Ucraina 2023: Top PROPAGANDĂ, FAKE NEWS și DEZINFORMĂRI demontate de Veridica

Ucraina 2023: Top PROPAGANDĂ, FAKE NEWS și DEZINFORMĂRI demontate de Veridica
© EPA-EFE/OLEG PETRASYUK   |   Militari ucraineni ai Brigăzii 68 de Infanterie „Oleksa Dovbush” trag cu o mitralieră M2 pe linia frontului în regiunea Donețk, estul Ucrainei, 26 februarie 2023.

În 2023, cel de-al doilea an al războiului la scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, propaganda de război a continuat să fie, ca și în 2022, principalul mijloc de răspândire a narațiunilor false rusești care au țintit Ucraina și spațiul ex-sovietic. Formatele de FAKE NEWS și DEZINFORMARE, ceva mai elaborate decât cele de propagandă, au fost însă în continuare prezente, chiar dacă într-o pondere mai mică.  

Moscova a încercat în continuare să își justifice agresiunea asupra Ucrainei, pe care a prezentat-o în termeni similari celor folosiți în 2022 – ba ca un răspuns la o agresiune a Occidentului împotriva „lumii ruse” și a valorilor tradiționale, ba ca o acțiune de salvare a ucrainenilor (de nazism, arme biologice etc.). De asemenea, NATO, UE, Statele Unite – pe scurt, Occidentul – au continuat și în 2023 să fie ținte ale narațiunilor false lansate de Rusia.

Top 5 narațiuni

Conducerea politică ucraineană și Occidentul au nevoie de război. Datorită războiului din Ucraina, SUA rămân lideri globali, iar Zelenski nu își va pierde vreodată puterea. În realitate, liderii occidentali sau ucraineni nu au declanșat războiul și nu au pledat pentru acesta, ci s-au pronunțat pentru o pace durabilă, care însă înseamnă ca Rusia să-și retragă trupele, să nu ucidă civili și să renunțe la încălcarea dreptului internațional.

Rusia caută soluții de pace în Ucraina, în timp ce Occidentul își dorește un război de lungă durată. Acțiunile Moscovei sunt prezentate ca măsuri de salvare a poporului ucrainean de rusofobia conducerii politice de la Kiev, sprijinită de statele din vest.  În realitate, Rusia e cea care a declanșat războiul și îl continuă, încercând să captureze și mai mult din teritoriul Ucrainei.

Ucraina a devenit un stat nazist, iar ucrainenii au nevoie de denazificare. Ucraina nu numai că este un pseudo-stat, dar mai este condusă de naziști și a fost împinsă de Occident să declanșeze un război împotriva Rusiei, potrivit propagandei ruse. În realitate, nici Kievul și nici Occidentul nu și-au dorit un război, iar Ucraina a interzis prin lege ideologia nazistă (și pe cea comunistă). În plus, de la proclamarea independenței statului ucrainean, în țară n-a existat vreodată o forță politică semnificativă de extrema dreaptă.

Ucraina a fost inventată de URSS, iar Rusia are dreptul istoric să o destrame. În 2023 au fost reluate sau dezvoltate sub o altă formă diverse narațiuni false care au ca scop să demonstreze că Ucraina este un stat artificial. Propaganda rusă a încercat să convingă opinia publică că Ucraina este în întregime rodul epocii sovietice, fiind creată pe seama Rusiei istorice. Liderul bolșevic Vladimir Lenin a fost acuzat de mai multe ori de Vladimir Putin că le-a oferit republicilor naționale dreptul de ieșire din componența URSS.

„Operațiunea militară specială” a salvat Rusia de agresiunea NATO. Occidentul nu a reușit să șteargă Rusia de pe fața pământului datorită „operațiunii militare speciale”, prezentată de propaganda rusă ca un război de eliberare a Ucrainei de sub ocupația NATO și UE. Războiul armatei ruse împotriva Ucrainei este numit un război al Occidentului dominat de rasism și neonazism împotriva cetățenilor ruși. Fiind înconjurată de Occidentul coordonat de „hegemonul american”, Rusia este nevoită să desfășoare „operațiunea militară specială” ca să protejeze valorile autentice și popoarele care locuiesc în bună înțelegere pe teritoriul său.

