Aceasta ar fi întreprinsă sub supervizarea Naţiunilor Unite și ar viza aproximativ 10.000 de persoane pe an.
Cel puțin nouă drone care vizau Ucraina ar fi intrat luna trecută în spațiul aerian belarus.
Kievul avertizează asupra actelor neprietenoase din partea unui aliat fidel al Moscovei.
Parteneriatul strategic dintre Moscova și Beijing s-a adâncit și mai mult de la declanșarea invaziei rusești în Ucraina, pe 24 februarie 2022.
Ministrul Apărării, Viktor Hrenin, repetă declarațiile președintelui Aleksandr Lukașenko.
Orice problemă care poate stârni emoții puternice și poate dezbina oamenii este exploatată din plin de Moscova. Canalele de comunicare pro-ruse au pătruns în mod semnificativ internetul și rețelele sociale din Polonia și din țările din Europa de Est.
Belarusului e condus, de trei decenii, de președintele autoritar Aleksandr Lukașenko, cotat drept ultimul dictator din Europa și cel mai docil aliat al Rusiei.
La 20 iulie s-au împlinit 30 de ani de la instaurarea regimului lui Aleksandr Lukașenko. În urmă cu patru ani, stabilitatea sa politică în Belarus a fost grav subminată de proteste în masă: atunci, belarușii cu vederi democratice au cerut organizarea de noi alegeri și au susținut-o pe Svetlana Tihanovskaia. Dispersarea manifestanților a fost urmată de o represiune brutală ce i-a forțat pe mulți dintre ei să plece în străinătate, inclusiv pe liderul forțelor democratice. Veridica a discutat cu liderul opoziției belaruse despre starea actuală a opoziției, despre eliberarea deținuților politici și despre așteptările pe care putem să le avem de la alegerile prezidențiale din Belarus de anul viitor.
Ea susține că în fiecare zi în țară sunt arestate 15-20 de persoane.
Până acum, sancțiunile occidentale au avut un impact redus asupra economiei Belarusului, dar au crescut dependența de Rusia, provocând noi rupturi în societate.
Zeci de jucători au fost hărțuiți, începând cu 2020, de autoritățile din Belarus. UEFA nu a reacționat, dar a permis în schimb ca meciurile de la EURO 2024 să fie difuzate de media propagandistică de stat.
Sunt primele de la începutul războiului din Ucraina.
Generalul Wieslaw Kukula, șeful de stat major al forțelor armate poloneze a declarat că trebuie să-și pregătească soldații pentru un...
Liderul belarus Alexandru Lukașenko a eliberat cel puțin 10 deținuți politici, inclusiv un veteran al opoziției care suferă de cancer....
L-au prins la granița de vest.
Moscova amenință, voalat, țara noastră cu repercusiuni.
Apropiații lui Putin își procură nestingheriți bunuri de lux din Occident, scrie presa rusă independentă. Veridica a selectat și articole despre noua cultură rusă, orientată spre propagandă, și pregătirile de război ale Belarusului.
La aproape un an după ce Aleksandr Lukașenko a anunțat că Rusia a început să livreze arme nucleare în Belarus, nu este clar dacă acestea chiar se află acolo și cine le controlează.
Sunt cetățeni ucraineni, belaruși și polonezi, recrutați din cercuri criminale – afirmă premierul Donald Tusk.
Ucrainenilor li se vinde povestea că pierd războiul, actori ruși pretind că-s ucraineni în filme de propagandă, iar copiii sunt îndoctrinați cu mituri sovietie. Între timp, se pregătește o nouă criză a migranților în Europa.
Polonia se găsește în linia întâi a unui nou Război Rece tot mai intens. Serviciile rusești recrutează agenți polonezi și îi folosesc pentru atacuri împotriva opozanților Kremlinului.
Izolat pe scena internațională, el a fost înconjurat la tradiționala paradă de 9 mai de doar câțiva șefi de stat, aliații săi apropiați.
Ei nu au putut comenta dacă acesta e primul astfel de caz de la declanșarea invaziei din Ucraina, pe 24 februarie 2022.
Serviciile speciale au detectat dispozitive ce-ar fi putut fi folosite pentru a asculta conversațiile dintre miniștri, iar un judecător care-ar fi avut acces la informații clasificate a cerut azil în Belarus.
Condițiile pentru practicarea jurnalismului sunt precare în trei sferturi dintre țările lumii.
Videoclipuri cu activiști din opoziție care mărturisesc crime pe care nu le-au comis și îl laudă pe Aleksandr Lukașenko sunt din ce în ce mai folosite în Belarus.
„În media online este distribuit pe scară largă un videoclip care anunță un atac de facto al inamicului asupra acestor unități medicale”.
Șeful serviciului de securitate din Belarus a declarat azi că forțele de securitate au dejucat un atac asupra capitalei Minsk...
Premierul liberal Donald Tusk spune că doreşte „să afle toate circumstanţele care l-au determinat să facă această declaraţie”.
Moscovei i-ar fi teamă că puterile străine ar putea încerca să obțină acces la secrete de stat.
Relocarea forțelor Wagner în Belarus după revolta abandonată a lui Prigojin s-a dovedit a fi o mișcare de propagandă. În decurs de un an, armata Wagner a lui Lukașenko, prezentată drept o amenințare pentru țările NATO vecine, practic s-a topit. De asemenea, nu a reușit să-l ajute pe Lukașenko să-și atingă obiectivul de a intra pe piața profitabilă a mercenarilor trimiși în Africa.