PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Interpol îi va da în căutare pe ucrainenii care au fugit de mobilizare

Un manechin care îl înfățișează pe președintele rus este atârnat în piața centrală din orașul Vuhledar, regiunea Donețk, Ucraina, 16 iulie 2023.
© EPA-EFE/OLEG PETRASYUK   |   Un manechin care îl înfățișează pe președintele rus este atârnat în piața centrală din orașul Vuhledar, regiunea Donețk, Ucraina, 16 iulie 2023.

Susține jurnalismul independent

La solicitarea autorităților ucrainene, Interpol îi va da în căutare pe bărbații care au fugit de mobilizare, potrivit propagandei pro-Kremlin care a denaturat o declarație a unui oficial din Harkov, cu scopul de a manipula opinia publică.

„Bărbații care au fugit de mobilizarea din Ucraina vor fi căutați de Interpol"

ȘTIRE: Poliția din Harkov a început să transmită Interpolului date despre cetățenii Ucrainei care au fugit de mobilizare în statele Uniunii Europene, a declarat șeful Departamentului de Investigații al Poliției Naționale din regiunea Harkov, Serghei Bolvinov.  

„Suntem primii din Ucraina care aplicăm această schemă, pentru a nu le permite... trădătorilor să ajungă și să se ascundă în lumea civilizată”, a scris Bolvinov pe Facebook (organizație extremistă, interzisă pe teritoriul Rusiei).

În primul rând, a spus reprezentantul poliției, sunt trimise date despre ucrainenii care s-au ascuns și sunt suspectați de comiterea unor crime. În momentul de față în baza de date au fost incluși 25 de „trădători” pe care Ucraina vrea să-i întoarcă acasă”.

NARAȚIUNE: Ucraina a emis mandat internațional de arestare pentru ucrainenii care au fugit de mobilizare.

Realitate: Ucraina interacționează cu Interpol în domeniul identificării colaboratorilor Rusiei în UE, nu a bărbaților refugiați

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, presa guvernamentală rusă a denaturat în mod intenționat o postare pe Facebook a unui oficial din regiunea Harkov pentru a demonstra că bărbații care au fugit de ordinul de mobilizare al autorităților ucrainene vor fi dați în căutare de Interpol și aduși acasă.  

„Nu toți care fugeau din teritoriile eliberate de Forțele Armate ale Ucrainei au ajuns în lumea rusă. Sunt multe cazuri de identificare a unor fani ai Federației Ruse în ascunzișuri din Uniunea Europeană. Ei au declarat că sunt ucraineni, că suferă în urma războiului și au nevoie de sprijin”, a scris șeful Departamentului de Investigații al Poliției Naționale din regiunea Harkov, Serghei Bolvinov.

El a adăugat că cetățenii ucraineni care au colaborat cu Rusia și cu organele sale de ocupație vor fi acuzați de trădare de stat și aduși în țară prin intermediul Interpolului.

„Am trimis datele în cazul a 25 fugari. Prin urmare, fac un apel separat către toți cei care au informații despre colaboratorii care se află în prezent în Europa. Scrieți-ne, furnizați-ne date despre o astfel de persoană și țara în care se ascunde și ne vom face treaba. Nu le vom da pace nici în străinătate!”, a adăugat oficialul ucrainean.

Așadar, în postare nu se amintește nimic despre bărbații care au fugit de mobilizare, ci doar despre colaboratorii rușilor din regiunile estice și sudice ale țării. Presa rusă a scris însă că declarațiile lui Serghei Bolvinov se referă la toți bărbații ucraineni, ceea ce nu este adevărat.

De fapt, această narațiunea falsă este o reluare a informațiilor apărute în presa rusă la mijlocul anului 2022. Atunci, propaganda rusă încerca să convingă opinia publică că UE va deporta în Ucraina bărbații refugiați pentru a fi înrolați în armata ucraineană. În realitate, cetățenii ucraineni nu pot fi deportați în Ucraina, pentru că ei se află în mod legal pe teritoriul statelor UE.