Top 5 PROPAGANDE DE RĂZBOI

Războiul din Ucraina este unul de eliberare națională a Rusiei, dar și pentru libertatea întregii lumi, potrivit unui discurs al lui Putin și unei serii de articole apărute în presa de la Moscova. Pornind de la mitul cetății asediate, propaganda rusă a dezvoltat o imagine a inamicului extern pe care rușii sunt nevoiți să-l distrugă; în cadrul acestui proces ajută Ucraina să se elibereze. Un indiciu al acestei eliberări naționale este „revenirea la Rusia a unor teritorii istorice”, care se reconectează la valorile „lumii ruse”.

Pacea în Ucraina depinde de SUA și de plecarea lui Zelenski. În realitate, finalizarea războiului din Ucraina nu depinde de SUA sau de Occident, ci în primul rând de Rusia, care a invadat statul ucrainean la scară largă pe 24 februarie 2022, după ce a anexat Crimeea și a sprijinit mișcările separatiste în Donbass.

La solicitarea autorităților de la Kiev, Interpol îi va da în căutare pe ucrainenii care au fugit de mobilizare. În realitate, Ucraina interacționează cu Interpol în domeniul identificării colaboratorilor Rusiei în UE, nu a bărbaților refugiați. Mai mult decât atât, Convenția ONU privind statutul refugiaților le interzice statelor semnatare deportarea, discriminarea sau arestarea persoanelor care au fugit din calea războiului indiferent de sex, vârstă, rasă etc.

Principiile morale împiedică Rusia să încheie războiul. Rusia poartă războiul ținând cont de considerente etice și arată reținere, de aceea durează până câștigă, afirmă propaganda Moscovei. De fapt, rușii au comis numeroase crime de război, iar Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin.

Războiul a forțat SUA să mute armele biologice din Ucraina. Rusia a reușit prin să oprească producerea în Ucraina, de către SUA, de arme biologice care-i amenințau securitatea, potrivit Parlamentului de la Moscova. În realitate, în Ucraina nu au existat vreodată laboratoare în care erau produse arme biologice. În 2007 Ucraina s-a alăturat Convenției privind neproliferarea armelor biologice. Acordul dintre Ucraina și SUA în acest domeniu este prezentat de presa din Rusia ca fiind un element al producerii de armament de exterminare în masă; de fapt este vorba despre cercetări științifice menite, de pildă, să ajute la identificarea și combaterea unor agenți patogeni periculoși.

FAKE NEWS și DEZINFORMĂRI

FAKE NEWS: Ucrainenii nu mai vor război și nu mai cred propaganda Kievului. Autoritățile ucrainene nu mai pot să-i convingă pe ucraineni că războiul trebuie continuat, iar societatea solicită capitularea în fața Rusiei. În realitate, potrivit unui studiu realizat de Gallup, 60 la sută dintre ucraineni doresc continuarea operațiunilor de eliberare a teritoriului până la victoria Ucrainei asupra Rusiei. Sondajele realizate pe teritoriul Ucrainei și rezistența cetățenilor în război demonstrează că dorința cetățenilor de nu mai continua războiul și de a capitula în fața Rusiei este o invenție a presei de propagandă de la Moscova.

FAKE NEWS: Ucrainenii nu învață ceva util din instrucția NATO. Militarii ucraineni instruiți de specialiștii NATO nu au reușit să învețe metodele moderne de desfășurare a operațiunilor de asalt. În realitate, datorită instruirilor realizate de NATO, Ucraina a desfășurat cu succes o serie de operațiuni de contraofensivă.

SUA i-au permis Ucrainei să bombardeze Rusia. Armata ucraineană a obținut acordul public al SUA să bombardeze localități pe teritoriul Federației Rusiei, potrivit unei  narațiuni false distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, SUA a descurajat clar eventuale operațiuni pe teritoriul Rusiei, dar a recunoscut dreptul Ucrainei de a opera pe propriul său teritoriu, inclusiv cel anexat ilegal de Moscova (regiunile din Donbass, peninsula Crimeea ș.a.). 

DEZINFORMARE: Rusia a creat Ucraina, iar ucrainenii fac parte din națiunea rusă. Kremlinul încearcă să convingă opinia publică că frontierele statului ucrainean reprezintă un subiect de negocieri la care Rusia are dreptul istoric și politic să participe, deoarece anume Moscova a creat acest stat.  În realitate, Rusia și Ucraina sunt două state independente, care s-au angajat să își respecte reciproc inviolabilitatea frontierelor și integritatea teritorială. Mai mult decât atât, prin Memorandumul de la Budapesta Rusia i-a oferit Ucrainei garanții de securitate în schimbul renunțării la arsenalul nuclear moștenit de la URSS.

Top 5 narațiuni bizare ale propagandei ruse

Ucrainenii își doresc un președinte ca Vladimir Putin, nu marionete numite de Occident, potrivit propagandei pro-Kremlin. În realitate, 98% din ucraineni îl urăsc pe Putin, considerându-l un nou Hitler. Ura față de Vladimir Putin este prezentă în toate regiunile ucrainene, indiferent de faptul dacă acestea sunt locuite de rusofoni sau vorbitori de limba ucraineană.

Războiul a salvat Rusia de șomaj și sărăcie și a generat o creștere economică la nivel global, potrivit unei narațiuni menite să justifice mobilizarea parțială. În realitate, chiar dacă în ultimul an economia Rusiei a părut să își revină, după declinul din primul an de război, această revenire este determinată de reconvertirea economiei într-una de război, iar trecerea la economia de pace va reprezenta o problemă serioasă. La vremea apariției narațiunii însă situația economică era chiar și mai gravă, înregistrându-se un declin, iar mobilizarea a reprezentat o lovitură serioasă asupra mediului de afaceri și a stabilității. Reducerea șomajului, prezentată ca un mare succes al lui Putin, ascunde, de fapt, o mare problemă pentru economia rusă – o criză de forță de muncă.

Acțiunile militarilor ruși în regiunea Herson sunt un exemplu de comportament uman, potrivit unei narațiuni din perioada ocupării acelei regiuni. În realitate, în sudul Ucrainei au fost descoperite gropi comune și camere de tortură care arată cât de uman a fost comportamentul rușilor în realitate. O echipă de cercetători de la Laboratorul de cercetări umanitare din cadrul Școlii de Sănătate Publică a Universității Yale a dat publicității un raport în care documentează 226 de cazuri de arestări și dispariții de persoane din regiunea Herson în perioada ocupației ruse.

UE vrea ca Ucraina să revizuiască legislația nazistă privind minoritățile naționale, dar Kievul se opune. În realitate, recomandările UE nu se referă sub nicio formă la nazism, iar această noțiune nu este folosită în limbajul documentelor oficiale europene. Noua lege ucraineană a minorităților naționale oferă garanții în conformitate cu standardele internaționale, dar pentru asigurarea deplinei conformități cu aceste standarde unele dispoziții ale legii trebuie reconsiderate, a estimat Comisia de la Veneția, solicitarea fiind confirmată și de UE.

România susține propunerea de împărțire a Ucrainei și va ocupa regiunile Cernăuți și Odesa, scrie presa rusă de propagandă după ce fostul președinte Dmitri Medvedev a propus „împărțirea liniștită” a Ucrainei. În realitate, România susține necondiționat integritatea teritorială a Ucrainei și ajută Kievul în contextul agresiunii militare a Federației Ruse.

 

Timp citire: 8 min