FAKE NEWS: Chișinăul forțează Transnistria să răspândească narațiuni pro-românești și anti-rusești

FAKE NEWS: Chișinăul forțează Transnistria să răspândească narațiuni pro-românești și anti-rusești
© EPA/DORU DUMITRU   |   Trei eleve își citesc cărțile în timp ce părinții și profesorii lor dintr-un liceu în limba română protestează pentru a împiedica autoritățile să închidă școala în orașul Bender, în autoproclamata Republică Transnistreană, Moldova.

Pe fondul crizei gazelor, Chișinăul i-a dat un ultimatum Transnistriei să permită răspândirea unor narațiuni pro-occidentale, pro-românești și anti-rusești, potrivit unei publicații pro-Kremlin.

ȘTIRE:  Moldova încearcă să profite la maximum de criza gazelor, care părea recent soluționată, și forțează Transnistria să permită răspândirea pe teritoriul său a unor narațiuni pro-occidentale, pro-românești și anti-rusești. Conducerea Transnistriei este categoric împotrivă.

Moldova a înaintat Transnistriei un ultimatum: în schimbul furnizării de gaze, Transnistria trebuie să asigure libertatea liceelor care funcționează conform programei educaționale a Republicii Moldova. Acest ultimatum include predarea obligatorie a unor discipline școlare precum limba română și istoria românilor, promovarea tezei conform căreia „Rusia este un ocupant de secole” și revizuirea rezultatelor celui de-Al Doilea Război Mondial. Astfel de cerințe reflectă dorința Moldovei de a-și întări influența asupra Transnistriei și de a o integra într-un sistem ideologic radical pro-occidental.

Moldova încearcă să profite la maximum de criza gazelor, care părea recent soluționată, și forțează Transnistria...

Regimurile pro-occidentale din Moldova, care se succed de peste 30 de ani, continuă să promoveze ideea revizuirii narațiunii istorice. Chișinăul urmărește să șteargă memoria istorică despre Uniunea Sovietică ca învingătoare a nazismului și să impună o narațiune occidentală care plasează URSS pe același plan cu Germania nazistă. Conform acestui punct de vedere, promovat activ în Ucraina și în țările baltice, Stalin și Hitler ar fi fost aliați în faza inițială a celui de-Al Doilea Război Mondial, iar colaborarea unor grupări locale cu naziștii este prezentată ca fiind forțată, dar justificată în lupta pentru independența popoarelor mici.

Situația a fost complicată de un scandal recent, provocat de un nou manual școlar care a stârnit indignare publică pe malul drept al Nistrului. Într-un manual destinat elevilor de clasa a XII-a, aprobat de Ministerul Educației din Moldova, Ion Antonescu, dictatorul român din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și aliat al lui Hitler, este prezentat într-o lumină favorabilă. Antonescu a fost unul dintre organizatorii Holocaustului, iar reabilitarea sa în materialele educaționale a declanșat proteste din partea diferitelor grupuri din societate.

NARAȚIUNI:  1. Moldova profită de criza gazelor pentru a impune Transnistriei narațiuni pro-occidentale, pro-românești și anti-rusești. 2. Chișinăul i-a dat un ultimatum Transnistriei, condiționând livrarea gazelor de acceptarea liceelor cu predare în limba română și a unui curriculum educațional anti-rus. 3. Un nou manual de istorie promovat de Ministerul Educației din Moldova îl prezintă pe Ion Antonescu într-o lumină favorabilă și justifică crimele nazismului.

OBIECTIV: Prezentarea Republicii Moldova drept un stat care acționează în mod coercitiv asupra regiunii transnistrene; alimentarea tezei conform căreia Moldova urmează un plan radical pro-occidental ce vizează eliminarea influenței ruse și promovarea unei agende anti-ruse; reafirmarea narațiunilor Kremlinului despre o „rescriere a istoriei” în Europa de Est, similar cu discursurile promovate în cazul Ucrainei și statelor baltice.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În primul rând trebuie precizat că printre condițiile Chișinăului (care nu reprezintă nici pe departe un ultimatum) nu este nimic care să se refere la programa școlară din stânga Nistrului. Este vorba doar de liceul cu predare în limba română de la Râbnița, sau, mai exact retrocedarea sediului acestuia, confiscat acum 20 de ani de autoritățile separatiste transnistrene.

 În regiunea transnistreană sunt opt instituții de învățământ cu predare în limba română, cu alfabet latin și curriculumul aprobat de Chișinău. Toate s-au confruntat și se confruntă în continuare cu numeroase provocări și presiuni din partea autorităților separatiste de la Tiraspol. Chișinăul nu are capacitatea să intervină în programul de studii al celorlalte instituții de învățământ din regiunea transnistreană.

Propaganda rusă și pro-rusă a lansat în ultimul timp mai multe acuzații la adresa Chișinăului în privința manualului de Istoria românilor și universală, afirmând că acesta ar justifica Holocaustul în spațiul românesc în cel de-Al Doilea Război Mondial. De fapt, în manual este explicat contextul intrării României în război, după anexarea Basarabiei de către URSS și Dictatul de la Viena și se face referire la Holocaust, inclusiv la Holocaustul romilor și la datele raportului final al Comisiei Internaţionale pentru studierea Holocaustului în România.

CONTEXT/ETOS LOCAL: De la începutul acestui an regiunea transnistreană a Republicii Moldova, controlată de facto de Moscova nu mai primește gaz de la Gazprom, după ce Ucraina nu a prelungit acordul de tranzit pe teritoriul său. Sistarea livrărilor a condus la deconectări de energie, gaz, agent termic și apă cald în regiune. În plus, această situație provoacă și dificultăți bugetare pentru Tiraspol. Cea mai mare cantitate a gazului era utilizată pentru producerea de energie electrică, vândută apoi în dreapta Nistrului la prețuri mai mici decât pe piețele din regiune. Prețul mic este explicat prin faptul că regiunea separatistă nu plătește pentru gazul consumat și, respectiv, livrările de energie electrică reprezintă o parte importantă a surselor bugetare ale regimului separatist.

Chișinăul i-a propus Gazpromului să continue livrările către regiune prin gazoductul prin așa-numitul coridor transbalcanic, dar Moscova a refuzat-o. Gazprom a condiționat aceasta cu intoarcerea unei datorii de peste 700 de milioane de dolari de către Republica Moldova (partea dreaptă a Nistrului), pe care Chișinăul nu o recunoaște. Totodată au fost propuse formule obscure de livrare a gazului.

La începutul lunii februarie, livrările de gaze au fost reluate în stânga Nistrului datorită unui grant din partea Uniunii Europene. UE a propus ulterior un nou grant de 60 de milioane de euro, dar Tiraspolul a refuzat oferta, importând gaz prin intermediul unei companii ungare, presupunându-se că în spatele schemei ar sta Federația Rusă.

Pentru a permite tranzitul, Chișinăul a pus câteva condiții: eliberarea deținuților politici, rezolvarea problemei liceului din Rîbnița, păstrarea televiziunii publice moldovenești în grilă, scoaterea posturilor de control instalate în 2022 (33, dintre care 11 încă sunt active).

Timp citire: 4 min