În România nu există niciun partid anti-UE și anti-NATO și nici de extremă dreaptă, susţine Ion Cristoiu, cunoscut promotor al narațiunilor de sorginte rusească.
ȘTIRE: „Campania aceasta s-a desfășurat în ultimele zile de unitățile militare din presă în frunte cu Digi și cu Antena 3 având drept temă așa: confruntare între partidele pro-europene și anti-europene. Stimați telespectatori, este, nu o imbecilitate, o iresponsabilitate. În România nu există partide anti-europene. A spune că AUR e anti-european... nu știu... Șoșoacă... cum să zic?!, care-i mă partid anti-european? Cum poți să titrezi că a învins democrația? A fost vot, a spus cineva de la AUR că dacă el ajunge instaurează dictatura? A spus Călin Georgescu că dacă el ajunge președinte restaurează dictatura? A spus vreun partid că dacă el ajunge la putere, nu știu, vin rușii? Cum e posibil așa ceva? Încă o dată, nici un partid din România nu-și poate permite să ne scoată din Uniunea Europeană sau din NATO. Deși, dacă poporul vrea, cum a fost și la Brexit, o să ieșim. […] Și atunci, ce-au zis (n.r. - PSD, PNL, USR, presă, servicii secrete), cum scăpăm noi de ăștia? Spunând că ei sunt împotriva Uniunii Europene. Uitați-vă, sunt fasciști, sunt cu rușii, sunt antidemocrați... Cum să spui că a învins democrația? A zis cineva, vreunul din aceste partide care sunt antisistem, că atunci când ajung la putere opresc libertatea presei? Nu. A făcut AUR vreodată vreo lege împotriva presei? Nu, dimpotrivă, ei (n.r. - USR) cu CNA-ul au sancționat-o pe Anca Alexandrescu pentru că i-a luat un interviu domnului Călin Georgescu. [...] În noaptea de Sfântul Andrei, Corneliu Zelea Codreanu, împreună cu încă zece dintre legionari, care erau deținuți la Râmnicu Sărat, au fost urcați într-o camionetă și în spatele fiecăruia a fost un jandarm cu ștreangul, ei nu știau. Au oprit la Tâncăbești și la un semnal al șefului jandarmilor i-au sugrumat. I-au dus la Jilava și i-au aruncat într-o groapă. La Tâncăbești nu a fost nici o comemorare a lui Zelea Codreanu, ce?!, el nu are dreptul la o colivă? A fost, dacă vreți, momentul de marcare a revoltei față de o crimă, o crimă de stat. Spunea Gâdea «dom'le, salutul fascist, cum e posibil?» Și?! Zic «în România a renăscut fascismul.» Care, mă, fascism că ăia au comemorat un asasinat politic?”
NARAȚIUNE: În România nu există partide extremiste antioccidentale și nici orientări fasciste.
Extremismul începe cu declarații
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În demonstrația extrem de simplistă pe care o aduce în sprijinul afirmațiilor sale, Ion Cristoiu recurge doar la declarațiile „corecte politic” ale liderilor AUR care, este adevărat, susțin că nu doresc ieșirea României nici din Uniunea Europeană și nici din NATO. De fapt însă, sub umbrela unor exprimări ambigue de genul „noi vrem reformarea UE din interior”, liderii AUR vor să promoveze o politică suveranistă prin care, sub șantajul dreptului de veto, să influențeze deciziile celor două organizații, pe modul „stați că vă învățăm noi cum e cu democrația”. Și, deși în ultima perioadă discursul antioccidental al conducerii AUR s-a mai temperat, potrivit unui raport de monitorizare a atitudinilor național-populiste din online-ul românesc realizat de Centrul pentru Promovarea Participării și Democrației din cadrul SNSPA în 2022, în topul paginilor de pe rețelele sociale pe care apărea sintagma #roexit se regăseau atât paginile oficiale ale președintelui AUR George Simion, cât și ale partidului. Mai mult, odată cu clasarea independentului Călin Georgescu pe prima poziție după primul tur al alegerilor prezidențiale, retorica extremistă a reapărut în discursurile AUR, care a declarat că îl susține total pe controversatul candidat. Astfel, vorbind despre cei prezenți la protestele împotriva acestuia, George Simion transmitea „forțelor oculte care luptă împotriva patrioților”, să „nu-i mai trimiteți pe băieții ăia slăbuți la protest. Că este frig, e frig afară și o să răcească la ovare”. Imediat după anunțarea exit poll-urilor la alegerile parlamentare, același Simion se plângea că „am discutat prea mult despre educație sexuală, despre gay și transgenderi în această campanie și nu despre problemele reale cu care țara noastră se confruntă”, când de fapt întreaga lor campanie electorală s-a bazat fix pe demonizarea comunității LGBTQ+, fără a oferi soluții concrete la criza cu care se confruntă România.
