DEZINFORMARE: NATO luptă cu Rusia pâna la ultimul ucrainean

DEZINFORMARE: NATO luptă cu Rusia pâna la ultimul ucrainean
© EPA-EFE/ROMAN PILIPEY   |   Un salvator ucrainean trece pe lângă vehicule militare rusești distruse în timp ce caută obiecte explozive lângă gara unde erau staționate forțele ruse, în orașul Trostyanets, recucerit de armata ucraineană, în regiunea Sumy, Ucraina, 29 martie 2022 (emis 30 martie 2022)
Dezinformare:

NATO/SUA forțează Ucraina să lupte împotriva Rusiei pentru ca această să fie înfrântă și Vladimir Putin răsturnat. Narațiunea intră în categoria propagandei rusești care încearcă să mute responsabilitatea războiului de la agresor la victimă (Ucraina) și susținătorii acesteia (NATO). În România, narațiunea e promovată de Ion Cristoiu, prezent în spațiul public și cu alte dezinformări pro-rusești.

ȘTIRE: „S-a făcut mare caz în lume de cuvintele tari spuse despre Vladimir Putin de Joe Biden cu prilejul recentului său turneu în Europa: criminal de război, măcelar, dictator. Cum președintele SUA a zis, luînd-o razna față de textul de pe prompter, că Putin trebuie înlăturat de la putere, unii comentatori, dar și unii politicieni (Emannuel Macron, de exemplu) l-au mustrat pe liderul de la Casa Albă pentru ceea ce ei au numit încălcarea regulilor de comportament diplomatic la un asemenea nivel. Ca principal argument împotriva unui astfel de limbaj, evitat de președinții americani chiar în timpul Războiului Rece (în discursul care anunța blocada, în Criza rachetelor din 1962, John Kennedy nu l-a făcut pe Nichita Hrușciov dictator comunist), a fost adus adevărul că va fi greu, dacă nu imposibil să te întîlnești apoi cu Vladimir Putin […]

Ce l-a apucat pe Joe Biden, altfel un președinte la locul lui, scutit de năzbîtiile lui Donald Trump? Răspunsul ni-l dă principala decizie a Summitului NATO din 24 martie 2022:

Alianța nu se va implica în Războiul din Ucraina. Nici prin crearea unei zone No fly, nici prin trimiterea unor trupe de menținere a păcii […]

Implicarea presei mondiale în acest mecanism prin insistențele zilnice pe ororile comise de Armata Rusă și pe drama refugiaților, a sporit riscul ca în opinia publică să se formeze, sub puterea emoției, convingerea că NATO trebuie să intervină pentru a pune capăt barbariei și pentru a-l da jos de la putere pe monstrul Vladimir Putin […]

Principalul susținător al neintervenției militare, în special și al păstrării Războiului cu Federația Rusă în hotarele sancțiunilor economice a fost Joe Biden. Nu pentru că ar fi de partea lui Vladimir Putin, ci dintr-un motiv ținînd de angajarea sa în campania planetară ca America să rămînă singura superputere mondială. Așadar, în ce privește Războiul din Ucraina, crucială rămîne decizia NATO de a nu interveni. Asta înseamnă însă că Ucraina e lăsată să se descurce pe cont propriu. De ce a decis Joe Biden asta? Pentru că în strategia americană de punere a Rusiei cu botul pe labe, e musai ca Rusia să fie învinsă de Ucraina. Pentru scoaterea din joc a Rusiei, astfel încît America să rămînă față-n față doar cu China, Războiul trebuie să se lungească. Asta înseamnă creșterea antipatiei față de Rusia și posibilitatea ivirii unor comploturi la Moscova pentru debarcarea lui Putin. Una se să te bată NATO și alta Ucraina, prezentată mediatic, printr-o manipulare uriașă, ca lipsită de Armată, rezistînd agresorului prin Războiul întregului Popor. Pentru a acoperi această realitate, Joe Biden n-a făcut economie de cuvinte tari la adresa lui Vladimir Putin. Cuvintele, oricît de tari ar fi, n-au nici o eficiență împotriva rachetelor rusești de croazieră. De ce s-a lansat Joe Biden în atacuri neobișnuite la un asemenea nivel? Pentru a ascunde decizia NATO de a se război cu Federația Rusă pînă la ultimul ucrainean.”

Realitate:

NARAȚIUNI: 1. Statele Unite/NATO întrețin și amplifică războiul din Ucraina pentru ca Rusia să fie înfrântă și Vladimir Putin îndepărtat de la putere, ceea ce explică și declarațiile lui Joe Biden. 2. SUA/NATO luptă cu Rusia prin proxy și îi sacrifică pe ucraineni pentru a-și atinge obiectivele. 3. Ucraina a fost abandonată singură în fața Rusiei. 4. Putin nu este un agresor, ci o victimă a planurilor uneltite de americani.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Deși Rusia a invadat Ucraina cu forțe net superioare, n-a reușit să obțină o victorie rapidă sau, măcar, să cucerească vreun oraș important, și a suferit pierderi semnificative. Rusia este într-o perioadă de regrupare și de regândire a planurilor tactice și pare să fi abandonat discursul privind „denazificarea”, obiectiv care a reprezentat unul din pretextele invocate pentru a ataca Ucraina. Ceea ce face acum Rusia pe teren nu este decât să distrugă infrastructura civilă prin bombardarea de la distanță cu rachete și să țină captivă populația civilă în orașe asediate. Deși au fost deschise coridoare umanitare către acestea, deseori convoaiele au fost considerate nesigure din cauza faptului că nu au fost respectate acordurile de încetare a focului. Orașul Mariupol este un exemplu în acest sens, bombardat intens de armata rusă. Pierderile în rândurile civililor sunt estimate la mii de persoane, iar brutalitatea asediului a generat o criză umanitară în orașul distrus în mare măsură de ruși; acțiunile lor acolo ar putea fi considerate chiar crime de război.

Deși Moscova afirmă acum că vrea să își retragă unele din forțe, cei mai mulți analiști sunt de părere că Rusia încearcă să câștige timp pentru regrupare și reoorganizarea obiectivelor militare. Moscova are nevoie de un succes palpabil în urma acestei aventuri militare în Ucraina pentru a se justifica pe intern, acolo unde invazia este prezentată ca „operațiune specială de denazificare”

Narațiunea prin care se încearcă disculparea Rusiei este promovată de Ion Cristoiu, fost colaborator al Securității din România, care a mai promovat dezinformări pro-rusești de când a început războiul.

OBIECTIV: Să mute responsabilitatea războiului de la Rusia la Occident. Să inducă ideea că Occidentul doar se folosește de Ucraina în jocul său geopolitic împotriva Rusiei.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Rusia este cea care a invadat Ucraina, pe mai multe fronturi, fără a fi provocată în vreun fel. Armata rusă este cea care asediază orașe ucrainene, armata rusă bombardează ținte civile din Ucraina iar războiul s-ar putea opri în momentul în care forțele ruse și-ar înceta operațiunile și s-ar retrage pe teritoriul lor. Rusia a invadat Ucraina pentru a doua oară (după atacul inițial din 2014 când a capturat și anexat Crimeea și a inițiat și sprijinit militar formarea unor republici separatiste în Donbass) punând condiții ultimative atât la adresa Kievului – dezarmare, schimbare de regim, cedarea unor teritorii, renunțarea la dreptul de a decide ce fel de politică externă vrea să poarte și cel fel de viitor își dorește – cât și a NATO, căruia i-a cerut inclusiv să se retragă din estul Europei.

Totuși, în ciuda faptului că Ucraina este ținta unui asalt masiv și a dovezilor și mărturiilor fără echivoc care arată amploarea distrugerilor provocate de ruși, propaganda Kremlinului îi atribuie Kievului responsabilitatea pentru excesele comise de armata rusă – ucrainenii ar fi cei care au distrus Mariupolul, civilii ar fi folosiți ca scuturi umane, obiective civile, inclusiv maternitatea din Mariupol, ar fi de fapt militare etc.

Narațiunea lui Cristoiu privind faptul că SUA nu au niciun interes ca războiul din Ucraina, de altfel declanșat de ruși, să se oprească este prezentă și ea în aceste zile și în media rusă.

„Datele privind cheltuielile militare americane arată că un scenariu pașnic pentru soluționarea conflictului din Ucraina este nefavorabil pentru Washington”, a declarat general-locotenent în retragere Iuri Netkachev pentru Nezavisimaia Gazeta.

