Parlamentul Republicii Moldova a votat, în această noapte, impunerea stării de urgenţă la nivel naţional pentru 60 de zile, începând cu 16 decembrie, ca urmare a întreruperii aprovizionării cu gaz rusesc de la 1 ianuarie 2025.
Majoritate fragilă în Parlament
56 din cei 101 parlamentari au susţinut măsura în cadrul votului, care a avut loc imediat după miezul nopţii, în urma apelului premierului Dorin Recean de aprobare, pentru a se asigura că regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova îşi asigură gazul de care are nevoie. Acesta a fost un vot, a spus el, pentru a pune capăt "şantajului cu gaz"de la Moscova.
Declararea stării de urgenţă permite guvernului să reacţioneze rapid şi să limiteze exporturile de energie. Republica Moldova primeşte gaze naturale ruseşti prin Ucraina, care a declarat că nu îşi va prelungi contractul de tranzit cu gigantul rus Gazprom, iar contractul expiră pe 31 decembrie. Premierul Recean a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin "vrea să lase populaţia din Transnistria fără gaz şi electricitate şi să o ţină ostatică. Moscova face acest lucru pentru a destabiliza situaţia din Moldova".
Întreaga ţară este dependentă de gazul furnizat de Rusia prin Transnistria
Potrivit lui Dorin Recean, această iarnă ar trebui să fie ultima din istoria ţării în care R. Moldova mai poate fi supusă "şantajului energetic". Neasigurarea furnizării gazului către Transnistria, a afirmat guvernul într-o declaraţie, "va duce la o criză umanitară şi va crea, de asemenea, riscuri pentru stabilitatea sectorului electric al Moldovei". Republica Moldova primeşte aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaz pe an din Rusia. Din 2022, Transnistria şi guvernul central au convenit ca tot gazul rusesc primit de Moldova să ajungă în Transnistria. În Transnistria se află o centrală electrică alimentată cu gaz rusesc, care reprezintă un pilon vital al economiei regiunii separatiste şi furnizează, de asemenea, cea mai mare parte a energiei electrice pentru zonele controlate de guvern din Moldova.
Transnistria, care nu are recunoaştere internaţională, şi-a declarat marţi propria stare de urgenţă economică. Dorin Recean a declarat că problema tranzitului prin Ucraina a fost o una artificială, deoarece gazul rusesc ar putea circula pe alte rute. Republica Moldova a declarat că o rută alternativă către Transnistria ar putea fi expedierea gazului rusesc prin conducta TurkStream către Turcia şi apoi prin Bulgaria şi România. Cu toate acestea, livrările ar putea fi puse sub semnul întrebării deoarece, în cadrul discuţiilor, Gazprom a legat continuarea livrărilor prin rute alternative de cererile sale ca Republica Moldova să plătească o datorie privind livrările anterioare, care, conform calculelor ruseşti, se ridică la 709 milioane de dolari.