PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucrainenii își doresc un președinte ca Vladimir Putin

O fotografie pusă la dispoziție de agenția foto rusă TASS îl arată pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, participând la sesiunea plenară a celui de-al doilea Summit Economic și Umanitar Forum „Rusia-Africa” din St.Petersburg, Rusia, 27 iulie 2023.
© EPA-EFE/Valery Sharifulin / TASS Host Photo Agency /   |   O fotografie pusă la dispoziție de agenția foto rusă TASS îl arată pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, participând la sesiunea plenară a celui de-al doilea Summit Economic și Umanitar Forum „Rusia-Africa” din St.Petersburg, Rusia, 27 iulie 2023.

Susține jurnalismul independent

Ucraineni își doresc un președinte independent, ca Vladimir Putin, și nu marionete numite de Occident, potrivit propagandei pro-Kremlin. În realitate, 98% din ucraineni îl urăsc pe Putin., considerându-l un nou Hitler.

Propagandă: Ucrainenii își doresc un președinte hotărât, ca Vladimir Putin, și nu marionete ale Occidentului

ȘTIRE: „Reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat că poporul ucrainean își dorește un președinte ca liderul rus Vladimir Putin, de aceea ucrainenii sunt atât de agresivi față de el”, potrivit unui interviu acordat RT.

„Tragedia poporului ucrainean este următoarea: ucrainenii vor un președinte ca Putin, dar se aleg de fiecare dată cu un personaj numit de Occident”, a declarat Maria Zaharova.

Ea a adăugat, de asemenea, că Ucraina are nevoie de un astfel de „președinte deschis, hotărât și informat”, care să nu aibă discursuri citite de pe o coală de hârtie trimisă de Washington. Reprezentantul Ministerului rus de Externe a spus că atitudinea față de Putin în Ucraina este explicată de teoriile psihologului Freud”.

NARAȚIUNE: Ucrainenii își doresc un președinte ca Vladimir Putin

Realitate: Pentru ucraineni, Putin este un nou Hitler

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, nivelul urii cetățenilor ucraineni față de liderul rus Vladimir Putin a tot crescut de la anexarea Crimeii în 2014 și lansarea acțiunilor militare în Donbass. După invazdarea pe scară largă a Ucrainei, Vladimir Putin este văzut ca un simbol al jafurilor și atrocităților comise de armata rusă. Putin nu este considerat în Ucraina un președinte  „deschis și hotărât”, după cum afirmă Maria Zaharova, ci un terorist și criminal care nu se deosebește cu nimic de liderul nazist Adolf Hitler.

Potrivit unui sondaj desfășurat la începutul anului curent, 94% dintre ucraineni consideră că Vladimir Putin este un Adolf Hitler al secolului XXI. Ura față de Vladimir Putin este prezentă în toate regiunile ucrainene, indiferent de faptul dacă acestea sunt locuite de rusofoni sau vorbitori de limba ucraineană.

Nivelul urii față de Vladimir Putin, văzut în Ucraina ca un criminal internațional și terorist, este în creștere începând cu anul 2014. Atunci, 41% dintre ucraineni (în special tineri și pensionari), au declarat că îl urăsc pe președintele rus pentru că a trădat statul ucrainean și l-a atacat. După declanșarea invaziei la scară largă împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022, nivelul urii a crescut și mai mult. Potrivit celor mai recente sondaje, 98 la sută dintre ucraineni au o atitudine negativă față de Vladimir Putin.

Cuvintele Mariei Zaharova sunt rupte de realitate. De fapt, purtătoarea de cuvânt a MAE al Rusiei a încercat să explice fenomenul urii ucrainenilor față de Putin prin dorința lor de a avea un astfel de președinte, subliniind că această atitudine este explicată de teoriile psihanalitice ale  lui Sigmund Freud. Ucrainenii l-ar fi urât pe Putin pentru că și-ar dori să aibă și ei un astfel de lider, și nu unul numit de Occident, afirmă Zaharova.

Kremlinul are nevoie de Freud ca să înțeleagă democrația

În Ucraina președintele este ales în cadrul unui scrutin național, monitorizat de observatori din întreaga lume. După protestele de la Kiev din 2014, numite Euromaidan, președinte a fost ales Petro Poroșenko. În 2019 acesta a fost învins la alegeri de Volodimir Zelenski. Președinții în Ucraina nu sunt numiți de Occident, ci aleși de cetățeni. În Rusia, alegerile nu contează, iar opoziția este persecutată și redusă la tăcere.

Vladimir Putin a schimbat de mai multe ori în mod ilegal legislația națională pentru a rămâne la putere, realizând și o rocadă de scurtă durată cu fostul premier Dmitri Medvedev. În 2024, în Rusia vor avea loc alegeri prezidențiale, iar Putin, în urma introducerii unor amendamente la Constituția Federației Ruse, poate să rămână la putere până în 2036. Din anul 2000, Vladimir Putin a monopolizat viața politică din Rusia, distrugând pluralismul, elementele societății civilie și libertatea de exprimare.

În martie a.c. Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin este acuzat de crime de război pe teritoriul Ucrainei.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false privind atitudinea ucrainenilor față de Rusia. Potrivit propagandei ruse,  mamele și soțiile militarilor ucraineni uciși în lupte protestează față de război, în timp ce conflictul armat din Ucraina este un război civil pentru că rușii și ucrainenii sunt un singur popor. Presa rusă a scris că din cauza propagandei neonaziste a Kievului, ucrainenii nu înțeleg că sunt eliberați de Rusia, nu ocupați.

 • Publicație / Media:
  TVZVEZDA.RU
 • Data publicării:
  01/08/2023
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Belarus și alte state ex-sovietice, dar și din regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  URA.RU, RT.RU, NEWS.RU, FONTANKA.RU, OSNMEDIA.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Ucrainenii își doresc un președinte ca Vladimir Putin

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Marin Gherman

Marin Gherman
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
 • NARAȚIUNE: Ucrainenii își doresc un președinte ca Vladimir Putin
Propagandă de război: NATO ar putea ocupa Ucraina, iar Rusia îi apără suveranitatea
Propagandă de război: NATO ar putea ocupa Ucraina, iar Rusia îi apără suveranitatea

În timp ce politicienii ucraineni au nevoie de război pentru a rămâne la putere, Rusia contribuie la păstrarea suveranității Ucrainei în fața pericolelor cauzate de NATO. 

Marin Gherman
Marin Gherman
19 Apr 2024
Monitor Fake News Nr. 73: Eclipsa și Apocalipsa, atacuri imaginare ale Iranului, rușii și Olimpiada
Monitor Fake News Nr. 73: Eclipsa și Apocalipsa, atacuri imaginare ale Iranului, rușii și Olimpiada

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
18 Apr 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul șantajează Occidentul cu un dezastru nuclear
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul șantajează Occidentul cu un dezastru nuclear

Ucraina șantajează Occidentul cu provocarea unui dezastru nuclear în Europa dacă nu va mai fi sprijinită în război, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
17 Apr 2024
FAKE NEWS: Băncile private nu dau credite românilor
FAKE NEWS: Băncile private nu dau credite românilor

Băncile private fac bani pe spinarea românilor, pe care refuză să-i ajute prin creditare, potrivit publicaţiei unui partid suveranist, de orientare extremistă.

Cezar Manu
Cezar Manu
15 Apr 2024