PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski va declanșa Al Treilea Război Mondial

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski va declanșa Al Treilea Război Mondial
© EPA-EFE/VALDEMAR DOVEIKO   |   Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și secretarul general al NATO, Mark Rutte, participă la o conferință de presă înaintea unei reuniuni a liderilor celor Nouă de la București și ai țărilor nordice, la Vilnius, Lituania, pe 2 iunie 2025.

Ucraina și Occidentul împiedică negocierile de pace prin atacarea unor obiective militare rusești și avarierea unor poduri, potrivit presei pro-Kremlin.

ȘTIRE: Liderul ucrainean Volodimir Zelenski și aliații săi occidentali ar organiza provocări împotriva Rusiei și ar încerca să blocheze o soluție pașnică pentru conflictul din Ucraina, fapt care ar putea duce direct la izbucnirea unui al Treilea Război Mondial, susține liderul partidului francez „Patrioții”, Florian Philippot, într-o postare pe rețeaua de socializare X.

„Zelenski, sprijinit de puteri străine belicoase, demonstrează că refuză cu încăpățânare pacea! El dorește o escaladare generală care să conducă spre un al Treilea Război Mondial”, a subliniat politicianul. Potrivit lui Philippot, eforturile pentru pace în Ucraina sunt împiedicate de oponenții președintelui american Donald Trump, de Uniunea Europeană și, în special, de președintele Franței, Emmanuel Macron. Liderul francez a adăugat că Zelenski ar avea un interes personal în menținerea puterii, motiv pentru care se opune în mod real procesului de pace.

NARAȚIUNI: 1. Zelenski atacă baze militare rusești și poduri pentru a rămâne la putere și a continua războiul. 2. Ucraina este gata să declanșeze al Treilea Război Mondial. 3. Ucraina este sprijinită de lideri europeni, care nu doresc instaurarea păcii.

OBIECTIVE: Justificarea invaziei la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei; transferarea responsabilității pentru escaladarea conflictului asupra Ucrainei și Occidentului; prezentarea Rusiei ca fiind forțată să se apere; subminarea legitimității președintelui Zelenski; crearea unei imagini a Rusiei pacifiste.

Realitate: Ucraina se apără în mod legitim împotriva agresiunii ruse și nu dorește un al Treilea Război Mondial, iar responsabilitatea pentru invazie aparține exclusiv Moscovei

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Războiul din Ucraina nu a fost declanșat de Volodimir Zelenski sau de Occident, ci de decizia liderului rus Vladimir Putin de a ataca statul ucrainean (Crimeea și Donbas) în 2014 și de a extinde operațiunile militare asupra întregii țări în 2022. Conform dreptului internațional și Cartei ONU, Ucraina exercită dreptul legitim la autoapărare împotriva unei agresiuni militare. Atacurile asupra obiectivelor militare rusești reprezintă răspunsuri defensive la bombardamentele constante ale teritoriului ucrainean. Așadar, Kievul are dreptul să atace orice obiective militare și de infrastructură pentru a opri agresiunea.

Volodimir Zelenski este lider legitim și legal al Ucrainei, ales în mod democratic în 2019 cu 73,2% din voturi, iar mandatul său a fost prelungit în mod constituțional pe perioada stării de război, conform Constituției Ucrainei. Această practică a fost utilizată și în democrațiile occidentale în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Eforturile defensive ale Kievului, prezentate drept focare de escalade

Ucraina a prezentat în mod repetat propuneri de pace care au inclus retragerea trupelor ruse, restabilirea integrității teritoriale, eliberarea prizonierilor și compensații pentru pagubele cauzate de agresiune. Rusia, în schimb, impune condiții ce echivalează cu o capitulare totală: recunoașterea anexărilor ilegale, demilitarizarea Ucrainei, renunțarea la aderarea la NATO/UE, cereri care încalcă principiile fundamentale ale Cartei ONU și ale dreptului internațional. În plus, Ucraina este de acord să oprească focul necondiționat timp de 30 de zile, dar Rusia a respins în repetate rânduri propuneri în acest sens.

