Moldova vrea un zid la granița cu Ucraina, după modelul celui propus de Donald Trump între SUA și Mexic, potrivit unei „știri”, evident false, publicate pe mai multe site-uri din Rusia și Republica Moldova.
ȘTIRE: Ministrul Afacerilor Externe al Moldovei, Mihai Popșoi, l-a felicitat pe Donald Trump pentru alegerea sa ca președinte al SUA și a declarat că direcția de dezvoltare a Moldovei este pe deplin aliniată cu cea a SUA.
— Țara noastră a susținut mereu campania lui Donald Trump și suntem foarte bucuroși de victoria sa. Sperăm să desfășurăm un dialog și să intensificăm cooperarea între țările noastre, precum și să stabilim o direcție comună de dezvoltare.
Planul este de a implementa un proiect similar cu cel american, de construire a unui zid în zonele de frontieră cu Ucraina, ceea ce va permite evitarea diferitelor incidente și va asigura protecția țării noastre conform unor standarde dovedite, a declarat Popșoi.
NARAȚIUNE: Republica Moldova intenționează să construiască un zid la hotarul cu Ucraina, după modelul propus de Donald Trump în SUA.
OBIECTIV: Să provoace neîncredere în relațiile dintre Chișinău și Kiev și să sugereze că autoritățile Republicii Moldova consideră că au greșit susținând refugiații ucraineni și Ucraina în războiul cu Federația Rusă.
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Nu există vreun mesaj public al ministrului moldovean de Externe, Mihai Popșoi către Donald Trump, după victoria sa la prezidențialele din SUA.
Pe de altă parte, construirea unui zid ar fi îngreunată de faptul că, din cei 1200 de kilometri de graniță cu Ucraina, 450 de kilometri sunt la granița dintre regiunea separatistă transnistreană și Ucraina; cum Moldova nu controlează această regiune, îi va fi greu să construiască un zid acolo.
În al treilea rând, potrivit diferitor estimări, costul total al zidului propus de Donald Trump ar depăși 20 de miliarde de dolari. Având în vedere că lungimea graniței dintre Mexic și SUA este de ceva mai mult de 3.000 de km, raportat la aceleași cheltuieli, un zid similar între Republica Moldova și Ucraina ar costa mai bine de opt miliarde de dolari, adică mai mult decât veniturile la bugetul de stat al Republicii Moldova din ultimii doi ani.
În plus, pentru Republica Moldova care se confruntă cu o criză demografică gravă, provocată în special de migrație, refugiații ucraineni nu reprezintă o problemă.
Autoritățile de la Chișinău nu au exprimat vreo opțiune politică în contextul alegerilor din SUA. Actuala guvernare de la Chișinău a avut o relație bună cu administrația Biden și probabil i-ar fi convenit mai mult continuarea politicilor acesteia pentru mai multă predictibilitate în vederea susținerii Ucrainei.
CONTEXT/ETOS LOCAL: Guvernarea de la Chișinău a condamnat invazia rusă în Ucraina și a oferit sprijin substanțial refugiaților ucraineni, comparativ cu resursele sale financiare, fapt recunoscut și de oficialități și organizații internaționale. „Guvernul Moldovei a dat dovadă de leadership în a răspunde nevoilor de protecție ale refugiaților care fug de războiul din Ucraina”, notează UNHCR pe pagina sa, iar reprezentanta organizației la Chișinău, Francesca Bonelli, a declarat că Republica Moldova este un exemplu, inclusiv pentru țările europene, al modului în care a gestionat criza refugiaților. Recent, Republica Moldova și cetățeni săi au primit și o mențiune de onoare pentru aceste eforturi.
Pe de altă parte, propaganda rusă și pro-rusă din Republica Moldova a încercat de mai multe ori să creeze o imagine negativă a refugiatilor ucraineni, lansând și o campanie online împotriva acestora. Refugiații erau prezentați ca profitori, sau persoane care provoacă dezordine. Veridica a demontat în câteva rânduri astfel de fake-uri.
Republica Moldova și Ucraina au relații bune și la nivel politic, fiind înregistrate întrevederi și vizite reciproce ale oficialilor de diferit rang ale ambelor părți. Asta pare să nu convină propagandei ruse care a lansat campanii de falsuri, în special legate de un presupus atac pe care l-ar pregăti Ucraina împotriva teritoriului Republicii Moldova (Transnistria), demontate de Veridica. Scopul este de a crea panică în societate și de a alimenta curentul anti-ucrainean.
Verifică sursele: