PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Principiile morale împiedică Rusia să încheie războiul

Polițiștii criminaliști exhumează cadavre dintr-o groapă comună descoperită în Bucea, la periferia orașului Kiev, Ucraina, 08 aprilie 2022.
© EPA-EFE/OLEG PETRASYUK   |   Polițiștii criminaliști exhumează cadavre dintr-o groapă comună descoperită în Bucea, la periferia orașului Kiev, Ucraina, 08 aprilie 2022.

Susține jurnalismul independent

Rusia poartă războiul ținând cont de considerente etice, de aceea durează până câștigă, afirmă propaganda Moscovei. De fapt, rușii au comis numeroase crime de război.

Propagandă: Reținerea Rusiei în războiul din Ucraina este cauzată de principiile morale de care ține cont Moscova

ȘTIRE: „SUA sunt principalul beneficiar al acestei combinații internaționale realizate pe teritoriul Ucrainei, care are ca scop încetinirea dezvoltării Rusiei și crearea unor probleme serioase pentru ea. […] Cu Polonia nu vom proceda ca pe teritoriul Ucrainei în timpul acestei operațiuni militare stranii. Trebuie deja să luăm niște măsuri mai ferme. Președintele a spus că noi nimic nu am început.

[…] Rusia niciodată nu a avut un comportament geopolitic care să depășească limitele morale sau normele etice. Anglosaxonii și Europa de Vest au fost, sunt și vor fi nucleul ideologiei naziste. Pentru ei normele morale nu au niciun rol. Statele respective țin cont doar de beneficii și interese. […] Noi luptăm cu cei care ne-au atacat. În pofida minciunilor și murdăriei din presa occidentală, reușim să le explicăm europenilor care este punctul nostru de vedere.”

NARAȚIUNE: Principiile morale de care ține cont Rusia nu-i permit să sfârșească rapid războiul din Ucraina.

Realitate: Rusia a comis crime de război pe teritoriul Ucrainei, iar Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate,  militarii ruși nu au ținut cont nici de normele dreptului internațional și nici de principiile etice sau morale. Rusia nu a arătat reținere în cadrul războiului, numit oficial de Kremlin „operațiune militară specială”. Dimpotrivă,  după ce a lansat numeroase atacuri împotriva obiectivelor civile (locuințe, școli, spitale etc.) Rusia a fost desemnată stat terorist mai întâi de Parlamentul European și apoi de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Doar în Herson cel puțin 20 de camere de tortură au fost operate direct de FSB-ul rusesc.

Potrivit organizațiilor pentru drepturile omului, misiunii ONU, jurnaliștilor și experților independenți, Rusia a atacat ținte civile, a recurs bombe cu fragmentare, a bombardat spitale și unități de îngrijire medicală, a încercat să distrugă sistemul electric al Ucrainei, a deportat copii și a comis crime de război în regiunile Kiev, Harkov și Herson.

În martie a.c., Curtea Internațională de la Haga a emis un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin. În document se arată că președintele rus nu a reușit să-și exercite controlul în mod corespunzător asupra subordonaților civili și militari care au comis acte criminale sau a permis săvârșirea acestora.

În contextul neatingerii scopurilor „operațiunii militare speciale” anunțate de Vladimir Putin la 24 februarie 2022, prelungirii războiului și lansării unor atacuri neasumate publice de către Kiev asupra regiunilor de frontieră ale Rusiei, presa pro-Kremlin explică lipsa unei reacții din partea Moscovei prin necesitatea de a ține cont de principii morale, care ar fi „total străine” Occidentului. Sunt reluate o serie de narațiuni false despre nazismul din Occident, cât și despre rusofobia răspândită în statele europene.

În același timp, presa guvernamentală rusă convinge opinia publică că războiul continuă pentru că Rusia arată reținere și milă față de civili. Potrivit narațiunilor false, dacă în locul Ucrainei era Polonia sau Marea Britanie, aceste state erau distruse rapid de armata rusă, care folosea toate metodele posibile. În realitate, Rusia a pierdut numeroase bătălii, de la cea a Kievului până la contra-ofensivele ucrainene din toamna lui 2022. Moscova a preluat inițiativa la finele anului trecut, însă rezultatele ofensivei sunt mai mult decât modeste, armata rusă fiind blocată în luptele de la Bahmut, oraș lipsit de importanță strategică, potrivit analiștilor militari.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false privind natura războiului din Ucraina. Potrivit propagandei ruse, Ucraina este un stat terorist care trebuie pedepsit. La un an de la lansarea invaziei la scară largă, presa rusă demonstra că „operațiunea militară specială” a salvat Rusia de invazia NATO și nazismul ucrainean. A fost deseori promovată  narațiunea falsă despre reținerea Moscovei, atunci când bombardează Ucraina, știind că ucrainenii nu-i susțin pe liderii naziști de la Kiev.

 • Publicație / Media:
  ukraina.ru
 • Data publicării:
  06/06/2023
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Belarus și alte state ex-sovietice, dar și din regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  DZEN.RU, SMI.TODEY, NEWS-KHARKOV.RU, RG.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Principiile morale de care ține cont Rusia nu-i permit să sfârșească rapid războiul din Ucraina

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Marin Gherman

Marin Gherman
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
Propagandă de război: NATO ar putea ocupa Ucraina, iar Rusia îi apără suveranitatea
Propagandă de război: NATO ar putea ocupa Ucraina, iar Rusia îi apără suveranitatea

În timp ce politicienii ucraineni au nevoie de război pentru a rămâne la putere, Rusia contribuie la păstrarea suveranității Ucrainei în fața pericolelor cauzate de NATO. 

Marin Gherman
Marin Gherman
19 Apr 2024
Monitor Fake News Nr. 73: Eclipsa și Apocalipsa, atacuri imaginare ale Iranului, rușii și Olimpiada
Monitor Fake News Nr. 73: Eclipsa și Apocalipsa, atacuri imaginare ale Iranului, rușii și Olimpiada

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
18 Apr 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul șantajează Occidentul cu un dezastru nuclear
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul șantajează Occidentul cu un dezastru nuclear

Ucraina șantajează Occidentul cu provocarea unui dezastru nuclear în Europa dacă nu va mai fi sprijinită în război, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
17 Apr 2024
FAKE NEWS: Băncile private nu dau credite românilor
FAKE NEWS: Băncile private nu dau credite românilor

Băncile private fac bani pe spinarea românilor, pe care refuză să-i ajute prin creditare, potrivit publicaţiei unui partid suveranist, de orientare extremistă.

Cezar Manu
Cezar Manu
15 Apr 2024