Pe lângă declarații conspiraționiste și enormitățile despre istoria și literatura română pe care le debitează, Călin Georgescu, pe care îl susține acum AUR, a promovat o serie de idei extremiste, care puse în practică ar însemna instaurarea dictaturii în România, ar pune în pericol securitatea României prin desprinderea de sistemul colectiv de apărare al NATO și ar reabilita figuri extremiste și criminali de război. Astfel, în aprilie 2024, într-o cuvântare ținută la o mănăstire din Moldova, Călin Georgescu spunea că „partidele politice sunt niște gloabe la carul de aur al poporului român. Nu vor mai fi partide politice în această țară. Nici unul! Nici un partid politic!” În mai multe ocazii, Călin Georgescu i-a lăudat pe liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu și pe mareșalul Ion Antonescu, aliat al lui Hitler, susținând că ar fi eroi, în timp ce, conform Raportului final al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România, din 2004, amândoi sunt considerați criminali de război și vinovați de desfășurarea Holocaustului în România. De asemenea, Georgescu a criticat în dese rânduri NATO, despre care a afirmat că este o alianță inutilă, iar despre scutul antirachetă de la Deveselu a spus că este o „rușine diplomatică”. Mai mult, Georgescu a anunțat că în primele 100 de zile ale mandatului său, va naționaliza toate companiile de utilități, pentru că „în România, nici o privatizare nu este justificată”.
Președinta partidului SOS România are de asemenea, un puternic discurs antieuropean și anti-NATO, pe lângă derapajele rasiste, homofobe sau antisemite. De-a lungul timpului, ea a criticat UE și NATO pentru că „vor să ne bage în război” și „ne fură resursele și suveranitatea”. În septembrie 2022, pe atunci senatoare, Diana Șoșoacă cerea ieșirea României din Uniunea Europeană, într-un demers pe care îl intitula „un act de curaj” pentru atingerea unui ideal, și anume „o Românie frumoasă și fericită”. Anterior acțiunii actualei eurodeputate, Tribunalul București, înregistra în iunie 2022, partidul ROEXIT, formațiune care, deși nu a reușit să depună liste de candidați pentru alegerile parlamentare, încă există. Aceeași Diana Șoșoacă a afirmat, în nenumărate rânduri, că printre primele măsuri pe care le va lua, dacă va partidul său va ajunge la guvernare, va fi aceea de trimite „dușmanii poporului român” la muncă forțată, pe șantierul canalului Dunăre-București, iar o parte a presei, în special postul de televiziune Antena 3, va fi cercetată penal pentru „mințirea poporului român”.
În ceea ce privește „marcarea revoltei față de o crimă de stat”, este bine să-i reamintim „maestrului” Cristoiu că, deși conform practicii bisericești, slujbele de pomenire a celor morți se fac inclusiv pentru iertarea păcatelor acestora, elogierea ulterioară a criminalilor de război este ilegală, la fel ca și afișarea de simboluri naziste și fasciste, precum salutul legionar. De altfel, preotul care a oficiat slujba de pomenire a lui Zelea Codreanu este, în prezent, cercetat disciplinar de Arhiepiscopia Bucureștiului, iar participanții la eveniment sunt cercetați penal pentru încălcarea OUG 31/2002, care pedepsește apologia criminalilor de război, a fascismului, antisemitismului și xenofobiei.