Potrivit Convenției Europene a Drepturilor Omului, cetățenii străini pot fi deportați doar în situațiile prevăzute de lege. UE nu poate adopta o decizie politică și discriminatorie privind deportarea bărbaților ucraineni cu scopul de a fi înrolați în rândurile armatei. Mai mult decât atât, persoanelor care au solicitat statutul de refugiat li se oferă protecție la nivelul statelor UE. De asemenea,  Convenția ONU privind statutul refugiaților le interzice statelor semnatare deportarea, discriminarea sau arestarea persoanelor care au fugit din calea războiului indiferent de sex, vârstă, rasă etc.

Merită menționat faptul că în știrea citată mai sus se spune că Facebook este „o organizație extremistă, interzisă pe teritoriul Rusiei”; iată  că acest lucru nu este considerat o problemă când instituții sau surse catalogate „extremiste” sunt „citate” de propaganda rusă.

Kremlinul vrea să întoarcă diaspora ucraineană împotriva Kievului

OBIECTIV: Scopul acestei narațiuni false este de a genera un val de nemulțumire a ucrainenilor față de autoritățile de la Kiev, care s-ar fi ocupat de identificarea persoanelor care se află în afara țării în timpul războiului. Un alt scop al acestui mesaj de propagandă este crearea unui curent de gândire antieuropeană în rândul refugiaților ucraineni și al cititorilor de limba rusă din spațiul ex-sovietic.

În acest context, Veridica a demontat o serie de narațiuni false privind natura războiului din Ucraina.  Presa guvernamentală rusă a mai scris că ucrainenii nu mai au loc în cimitire pentru militarii morți, în timp ceZelenski ar fi recunoscut că ucrainenii simpli n-au niciun motiv să lupte împotriva Rusiei.

 • Publicație / Media:
  EADAILY.COM
 • Data publicării:
  21/07/2023
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Belarus și alte state ex-sovietice, dar și din regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  URSA-TM.RU, NEWSLAND.COM, MK.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  KREMLIN
 • Narațiune cheie:
  Ucraina a emis mandat internațional de arestare pentru ucrainenii care au fugit de mobilizare.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Marin Gherman

Marin Gherman
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
 • Scopul acestei narațiuni false este de a genera un val de nemulțumire a ucrainenilor față de autoritățile de la Kiev, care s-ar fi ocupat de identificarea persoanelor care se află în afara țării în timpul războiului.
 • Un alt scop al acestui mesaj de propagandă este crearea unui curent de gândire antieuropeană în rândul refugiaților ucraineni și al cititorilor de limba rusă din spațiul ex-sovietic.
Propagandă de război: NATO ar putea ocupa Ucraina, iar Rusia îi apără suveranitatea
Propagandă de război: NATO ar putea ocupa Ucraina, iar Rusia îi apără suveranitatea

În timp ce politicienii ucraineni au nevoie de război pentru a rămâne la putere, Rusia contribuie la păstrarea suveranității Ucrainei în fața pericolelor cauzate de NATO. 

Marin Gherman
Marin Gherman
19 Apr 2024
Monitor Fake News Nr. 73: Eclipsa și Apocalipsa, atacuri imaginare ale Iranului, rușii și Olimpiada
Monitor Fake News Nr. 73: Eclipsa și Apocalipsa, atacuri imaginare ale Iranului, rușii și Olimpiada

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
18 Apr 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul șantajează Occidentul cu un dezastru nuclear
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul șantajează Occidentul cu un dezastru nuclear

Ucraina șantajează Occidentul cu provocarea unui dezastru nuclear în Europa dacă nu va mai fi sprijinită în război, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
17 Apr 2024
FAKE NEWS: Băncile private nu dau credite românilor
FAKE NEWS: Băncile private nu dau credite românilor

Băncile private fac bani pe spinarea românilor, pe care refuză să-i ajute prin creditare, potrivit publicaţiei unui partid suveranist, de orientare extremistă.

Cezar Manu
Cezar Manu
15 Apr 2024