„Statele Unite intenționează să conducă și să sprijine operațiunile militare ale Kievului împotriva Rusiei atât în ​​2022, cât și în 2023”. Expertul nu exclude implicarea sub acoperire a Pentagonului și a forțelor NATO în operațiuni militare împotriva Federației Ruse.

„Atâta timp cât Rusia nu manifestă activitate în direcțiile Kiev și Cernigov, pot exista mai multe scenarii pentru o astfel de intervenție. În primul rând, există o amenințare reală de imitare și falsificare de către Kiev sau Washington a faptelor privind utilizarea armelor chimice de către armata rusă. Joseph Biden a spus deschis că, dacă ar fi folosite astfel de arme, Statele Unite ar sprijini direct Ucraina. În al doilea rând, se pare că Pentagonul, cu ajutorul mijloacelor tehnice, va încerca să elaboreze scenarii pentru închiderea locală a spațiului aerian deasupra Ucrainei. Este posibil ca, pentru aceasta, șase avioane EA-18G Growler de război electronic din escadronul VAQ-134 a Marinei SUA să fi fost dislocate din Statele Unite în Germania”, a mai spus expertul citat de Nezavisimaia Gazeta.

Pe aceeași lungime de undă cu Ion Cristoiu este și editorialistul rus al Sputnik, Alexandr Khrolenko, care scrie pe 28 martie pentru Sputnik că „situația operațională din Ucraina seamănă cu un final de joc de șah, când încă mai sunt multe piese și pioni pe tablă, dar rezultatul jocului este, evident, o concluzie dinainte. La cererea maeștrilor americani, regimul de la Kiev pur și simplu joacă pentru timp și toarnă cinic sânge slav - înainte de inevitabila capitulare în condițiile Moscovei (pur și simplu nu poate fi altfel, Rusia a sacrificat prea mult în războiul ucrainean prin proxy cu SUA și NATO)”.

În ceea ce privește discursul lui Joe Biden de la Varșovia, apelativele mai dure ale președintelui american la adresa lui Putin nu reprezintă o noutate. Biden l-a numit criminal pe Putin și în martie 2021 pentru amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA din 2020.

NATO și SUA au spus mereu că nu or să intervină direct în războiul din Ucraina, deoarece acest lucru ar duce la declanșarea celui de-Al Treilea Război Mondial. Ca Alianță defensivă, NATO nu este gândită pentru a ataca ci pentru a-și proteja membrii – iar cei din estul Europei au o bogată experiență istorică a agresivității Rusiei. Ucraina, de asemenea, și-a dorit aderarea la NATO tocmai pentru a fi ferită de un atac precum cel la care este supusă acum. Propaganda rusă încearcă însă să inventeze mișcări ostile ale NATO pentru că „amenințarea” inventată a Alianței a fost unul din pretextele folosite pentru a invada Ucraina.

Pe 24 martie, ziarul guvernmental rus Rosskaia Gazeta îl cita pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care avertiza țările Alianței Nord-Atlantice împotriva desfășurării forțelor de menținere a păcii în Ucraina, spunând că aceasta ar putea duce la o confruntare directă între Rusia și NATO.

Desfăşurarea ar fi „o decizie nesăbuită şi extrem de periculoasă”,  spunea Peskov. „O operațiune specială este în desfășurare și orice posibil contact între trupele noastre și trupele NATO poate duce la consecințe destul de înțelese, care vor fi greu de corectat”, a subliniat el.

De asemenea, viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat că Rusia ar putea fi în pragul unei confruntări directe cu țările NATO care trimit armament Ucrainei.

Așadar, Rusia este în postura de țară care amenință NATO, asta deși Alianța a spus clar că va furniza arme defensive Ucrainei atacată de Rusia, fără a interveni însă direct.

Aceasta este strategia NATO în legătură cu acest război, iar Alianța nu lasă Ucraina să lupte de una singură, ci livrează armament. Pe de cealaltă parte, UE acordă bani și ajutoare materiale populației civile din Ucraina, dar și găzduiește refugiații ucraineni.

De altfel, SUA și NATO au spus la unison că abordarea s-ar putea schimba doar dacă Rusia va începe să utilizeze arme chimice în Ucraina.

Timp citire: 2 min