S-ar putea scrie cărți întregi despre discursul totalitar al politicienilor suveraniști din România ultimilor 5 ani, dar, la final ne vom rezuma la a-i atrage atenția lui Ion Cristoiu că argumentul „a spus cineva de la AUR că dacă el ajunge instaurează dictatura? A spus Călin Georgescu că dacă el ajunge președinte restaurează dictatura?” e cel puțin naiv, dacă nu de-a dreptul prost. Oare câte din dictaturile lumii au fost anunțate înainte de a fi instaurate?
Istoria se scrie după fapte, nu sentimente
CONTEXT: Campania electorală pentru alegerile prezidențiale, și mai ales rezultatul surprinzător al primului tur, au alimentat și mai puternic discursul naționalist, cu accente extremiste antioccidentale. Practic, mesajele s-au concentrat pe narațiuni promovate în special de propaganda rusă (suveranitate, agenda LGBTQ+, dictatura sanitară, Marea Resetare etc.), iar temele legate de politică, economie etc. aproape că nu au fost auzite.
Ascensiunea curentului extremist-suveranist, accentuată de recentele alegeri legislative, în urma cărora partidele naționaliste au câștigat peste o treime din mandatele de parlamentar, produce îngrijorări majore în contextul mondial, în care războiul din Ucraina, rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA, conflictul din Orientul Mijlociu, sau criza politică în care se află Uniunea Europeană se întrepătrund și se influențează reciproc, și pot produce efecte dramatice asupra spațiului occidental în general, și al celui românesc, în particular. Drept urmare, în plină campanie, într-o încercare puerilă de a spăla imaginea relațiilor ruso-române de-a lungul istoriei, Ion Cristoiu explica cum „Rusia a invadat România doar o dată”, deși documentele istorice consemnează cel puțin douăsprezece astfel de acțiuni ostile ale Moscovei asupra teritoriilor românești de astăzi.
Cunoscutul jurnalist nu se află la prima „abatere”, de la începutul conflictului din Ucraina el fiind promotor al mai multor narațiuni false de origine rusă, precum cea care susține că Olanda se opune intrării României în Schengen deoarece portul Constanța amenință supremația portului Rotterdam. Între timp, Olanda chiar a votat pentru aderarea țării noastre la spațiul european de liberă circulație. Mai mult, în ianuarie 2023, Cristoiu susținea că Occidentul și România vor intra în război de partea Ucrainei, pentru a face rost de un post la NATO sau la UE după încheierea mandatului, pentru președintele Klaus Iohannis. Nici această narațiune nu s-a dovedit a fi adevărată, Iohannis anunțând că nu va mai candida pentru vreo funcție la nivel de organizații internaționale, după ce a încercat, într-adevăr, să ajungă în fruntea NATO, dar pe criterii politice, nu războinice.
De altfel, „maestrul” promovează narațiuni false legate de Ucraina încă dinaintea declanșării invaziei propriu-zise; de exemplu, cu doar câteva zile înainte, el spunea că presa occidentală dezinformează cu privire la criza din acea țară, iar după invazie a emis teze care afirmau că ucrainenii sunt carnea de tun a Occidentului, că războiul din Ucraina reprezintă un pretext pentru denigrarea Rusiei, cenzură, înfricoșarea populației în România și Europa și îmbogățirea vânzătorilor de armament.
OBIECTIV: Slăbirea încrederii în autoritățile statului, demonizarea formațiunilor politice cu discurs pro occidental, amplificarea sentimentelor naționaliste și ultrareligioase.
Verifică sursele: