. De asemenea, și celebra fotografie din 1972, The Blue Marble, obținută de 1972, de misiunea Apollo 17, ar fi contrafăcută. Faptul că linia orizontului este mereu plată, ca nu vedem curbura Pământului ar fi în opinia acestora suficiente argumente pentru ca ceilalți să accepte într-un final că Pământul este plat și că Luna și Soarele se învârtesc în jurul Terrei.
Adepți ai acestor teorii există și în România unde chiar au ținut o conferință internațională pe acest subiect, la care au acuzat NASA că a trucat fotografiile cu Pământul văzut din spațiu. Organizatorul a fost un român emigrat în SUA, Adi Rus, care a recunoscut că nu știe motivele pentru care NASA face asta, dar a spus că vrea să afle cu certitudine care este formă Pământului și că astfel de conferințe sunt necesare pentru a stabili adevărul. Cei care au participat la conferință au plătit 40 de euro taxă de înscriere și, în schimb, au primit un tricou si cafele în pauze.
@Wikimedia Commons
3. Pământul sferic: argumentele vechilor greci, călătoria lui Magellan, dovezile științei moderne
Pitagora, filosof și matematician grec (570-495 î.Hr.) împreună cu nu mai puțin celebrul Platon (420 - 340 î.Hr.) pomeniseră în meditațiile lor despre posibilitatea ca Pământul să aibă o formă sferică. Pitagora susținea că, dacă Luna este rotundă, atunci, prin similitudine și Pământul ar trebui să fie la fel. Dar cel care a vorbit clar despre acest lucru a fost Aristotel (384 î.Hr.- 322 î.Hr). El a explicat că Pământul este rotund observând constelațiile. În tratatul său „Despre ceruri”, afirma : „observațiile noastre despre stele fac evident nu numai că Pământul este circular, ci și că este un cerc de dimensiuni nu mari”.
Mai târziu, Eratostene din Cyrene (cca 276 - cca 195 î.Hr), considerat a fi părintele fondator al geografiei matematice a calculat circumferința și înclinarea axei Pământului, plecând de la ideea că acesta este sferic. El a observat înclinația și lungimea umbrelor în ziua solstițiului de vară (21 iunie), la ora 12:00, date de soarele aflat la zenit în două localități diferite. După calcule complicate a ajuns la concluzia că circumferința sferei cu care era asemănat Pământul ar fi de aproximativ 39.690 km. În ziua de astăzi, valoarea oficial acceptată este de 40.008 km.
Poza 6 circumferinta sferei
Teoria Pământului plat a fost demontată, la modul practic, de expediția lui Ferdinand Magellan (1519-1522). Cinci corăbii au părăsit Spania în 20 septembrie 1519. În decembrie, au făcut escală în portul numit acum Rio de Janeiro. Au continuat călătoria spre sud și au traversat Oceanului Pacific. Apoi, Magellan, ajuns în Insulele Mariane, schimbă ruta spre vest și se întoarce în Spania. Este prima expediție care arată că se poate naviga în jurul lumii noastre, și că această lume nu este plată.
Și experimentul realizat cu pendul lui Foucault, numit astfel după fizicianul francez Léon Foucault arată că Pământul este sferic. O greutate de alamă de 28 kg atârnată de un lanț de 67 m în Panthéonul din Paris a arătat că pendulul și-a schimbat direcția în cursul unei zile, făcând dovada directă a rotației Pământului, lucru care nu s-ar întâmpla dacă planeta noastră ar fi plată.
În perioada contemporană, forma sferică a Pământului poate fi intuită de oricare din sutele de milioane de oameni care au călătorit cu un avion și au putut observa cu proprii ochi, de la înălțime, curbura Pământului. Este demonstrată de mărturiile celor care au fost în spațiu și de numeroasele fotografii și filmările realizate acolo. Conspiraționiștii au negat, desigur, veridicitatea acestor imagini, dar argumentele lor au fost demontate de nenumărate ori. În plus, ceea ce aduc ei drept contra-dovezi pentru a susține teoria Pământului plat sunt niște simple desene, pe care oricine le poate face.
După conspiraționiști fusul orar nu ar exista. Dacă Pământul ar fi plat am avea zi și noapte mereu, oriunde ne-am afla. Anotimpurile sunt o altă dovadă a faptului că Pământul este rotund. Atunci când este iarna la noi, în Australia este vara și invers. Acest lucru se întâmplă pentru ca razele Soarelui ating Pământul la diferite unghiuri. Cu cât unghiul este mai aproape de 90 grade, cu atât acolo va fi mai cald.
Poziția stelelor și felul în care le putem observa susțin aceeași idee. Mergând de la Nord la Sud, constatăm cum constelațiile urcă sau coboară pe cer, iar stele apar sau dispar. Iar acest lucru se întâmplă tocmai pentru că Pământul este rotund, lucru constatat și de antici.
Blue marble @NASA via Wikimedia Commons
4. Teoria conspirației ucide
Dacă e să dăm crezare unui studiu IVOX, realizat în 2016 pe un eşantion reprezentativ de 2.477 de persoane, 1 din 10 români cred că Pământul este plat și doi din 10 consideră că Soarele se învârtește în jurul Terrei. Un barometru realizat în Statele Unite în 2021 arăta rezultate similare – 10% din americani cred că Pământul este plat.
Poza 14
Problema e că unii cred așa de tare, încât sunt gata să își riște viața în numele Pământului plat. Prin 2020, doi italieni s-au gândit să descopere marginea Pământului. Cuplul a plecat din Veneția cu gândul de a ajunge la insula Lampedusa, aflată între Sicilia și Africa de Nord, pentru că acolo credeau ei că e marginea lumii. S-au ajutat de o busolă, dar s-au rătăcit pe mare. Au ajuns pe insula Ustica, unde au fost plasați în carantină, căci călătoria se desfășura în plină pandemie de Coronavirus. Aventura a fost costisitoare, cei doi vânzându-și și mașina pentru a putea obține dovada că Pământul este plat. Au încercat să fugă din carantină, au fost prinși și s-au resemnat, gândind că vor veni vremuri mai bune.
Tot în 2020, americanul Mike Hughes a decis să se cocoațe în vârful unei rachete și să zboare cu ea suficient de sus, astfel încât să clarifice odată pentru totdeauna dacă Pământul e plat sau rotund. Mike credea că e plat și că toți cei care lansaseră până la el rachete, de la NASA la Elon Musk, mințiseră. La prima vedere povestea e comică, te poate duce cu gândul la desenele alea animate în care Wile E. Coyote își lua tot felul de scule ACME pentru a-l prinde pe Road Runner. Exact ca în desene, racheta lui Hughes a zburat câteva secunde cum trebuia, apoi și-a schimbat brusc traiectoria și s-a înfipt în pământ, cu tot cu pasagerul său.
Spre deosebire de Wile E. Coyote, Mike Hughes nu și-a mai revenit, pentru a încerca o nouă cascadorie în goana sa după dovada că Pământul e plat. A murit pe loc pentru că, uneori, teoriile conspirației ucid.