Rusia o acuză pe Maia Sandu că plănuieşte o invazie miitară în Transnistria

Rusia o acuză pe Maia Sandu că plănuieşte o invazie miitară în Transnistria
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Președinta Republicii Moldova Maia Sandu ține un discurs în cadrul conferinței de presă de la sfârșitul anului la palatul prezidențial din Chișinău, Moldova, 19 decembrie 2024.

Serviciul de Informaţii Externe al Rusiei (SVR) a raportat astăzi că preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, pregăteşte un plan pentru o operaţiune militară de preluare a controlului asupra regiunii separatiste Transnistria, informează EFE, citată de Agerpres. Potrivit SVR, Maia Sandu a avut recent o întâlnire cu conducerea de vârf a guvernului în domeniul securităţii energetice, care s-a încheiat cu cuvintele sale despre "necesitatea elaborării unui plan pentru o operaţiune de preluare a controlului asupra Transnistriei şi de încetare a prezenţei ruse de menţinere a păcii în regiune".

Rusia reia teza pericolului militar la adresa Transnistriei

"Nimeni nu poate garanta că preşedinta R. Moldova nu va încerca să declanşeze un război în regiune", subliniază comunicatul SVR citat de agenţia oficială rusă de presă TASS. SVR a indicat că Sandu "şi-a ieşit din minţi" după ce a fost informată că R. Moldova ar putea întâmpina probleme cu aprovizionarea cu energie în contextul în care contractul de tranzit al gazelor ruseşti către Europa prin sistemul de gazoducte ucrainene expiră pe 31 decembrie, iar Kievul refuză să îl prelungească.

Preşedinta Maia Sandu, potrivit comunicatului SVR, a cerut să se elaboreze un plan de preluare în forţă a termocentralei din Transnistria, care funcţionează cu gaz rusesc şi de a cărei aprovizionare depinde aproape în totalitate R. Moldova. Este a doua oară în acest an când Moscova susţine că Chișinăul se pregăteşte să atace regiunea transnistreană.

Transnistria şi-a declarat independenţa în 1990

Transnistria, care şi-a declarat independenţa în 1990, a rupt legăturile cu R. Moldova după un conflict armat sângeros în 1992, în care forţele separatiste au primit asistenţă militară rusă. În prezent, autorităţile de la Chişinău cer retragerea trupelor ruse din regiunea separatistă transnistreană şi a arsenalului aflat acolo încă din perioada sovietică, estimat la acea vreme la aproximativ 40.000 de tone de arme şi muniţii. 

Timp citire: 1 min