PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Acțiunile militarilor ruși în regiunea Herson sunt un exemplu de comportament uman

Medicul criminalist Ihor Motrich, împreună cu ofițeri de poliție, inspectează rămășițele a șase persoane după exhumarea lor dintr-o groapă comună într-o curte din satul Pravdyne, în afara Khersonului, sudul Ucrainei, 28 noiembrie 2022.
© EPA-EFE/ROMAN PILIPEY   |   Medicul criminalist Ihor Motrich, împreună cu ofițeri de poliție, inspectează rămășițele a șase persoane după exhumarea lor dintr-o groapă comună într-o curte din satul Pravdyne, în afara Khersonului, sudul Ucrainei, 28 noiembrie 2022.

Susține jurnalismul independent

Militarii ruși au avut un comportament uman față de populație și armata ucraineană în perioada invadării sudului Ucrainei, potrivit presei guvernamentale ruse, care îl citează pe primarul autoproclamat al unei localități din regiunea Herson. În sudul Ucrainei au fost descoperite gropi comune și camere de tortură care arată cât de uman a fost comportamentul rușilor în realitate.

Presa pro-Kremlin susține că rușii au încercat să salveze chiar și viețile militarilor ucraineni

ȘTIRE: „Militarii ruși erau un exemplu de atitudine umană la începutul operațiunii speciale din Ucraina, a declarat într-un interviu pentru UKRAINA.RU primarul orașului Nova Kahovka, Vladimir Leontiev.

Operațiunea militară specială durează de 11 luni, fiind necesară din motive obiective: Ucraina era pregătită pentru război. Militarii ruși au încercat să evite orice pierderi de vieți omenești de la începutul operațiunii, a povestit Leontiev.

Când a început operațiunea militară specială, partea rusă, forțele armate ale Federației Ruse făceau tot posibilul să evite pierderi de vieți omenești, inclusiv în rândurilor armatei ucrainene. Am văzut acest lucru cu ochii mei. Militarii ucraineni au fost anunțați din timp că armata rusă urmează să îi atace pentru a nu cauza victime. Iată un mare exemplu  de atitudine umană, a spus el”.

NARAȚIUNE: Acțiunile militarilor ruși în regiunea Herson sunt un exemplu de comportament uman.

În realitate, ocupația a fost una brutală, iar numeroși ucraineni au dispărut sau au fost torturați

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Pentru a construi această narațiune de propagandă, presa guvernamentală rusă îl citează pe Vladimir Leontiev, prezentat ca primar al orașului Nova Kahovka. În realitate, Leontiev nu este primar al acestei localități, ci un membru al organelor de ocupație ale Federației Ruse. El a intrat în clădirea primăriei orașului Nova Kahovka concomitent cu trupele ruse, fiind numit „șef al administrației civile”. După ce Ucraina a eliberat orașul pe 15 noiembrie 2022, presa rusă a început să-l numească pe Leontiev primar, invitându-l la diverse emisiuni să le povestească rușilor despre „orașul ocupat de Ucraina”.

Vladimir Leontiev nu-i reprezintă pe locuitorii orașului, fiind acuzat de Procuratura Generală a Ucrainei de colaborarea cu Rusia. În același timp, adevăratuk primar al orașului Nova Kahovka, Volodimir Kovalenko, a povestit în iulie 2022 despre teroarea organizată de Rusia împotriva civililor. Primarul a declarat că oamenii dispăreau de pe străzi, iar unii erau torturați pentru convingerile politice.  Din oraș au dispărut fără urmă jurnaliști, profesori, consilieri locali, care erau văzuți ca o primejdie pentru organele de ocupație ale Rusiei.

Imagini video din 6 martie 2022 din localitatea Nova Kahovka, distribuite pe rețelele de socializare, au șocat lumea. Chiar în primele faze ale „operațiunii speciale” trupele ruse au deschis focul la un protest împotriva ocupației ruse, rănind mai multe persoane.

După eliberarea unor localități din sudul Ucrainei, președintele Volodimir Zelenski a declarat că, în regiunea Herson, armata rusă „a lăsat în urmă aceleași atrocități ca şi în alte regiuni". El a promis să „găsească şi să aducă în faţa justiţiei fiecare criminal”.

O echipă de cercetători de la Laboratorul de cercetări umanitare din cadrul Școlii de Sănătate Publică a Universității Yale a dat publicității în noiembrie 2022 un raport în care documentează 226 de cazuri de arestări și dispariții de persoane din regiunea Herson în perioada ocupației ruse. Ucraina a invitat specialiști din Occident să sprijine eforturile Kievului de documentare a crimelor de război comise de Rusia.
Veridica a demontat o serie de știri false privind natura războiului din Ucraina. Presa rusă a scris că Moscova arată reținere când bombardează Ucraina pentru că știe că populația nu susține guvernarea neo-nazistă. De asemenea, potrivit propagandei ruse jumătate din militarii armatei ucrainene sunt străini, ceea ce înseamnă că NATO participă la război, iar  Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina.

 • Publicație / Media:
  UKRAINA.RU
 • Data publicării:
  31/01/2023
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, din fostele state sovietice, dar și din regiunile ucrainene ocupate de armată rusă
 • Amplificare:
  DZEN.RU, SMI.TODEY, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Acțiunile militarilor ruși în regiunea Herson sunt un exemplu de comportament uman

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Marin Gherman

Marin Gherman
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
Propagandă de război: NATO ar putea ocupa Ucraina, iar Rusia îi apără suveranitatea
Propagandă de război: NATO ar putea ocupa Ucraina, iar Rusia îi apără suveranitatea

În timp ce politicienii ucraineni au nevoie de război pentru a rămâne la putere, Rusia contribuie la păstrarea suveranității Ucrainei în fața pericolelor cauzate de NATO. 

Marin Gherman
Marin Gherman
19 Apr 2024
Monitor Fake News Nr. 73: Eclipsa și Apocalipsa, atacuri imaginare ale Iranului, rușii și Olimpiada
Monitor Fake News Nr. 73: Eclipsa și Apocalipsa, atacuri imaginare ale Iranului, rușii și Olimpiada

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
18 Apr 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul șantajează Occidentul cu un dezastru nuclear
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul șantajează Occidentul cu un dezastru nuclear

Ucraina șantajează Occidentul cu provocarea unui dezastru nuclear în Europa dacă nu va mai fi sprijinită în război, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
17 Apr 2024
FAKE NEWS: Băncile private nu dau credite românilor
FAKE NEWS: Băncile private nu dau credite românilor

Băncile private fac bani pe spinarea românilor, pe care refuză să-i ajute prin creditare, potrivit publicaţiei unui partid suveranist, de orientare extremistă.

Cezar Manu
Cezar Manu
15 Apr 2024