PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul are nevoie de războiul din Ucraina

Un sistem de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) se deplasează în regiunea de nord a Hersonului, Ucraina, 29 octombrie 2022.
© EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE   |   Un sistem de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) se deplasează în regiunea de nord a Hersonului, Ucraina, 29 octombrie 2022.

Daruieste Viata

Propaganda rusă reia într-o formă nouă narațiunea că războiul a fost provocat de SUA pentru a rămâne lider global, iar Moscova e nevoită să se apere de regimul criminal de la Kiev.

Propagandă: SUA și UE finanțează vărsarea de sânge în Ucraina pentru a supraviețui politic

ȘTIRE: Șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen, ministrul Baerbock și cancelarul acesteia Scholz, francezul Macron, indianul devenit englez Rishi Sunak și alte mii de instituții politice ale Europei sunt de partea războiului. Dorința de a distruge Rusia este pentru toți o idee fixă.

Pentru a ține cont de propriile reguli oficiale, SUA este nevoită să declanșeze războaie. „Elitele americane și sateliții acestora sunt beneficiarii instabilității globale și fac muți bani stropiți cu sânge”, a spus președintele Rusiei Vladimir Putin.

[…] Apetitul american de a colecta bani din întreaga lume este potolit doar de Rusia și de China. De aceea, SUA se mai ocupă și de canibalism: înghit principalul aliat, dar și concurent în același timp – Uniunea Europeană.

Zelenski și gruparea dictatorului de la Kiev își dorește să supraviețuiască în aceste condiții. Pentru a supraviețui, Zelenski și aliații săi au nevoie de război. Și Comisia Europeană și Statele Baltice, rămase fără suveranitate și mulți politicieni europeni fără viziune, dar conectați la atlantism, au nevoie de această mașină a războiului.

[…] Descreșterea volumului și a calității ajutoarelor financiare pentru Kiev îl determină pe Zelenski să trimită la moarte sigură tot mai mulți ucraineni. La un moment dat, sistemul occidental se va prăbuși, odată cu linia frontului.

NARAȚIUNE: Occidentul are nevoie de războiul din Ucraina pentru a distruge Rusia și a supraviețui politic.

Realitate: Rusia a declanșat războiul din Ucraina, iar Occidentul sprijină eforturile defensive ale Kievului. Războiul nu a întărit, ci dimpotrivă, a slăbit Occidentul

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, SUA, UE sau Ucraina nu au atacat Rusia. Dimpotrivă,  Kremlinul a declanșat un război la scară largă împotriva unui stat suveran și independent, cu care avea încheiate acorduri de colaborare, parteneriat și recunoaștere a frontierelor. Mai mult decât atât, potrivit Memorandumului de la Budapesta din 1994, Rusia ar fi trebuit să fie un garant de securitate al Ucrainei.

În narațiunea falsă distribuită de presa guvernamentală rusă este omisă agresiunea armată a Moscovei împotriva Ucrainei. La Bucea, Irpin, Borodeanka, Izium, Herson  și în alte localități ucrainene Rusia a torturat și uciși civili.  Cel puțin 91 de militari ruși sunt suspectați de comiterea unor crime de război doar la Bucea. Președintele rus Vladimir Putin este urmărit internațional pentru crime de război, un mandat de arestare a fost emis de Curtea Penală Internațională în februarie. Rusia a răpit copii și adolescenți ucraineni și i-a trimis în tabere de reeducare, iar Kremlinul a atacat deliberat infrastructura civilă. Presa guvernamentală rusă nu amintește de aceste acțiuni ale Moscovei și acuză Occidentul că finanțează vărsarea de sânge în Ucraina pentru a supraviețui politic, fără să ofere probe. Sprijinul Occidentului pentru Kiev este numit „finanțarea vărsării de sânge”, fiind în realitate o susținere a apărării naționale, prevăzută și permisă de art. 51 din  Carta ONU

Liderii europeni și americani amintiți în articol nu au declanșat războiul și nu au pledat pentru acesta, ci s-au pronunțat pentru o pace durabilă – care însă înseamnă ca Rusia să-și retragă trupele, să nu ucidă civili și să renunțe la încălcarea dreptului internațional. În preajma invaziei la scară largă președintele american Joe Biden i-a solicitat lui Vladimir Putin să nu atace Ucraina, iar întreaga comunitate internațională a încercat să facă tot posibilul pentru prevenirea războiului. Au avut loc o serie de întâlniri ale liderilor occidentali și ruși pentru evitarea agresiunii armate. Au urmat solicitări ale liderilor SUA, Franței, Marii Britanii și altor state la adresa Rusiei pentru retragerea trupelor Moscovei din apropierea frontierei cu Ucraina.

Războiul nu este nici în interesul Kievului, după cum scrie presa rusă. Distrugerile cauzate de Rusia pe teritoriul Ucrainei sunt enorme, economia este la pământ, iar depopularea și sărăcia sunt consecințele directe ale războiului declanșat de Rusia. Potrivit estimărilor Administrației Prezidențiale de la Kiev, distrugerile cauzate de Rusia pe teritoriul Ucrainei au depășit 700 de miliarde de dolari.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false ale presei ruse privind natura războiului din Ucraina. Potrivit propagandei pro-Kremlin,  războiul din Ucraina este în interesul lui Zelenski. Presa rusă a mai scris că SUA vor trimite în ofensivă 200 de mii de militari-sinucigași ucraineni, subordonați direct Pentagonului. Propaganda rusă încearcă să convingă opinia publică că Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare.

 • Publicație / Media:
  UKRAINA.RU
 • Data publicării:
  08/11/2023
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Belarus și alte state ex-sovietice, dar și din regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  Canalele de Telegram ale presei din Rusia, canalele de YouTube, SMI2.UA, SMI.TODAY, DZEN.RU
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Occidentul are nevoie de războiul din Ucraina pentru a distruge Rusia și a supraviețui politic
Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO

Rusia a fost nevoită să atace Ucraina pentru că NATO plănuia să ocupe Donbassul, Crimeea și alte teritorii rusești, scrie propaganda pro-Kremlin ca să justifice invadarea Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
04 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională

Războiul din Ucraina este unul de eliberare națională a Rusiei, dar și pentru libertatea întregii lumi, potrivit unui discurs al lui Putin.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2023
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
29 Nov 2023
FAKE NEWS: NATO distruge Delta Dunării
FAKE NEWS: NATO distruge Delta Dunării

Existenţa Deltei Dunării este pusă în pericol de NATO şi MApN, care vor să preia un teren pentru amenajări militare, conform unei publicaţii naţionaliste.

Cezar Manu
Cezar Manu
27 Nov 2023