Operațiunile militare ucrainene din 1 și 3 iunie 2025 au fost răspunsuri defensive legitime. Atacurile asupra bazelor aeriene rusești și a Podului Crimeii vizează obiective militare strategice folosite pentru agresiunea împotriva Ucrainei. Conform Convenției de la Geneva, țintele militare sunt obiective legitime în timpul conflictului armat. Aceste operațiuni reprezintă răspunsuri la bombardamentele constante ale teritoriului ucrainean, inclusiv atacurile asupra infrastructurii civile. Podul Crimeii servește ca arteră logistică pentru aprovizionarea forțelor ruse de ocupație din peninsula anexată ilegal.

Narațiunea despre „Al Treilea Război Mondial” ca tactică de intimidare

Utilizarea repetată a noțiunii de „Al Treilea Război Mondial” este o tactică de intimidare, tipică propagandei rusești. În mai, presa pro-Kremlin scria că Franța vrea să trimită trupe în Ucraina și sprijină Kievul pentru a declanșa Al Treilea Război Mondial. În realitate, comunitatea internațională oferă sprijin Ucrainei în contextul dreptului internațional cu scopul de a opri agresiunea și a proteja civilii.

Volodimir Zelenski nu ar avea niciun interes în continuarea războiului devastator care i-a pus țara în pericol și a cauzat suferințe imense populației. Războiul a generat o criză a refugiaților, a distrus economia și stabilitatea socială. Dreptul internațional stabilește clar prin Rezoluția 3314 a Adunării Generale ONU că agresiunea este utilizarea forței armate de către un stat împotriva suveranității, integrității teritoriale sau independenței politice ale altui stat. Rusia este agresor, iar Ucraina victima agresiunii. Precedentele istorice, de la invazia Poloniei în 1939 la anexarea Sudeților, demonstrează că cedarea în fața agresorului nu aduce pacea, ci încurajează noi agresiuni sau chiar războaie mondiale. Așadar, conform logicii istorice, sprijinul oferit Kievului poate evita un război mondial. Mai mult decât atât, extinderea conflictului din Ucraina la nivel mondial ar dilua sprijinul occidental pe care Ucraina îl primește în prezent, redistribuind resursele militare și financiare ale aliaților pe multiple fronturi simultane. Distrugerile și evoluțiile imprevizibile nu sunt în interesul Occidentului sau Kievului.

CONTEXT: Pe 1 iunie, Ucraina a lansat o operațiune de amploare fără precedent, care a zguduit capacitățile militare ale Federației Ruse. Serviciile speciale ucrainene afirmă că au reușit să distrugă sau să avarieze 41 de aeronave militare ruse. Loviturile au fost lansate direct în adâncul teritoriului rus, unele ținte aflându-se la peste 4.000 de kilometri distanță de granița ucraineană. Pe 3 iunie, Serviciul de Securitate al Ucrainei a lovit Podul Crimeii, pentru a treia oară de la începutul invaziei pe scară largă, minând și avariind pilonii subacvatici ai acestuia.

Florian Philippot este un susținător și continuator al ideilor președintei Frontului Național Marine Le Pen, cunoscută ca un partener al regimului Putin în Franța. Philippot a fost vicepreședinte al Frontului Național și coordonator al campaniei electorale a candidatei, care a reprezentat la alegeri extrema dreapta franceză. În 2017, la câteva săptămâni după înfrângerea candidatei Marine Le Pen la alegerile prezidențiale, Philippot înființează o nouă forță politică, numită „Patrioții”, care avea o perioadă de timp statut de ONG, cu scopul de a promova ideile naționaliste în societatea franceză.  Ca și Le Pen, Florian Philippot are o poziție antieuropeană și anti-NATO. Partidul său nu are reprezentare parlamentară și a obținut doar 0,68% la alegerile europene din 2019. Pozițiile sale pro-ruse și teoriile conspiraționiste pe care le îmbrățișează îl plasează în afara mainstream-ului politic francez.

În mai, acesta a declarat că Franța sprijină Ucraina pentru a declanșa Al Treilea Război Mondial, presa rusă prezentându-i punctul de vedere ca fiind un curent de gândire dominant la nivel european.

Timp citire: 5 min