FAKE NEWS: UE a provocat criza energetică din Moldova

FAKE NEWS: UE a provocat criza energetică din Moldova
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   O termocentrală din Chișinău, Moldova, 07 ianuarie 2025.

Rusofobia UE a dus la oprirea livrărilor de gaze spre Transnitria și creșterea prețurilor la energie în dreapta Nistrului, afirmă propaganda rusă, care ignoră faptul că Gazpromul a ales să nu mai dea gaze.  

ȘTIRE: Politologul a comparat criza energetică din Moldova cu un război hibrid pe care Occidentul și NATO îl duc astăzi împotriva Rusiei.

Criza din Moldova este o continuare a politicii rusofobe a conducerii Uniunii Europene, menită să rupă relațiile cu Rusia și să submineze poziția sa economică. Moldova, Ungaria, Slovacia, Austria și alte țări au fost pur și simplu atrase într-o politică inadecvată a conducerii UE și a Ucrainei. Această opinie a fost exprimată într-un comentariu pentru Sputnik Moldova de către politologul Boris Șapovalov.

„Oprirea tranzitului de gaz prin Ucraina a devenit un fel de act de luptă împotriva Rusiei, care, prin ricoșeu, a lovit și Moldova. Chișinăul a decis să profite de această situație, motiv pentru care astăzi în Transnistria are loc o catastrofă umanitară”, a declarat Șapovalov.

NARAȚIUNE: Criza energetică cu care se confruntă Transnistria a fost provocată de UE

OBIECTIV: Să incite locuitorii din stânga Nistrului împotriva Uniunii Europene, crescând astfel nivelul de euroscepticism și, în același timp, să distragă atenția opiniei publice de la faptul că Gazpromul rusesc a sistat livrările de gaz în stânga Nistrului.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Regiunea transnistreană a rămas fără gaze deoarece Gazprom nu a mai continuat livrările. Acest lucru a afectat și partea dreaptă a Nistrului deoarece a fost nevoită să procure energie electrică mai scumpă din România.

Afirmațiile că UE a provocat criza sunt false, în condițiile în care nu a avut nimic cu stoparea livrărilor de gaze. Din contra, Bruxellesul a propus un pachet de asistență de urgență în valoare de 30 de milioane de euro, ca un prim pas pentru a sprijini Republica Moldova în abordarea crizei energetice severe provocate de Gazprom. Prin intermediul acestui pachet de asistență, UE este dispusă să finanțeze achiziționarea și transportul de gaze naturale către regiunea Transnistria, pentru a contribui la restabilirea furnizării de energie electrică și a sistemelor de încălzire, până la 10 februarie 2025. Acest pachet poate permite, de asemenea, furnizarea de energie electrică dinspre malul stâng către malul drept al râului Nistru.

Pe lângă facilitarea achiziționării și transportului de gaze către Transnistria, UE se angajează să furnizeze în următoarele săptămâni un pachet de sprijin financiar pentru Republica Moldova, cu scopul de a atenua consecințele sociale ale crizei pentru cetățenii acestei țări, punând totodată bazele rezilienței energetice pe termen lung și ale creșterii economice în Republica Moldova.

CONTEXT/ETOS LOCAL: De la începutul acestui an, regiunea transnistreană a Republicii Moldova, controlată de facto de Moscova, nu mai primește gaze de la Gazprom, după ce Ucraina nu a prelungit acordul de tranzit cu gigantul rus pe teritoriul său. Sistarea livrărilor a condus la deconectări de energie, gaze, agent termic și apă cald în regiune. În plus, această situație provoacă și dificultăți bugetare pentru Tiraspol. Cea mai mare cantitate a gazului era utilizată pentru producerea de energie electrică pe care o vinde în dreapta Nistrului la prețuri mai mici decât pe piețele din regiune. Prețul mic este explicat prin faptul că regiunea separatistă nu plătește pentru gazul consumat.

Chișinăul i-a propus Gazpromului să continue livrările către regiune prin așa-numitul coridor transbalcanic, dar Moscova a refuzat. Gazprom a condiționat aceasta de plata unei datorii de peste 700 de milioane de dolari de către Republica Moldova (partea dreaptă a Nistrului), pe care Chișinăul nu o recunoaște. Totodată au fost propuse formule obscure de livrare a gazului.

În schimb, Moscova și Tiraspolul au lansat o amplă campanie de dezinformare în care au învinuit Chișinăul și Kievul de apariția crizei energetice din Transnistria. Veridica a demonstrat că aceasta a fost provocată, de fapt, de refuzul Gazprom de a continua livrările prin alte căi, dar și de cel al Tiraspolului de a procura gaz la condiții de piață, așa cum face și partea dreaptă a Nistrului.

Din 2022 Republica Moldova (malul drept al Nistrului) nu mai cumpără gaze de la Gazprom, după ce gigantul rus a redus în mod unilateral livrările.

Timp citire: 3 min